1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sa obzirom na...
#1 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
nije mi jasna poenta ovog, sta hoces reci ,da su Bosnjaci iz Sprecanskog polja (Kalesija, Dubrave, Tojšići) u stvari Vlasi tj. Srbi. Posto su mi oba roditelja s tog podrucja to bi ti mene upis'o u Srbe ?
- bokakotorska
#2 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Koliko ja vidim :
a) bilo je puno kuca
b) nevlaskih kuca bilo je vise od vlaskih
Nego nista ne pisu o Turcima i jugovicima, jesu li oni ziveli :
u svim tim kucama
samo u nevlaskim ili
samo u Vlaskim
i zasto ?
-
theTruePath
#3 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
sa obzirom na... wrote:nije mi jasna poenta ovog, sta hoces reci ,da su Bosnjaci iz Sprecanskog polja (Kalesija, Dubrave, Tojšići) u stvari Vlasi tj. Srbi. Posto su mi oba roditelja s tog podrucja to bi ti mene upis'o u Srbe ?
pa mozda ste bili vlasi prije nego sto ste prihvatili islam
- bokakotorska
#4 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Tema je do dzigerice, nu par pitanja ipak stoji glede Bosanskog sandzaka :
1 Prvi svezak od Sane do Dubnice – ukupan broj muslimanskih domacinstava ima krupnu materijanu gresku koja odbija od dalje anlize :
- stoji zbir 487, a u koloni kada saberes navedene brojeve ispada 552 ?
Da li su u 487 ubrojane 65 neudatih porodilja pa je Dr Adem to zeleo da prikrije ovu bruku iz moralnih razloga ?
I ako je taj slucaj, da li su pomenute trudnice bile Vlasi ili muslimanke ?
2 Dr Adem kaze sveukupno bese 46967, a ti opet tvrdis da je bilo 47802 domacinstva.
Mislim ko tu koga laze Dr Adem tebe I nas ili ti nas I Dr Adema ?
3 Osvezavajuce je saznanje da je Dubrovnik te 1604 bio skoro 100% muslimanski.
Jedino je nejasno jel su ga naseljavali, Kabardino Balkari, Tatari, Turci ili jugovici islamske vere. I takodjer tvrdi se da Domaci dubrovcani nisu Vlasi, pa tko su onda ? Govori ne oklijevaj ni casa.
To bi trebalo razjasniti cini mi se da je u kontekstu ovako ozbiljnog naucnog dela sve to jako bitno.

1 Prvi svezak od Sane do Dubnice – ukupan broj muslimanskih domacinstava ima krupnu materijanu gresku koja odbija od dalje anlize :
- stoji zbir 487, a u koloni kada saberes navedene brojeve ispada 552 ?
Da li su u 487 ubrojane 65 neudatih porodilja pa je Dr Adem to zeleo da prikrije ovu bruku iz moralnih razloga ?
I ako je taj slucaj, da li su pomenute trudnice bile Vlasi ili muslimanke ?
2 Dr Adem kaze sveukupno bese 46967, a ti opet tvrdis da je bilo 47802 domacinstva.
Mislim ko tu koga laze Dr Adem tebe I nas ili ti nas I Dr Adema ?
3 Osvezavajuce je saznanje da je Dubrovnik te 1604 bio skoro 100% muslimanski.
Jedino je nejasno jel su ga naseljavali, Kabardino Balkari, Tatari, Turci ili jugovici islamske vere. I takodjer tvrdi se da Domaci dubrovcani nisu Vlasi, pa tko su onda ? Govori ne oklijevaj ni casa.
To bi trebalo razjasniti cini mi se da je u kontekstu ovako ozbiljnog naucnog dela sve to jako bitno.
-
IHAVEDREAM
#5 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
........
OPET .....

-
sa obzirom na...
#6 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Hajd' recimo da sve to stoji sto si rekao da su crnjomanjasti vlasi prodrli medju plavokose Slavene, jedan manji dio se islamizirao a ostali postao temelj za formiranje bosansko-srpske nacije, de mi objasni cinjenicu o Zapadnoj Hercegovini, oni su vecinom crnjoamanjasti ( de se probaj sjediti bilo kojeg plavokosog Hrvata iz Z.Hercegovine), javna je tajna da je dobar dio Hrvata Z.Hercegovine i Dalmacije isto vlaskog porijekla ?
I da se pokaze da smo svi vlasi, da ovde nema uopste Slavena, hoce li mi neko reci zasto Vlasi imaju tako los glas, po cemu se Sloveni bolji od njih ?
PS: po svim istrazivanjima Nikola Tesla je potomak Vlaha, tek toliko o njihovim kvalitetima !
I da se pokaze da smo svi vlasi, da ovde nema uopste Slavena, hoce li mi neko reci zasto Vlasi imaju tako los glas, po cemu se Sloveni bolji od njih ?
PS: po svim istrazivanjima Nikola Tesla je potomak Vlaha, tek toliko o njihovim kvalitetima !
- bokakotorska
#7 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Kada u sedmom postu otvoris temu proveri brojke nemoj da se vadis na strpljenje, vidi se da si nestrpljiv.
Da zanemarimo siromasnu matematiku, tesko je uvaziti klasifikaciju Vlaha I Domacih tako nepismeno srocenu, na stranu da su i Vlasi domaci, nisu pali s Marsa (?) :
a muslimanskih
b ne muslimanskih
c vlaskih &
d ne vlaskih
e ostali
f sve
g vecina
h domaci
i izbjeglo
j sve 462
k ima vlaha
l grad
probao sam da razjasnim moje stare I oni po uvazenoj metodoligiji & klasifikaciji bejahu ovi pod B, D, E, H, K & L, tako da ni sam nisam siguran kako da ti recem ko sam, a da te ne slazem.
Jedino sto nisu bili iz bosanskog sandzaka ali jesu Turci bili I iz Turske, otomanske.
Imajuci u vidu tvoja razmisljanja mozda da napravis jos jednu statistiku na temu
srpska arogancija
dojucerasnja srpska arogancija
uzdrmana srpska arogancija
srpska arogancija bez pokrica
poprilicno uzdrmana srpska arogancija
Srbin naizgled
ne Srbin
Srbin po recniku
ili da odustanes na vreme od svega toga ?
PS
A ko rece da je Dubrovnik na moru ?
Pitanje je tko su domaci ako nisu Vlasi ?
I zasto pobogu Vlasi nisu domaci kad bejahu tu davno pre Turaka koji uradise svu tu krasnu statistiku koju uvazeni Dr Adem i sada ti predstavljate nama –> puku, tj domacima, izbjeglima i ostalima, Vlasima i ne Vlasima, da ne kazem vecini na forumu.

