Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

poznanik

#1 Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by poznanik »

Čitajući intervju sa Muamerom Zukorlićem, objavljen danas na internet portalu „** No links **“, stiče se utisak da je autonomija dijela srbijanske teritorije - "srbijanskog" Sandžaka, već gotova stvar, neminovan društveni proces, odnosno – pitanje dana koje svoj završetak bazira i tempira na drugim politički aktuelnim događanjima, prije svih –zagovaranju secesije RS, ali i politici Beograda prema muslimanima Sandžaka kroz unutrašnja politička pitanja Srbije - formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije.

„** No links **“: "Kažete da je autonomija Sandžaka neminovna. Do kada bi, prema Vašim procjenama, Sandžak mogao dobiti autonomiju"?
Zukorlić: "Autonomija jeste neminovnost i ona je, prije svega, nešto što je režim Srbije prihvatio u načelu, u cilju evrointegracija, jer je decentralizacija Srbije i preuređenje na regione nešto što je neophodno da se desi na tome putu. Mi tražimo sandžačku autonomiju u okviru jedne regionalne autonomije u tom cjelokupnom preuređenju i jednom novom mozaiku. Mislimo da je to neminovnost i neophodnost i da će se rješavati u jednom procesnom odnosu. To nije stvar koja treba da se riješi na jednom sastanku. Prosto, mislim da se sve stvari u tome smjeru i kreću".

Ako Zukorlić zagovara autonomiju Sandžaka, znači li to pretenzije i autonomiju i dijelova teritorija država BiH i Crne Gore, jer je Sandžak, ranije administrativno područje iz vremena Otomanske imperije i Prve Jugoslavije, danas podijeljeno između tri države: Srbije (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj), BiH (Višegrad, Rudo, Čajniče, Foča) i CG (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav, Mojkovac i Rožaje)?

Autonomija Sandžaka nije dobrodošla ideja u Beogradu. Znajući to, Zukorlić vješto taktizira i pitanje Sandžaka balansira pitanjem RS:

“** No links **”: "Hipotetički posmatrano, u slučaju otvaranja pitanja suvereniteta BiH i otcjepljenja Republike Srpske, bilo je poruka o ideji otcjepljenja Sandžaka i priključenja, u tom slučaju - Federaciji BiH"?
Zukorlić: "Nemoguće je da dođe do otcjepljenja RS od BiH, jer pokušaji razbijanja BiH su se pokazali nemogućim. To proizilazi iz nemogućnosti da se striktno podijeli srpski i bošnjački životni prostor…srpski i bošnjački prostori su definitivno toliko izmiješani, isprepleteni da ih je nemoguće dijeliti i to je najbolje pokazala sva tragedija rata u BiH. Zato mislim da je to apsolutno nemoguće, i da će biti rata ukoliko se RS pokuša otcijepiti i to žešćeg nego što je bio. Još iz jednog razloga ne vjerujem da je takvo šta moguće, jer sam svjestan da pitanje stabilnosti BiH nije samo pitanje Bosne, već pitanje regiona….Svakako da insistiramo na našoj vezi s BiH kao nečim što je žila kucavica našeg opstanka. Jer, treba imati u vidu činjenicu da su Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nema svoju nacionalnu državu i zato je potrebna još jača veza između sandžačkih Bošnjaka i Bošnjaka u BiH".

Čime raspolaže Zukorlić, kojom snagom, koja je to moć kojom prijeti Beogradu. Da li u Sandžaku tinja žeravica za novi rat? Je li Muamer Zukorlić trajni čuvar mira ili zagovornik novog rata na Balkanu, jer – svaka podjela teritorija ovdje rezultira nekim ratom.

http://www.** No links **.ba/front/bice-rata-ako- ... sto-je-bio
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by plain vanilla »

trebao si postaviti cijeli intervju, ovako je izvadjeno iz konteksta, a meni se svidio npr. ovaj dio koji si ti izbacio

