Nakit - anticke fibule &

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zijancer

#1 Nakit - anticke fibule &

Post by zijancer »

replike srednjevjekovnog bosanskog nakita

''Među izloženim eksponatima, mogu se vidjeti naušnice, prstenje, ogrlice, fibule, bodež, novac kralja Tvrtka II Kotromanića, kralja Tomaša i kralja Stjepana Tomaševića, ali i nakit koji datira iz perioda od četvrtog stoljeća prije nove ere pa sve do 13. stoljeća nove ere.
Bosna je stara zemlja sa hiljadugodišnjom tradicijom pa samim tim i ideja nije nedostajalo. Napravljene su i replike najstarijeg pisanog spomenika - povelje Kulina bana, stećaka iz Stoca i ostalih artefakata Kraljevine Bosne.''

Image
Image
dio kolekcije nakita koju je zlatara Sofić uradila u saradnji sa zemaljskim muzejem
fibule i prstenje su jos ljepsi :-) :-)
Image
znam, znam, sigurno postoji slicna tema :mrgreen: ali nakon sto dijelove kolekcije vidite LIVVVE :-) zaboravite da ste ikada gledali slike
kada izmolim pravo objavljivanja ostalih fotografija od autorke :razz: postavljam pod :P hitno

p.s. ovaj poduhvat je, sta drugo reci, jedan dobar samar u lice saracima, koji su zadnjih godina presli podnosljivu dozu vulgarnosti..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by PipiDugaDevetka »

Kada me turisti pitaju šta da kupe kao suvenir, obavezno ih obavijestim o ovim replikama prastarog bosanskog nakita na Aerodromu, u Zemaljskom muzeju i u pomenutoj zlatari mogu kupiti ove replike nakita. Nemam deal sa zlatarom Sofić.
http://www.bosona.ba/ba/Default.aspx wrote:U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine ce se od 15.05.2010. do 15.06.2010 održati prodajna izložba arheološkog nakita i novca.

Bosna i Hercegovina je jedinstvena. Njeno blago je neprocjenjivo.
Poznajemo li ga dovoljno? Čuvamo li ga dovoljno?, stoji u promotivnom katalogu Zemaljskog muzeja BiH, izdatog uz izložbu replika arheološkog nakita i novca. Među izloženim eksponatima, mogu se vidjeti naušnice, prstenje, ogrlice, fibule, bodež, novac kralja Tvrtka II Kotromanića, kralja Tomaša i kralja Stjepana Tomaševića, ali i nakit koji datira iz perioda od četvrtog stoljeća prije nove ere pa sve do 13. stoljeća nove ere.
Bosna je stara zemlja sa hiljadugodišnjom tradicijom pa samim tim i ideja nije nedostajalo. Napravljene su i replike najstarijeg pisanog spomenika - povelje Kulina bana, stećaka iz Stoca i ostalih artefakata Kraljevine Bosne

Svi predmeti su upravo onakvi kakvi su oni pronađeni, a pažljivo su rađeni od istih materijala.Proces otkrivanja tehnike izrade nakita bio je veoma težak, pa su pripreme trajale dugo.Izrađeni su i certifikati koji na bosanskom i engleskom jeziku objašnjavaju o čemu se radi. Na poleđini je potvrda o autentičnosti sa odgovarajućim pečatima proizvođača i Muzeja.

Novac je uvijek bio odlika snage vladara, pa su tako i bosanski kraljevi kovali svoj novac. Kao i svi drugi kraljevi, i oni su na novac stavljali svoje grbove i oznake. Po inicijalima vidimo da iza ovog novca stoje Tvrtko II Kotromanić, Tomaš i Stjepan Tomašević, moćni kraljevi koji su u opticaj stavili novac izrađen od srebra izvađenog iz njihove zemlje, iskovan u njihovim radionicama.
Među izloženim eksponatima našlo se prstenje, naušnice, ogrlice, te novac kraljeva Tvrtka Drugog Kotromanića, Tomaša i Stjepana Tomaševića. Posebnu pažnju plijeni prsten iz 14. stoljeća, pronađen u krunidbenoj i grobnoj crkvi bosanskih vladara u Visokom
U mjestu Mile, nedaleko od Visokog, 1377. godine krunisan je kralj Tvrtko I, punom titulom "kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim krajem Zapadnim stranam, Usori i Podrinju". U krunidbenoj crkvi je pronađen prsten, zlatni, sa gorskim kristalom koji se nekako "kraljevski" uzdiže. Prsten je velik, promjer mu je čak 2.5 cm – onaj ko ga je tada nosio, nosio ga je preko viteške rukavice, pletene od tanke žice. Nema dokaza da je to zaista njegov prsten, ali pronađen je na takvom mjestu da možemo sebi dozvoliti da ga zamislimo na kraljevskoj ruci.
Član predsjedništva BiH, Željko Komšić, donio odluku da prilikom posjete Jordanu, kraljici Raniji, kao zvanični poklon uruči fibulu iz 4. stoljeća i naušnice u obliku ribe. To je bio prvi zvanični izlazak ovog nakita van granica Bosne i Huma
I tako se nakit nastao u ovoj zemlji prije nekoliko stotina – ili nekoliko hiljada – godina danas nosi na ulicama Sarajeva, Londona,Ammana, Stockholma, New Yorka...
Replike novca i nakita moći će se kupiti u Zemaljskom muzeju. Dio sredstava od prodaje biće namijenjen upravo toj instituciji, godinama zanemarivanoj u državnom budžetu.
I glumica Mirjana Karanović ima nešto od ovog nakita:
Image
Sad, ne znam da li je baš to na ovoj slici prikazano, ali sam čitao negdje na internetu neki njen intervju, pa je izjavila da nosi ovaj nakit.
Image
Kraljica Rania
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/11/2010 18:50, edited 2 times in total.
Nadinka