Da zanemarimo siromasnu matematiku, tesko je uvaziti klasifikaciju Vlaha I Domacih tako nepismeno srocenu, na stranu da su i Vlasi domaci, nisu pali s Marsa (?) :
a muslimanskih
b ne muslimanskih
c vlaskih &
d ne vlaskih
e ostali
f sve
g vecina
h domaci
i izbjeglo
j sve 462
k ima vlaha
l grad
probao sam da razjasnim moje stare I oni po uvazenoj metodoligiji & klasifikaciji bejahu ovi pod B, D, E, H, K & L, tako da ni sam nisam siguran kako da ti recem ko sam, a da te ne slazem.
Jedino sto nisu bili iz bosanskog sandzaka ali jesu Turci bili I iz Turske, otomanske.
Imajuci u vidu tvoja razmisljanja mozda da napravis jos jednu statistiku na temu
srpska arogancija
dojucerasnja srpska arogancija
uzdrmana srpska arogancija
srpska arogancija bez pokrica
poprilicno uzdrmana srpska arogancija
Srbin naizgled
ne Srbin
Srbin po recniku
ili da odustanes na vreme od svega toga ?
PS
A ko rece da je Dubrovnik na moru ?
Pitanje je tko su domaci ako nisu Vlasi ?
I zasto pobogu Vlasi nisu domaci kad bejahu tu davno pre Turaka koji uradise svu tu krasnu statistiku koju uvazeni Dr Adem i sada ti predstavljate nama –> puku, tj domacima, izbjeglima i ostalima, Vlasima i ne Vlasima, da ne kazem vecini na forumu.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#8 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
E, moj @Kulin b@n
...Misljenje je kao i guzica. Svako je ima... (Officer John McClane)
Evo nešto i o Vlasima:
Vlah ili Wallachian je krovni termin kojim se pokriva nekoliko latinskih nacija proizašlih od latinizirane populacije srednje, istočne i jugoistočne Evrope. Grupa koja se istorijski naziva Vlasi su: današnji Rumuni ili Daco-Rumuni, Aromuni ili Makedo-Romani, Morlaci, Megleno-Romani i Istro-Romani. Od formiranja Rumunske države, ovaj naziv se uglavnom koristi za one koje žive izvan teritorije Rumunije.
Termin Vlah je egzonim (drugi su mu dali ime). Sve grupe Vlaha koriste različite riječi koje su proizašle od rumunskog, e da bi se definisali: Români, Rumâni, Rumâri, Aromâni, Arumâni (Megleno-Romani se danas nazivaju "Vlasi", ali istorijski sebe nazivaju "Rămâni"; Istro-Romani su takođe usvojili ime Vlasi, ali još koriste i Rumâni i Rumâri.
Vlasi se uobičajeno smatraju potomcima Romanizovanog naroda kao što su Tračani (uključujući Dačane) i Iliri.
Vlaški jezici, koji se nazivaju i Istočno-Romanski jezici, potiču od Proto-Romanskog jezika. Tokom vijekova, Vlasi se dijele na razne Vlaške grupe i mješaju se sa susjednim nacijama: Slovenima, Grcima, Albancima, Kumanima, itd.
U većini zemalja, autohtona Vlaška nacija je U POTPUNOSTI asimilrana Slovenskom populacijom, i prestaje da postoji od ranog XIII vijeka.
Znači Turci nikako nisu mogi zateći Vlahe u XVI vijeku u Zvorničkom sandžaku. Nemoj trpati nalaze uvaženog prof. Handžića u tvoju idealiziranu ideju o nepostojanju Srba u BiH, jer to, jednostavno, nije tako. Tabele koje si nam prezentovao odnose se na turski popis Srpskih kuća u Zvorničkom sandžaku, a Turci nikada Srbe nisu zvali Srbi, nego Vlasi. Po tebi su Srbi u BiH pali sa Marsa. Čitaj malo više, sine, i ne konsultuj previše ćaršiju o nastanku Srba. I odakle ti Gavrilo u ovome svemu, sreće ti?
...Misljenje je kao i guzica. Svako je ima... (Officer John McClane)
Evo nešto i o Vlasima:
Vlah ili Wallachian je krovni termin kojim se pokriva nekoliko latinskih nacija proizašlih od latinizirane populacije srednje, istočne i jugoistočne Evrope. Grupa koja se istorijski naziva Vlasi su: današnji Rumuni ili Daco-Rumuni, Aromuni ili Makedo-Romani, Morlaci, Megleno-Romani i Istro-Romani. Od formiranja Rumunske države, ovaj naziv se uglavnom koristi za one koje žive izvan teritorije Rumunije.
Termin Vlah je egzonim (drugi su mu dali ime). Sve grupe Vlaha koriste različite riječi koje su proizašle od rumunskog, e da bi se definisali: Români, Rumâni, Rumâri, Aromâni, Arumâni (Megleno-Romani se danas nazivaju "Vlasi", ali istorijski sebe nazivaju "Rămâni"; Istro-Romani su takođe usvojili ime Vlasi, ali još koriste i Rumâni i Rumâri.
Vlasi se uobičajeno smatraju potomcima Romanizovanog naroda kao što su Tračani (uključujući Dačane) i Iliri.
Vlaški jezici, koji se nazivaju i Istočno-Romanski jezici, potiču od Proto-Romanskog jezika. Tokom vijekova, Vlasi se dijele na razne Vlaške grupe i mješaju se sa susjednim nacijama: Slovenima, Grcima, Albancima, Kumanima, itd.
U većini zemalja, autohtona Vlaška nacija je U POTPUNOSTI asimilrana Slovenskom populacijom, i prestaje da postoji od ranog XIII vijeka.
Znači Turci nikako nisu mogi zateći Vlahe u XVI vijeku u Zvorničkom sandžaku. Nemoj trpati nalaze uvaženog prof. Handžića u tvoju idealiziranu ideju o nepostojanju Srba u BiH, jer to, jednostavno, nije tako. Tabele koje si nam prezentovao odnose se na turski popis Srpskih kuća u Zvorničkom sandžaku, a Turci nikada Srbe nisu zvali Srbi, nego Vlasi. Po tebi su Srbi u BiH pali sa Marsa. Čitaj malo više, sine, i ne konsultuj previše ćaršiju o nastanku Srba. I odakle ti Gavrilo u ovome svemu, sreće ti?
-
Static-X
#9 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Nego ko je tacno onda zivio na bosanskom podrucju prije nego nas turci potucise?
-
dubrovnik
#10 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Poštovani!
Da li biste mogli skenirati popis sela koja pripadaju nahiji Dubrovnik (obuhvaćala je sela i zaseoke sadašnje općine Ilijaš, te neka sela u vareškoj i brezanskoj općini, a dobila je ime po gradiću Dubrovniku što se nalazi u porječju Misoče i Zenika, nedaleko od Ilijaša). Počinju na strani 383 i imamo ih navedene do 409. str, a onda "preskače" na str. 418. Možete li postaviti ove nedostajuće stranice što pripadaju Dubrovačkoj nahiji?