Jedan političar iz Sandžaka je 1990-ih godina tražio za Bošnjake u Srbiji ono što dobiju Srbi u Hrvatskoj. Kad su dobili Oluju i Bljesak, onda se on ućutao. Tako da nije dobro tražiti nešto što dobija drugi, jer se prava baziraju na osnovu, prije svega, onoga što vam zaista pripada kao pojedincima i kao kolektivitetu. Mi tražimo svoja prava. Svakako da insistiramo na našoj vezi s BiH kao nečim što je žila kucavica našeg opstanka. Jer, treba imati u vidu činjenicu da su Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nema svoju nacionalnu državu i zato je potrebna još jača veza između sandžačkih Bošnjaka i Bošnjaka u BiH.
Palavra

#3 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by Palavra »

Da mu Alah dz.s. podari dobro zdravlje i da snagu da sprovede zapoceto. To je mumin koji se bori za svoj narod, za svoju vjeru i svoju tradiciju. Obrazovan mumin, karakteran, ispravan i da nam Alah podari jos puno ovakvih Bosnjaka.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by PipiDugaDevetka »

poznanik wrote:Čime raspolaže Zukorlić, kojom snagom, koja je to moć kojom prijeti Beogradu. Da li u Sandžaku tinja žeravica za novi rat? Je li Muamer Zukorlić trajni čuvar mira ili zagovornik novog rata na Balkanu, jer – svaka podjela teritorija ovdje rezultira nekim ratom.
Ambasador Španije - "Sandžak je važan region"
Pobijedi li struja SANU+SPC protiv EU Tadića, te se ''okrenu'' Baćuškama - Nestaće i Srbije!

Upitnija je država Srbija nego država BiH!
Tako mi lidera CIA-e Leona E. Pannete zvanog, Panjeta.
bailaor

#5 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by bailaor »

Palavra wrote:Da mu Alah dz.s. podari dobro zdravlje i da snagu da sprovede zapoceto. To je mumin koji se bori za svoj narod, za svoju vjeru i svoju tradiciju. Obrazovan mumin, karakteran, ispravan i da nam Alah podari jos puno ovakvih Bosnjaka.
:thumbup: :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

bailaor wrote:
Palavra wrote:Da mu Alah dz.s. podari dobro zdravlje i da snagu da sprovede zapoceto. To je mumin koji se bori za svoj narod, za svoju vjeru i svoju tradiciju. Obrazovan mumin, karakteran, ispravan i da nam Alah podari jos puno ovakvih Bosnjaka.
I da još jedan Univerzitet otvori,...!
:thumbup: :thumbup: :bih: :thumbup: :thumbup:
poznanik

#7 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:

Gdje?
PipiDugaDevetka

#8 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

poznanik wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Gdje?
Gdje mu je ćejf, a ja bih najviše volio u Rudom-država BiH.
Komrad

#9 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by Komrad »

Sandzak ce dobiti autonomiju kad tad...
sindzerveza

#10 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by sindzerveza »

PipiDugaDevetka wrote:
bailaor wrote:
:thumbup: :thumbup: :bih: :thumbup: :thumbup:
ja mislim da bi visa korist bila da se njegov univerzitet zatvori.Jer si doktor za 3000 eura.kadar je nekompetentan i nekvalitetan.Koliko znam na tom fakulteti niko nikad nije pao ispit.
Kako rece jednom jedan profeosr sa fakulteta u Pristini ja rado poklanjam ocjene bosnjacima,oni i treba da su neobrazovani.
Od doticnog fakulteta bosnjaci imaju vise stete nego koristi.Jer izadju sa njega nepismen a dobije titulu Dr. Mr. Prof. I takvi onda vode ovaj narod..naravno u propast.
SiSaJuMe

#11 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by SiSaJuMe »

Idiot,. vjerski sluzbenik zaluto u politici.
Dust

#12 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by Dust »

Idealna igracka u rukama stranih sluzbi, divno sredstvo za pritisak na Srbiju,
nažalost treba biti iskren ima i ljudi kojima je ,,drag,,
jer predstavlja radikalnu struju kod Bošnjaka.
- Sve u svemu nije loše imati ga na sceni, makar znamo šta ti radikalni Bošnjaci ljudi misle.
SiSaJuMe