#3 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by Nadinka »

Ja nisma primjetila dosad ovaj nakit, divno izgleda, mozete li reci kakve su okvirno cijene ?
zijancer

#4 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by zijancer »

ove prve nausnice su oko 180 km, a mislim da se može odnijeti i lomljeno zlato i sl. sto umanjuje cijenu
interesantni su primjerci koji nisu od zlata, srebra..vec je koristena legura koja ima jedan fini mat sjaj starih metala :-) :P
nausnice sa motivom bikonalnih jagoda (nemam sliku) su malo vece tezine, iako delikatnog izgleda, pa treba voditi racuna (da vam usi ne dodu do koljena)
fibule su skuplje

@devetka
rania na ovoj fotografiji nosi konavoski nakit :razz:
Nadinka

#5 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by Nadinka »

Predivne su mi i ove prve, a svidja mi se i ta verzija od legura.
Jel imate jos fotografija? najbolje ako imate i cijene postaviti? Rado bih sebi jedan takav komad nakita kupila
zijancer

#6 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by zijancer »

heh, i mene to zanima :-)
vjErovatno u zemaljskom muzeju postoje kompletniji katalozi.. imala sam priliku zaviriti detaljno u ovaj soficev, postoje cak i komadi inspirisani osmanskim periodom, ne znam koliko su slicni autenticnim :? , ali cini se da su profinjeniji od svojih predaka. :skoljka: :P ipak mozda malo previse raspričani za mY ukus :-)
najcudniji komad je bila kopca za pojas.. tu ti padaju na pamet svakakve ideje.. :razz: :-) od toga da ga odneses u sarace da ti naprave pojas, pa sve do gađenja sta saraci danas proizvode (my tetak, pRRitaaaajeni pedofilicar :mrgreen: je pravio slicne gluposti u garazi :shock: :-? )
zasto ignorisu ono sto im je pred nosom takoreci..
ovdje vise nije rijec o starim zanatima.. :sad: vec o umjetnosti :P
o, turbozanatlije :skoljka:
dozovite se pameti :!:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Nakit - anticke fibule &

zijancer wrote:ove prve nausnice su oko 180 km, a mislim da se može odnijeti i lomljeno zlato i sl. sto umanjuje cijenu
interesantni su primjerci koji nisu od zlata, srebra..vec je koristena legura koja ima jedan fini mat sjaj starih metala :-) :P
nausnice sa motivom bikonalnih jagoda (nemam sliku) su malo vece tezine, iako delikatnog izgleda, pa treba voditi racuna (da vam usi ne dodu do koljena)
fibule su skuplje

@devetka
rania na ovoj fotografiji nosi konavoski nakit
:razz:
Pa Konavli su nekada bili dio BiH, čini mi se. Ima i sevdalinka u kojoj se spominju Konavli.
DJEVOJKA JE ZELEN BOR SADILA

Djevojka je zelen bor sadila,
bor sadila, boru govorila:
"Rasti, rasti moj zeleni bore,
da se penjem tebi u vrhove!
Da ja vidim Ravne i Konavle,
da ja vidim Dubrovcane mlade!
Da ja vidim mojega dragana,
da ja vidim šta moj dragi radi!
Da li pije ili drugu ljubi?
Ako pije nek' se ne napije,
ako ljubi nek' se ne zaljubi!"

zijancer

#8 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by zijancer »

he? :P
pipi, hvala za prosvjetljeNJJe
stvarno nisam znala :| moguce i da jesam
ali se izgubilo likEE A rasparena čarrapa :P ..
..a vidi se da su stiLLski srodnici :)
semmy