HVALA
Da li biste mogli skenirati popis sela koja pripadaju nahiji Dubrovnik (obuhvaćala je sela i zaseoke sadašnje općine Ilijaš, te neka sela u vareškoj i brezanskoj općini, a dobila je ime po gradiću Dubrovniku što se nalazi u porječju Misoče i Zenika, nedaleko od Ilijaša). Počinju na strani 383 i imamo ih navedene do 409. str, a onda "preskače" na str. 418. Možete li postaviti ove nedostajuće stranice što pripadaju Dubrovačkoj nahiji?
HVALA
-
Static-X
#11 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Ok svatam. Znaci vecinom bili su katolici ili ne kriscani ili ti imali su svoju crkvu.
A kada kazem "poturceni" nemam namjeru da vrijedjam jer sam i sam musliman, mozda najvise zahvaljujuci turcima
Mislio sam u smislu da su nas preobratili na islam.
A kada kazem "poturceni" nemam namjeru da vrijedjam jer sam i sam musliman, mozda najvise zahvaljujuci turcima
-
majstorina
#12 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Evo ga još jedan polukvalifikovani BH patriota pun mržnje prema Srbima.Kulin b@n wrote:1- VLASI NISU SRBI ...BILI
druga je stvar što su Ilija Garašanin-Vaso Pelagić-Gavrilo Princip uspjeli da "preobrate" Bošnjake pravosalvne vjere a koji vuku porijeklo od doseljenih Vlaha, u Srbe
Vlasi su zaseban narod koji su bili pravoslavne vjere i koje su turci doveli sa sobom uglavnom naseljavali u graničnim područjima koja su osvajana (čitati knjigu koja je uzeta kao osnova ovih popisa)
ti Vlasi uglavnom iz ekonomskih interesa prihvataju i islam
sam proces islamizacije je tako lijepo Dr Adem Handžić objasnio
na primjeru Donje Tuzle koja od male varošice od 60-tak kuća na početku turske vladavine prerasta u kasabu (grad) usljed doseljavanja okolnog domicilnog stanovništva koje prelaskom na islam odlazi u grad, a najplastičniji primjer je pokazao na porodicama gdje je otac imao više sinova i od kojih tek jedan ostaje na selu i sa starom katoličkom vjerom, dok ostala 3-4 braće prihvataju islam i odlaze u grad....na taj način se istovremeno odvijao dvostruki proces, migracija stanovništva sa sela u grad i istovremena islamizacija kako zaključuje i sam Handžić sličan se proces odvijao sa svim bosanskohercegovačkim gradovima
VIŠE DETALJA
OVDJE
Dobro nisi spomenuo Memorandum,Narčetanije,opanke,gusle....
Garašanin ti je više bio jugoslovenske orijentacije a čini mi da je spominjo bošnjake u svom radu pa ga je suludo optuživati za misionarenje.Da je uspio u svom naumu danas bi imali snažnu južnoslovensku državu a mi bi ga slavili kao Nijemci Bizmarka ili Talijani Garibaldija
Vasa Pelagić bio je šaman ili druid i bavio se alternativnom medicinom (eksperimentisao je sa melemima i čarobnim napitcima koji su često kao glavni sastojak imali mokraču ili produkt onanisanja)više nego politikom.
A Gavrilo Princip se definitivno rodio posle formiranja moderne Srpske nacije.Znači opet tropa.
Da čitaš radove eminentnog bošnjačkog istoričara Esada Kurtovića koji se studiozno i profesionalno bavi vlaškom tematikom bila bi ti poznata jednostavna činjenica da vlasi na ovim prostorima obitavaju dosta prije dolaska Turaka.
I Srbi definitivno nisu nastali od pravoslavnih Bošnjaka jer tako definisani pojam nije uopšte postojao.Kako će nastati nešto od nečega što ne postoji?Bez alhemije i metafizike nikako
U Bosni i Hercegovini bitisali su religijskim faktorom stvoreni jako zatvoreni etnikumi koji su u svakodnevnoj komunikaciji jedni druge nazivali Turcima,Balijama,Vlasima,Reponjama,Šokcima,Latinima...Pošto se Srbija prva od današnjih banana država pojavila kao malo,ali samo malo bitniji igrač počela je prva da misionari i uslijed već pomenutog religijskog faktora ali i krvnih veza ,jer mnogi političari i veliki dio stanovnika kneževine Srbije je sa naših prostora uspjela je da pod svoje pokroviteljstvo stavi pravoslavnu grupaciju,nešto i muslimana pa čak i neke katolike.Dolaskom Austrije zamah dobija i hrvatsko nacionalno pitanje te stoga katolici postaju vremenom Hrvati na isti način kao što su pravoslavni postali Srbi.
A muslimani čij je pokrovitelj Turska koja je s vremenom sve dalje i dalje, lutaju jer sultan na Bosforu ima prečih problema nego li da vodi računa o jednovjernoj braći.Neki pristaju uz istočne susjede,neki uz zapadne,neki se sele u Tursku,sve dok neko iz viševjekovnog mraka prašnjavih arhiva ne izvče na svjetlo dana bosansku srednjevjekovnu povijest.
- Woody
#13 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
E @Kuln b@n, dijete ludo. Vidim da si učio istoriju od '93 pa na ovamo. Ali dobro, nisi ti kriv, tako negdje si se i rodio.Kulin b@n wrote:he, he dobrojutro, jesi li ti s Marsa paoWoody wrote: U većini zemalja, autohtona Vlaška nacija je U POTPUNOSTI asimilrana Slovenskom populacijom, i prestaje da postoji od ranog XIII vijeka.
ko kaže jadan b io da su turci ZATEKLI Vlahe....halo...ti veze nemaš ni o čemu
turci su DOVELI VLAHE i ako neko umišlja i fantazira to ste vi srbi
NIKAD I NIGDJE trurci NE ZNAJU ni za kakve Srbe u Bosni, jedino što oni poznaju su VLASI, za razliku od tebe nisu jebiga imali nikakvih političkih motiva da tad nešto izokreću stvari, pisali su i prikazivali to KAKO JESTE
sine, koji si ti PALAC da kažeš za Dr Adem Handžića d aje "čaršija" šta si to ti da bi ti NJEGA OSPORAVAO jadniče
da nije "srećo" bilo Gavrila ne bi bilo ni Srba u Bosni, jer "srećo" sve do AU NIKO NIJE ZNAO ZA NEKE SRBE U BOSNI
već isključivo za Bošnjake sa tri vjere, pa čak "srećo" i matica srpska
1826.prvi broj matice srpske
stoga se malo presaberi
Ali da nastavim o Vlasima:
Kroz istoriju, termin "Vlah" obično se koristio za grupe koje nisu bili etnički Vlasi, i obično u pejorativnom smislu. Na primjer, koristio se za bilo koju zajednicu stočara, ili kao referensa za Hrišćane od strane Muslimana (npr. karavlasi). U hrvatskoj dalmaciji Vlaj/Vlah i Vlaji/Vlasi su termini koji koriste stanovnici sa obale za one koji su nastanjeni u unutrašnjosti (iako su i jedni i drugi Hrvati, Dalmatinci Katoličke vjeroispovjesti), sa pejorativoim smislom kao "barbari koji su sišli sa planine". U Grčkoj, riječ Βλάχος (Vláhos) se obično koristi kao uvreda za bilo koju nezgrapnu ili nekulturnu osobu, ali bukvalno znači jednostavno - seljak i koristi se kao sinonim za Χωριάτης (Choriátis) što prosto znači čovjek sa sela (evo opet slučaj kada su Hrišćani, ali pravoslavne vjeroispovjesti). Manioti, npr. koriste ovu riječ kada misle na Grke iz nizine, a Manioti iz Cargèse je koriste za autohtone Korzikance.