#13 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by SiSaJuMe »

Dust wrote:Idealna igracka u rukama stranih sluzbi, divno sredstvo za pritisak na Srbiju,
- Sve u svemu nije loše imati ga na sceni, makar znamo šta ti radikalni Bošnjaci ljudi misle.
Mislis dobro je imati majmune da vatru pale? :run:
bailaor

#14 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by bailaor »

Dust wrote:Idealna igracka u rukama stranih sluzbi, divno sredstvo za pritisak na Srbiju,
Mozda ti je drazi B.Izetbegovic, koji ide u BG da moli za oprost?????
sindzerveza

#15 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by sindzerveza »

Povodom ramazanskog Bajrama glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić priredio je na platou ispred Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru Bajramski prijem za vjernike.

Gost Islamske zajednice na ovom Bajramskom prijemu bio je predsjednik LDP-a gospodin Čedomir Jovanović, koji je došao u Novi Pazar sa ciljem da pomogne da se problemi koji su izazvani u posljednjih nekoliko dana u Novom Pazaru prevaziđu i riješe na civilizovan i miran način.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=184

i ne uzimajte za zastitnike ...

Haj mumina haj nam duhovnog vodje ..deveo cedu na bajram da drzi hutbu ummetu da nam uvelica bajramski blagdan

mrsnu je sve muslimane oko sebe ko mu ne pasu al zato uzeo je Cedu za branioca prisnog saradnika,zastitnika,prijatelja i pomagaca u poslovima svojim ..
Aferim :thumbup:

da nije zalosno bilo bi smjesno...

http://www.youtube.com/watch?v=keXipdZM ... r_embedded#

obrati paznju na 2:50
haj mumina..

Srdacni docek prijedstavnika Izrale par dana nakon bombardovanja Gaze na Muftijinom fakultetu

Image

nek su mu vala obogatili biblioteku zasluzio je.
sindzerveza

#16 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by sindzerveza »

BINGO on je smao jedna marionate u rukama onih koji vladaju svijetom, podoban za insciniranje dogadjaja i ostvraivanje ciljeva.Njima i trebaju ovakvi kompleksasi .zato ga Ceda mason i podrzava i voli brani i ljubi.

ceda organizator parade ponosa i branioc i zalagac za prava i legalizaciju pedera.A kakav je stav islama o tim ljudima svima je poznato.I ne smao islama nego i ostalih vjera.
A nas Muftija prisan prijatelj sa Cedom.
I dodju ovdje i kazu ah mumina vjernika dika i ponos.. ne vec SRAMOTA za muslimane i islam.
Nek skine ahmediju pa nek se lize sa Cedom do mile volje.A ne da nam prlja vjeru.
PipiDugaDevetka

#17 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

SiSaJuMe wrote:Idiot,. vjerski sluzbenik zaluto u politici.
A ovaj vjerski velikodostojnik je mogao u politiku:
Image
Makarios III
sindzerveza

#18 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by sindzerveza »

bailaor wrote: Mozda ti je drazi B.Izetbegovic, koji ide u BG da moli za oprost?????
Sta je lose u tome sto je trazio oprost zbog nevinih zrtava.Znaci nevinih koji se vjerovatno i bilo.Svakome svoje.Islamom je ubijenje nevinih stroga zabrana.A ako se desilo da je neko nevin stradao treba trazit oprost.Ne oprost za cetnike i agresore vec ako se desilo da je neko dijete nevino poginulo i oni koji su u ratu zabranjeni da se ubijaju.
PipiDugaDevetka

#19 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

sindzerveza wrote:
BINGO on je smao jedna marionate u rukama onih koji vladaju svijetom, podoban za insciniranje dogadjaja i ostvraivanje ciljeva.Njima i trebaju ovakvi kompleksasi .zato ga Ceda mason i podrzava i voli brani i ljubi.

