Kurban

Rasprave o vjerskim temama.
lala_sljive_krala

#1 Kurban

Post by lala_sljive_krala »

Ne znam da li ima ova tema, ako ima, uputite me, ali me interesuje jer su u mojoj okolini misljenja podijeljena.

Da li se ostaci od kurbana mogu dati zivotinjama, psu npr?

Pitam jer dosta osoba mi kaze da je to grijeh.

hvala :)
herbert mekfjuger

#2 Re: Kurban

Post by herbert mekfjuger »

jbg ako već ne mogu jest ljudi te neke nejestive dijelove dam životinjama, tako sam uvijek dosad :D
lala_sljive_krala

#3 Re: Kurban

pa da, i meni je logicno, ali...

jedan covjek je rekao: kakvi sve ljudi jedu to meso, zasto se ne bi moglo dati i zivotinjama? :D
lala_sljive_krala

#4 Re: Kurban

jaooooj hoce mi ko reci nesto? imam doma psa koji voli meso(naravno ko i svi drugi) :roll:
kurty

#5 Re: Kurban

Post by kurty »

lala_sljive_krala wrote:jaooooj hoce mi ko reci nesto? imam doma psa koji voli meso(naravno ko i svi drugi) :roll:
na koje ostatke mislis????
lala_sljive_krala

#6 Re: Kurban

pa mislim na ostatke, kao sto su kosti ili premasni dijelovi koje ne volim jesti
Bihnela

#7 Re: Kurban

Post by Bihnela »

herbert mekfjuger

#8 Re: Kurban

Post by herbert mekfjuger »

ma daj ba cuki sve to, sevap ti je :D i njemu je bajram :D
lala_sljive_krala

#9 Re: Kurban

Hvala puno.. :D
kurty

#10 Re: Kurban

Post by kurty »

lala_sljive_krala wrote:pa mislim na ostatke, kao sto su kosti ili premasni dijelovi koje ne volim jesti
Iskreno, odgovor ne znam...

Ja recimo, poslije Bajram namaza na sergiju "bacim" 20maraka, iz razloga sto sam svjestan da necu moci ostaviti kozicu citavu i da necu crijeva ocistiti (ovo govor zbog tradicije da se kozica i crijeva nose pred djamiju, pa oni to prodaju valjda kozarima i mesarima)...
Ostalo... nogice, crijeva, rogove i kozicu od glavuse, bacim u rupu (koju sam iskopao zbog klanja).... Vecinu iznutrica jedemo... Drob smo nekad koristili za pirijan, a sad ide cukama (osistim ga onda iskuhavanje i tako dalje)... To je to...

Eh sad, posto sam ove godine i komsiji zaklao kurban, a on to radi drugacije od mene... On u rupu koja se iskopa samo pusti krv, a ostalo ide u smece :roll: :roll: :roll: ...

Posto je znao da imam psa, on je ove godine sve iznutrice, osim dzigerice poslao mojim psima, a drob, nogice i rogove je bacio u smece :roll: :roll:
lala_sljive_krala

#11 Re: Kurban

znaci, moze cuki :D sad mi je lakse, dosad mu nikad nisam davala..
kurty

#12 Re: Kurban

Post by kurty »

Hvala i od mene za ovo
Bihnela

#13 Re: Kurban

Post by Bihnela »

nema na čemu...i meni je link pomogao bila sam u istoj dilemi...pa sam malo guglala :D
theTruePath

#14 Re: Kurban

Post by theTruePath »

A smije li se kurbansko meso baciti?
ovo iskreno pitam,moja tetka je jednom dobila kurbansko meso od jedne romske porodice,,,i njoj se gadilo da to pojede(tetka je puna predrasuda prema ciganima,da znam,glupost),ali nije smjela da baci jer se radi o kurbanu,pa je zato meso prokuhala i onda spremila
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#15 Re: Kurban

Post by WipeOut »

theTruePath wrote:A smije li se kurbansko meso baciti?
ovo iskreno pitam,moja tetka je jednom dobila kurbansko meso od jedne romske porodice,,,i njoj se gadilo da to pojede(tetka je puna predrasuda prema ciganima,da znam,glupost),ali nije smjela da baci jer se radi o kurbanu,pa je zato meso prokuhala i onda spremila
Nije mi jasno zasto bi se bacalo,bar danas nazalost ima porodica kojima bi ta hrana dobro dosla,pa eto ako se nekome "gadi" da jede kurbansko meso od nekoga,neka to da onima kome je to potrebno,ili u narodnu kuhinju.Jer ako ne primis kurban od nekog direktno ga vrijedjas,ali ako ga primis pa das kome treba onda na kraju uradis i dobro djelo... :)
To ja tako kontam...
arzuhal

#16 Re: Kurban

Post by arzuhal »

Nekako ''logično'' djeluje da bi davanje ostataka kurbana (iznutrice, kosti, itsl) životinjama ''oskrnavilo'' onu ''svetost'' kurbana. Tako je to kod nas mišljeno. Međutim, ta svetost ne veže se toliko za samo meso i krv, nego nijet i duhovnu dimenziju kurbana. A i psa i macu nahraniti kurbanskim mesom osnažuje upravo tu stranu kurbana.
Neki dan saznadoh, pričajući baš s ovim u vezi, kako neki praktikuju da glavu(šu) kurbana stave na štap da se i svrake i vrane pogoste :)
stochar