Znači. Turci su koritili izraz Vlah iz prezrenja prema Srbima.
Hvala Bogu, pa nije po tvome nazvana Vlaška Pravoslavna Crkva, Republika Vlaška, Republika Vlahija, Vlaška Akademija Znanosti i Umjetnosti, ili možda grad u BiH (Srbac - Vlahac).
I sreće ti, o Gavrilu raspravljaj na nekom drugom forumu, npr. I svjetski rat ili sl. On nema veze sa nastankom Srba u Bosni.
- bokakotorska
#14 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Dobro kazes nisu Turci znali ni za kakve Srbe. Nepismeni dosli ali obogaceni za neka nova saznanja odose. Znaci vredelo je da dodju da se malo edukuju, ne mogu da se zale da su protracili vreme.
Sta da se radi prolazili ovuda razni narodi jedinstveniji organizaciono, a mnogo heterogeniji od nas jugovica - Turci, Njemci, Rusi evo sada evropljana i Amera, neka ih nek setaju. Sto mi da se nerviramo oko njih kad sami ne mozemo da se slozimo ni ko smo ?
Mi svi zajedno sa Vlasima dosta smo staticni i eto ima nas dan danas svuda po bivsoj Jugi. Znaci nema brige puno oko tih stvari. Juzni Sloveni su ti mahom ovde raznih vera i eto slove medju sobom i kad se ne slazu bas. Zato se i zovu slovenima.
http://-web.washer-/progress?pages&id=2210027046&sp2&fileName=VW5nYXJuJTIwQW5qb3UlMjBYSVYuanBn&url=aHR0cDovL3d3dy5jb25mbGljdHMucmVtMzMuY29tL2ltYWdlcy9Vbmdhcm4vVW5nYXJuJTIwQW5qb3UlMjBYSVYuanBn&foo=5
Evo malo karte pa nastavi da se svadjas sa Svabama oni opravise kartu i de objasni im dje su gresili. Valjda ces sa njima lakse da se sporazumes. Pogotovo taj Stefan Dragutin mi ide na zivce, reci im to u moje ime.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Srem04.png
Evo jos jednu sa wikija.
Nije problem da se jedis na Srbe i Vlahe, muka je sto kad njih ubedis za koji dan, onda nastavi da ubedjujes i ostatak sveta koji se bavio kartama i istorijom zamisli jos pre dolaska Turaka ako je to uopste moguce. Nisam ni ja vise siguran pravo da ti recem.
Vlasi su ok likovi, a ti dojadi sa pricom o Srbima i Bosnjacima. Tada nisu kapirali da su Jugosloveni. Sada znaju. Dje ces unazad ne ide to, gubis vreme i samo se sekiras bzvz.
Zdravo ostaj.
Sta da se radi prolazili ovuda razni narodi jedinstveniji organizaciono, a mnogo heterogeniji od nas jugovica - Turci, Njemci, Rusi evo sada evropljana i Amera, neka ih nek setaju. Sto mi da se nerviramo oko njih kad sami ne mozemo da se slozimo ni ko smo ?
Mi svi zajedno sa Vlasima dosta smo staticni i eto ima nas dan danas svuda po bivsoj Jugi. Znaci nema brige puno oko tih stvari. Juzni Sloveni su ti mahom ovde raznih vera i eto slove medju sobom i kad se ne slazu bas. Zato se i zovu slovenima.
http://-web.washer-/progress?pages&id=2210027046&sp2&fileName=VW5nYXJuJTIwQW5qb3UlMjBYSVYuanBn&url=aHR0cDovL3d3dy5jb25mbGljdHMucmVtMzMuY29tL2ltYWdlcy9Vbmdhcm4vVW5nYXJuJTIwQW5qb3UlMjBYSVYuanBn&foo=5
Evo malo karte pa nastavi da se svadjas sa Svabama oni opravise kartu i de objasni im dje su gresili. Valjda ces sa njima lakse da se sporazumes. Pogotovo taj Stefan Dragutin mi ide na zivce, reci im to u moje ime.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Srem04.png
Evo jos jednu sa wikija.
Nije problem da se jedis na Srbe i Vlahe, muka je sto kad njih ubedis za koji dan, onda nastavi da ubedjujes i ostatak sveta koji se bavio kartama i istorijom zamisli jos pre dolaska Turaka ako je to uopste moguce. Nisam ni ja vise siguran pravo da ti recem.
Vlasi su ok likovi, a ti dojadi sa pricom o Srbima i Bosnjacima. Tada nisu kapirali da su Jugosloveni. Sada znaju. Dje ces unazad ne ide to, gubis vreme i samo se sekiras bzvz.
Zdravo ostaj.
-
Nezbilj
#15 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Ja ne znam jel se ovaj Gaj negdje zajebao ali ispada da 1835. imamo:Kulin b@n wrote: Ljudevit Gaj o narodima koji zive na podrucju zapadnog Balkana:
1. Slovenci (Vendi) stanuju u Dolnjoj Štajerskoj, u Kranjskoj, Koroškoj iliti Gorotanskoj, u jednoj strani Istrije, na Laško-Goričkom, dalje u zapadnoj Vugerskoj u Železnoj stolici okol Mure i Raba; brojem skupa 1,240.000 rimskoga vjerozakona; ...zvan nekoliko samo protestantov.
2. Horvati u provincialu, u Krajni i u Primorju, u jednoj strani Istrije, na Vugerskom u Banatu, u Baranju, Šimegu, Somođu, u Sladskoj, Železnoj, Sopronskoj i Požunskoj varmeđiji, zatim u Arkiherceštvu Austrije i vu Bosni u Sandžaku Banjalučkom, svi skupa u broju 1,620.000 jesu izvan 194.000 starovjercev svi rimskoga vjerozakona. Narječje horvatsko jest časti vrijedan, stari, ilirski most med Slovenci (Vendi) i med Srblji.