ceda organizator parade ponosa i branioc i zalagac za prava i legalizaciju pedera.A kakav je stav islama o tim ljudima svima je poznato.I ne smao islama nego i ostalih vjera.
I dodju ovdje i kazu ah mumina vjernika dika i ponos.. ne vec SRAMOTA za muslimane i islam.
Nek skine ahmediju pa nek se lize sa Cedom do mile volje.A ne da nam prlja vjeru.
Ovo boldirano više govori o tebi,...nego o Čedi i Muftiji - Zmaju od Snadžaka!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#20 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by plain vanilla »

Koliko vam je dosad konkretno značila podrška Čedomira Jovanovića, s obzirom da LDP nema veliku podršku u Srbiji?

Bez obzira na trenutačnu snagu uticaja LDP-a u srpskom narodu, jako nam znači, prije svega iz razloga što se radi o stranci koja iz dana u dan jača. Jako važno jeste da upravo dobra komunikacija i saradnja s Čedomirom Jovanovićem, koji predstavlja liberalno krilo srbijanske politike, potvrđuje to da svi pokušaji naše satanizacije kroz muftiju i IZ, koji su isključivi i koji getoiziraju muslimane, odnosno Bošnjake, koji žele da uspostave sistem ajatolaha su izmišljotima. Jer kako je moguće da tako dobro korespondirate s liberalnom politikom, ako ste tako konzervativni? Znači, to je zapravo bilo jako važno i nije pomoglo našim neprijateljima da nas satanizuju i lokalizuju na taj način. To je isto dokaz da smo mi potpuno otvoreni za saradnju sa svima koji prihvataju neke osnovne civilizacijske vrijednosti, a u ovom slučaju to je gospodin Jovanović. Spremni smo da sarađujemo i sa drugima ukoliko iskažu spremnost na to.

Kad ste kod civilizacijskih vrijedosti, LDP i Jovanović rijetki su na ovim prostorima koji nedvosmisleno pružaju podršku održavanju Parade ponosa i ističu potrebu poštovanja prava seksualnih manjina. Kako gledate na tu činjenicu?

Sarađivati s nekim apsolutno ne znači slagati se u svemu. Ja sam sarađivao najbolje sa Zoranom Đinđićem dvije godine, također jednim ultrasekularistom, s kojim sam bio izrazito različit ideološki. Ali su to segmenti naših polazišta. Zato sam pomenuo univerzalne ljudske vrijednosti. Moj pristup je da sarađujemo na onome u čemu se slažemo, a na onome na čemu se ne slažemo, neka to svako radi na svoj način. A kada tražite prostor saradnje, uvijek je više onoga u čemu se slažete nego onoga u čemu se razilazite.

i to je dio istog intervju, rekoh ja @poznaniku da je trebao cijeli intervju postaviti

a za bakira i njegovo izvinjenje imate drugu temu :oops:
nosara

#21 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by nosara »

sindzerveza wrote:

Lupas gluposti... Ceda je kvirovcima dao podrsku, a nije nikakav organizator ili slicno...

Ceda mason... :lol:

Malo probosanske radikalizacije u srbiji nije na odmet... Kad je "druga srbija" na celu sa Pesickom, Cedom, Koracem, pokojnom Vuco, Sonjom Biserko, Natasom Kandic, Perom Lukovicem, Pescanikom... skretala paznju srbije na BiH, nesto nisam cuo zukorlica...

Izgleda da se probudio... :-)

Ne dirajte mi Cedu... Da je nama u BiH jedan Ceda... :D
sindzerveza

#22 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by sindzerveza »

plain vanilla wrote:Koliko vam je dosad konkretno značila podrška Čedomira Jovanovića, s obzirom da LDP nema veliku podršku u Srbiji?