#9 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by semmy »

ne znam u koju vrstu starog nakita spada belezuk ali ja je tako rado nosim..znam samo da je iz 19 vijeka

Image
sheilak

#10 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by sheilak »

Hvala za temu! :)
Jara

#11 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by Jara »

semmy wrote:ne znam u koju vrstu starog nakita spada belezuk ali ja je tako rado nosim..znam samo da je iz 19 vijeka

Image
Bila je na prodaju ( možda je i sad) replika narukvice sličnog oblika, predivna, s tirkiznim kamenčićima, oko 300 KM ako se dobro sjećam, i mnooogo starija od ove na slici. Iako me oduševljava razni nakit u vitrinama Zemaljskog muzeja, među "repliciranim" sviđa mi se samo pomenuta narukvica (cijena mi se ne sviđa ).
Očekivala sam puno veći izbor i po podnošljivijim cijenama. Ima prekrasnih primjeraka nakita starih hiljade godina koji bi se mogao "replicirati" i prodavati. Ovo što se kod nas može kupiti je simbolično. OK da se prave kopije i skupih stvari, ali ima toliko jednostavnih a zanimiljivih narukvica, prstenova i naušnica čije bi se kopije mogle prodavati po popularnim cijenama.
Narodni muzej u Beogradu je davno prodavao replike svojih eksponata, po cijenama podnošljivim za prosječne posjetioce.
zijancer

#12 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by zijancer »

to je istina, moglo bi i vise
nazalost, oni koji vole sve sto sija kupuju nesto drugo

ovo kupuju oni koji nakit uopste ne vole pretjerano :P
cijena je tu sporedna
semmy

#13 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by semmy »

zijancer wrote:to je istina, moglo bi i vise
nazalost, oni koji vole sve sto sija kupuju nesto drugo

ovo kupuju oni koji nakit uopste ne vole pretjerano :P
cijena je tu sporedna
upravo tako, ja inace nisam neki ljubitelj pretjeranog nosenja nakita, pogotovo ne nakit koji sija...ali ova beluzuka mi je odlicna i cijelo ljeto sam je nosila...bila je malo skuplja od te koju jara spominje...ti dodatni kamencici u bojama se meni licno ne svidjaju..
imam i nausnica i prstenja koji uz belezuk idu...svaki komad tog nakita je poseban
debela

#14 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by debela »

ha, konacno sam saznala kako se zove narukvica koja mi se oduvijek svidjala - beluzuka :thumbup: zna li sad neko sta ta rijec tacno znaci tj. zasto se ovaj komad nakita ovako zove?

gdje se nalazi ta zlatara sofic? ja bih ovo rado sve uzivo pogledala.
zijancer

#15 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by zijancer »

radionica im je iznad olimpijskog muzeja, a radnja blizu ramiza ..prema logavinoj :-)
PipiDugaDevetka

#16 Re: Nakit - anticke fibule &

debela wrote:ha, konacno sam saznala kako se zove narukvica koja mi se oduvijek svidjala - beluzuka :thumbup: zna li sad neko sta ta rijec tacno znaci tj. zasto se ovaj komad nakita ovako zove?

gdje se nalazi ta zlatara sofic? ja bih ovo rado sve uzivo pogledala.
Rječnik turcizama u sh. jeziku, Abdulah Škaljić wrote: Belenzuka - (tur.)
1. Narukvica; narukvice izradjene od više spojenih ili pletenih srebrenih ili zlatnih lančića. Obično se mogu sklapati, a spojnice su lijepo ukrašene.- ''Ruke jedne, troje belenzuke (K. H. II 256); ''Bile ruke, tanke belenzuke/to divojci lipo ujisaše'' (Kurt I 190).

2. karika, pavta. - Na pušci je trides't belenzuka,/sve od čista žeženog zlata'' (Vuk IV 250).
< tur. bilezik.
http://zlatarsofic.com/kontakt.html wrote:
Zlatar Sofić
Bosna i Hercegovina
71 000 Sarajevo
Gazihusrevbegova br.39=Zlatarska ulica

Tel: +387 33 226 277
Fax: +387 33 538 047

@debela,
Nema te k'o Jelene, žene koje nema!
:kiss:
debela

#17 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by debela »

hvala pipi :)
melb26sa

#18 Re: Nakit - anticke fibule &

Post by melb26sa »

Za rodjendan sam dobila ove anticke nausnice - ribice. Jedino sto se moralo mijenjati je zica koja prolazi kroz usnu resicu jer je bila pre-pre-debela.

Sorry za mutne slike, kamera na mobilnom nije sta...

Image

Image
Post Reply