3. Slavonci, žitelji Slavonije i slavonske Granice, i Srijema. Broj njihov iznaša okolo 500.000, od kojih su jedni 247.000 grčkoga; a drugi 253.000 rimskoga vjerozakona.
4. Dalmatini stanuju u Dalmaciji pored Adrijatskog morja, zatim na otocih i vu Dubrovniku, i broje do 400.000′ dušah, k ovim imaju se jošće dodati i oni 80.000, koji su piod Turci i koji u Hercegovini živu, i tako skupa znašaju 480.000, zmed kojih jesu 410.000 rimske, a ostali 70.000 grčke cirkve.
5. Bošnjaci živu izmeđ Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Hema, brojem 450.000 dijeleći se na islamski, to jest turski, i zatim na rimski i grčki vjerozakon.
6. Crnogorci jesu u Crnoj Gori, koja se od primorja Antivarskog do Bosne preteže. Od Turakah nisu nikad pokoreni bili; i dan današnji jesu slobodni i nezavisni. Š njimi vlada i upravlja Episkop i Mitropolit njihov. Ima ih preko 100.000, od kojih može do 20.000 izajti proti neprijatelju, a svi su grčkoga vjerozakona.
7. Srblji su najpre u Kraljestvu Srpskom (sadašnjoj Knjažini turskoj Serf Vilaet) s objke strane Morave izmeđ Timoka, Drine, Hema, Save i Dunava obitavali; poslije u Austrijansku Slavoniju, južnu Vugersku prešli i tu se naselili. Oni se zloupotrebljeno Raci nazivaju od stranjskih, jer nekoja stran Srbljev živi okolo rijeke Rasce koja je negda cijeli Srbiju na Srbiju i Rasciju dijelila. Od naših prostakov naopako nazivaju se Vlasi, kajti su s ovimi jednakoga vjerozakona. U srpskoj Knjažini (starom srpskom kraljevstvu) i u Vugerskoj ima skupa Srbljev 1,730.000; svi su grčkoga vjerozakona.
/Ljudevit Gaj, ‘Naš narod’, Danica, 1835.
Slovenaca 1,240.000
Hrvata 1,620.000
Slavonaca 500.000 (pola katolika pola pravoslavaca)
Dalmatinaca 400.000 (od cega 70.000 pravoslavaca)
Zapadnih Hercegovaca 80.000
Ukupno katolika na prostoru današnje Hrvatske 2.600.000
Srba u Srbiji 1.730.000
Ukupno pravoslavaca 2.050.000
Bošnjaka 450.000 (katolika, pravoslavaca i muslimana)
Crnogoraca 100.000
Ostaje pitanje kako je moguće da je u to vrijeme bilo toliko katolika odnosno današnjih Hravata 2,6 mil. koji su u međuvremenu narasli na 5 mil dok je Srba bilo 2 mil a u međuvremenu ih je naraslo na 8 mil. dok je Bošnjaka bilo svega 450.000 od cega nek je pola Bošnjaka muslimana to je 220.000 da bi narasli na 2 mil. Dakle Hrvati su rasli x2, Crnogorci x2, Slovenci x2, Srbi x4, a Bošnjaci muslimani x10. Dakle pitanje je odakle tako malo muslimana u to vrijeme? Obzirom da je očigledno natalitet muslimana najagresivniji sudeći po rastu od 10 puta u zadnjih 170 godina pitanje je da li je natalitet ranije bio slabiji što je malo vjerovatno ili je mortalitet usljed ratova ili nekog drugog razloga bio tako značajan da se stanovništvo jednostavno topilo. Prije svega pitanje je da li su ovi podaci uopšte tačni...
- osa
#16 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
ima još jedna mogućnost, možda podaci nisu precizni....
-
Nezbilj
#17 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Što se tiče osmanskih popisa iz 1528./1533. i 1604. mogu samo reći da je lijepo imati te podatke ali nisam siguran koliko mogu biti osnova za donošenje bilo kakvih zaključaka. Prvo mi ne znamo u kojem kontekstu osmanlije korise naziv Vlasi. To može biti za sve nemuslimane, dakle uključujući domaće ili i za doseljene. Također je moguće da je večina Vlaha doselila sa istoka. Mi ne znamo ni ko su muslimani odnosno da li su domaći koji su primili islam ili i tu imamo doseljenike iz područja koja su ranije zauzeta od Osmanlija. Također u narednim popisima mi ne znamo koliko je Vlaha naknadno prelazilo na islam odnosno koliko ih se kao pravoslavaca u narednim periodima doseljavalo. Zato mislim da je jako nezahvalno na osnovu ovih podataka izvlačiti bilo kakve zaključke o porijeklu današnjih muslimana ili Srba. Ono što znamo je da pravoslavaca nije bilo u srednjoj Bosni prije 16. vijeka ali to ne vazi za podrinje. Dakle stanje u Zvorničkom sandžaku sa lijeve strane Drine nam je dosta nereprezentativna slika stanja u cijeloj Bosni. Posebno mi se čini upitna teza da smo "svi izgleda večinom porijeklom Vlasi" jer ako pravoslavaca do 16. vijeka nemamo zapadno od Drine i Neretve i sjeverno od Huma pitanje je onda odakle onda tolika masa pravoslavaca u Bosni i Krajini poslije 16. vijeka. Osim toga već po popisu iz 1604. vidimo da je srednja Bosna večinom muslimanska i da su Sarajevo, Visoko, Zenica najveća naseljena mjesta. Navedeno područje pripada najužem teritoriju srednjevjekovne bosanske države prema tome ako su i ovi muslimani večinom islamizirani Vlasi onda se postavlja pitanje šta se desilo sa srednjevjekovnim Bošnjanima. Dakle mislim da jedini zaključak može biti da su Vlasi jako širok pojam koji ima i svoja etnička, religijska, lokalna, pejorativna i socijalna značenja. Pojam se koristio neselektivno u različitim periodima tako da ga nemožemo tretirati kao jedinstven pojam. Ako govorimo o predosmanskom stanovništvu Bosne i Huma Vlasi koji se vezuju za područje Huma nemoraju imati ništa zajedničko sa Vlasima o kojima govori Dušan u svom zakoniku niti sa Vlasima koji se spominju čak za vrijeme slavenskog doseljavanja. Vlasi koji dolaze sa osmanlijama i ono što oni nazivaju Vlasima mogu biti bilo koji pravoslavci iz Srbije ili možda Vlasi rumunskog porijekla koji u srednjevm vijeku naseljavaju istočnu Srbiju. Dakle prvo bi trebalo poredati priču o Vlasima na neki sistematičan način a onda eventualno izvlačiti zaključke o njihovom učešću u etnogenezi današnjih nacionalnih skupina. Mislim da je jedino sigurno da se pojam Vlaha vezuje za etnogenezu svih današnjih nacionalnih skupina s tim da obzirom da se u izvorima Vlasi najčešće vezuju za pravoslavlje možemo reći da se ovaj pojam može najuže vezati za srpsku etnogenezu.