Bez obzira na trenutačnu snagu uticaja LDP-a u srpskom narodu, jako nam znači, prije svega iz razloga što se radi o stranci koja iz dana u dan jača. Jako važno jeste da upravo dobra komunikacija i saradnja s Čedomirom Jovanovićem, koji predstavlja liberalno krilo srbijanske politike, potvrđuje to da svi pokušaji naše satanizacije kroz muftiju i IZ, koji su isključivi i koji getoiziraju muslimane, odnosno Bošnjake, koji žele da uspostave sistem ajatolaha su izmišljotima. Jer kako je moguće da tako dobro korespondirate s liberalnom politikom, ako ste tako konzervativni? Znači, to je zapravo bilo jako važno i nije pomoglo našim neprijateljima da nas satanizuju i lokalizuju na taj način. To je isto dokaz da smo mi potpuno otvoreni za saradnju sa svima koji prihvataju neke osnovne civilizacijske vrijednosti, a u ovom slučaju to je gospodin Jovanović. Spremni smo da sarađujemo i sa drugima ukoliko iskažu spremnost na to.

Kad ste kod civilizacijskih vrijedosti, LDP i Jovanović rijetki su na ovim prostorima koji nedvosmisleno pružaju podršku održavanju Parade ponosa i ističu potrebu poštovanja prava seksualnih manjina. Kako gledate na tu činjenicu?

Sarađivati s nekim apsolutno ne znači slagati se u svemu. Ja sam sarađivao najbolje sa Zoranom Đinđićem dvije godine, također jednim ultrasekularistom, s kojim sam bio izrazito različit ideološki. Ali su to segmenti naših polazišta. Zato sam pomenuo univerzalne ljudske vrijednosti. Moj pristup je da sarađujemo na onome u čemu se slažemo, a na onome na čemu se ne slažemo, neka to svako radi na svoj način. A kada tražite prostor saradnje, uvijek je više onoga u čemu se slažete nego onoga u čemu se razilazite.

i to je dio istog intervju, rekoh ja @poznaniku da je trebao cijeli intervju postaviti

a za bakira i njegovo izvinjenje imate drugu temu :oops:
ijaojj vidi tolerancije i liberalizma pa sto nije ovako tolerantan kad se radi o drugim muslimanima nego pljuje po njima i ako su muslimani a on "duhovni vodja"

a sejtanima naziva hadzije koje nisu uplatile hadz kod njega masala vodje i mumina :thumbup:

e bas mi je drago da pored Cede nije nervozan :mrgreen:
LadyBear

#23 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by LadyBear »

Na jedan nacin dobro dodje da se Srbija pozabavi sama sobom. Na drugi nacin je previse jednouman i radikalan, i kao jedan vjerski vodja previse se uplice u politiku, sto naravno nije nimalo zdravo za drustvo u Sandzaku. Trece, Zukorlicu i njemu slicnim daleko bila BIH.
stari grad Visegrad

#24 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by stari grad Visegrad »

sto se tice "uplitanja" u politiku moje misljenje je da politika odrdedjuje nas zivot i nasu buducnot i buducnost nase djece.
S toga je pozeljno i normalno da se svaki gradjanin "uplice" u poltiku, a ne da je predmet polilike bez obzira na zanimanje.
BaileyS

#25 Re: Muamer Zukorlić – čuvar mira ili zagovornik rata ?

Post by BaileyS »

Ne znam sta govori i kako nastupa Zukorlic ali jedno je sigurno, Bosnjaci u Sandzaku trebaju autonomiju u okviru Srbije i trebaju nekog ko ce raditi na ucvrscivanju veza Bosnjaka Sandzaka sa BiH, gdje zivi najveci dio Bosnjaka.

Naravno, puno bolje bi bilo da njegovu ulogu preuzme neko od politicara ali stanje je trenutno takvo da tamo imate Tadicevog potrcka Ljajica i sa druge strane Kostunicinog poslusnika Ugljanina.

Na zalost, mnogi od nas u BiH iz pogresnih pobuda prizeljkuju autonomiju Sandzaka. Ta zelja se zasniva na tome da se i Srbija pozabavi svojim problemima umjesto da je motivacija bolji polozaj Bosnjaka Sandzaka.
Post Reply