#17 Re: Kurban

Post by stochar »

meni je jednom hodza, kad sam kao mali dos'o na imanje IVZ gdje se kolju kurbani da trazim iznutrica za cuku, objasnio da se ni po koju cijenu kurbansko meso ne daje psima i drugim zivotinjama jer je to grijeh. kurban se kolje iznad iskopane rupe da krv ne bi pojeli psi ili macke, a iznutrice se iz istih razloga (+sanitarnih) zakopava. nikad nisam cuo da je davanje kurbanskog mesa psima snazenje... ali eto, kad su uveli da se za bajram nosi cvijece na mezarje, samo cekam da ugledam i svijece...

p.s. nisam neki vjernik, ali sam odrastao u tradicionalnoj mahali, i vidim da 80 posto danasnjih obicaja nemaju veze ni sa tradicijom ni sa vjerom. moj dedo rahmetli da je nosio bajramske poklone kada krene obilaziti sve komsije, prijatelje i rodbinu, trebala bi mu dva shlepera...
arzuhal

#18 Re: Kurban

Post by arzuhal »

Dragi prijatelju @stocharu, ja znam dosta starih muslimana za čiju bih se snagu vjere odmah mijenjao, koji ono što znaju čuvaju i njeguju sa najvećom pažnjom i obzirom i nizašto na svijetu ne daju..Pa, ipak, toliko toga taj isti čovjek ne zna, a nisu puno znali ni oni koji su ga učili. Ovdje govorim o običnom čovjeku, bosanskom muslimanu. Među nama takvim ima i onih koji nit' klanjaju, nit' poste, nit' idu ikad u džamiju, al' svinjsko meso ne bi okuslili - i to baš jer se osjećaju muslimanima - ni za kakve pare...
Dakle, u islamu svaka stvar ima svoj propis i svoje mjesto. Treba naći uporište i dokaz da se ostaci kurbana ne smiju dati psu i mački, već moraju zakopati u zemlju da bi se pogostile druge životinje, crvi, itd.
bijela

#19 Re: Kurban

Post by bijela »

Koliko upratih sa linkova ovo pitanje nije striktno uređeno Tradicijom;
učenjaci su se podijelili u mišljenju – jedni smatraju da je bolje da se ne daje životinjama, drugi u tome ne vide nikakav problem...
Na netu se može naći i mišljenje dr. Šukrije Ramića, profesora fikha na IPF u Zenici, da nema ništa loše u tome da se dijelovi poput kostiju, iznutrice daju psu, maci....

Pošto nema zakonskog suda (konkretnog Teksta), ostaje onda samo sud u nama, tj. u čemu se za koga ogleda „svetost“, hurmet kurbana.

U suri el-Hadž se kaže Pa ko poštiva Allahove propise (šea'ir) – to je znak bogobojaznog srca.
U tefsirima se bilježi mišljenje da se pod šea'ir, između ostaloga misli na kurbane.
Kažem, opet, od osobe do osobe se vjerovatno razlikuje to kako ona, u svojoj duši, poštuje kurban.

Na primjer, ja ne bih mogla nakon klanja kurbana i tokom pripreme mesa za podjelu u kraj dvorišta cukama poslužiti kurbanske dijelove. Jednostavno, moj duh to ne bi podnio. A mislim da bih se razbolila kada bih vidjela da je neko nataknuo kurbansku glavu na štap i ostavio da je ptice čopkaju.

No, da imam psa, ne bih ga ni pustila da se taj dan slama od želje za nanjušenom krvi, a da mu je ja branim.. našla bih neko drugo rješenje da mu taj dan priredim gozbu. Ta, bajram je 8-)

Ono bacanje kurbanskih dijelova u smeće mi je nezamislivo! Šta će biti sa tim kada padne noć - cuke se okupe i razvucaju te dijelove po mahali :-)
arzuhal

#20 Re: Kurban

Post by arzuhal »

bijela wrote: A mislim da bih se razbolila kada bih vidjela da je neko nataknuo kurbansku glavu na štap i ostavio da je ptice čopkaju.
Bistrik ili Vratnik, ne znam tačno :lol:
bijela

#21 Re: Kurban

Post by bijela »

arzuhal wrote:
bijela wrote: A mislim da bih se razbolila kada bih vidjela da je neko nataknuo kurbansku glavu na štap i ostavio da je ptice čopkaju.
Bistrik ili Vratnik, ne znam tačno :lol:
Boga mi, strašno :D
Ahmmed

#22 Re: Kurban

Post by Ahmmed »

Mi mačka nahranimo kurbanskim mesom :)
theTruePath

#23 Re: Kurban

Post by theTruePath »

Ahmmed wrote:Mi mačka nahranimo kurbanskim mesom :)

bas ste netradicionalni
kamen spoticanja

#24 Re: Kurban

Post by kamen spoticanja »

theTruePath wrote:
Ahmmed wrote:Mi mačka nahranimo kurbanskim mesom :)

bas ste netradicionalni
:-)
theTruePath

#25 Re: Kurban

Post by theTruePath »

sta kovrcas ocima,da te nece zaboliti glava :D :lol:
Post Reply