-
majstorina
#18 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Mahalsko inadžijski sleng ostavi za familiju i havere a ovdje vodi civilizovan dijalog.Iz ovih linkova što kačiš ne mogu da dokučim tvoje stajalište.Da li si ti pobornik teze o autohtonsti Bošnjaka i njihovom ilirskom porijeklu ili zastupaš tezu onog rasiste Truhelke da su Bošnjaci najčistiji Sloveni?I jedno i drugo spada pod teoriju"Krvi i zemlje"a to je ništa drugo doli izvorni oblik fašizma.Kulin b@n wrote:kojim srbima ?? ja ne znam ni za kakve srbe osim u onih koji su bili u Smederevskom pašaluku a koji su RAZGULILI tu iz Raške poslije kosovske bitke bježeći pred turcimamajstorina wrote: polukvalifikovani BH patriota pun mržnje prema Srbima.
Dobro nisi spomenuo Memorandum,Narčetanije,opanke,gusle....
svi ostali su POSRBICE, analogno kako vi srbi imate običja zvati Bošnjake, ili još gore kako je vaš idol Mladić nazvao i TURCI kad je ušai u Srebrenicu 1995.god, dakle ovi bosanski bivši Vlasi su posrbice, nakandno dakle posrbljeni, sviđalo se to tebi ili ne, ma šta god ti palamudio i mlatio praznu slamu !!
niko prije AU od Bošnjaka pravoslavne vjere POJMA NIJE IMAO o tome da je srbin niti je imao ikakvu samosvjest o srpstvu, jednako kao i kod Bošnjaka katoličke vjere o nekakvom hrvatsvu !!he, he Kurtović ti eminentiji od DOKTORA Adema andžića koji je tu titulu stekao u YU vrijeme zamisli vjerovatno pred srpskim i hrvatskim kolegama što još ima veći značaj i kad su titule značile nešto, a ne kao danas kad s diplomom dobijenim na koje kakve načine možeš otići u WC i upotrijebiti mjesto tariguzamajstorina wrote: Da čitaš radove eminentnog bošnjačkog istoričara Esada Kurtovića koji se studiozno i profesionalno bavi vlaškom tematikom bila bi ti poznata jednostavna činjenica da vlasi na ovim prostorima obitavaju dosta prije dolaska Turaka.
I Srbi definitivno nisu nastali od pravoslavnih Bošnjaka jer tako definisani pojam nije uopšte postojao.Kako će nastati nešto od nečega što ne postoji?Bez alhemije i metafizike nikako
prije nego nešto tvrdiš MORAŠ osporit ono što sam ja već postavio, dakle čitaj i upusti se ONDA u raspravu a ne kao padobranac, elem tvoje lupetanje o nepostojanju termina Bošnjak sa tri vjere je oboreno mojim ranijim postom gdje takve Bošnjake vide i istočni susjedi u vidu Matice srpske, a bogami i zapadni u vidu Ljudevita Gaja
I ŠTA TEBI NIJE JASNOLjudevit Gaj o narodima koji zive na podrucju zapadnog Balkana:
1. Slovenci (Vendi) stanuju u Dolnjoj Štajerskoj, u Kranjskoj, Koroškoj iliti Gorotanskoj, u jednoj strani Istrije, na Laško-Goričkom, dalje u zapadnoj Vugerskoj u Železnoj stolici okol Mure i Raba; brojem skupa 1,240.000 rimskoga vjerozakona; ...zvan nekoliko samo protestantov.
2. Horvati u provincialu, u Krajni i u Primorju, u jednoj strani Istrije, na Vugerskom u Banatu, u Baranju, Šimegu, Somođu, u Sladskoj, Železnoj, Sopronskoj i Požunskoj varmeđiji, zatim u Arkiherceštvu Austrije i vu Bosni u Sandžaku Banjalučkom, svi skupa u broju 1,620.000 jesu izvan 194.000 starovjercev svi rimskoga vjerozakona. Narječje horvatsko jest časti vrijedan, stari, ilirski most med Slovenci (Vendi) i med Srblji.
3. Slavonci, žitelji Slavonije i slavonske Granice, i Srijema. Broj njihov iznaša okolo 500.000, od kojih su jedni 247.000 grčkoga; a drugi 253.000 rimskoga vjerozakona.
4. Dalmatini stanuju u Dalmaciji pored Adrijatskog morja, zatim na otocih i vu Dubrovniku, i broje do 400.000′ dušah, k ovim imaju se jošće dodati i oni 80.000, koji su piod Turci i koji u Hercegovini živu, i tako skupa znašaju 480.000, zmed kojih jesu 410.000 rimske, a ostali 70.000 grčke cirkve.
5. Bošnjaci živu izmeđ Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Hema, brojem 450.000 dijeleći se na islamski, to jest turski, i zatim na rimski i grčki vjerozakon.
6. Crnogorci jesu u Crnoj Gori, koja se od primorja Antivarskog do Bosne preteže. Od Turakah nisu nikad pokoreni bili; i dan današnji jesu slobodni i nezavisni. Š njimi vlada i upravlja Episkop i Mitropolit njihov. Ima ih preko 100.000, od kojih može do 20.000 izajti proti neprijatelju, a svi su grčkoga vjerozakona.
7. Srblji su najpre u Kraljestvu Srpskom (sadašnjoj Knjažini turskoj Serf Vilaet) s objke strane Morave izmeđ Timoka, Drine, Hema, Save i Dunava obitavali; poslije u Austrijansku Slavoniju, južnu Vugersku prešli i tu se naselili. Oni se zloupotrebljeno Raci nazivaju od stranjskih, jer nekoja stran Srbljev živi okolo rijeke Rasce koja je negda cijeli Srbiju na Srbiju i Rasciju dijelila. Od naših prostakov naopako nazivaju se Vlasi, kajti su s ovimi jednakoga vjerozakona. U srpskoj Knjažini (starom srpskom kraljevstvu) i u Vugerskoj ima skupa Srbljev 1,730.000; svi su grčkoga vjerozakona.
/Ljudevit Gaj, ‘Naš narod’, Danica, 1835.pa šta ti ja drugo pričam nego to isto, zahvaljujući ISTOJ pravoslavnoj vjeri vlahe su tako lako i POSRBILImajstorina wrote: U Bosni i Hercegovini bitisali su religijskim faktorom stvoreni jako zatvoreni etnikumi koji su u svakodnevnoj komunikaciji jedni druge nazivali Turcima,Balijama,Vlasima,Reponjama,Šokcima,Latinima...Pošto se Srbija prva od današnjih banana država pojavila kao malo,ali samo malo bitniji igrač počela je prva da misionari i uslijed već pomenutog religijskog faktora ali i krvnih veza ,jer mnogi političari i veliki dio stanovnika kneževine Srbije je sa naših prostora uspjela je da pod svoje pokroviteljstvo stavi pravoslavnu grupaciju,nešto i muslimana pa čak i neke katolike.Dolaskom Austrije zamah dobija i hrvatsko nacionalno pitanje te stoga katolici postaju vremenom Hrvati na isti način kao što su pravoslavni postali Srbi.
