"U Sarajevu se 18.04.1994 okupilo dvije hiljade ljudi mašući zastavama Saudijske Arabije i Turske. Masuci tim zastavama, umjesto zastavama UN-a, NATO-a ili Amerike, ove Sarajlije se se identifikovale sa svojim sunarodnjacima muslimanima i saopstile svijetu ko su njihovi i ne-tako-pravi prijatelji"
Citat iz knjige Sukob civilizacija, autora S.P. Huntington
1. Sta je bilo tog 18 aprila 1994
2. Sta mislite je li ovaj citat imao uticaja na americku politiku prema BiH
3. Vase misljenje o knjizi i autoru
Mislim da je autor, u neku ruku, napisao "manifest" americke republikanske stranke. Ako bi knjigu tumacili kao naucno djelo onda ima puno stvari nad kojima se normalan covjek (pod normalnim covjekom mislim na covjeka koji je zadovoljan sa onim sto ima i zivi od svog postenog rada, koji ne izrabljuje druge, koji je moralna licnost....) treba da se zabrine za svoju buducnost.
Ja knjigu shvatam kao americka vanjska politika for dummies, jer nakon pada berlinskog zida i komunizam u istocnoj evropi i "smrti" strasnog neprijatelja zapadne demokratije i liberalnog kapitalizma, komunizma, ostala je jedna jedina super sila koja nema neprijatelja, jer zna se da je americi potreban neprijatelj da bi ista opstala, kako finasijski tako i ideoloski.
Mozda grijesim, ali mislim da je neprijatelja bilo najlakse naci u islamu, a veliki plus odabiru neprijatelja je geostrateski interes amerike na bliskom istoku i aziji, tacnije kaspijski bazen, primat na pacifiku i obuzdavanje kine i rusije. Autor navodi da ce se najveci sukobi desavati izmedju krscanskog zapada (kao civiliziranog svijeta) i islamskog istoka (u neku ruku barbara). Ostajem nedorecen ... treba protumaciti jos neke stvari koje, nadam se da ce se te stvari "ukazati" u diskusiji
SUKOB CIVILIZACIJA
- bogoljub
#2 Re: SUKOB CIVILIZACIJA
''U neku ruku barbara"!!!
Ova recenica ponajbolje oslikava mentalni sklop ljudi koji Islam i pribadnike islama vide kao Barbare!
Ako bude sukob ovakav kakvog si ga ti ili bilo koji drugi Huntington napisao ili prizeljkivao, siguran sam da ce to za ove ''civilizirane'' biti i posljednji sukob!
U zdravlje!
Ova recenica ponajbolje oslikava mentalni sklop ljudi koji Islam i pribadnike islama vide kao Barbare!
Ako bude sukob ovakav kakvog si ga ti ili bilo koji drugi Huntington napisao ili prizeljkivao, siguran sam da ce to za ove ''civilizirane'' biti i posljednji sukob!
U zdravlje!
- muha_sa
#3 Re: SUKOB CIVILIZACIJA
"U Sarajevu se 18.04.1994 okupilo dvije hiljade ljudi mašući zastavama Saudijske Arabije i Turske. Masuci tim zastavama, umjesto zastavama UN-a, NATO-a ili Amerike, ove Sarajlije se se identifikovale sa svojim sunarodnjacima muslimanima i saopstile svijetu ko su njihovi i ne-tako-pravi prijatelji"
ostarih a tek sad skontah ko su mi sunarodnjaci
ostarih a tek sad skontah ko su mi sunarodnjaci
- accent
#4 Re: SUKOB CIVILIZACIJA
@bogoljub
ne kontas
procitaj malo bolje pogotovu zadnju recenicu mozda ce ti biti nesta jasnije ili da malo proguglas o cemu se zapravo radi
@muha
da da i moj komentar je bio tipa sta ovaj bunca
ali ... kada malo bolje razmislis, nije on sunarodnjaci bezveze napisao
mada ipak misli da je on, makar sto se BiH tice jedan neupuceni dedica, i koji skace na prvu kao pojedini forumasi
ne kontas
procitaj malo bolje pogotovu zadnju recenicu mozda ce ti biti nesta jasnije ili da malo proguglas o cemu se zapravo radi
@muha
da da i moj komentar je bio tipa sta ovaj bunca
ali ... kada malo bolje razmislis, nije on sunarodnjaci bezveze napisao
mada ipak misli da je on, makar sto se BiH tice jedan neupuceni dedica, i koji skace na prvu kao pojedini forumasi