A muslimani čij je pokrovitelj Turska koja je s vremenom sve dalje i dalje, lutaju jer sultan na Bosforu ima prečih problema nego li da vodi računa o jednovjernoj braći.Neki pristaju uz istočne susjede,neki uz zapadne,neki se sele u Tursku,sve dok neko iz viševjekovnog mraka prašnjavih arhiva ne izvče na svjetlo dana bosansku srednjevjekovnu povijest.
Prenebregavaš činjenicu da je prostor Bosne kao i ostali balkanski krajevi često bio cilj doseljavanja mnogih etničkih grupa koje su se mješale sa domicilnom populacijom.Kad su neki ,nazovimo ih,Protobošnjani doselili u stoljeću sedmom ili ranije zatekli su neke jeli, etničke grupacije koje mi svrstavamo u Ilire.Pa su potom ovuda harali Hrvati pod knezovima i kraljevima a nauka se slaže da su i Srbi pod Časlavom imali jedan intermeco.Ako je vjerovati bogumilskoj teoriji u Bosnu su protjerani i bugarski i srpski jeretici.Eto raznih mogućnosti za genetske mućkalice.
Potom dolaze kako ti kažeš zajedno Turci i vlasi.Pa kad je sultan izgubio Mađarsku sigurno je došlo i nešto izlamizovanih Ugara.Pa,gdje "Istraga poturica"i pad Herceg Novog kad nas je pohodilo nešto i Crnogoraca.Zatim doseljavanja Srba muhamedanaca iz Smederevskog sandžaka U 19 vijeku.A da ne govorim o aktuelnom naseljavanju islamizovanih Srba,Vlaha i Arnauta iz Sandžaka.Dobivamo znači jedno etničko šarenilo u vlastitoj bašti koje ti arogantno zaobilaziš,kao i svi nacionalisti i još jednom potvrđuješ staru izreku u kojo stoji da je "Nacionalizam poslednje utočište za hulje"
A ona teza o nekom navodnom ateizmu bošnjaka u pred turskom vaktu je stvarno van svake pameti i potvrda je Anštajnove filozofske rečenice-Bog je ograničio sve osim dvije stvari.Svemira i ljudske gluposti.U stvari za svemir nisam siguran.
- Woody
#19 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
E, moj @Kulin b@n, magare moje malo.
Prvo mi šalješ nekakav link na nekakav forum gdje spominju V. Ćorovića. Nigdje S. Ćirkovića ni na mapi. Pa i Ćorović piše o Vlasima koje su Srbi zatekli pri doseljavanju, što opet znači prije XIII vijeka, koji ja spominjem. Ja tebe više zaista ne razumijem. Nisam toliko hrabar da tvrdim da si ti Bošnjak, kao što ti tvrdiš da sam ja Srbin (a nisi u pravu). A kamo li da tvrdim koji je istoričar "tvoj", a koji "moj".
Dijete, ima ona jedna stara poslovica koja veli: Ako ti jedan kaže da si pijan, nije u pravu. Ako ti to kažu dvojica, možda su u pravu. Ali ako ti to kažu trojica - valjaj se po zemlji.
Kada odrasteš shvatićeš da u Bosni i Hercegovini žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati (ti poredaj kako hoćeš). Ovo nije monoetnična država, upamti (i hvala Bogu da je tako). E, sad, što svi moraju praviti kompromise, jbg al je tako. I opet ne možeš živjeti sa ženom i zvati je kurva. A ti živiš i sa Srbima i sa Hrvatima, a hvala Bogu i sa ostalima.
Poslušaj me, trebaće ti u životu.
Prvo mi šalješ nekakav link na nekakav forum gdje spominju V. Ćorovića. Nigdje S. Ćirkovića ni na mapi. Pa i Ćorović piše o Vlasima koje su Srbi zatekli pri doseljavanju, što opet znači prije XIII vijeka, koji ja spominjem. Ja tebe više zaista ne razumijem. Nisam toliko hrabar da tvrdim da si ti Bošnjak, kao što ti tvrdiš da sam ja Srbin (a nisi u pravu). A kamo li da tvrdim koji je istoričar "tvoj", a koji "moj".
Dijete, ima ona jedna stara poslovica koja veli: Ako ti jedan kaže da si pijan, nije u pravu. Ako ti to kažu dvojica, možda su u pravu. Ali ako ti to kažu trojica - valjaj se po zemlji.
Kada odrasteš shvatićeš da u Bosni i Hercegovini žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati (ti poredaj kako hoćeš). Ovo nije monoetnična država, upamti (i hvala Bogu da je tako). E, sad, što svi moraju praviti kompromise, jbg al je tako. I opet ne možeš živjeti sa ženom i zvati je kurva. A ti živiš i sa Srbima i sa Hrvatima, a hvala Bogu i sa ostalima.
-
majstorina
#20 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Kulin b@n wrote:Ko je Simo Čorović?Woody wrote:E, moj @Kulin b@n, magare moje malo.
magare VELIKO I GLUPO lapsus je bio umjesto Sime Čorović, svjedeno čak je ovaj drugi i veći srpski istoričar, ali nije u tome poenta nego u samom sadržaju,
šta tebi onda nije jasno, srbi su zatekli Vlahe i djelomično ih posrbili, ostali su u dodiru sa DRUGIM slavenima takođe slavinizirani, POENTA je da VLASI NISU SRBI
jado nisi ništa skonto, DANAS je stanje takvo kakvo navodiš i ja NIGDJE nisam to osporio i nemoj da mi podmečeš ono što ne tvrdim
ALI jado jadni, TAKO NIJE BILO RANIJE i nečeš izvrtati historiju i prikazivati je kroz današnju situaciju, jer NIJE BILO NI SRBA NI HRVATA u Bosni niti historija z anjih zna prije A-U vladavine
jesi li šta skontao jadniče
-
majstorina
#21 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Ko je sad taj Simo Čorović?
- bokakotorska
#22 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Kulin bxn
ma dobar si ti meni pravo, upučuješ na wiki koju niko više ozbiljan i ne čita, jer je pišu i uređuju na svoju ruku takvi tipovi poput tebe.. zaneseni u svom svijetu fantazija koje NIĐE VEZE neamju sa realnošću dobro nisi uputio na ovaj link "gde je bre neko SAM CRTAO karte kao i na ovom tvom linku" pa "smestio Bosnu u okviru Srbije"
samo vi bre SAMI CRTAJTE karte koje možete upotrebiti mesto tariguza jer ko šljivi vaše crtanje, ko ste šta ste, niko i ništa
...
inače je li to onaj Dragutin koji je bio KATOLIK i koji je PROTJERIVAO BOŠNJAKE koji su bili sljedebenici Crkve bosanske !!
IM MITTELALTER (bis. ca 1380)
Reko ja moraces sa Nemcima to sve da razjaznis.
ma dobar si ti meni pravo, upučuješ na wiki koju niko više ozbiljan i ne čita, jer je pišu i uređuju na svoju ruku takvi tipovi poput tebe.. zaneseni u svom svijetu fantazija koje NIĐE VEZE neamju sa realnošću dobro nisi uputio na ovaj link "gde je bre neko SAM CRTAO karte kao i na ovom tvom linku" pa "smestio Bosnu u okviru Srbije"
samo vi bre SAMI CRTAJTE karte koje možete upotrebiti mesto tariguza jer ko šljivi vaše crtanje, ko ste šta ste, niko i ništa
...
inače je li to onaj Dragutin koji je bio KATOLIK i koji je PROTJERIVAO BOŠNJAKE koji su bili sljedebenici Crkve bosanske !!
IM MITTELALTER (bis. ca 1380)
Reko ja moraces sa Nemcima to sve da razjaznis.
- Woody
#23 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
@Kulin B@n, simpatični dječače.
Na stranu što si se toliko zbunio svojom novouspostavljenom teorijom, pa stavljaš matematički netačne tabele, navodiš nepostojeće istoričare (Simo Ćorović), pozivaš se na forume kao relevantne istorijske izvore, navodiš hiper-popularni magazin Globus (ja to ne stavljam na glavu ni kad krečim) i njihovo kvazi-istraživanje genetskog koda Bosanaca. Opet upadaš sebi u usta i podastireš nam izvod D. Kovačević-Kojić gdje jasno navodi da su vlasi stočari. Vidiš to i iz toga što vlasi piše malim slovom (zanimanje). Da je u pitanju narod, bilo bi navedeno velikim slovom kao Srbi ili Hrvati za koje ti u mladenačkom ludilu tvrdiš da nikad nisu nastanjivali Bosnu i Hercegovinu, a možda čak nisu nikad ni postojali. Onda su jbg Srbi i Hrvati samo rezultat tvojih ružnih snova nakon što si pročitao Ivicu i Maricu.
Hajde sada, pregledaj crtane, piški i idi na spavanje
Na stranu što si se toliko zbunio svojom novouspostavljenom teorijom, pa stavljaš matematički netačne tabele, navodiš nepostojeće istoričare (Simo Ćorović), pozivaš se na forume kao relevantne istorijske izvore, navodiš hiper-popularni magazin Globus (ja to ne stavljam na glavu ni kad krečim) i njihovo kvazi-istraživanje genetskog koda Bosanaca. Opet upadaš sebi u usta i podastireš nam izvod D. Kovačević-Kojić gdje jasno navodi da su vlasi stočari. Vidiš to i iz toga što vlasi piše malim slovom (zanimanje). Da je u pitanju narod, bilo bi navedeno velikim slovom kao Srbi ili Hrvati za koje ti u mladenačkom ludilu tvrdiš da nikad nisu nastanjivali Bosnu i Hercegovinu, a možda čak nisu nikad ni postojali. Onda su jbg Srbi i Hrvati samo rezultat tvojih ružnih snova nakon što si pročitao Ivicu i Maricu.
Hajde sada, pregledaj crtane, piški i idi na spavanje
-
majstorina
#24 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
Jednom sam ti pisao o tome.Naravno da nismo svi vlaškog porijekla,ali jeste dobar dio nas.Srednjvjekovni Bošnjani naseljavali su plodnije djelove,znači prometne i bogate riječne doline bosanske države koji su često bili na meti osvajača i često izloženi velikim epidemijama.Dok vlasi žive u brdima sa slabim komunikacijama i njihove šanse za opstanak i preživljavanje su kud i kamo veće.Brdsko stanovništvo je i demografski produktivnije a životni san svakog gorštaka je da siđe u dolinu.Nezbilj wrote:Što se tiče osmanskih popisa iz 1528./1533. i 1604. mogu samo reći da je lijepo imati te podatke ali nisam siguran koliko mogu biti osnova za donošenje bilo kakvih zaključaka. Prvo mi ne znamo u kojem kontekstu osmanlije korise naziv Vlasi. To može biti za sve nemuslimane, dakle uključujući domaće ili i za doseljene. Također je moguće da je večina Vlaha doselila sa istoka. Mi ne znamo ni ko su muslimani odnosno da li su domaći koji su primili islam ili i tu imamo doseljenike iz područja koja su ranije zauzeta od Osmanlija. Također u narednim popisima mi ne znamo koliko je Vlaha naknadno prelazilo na islam odnosno koliko ih se kao pravoslavaca u narednim periodima doseljavalo. Zato mislim da je jako nezahvalno na osnovu ovih podataka izvlačiti bilo kakve zaključke o porijeklu današnjih muslimana ili Srba. Ono što znamo je da pravoslavaca nije bilo u srednjoj Bosni prije 16. vijeka ali to ne vazi za podrinje. Dakle stanje u Zvorničkom sandžaku sa lijeve strane Drine nam je dosta nereprezentativna slika stanja u cijeloj Bosni. Posebno mi se čini upitna teza da smo "svi izgleda večinom porijeklom Vlasi" jer ako pravoslavaca do 16. vijeka nemamo zapadno od Drine i Neretve i sjeverno od Huma pitanje je onda odakle onda tolika masa pravoslavaca u Bosni i Krajini poslije 16. vijeka. Osim toga već po popisu iz 1604. vidimo da je srednja Bosna večinom muslimanska i da su Sarajevo, Visoko, Zenica najveća naseljena mjesta. Navedeno područje pripada najužem teritoriju srednjevjekovne bosanske države prema tome ako su i ovi muslimani večinom islamizirani Vlasi onda se postavlja pitanje šta se desilo sa srednjevjekovnim Bošnjanima. Dakle mislim da jedini zaključak može biti da su Vlasi jako širok pojam koji ima i svoja etnička, religijska, lokalna, pejorativna i socijalna značenja. Pojam se koristio neselektivno u različitim periodima tako da ga nemožemo tretirati kao jedinstven pojam. Ako govorimo o predosmanskom stanovništvu Bosne i Huma Vlasi koji se vezuju za područje Huma nemoraju imati ništa zajedničko sa Vlasima o kojima govori Dušan u svom zakoniku niti sa Vlasima koji se spominju čak za vrijeme slavenskog doseljavanja. Vlasi koji dolaze sa osmanlijama i ono što oni nazivaju Vlasima mogu biti bilo koji pravoslavci iz Srbije ili možda Vlasi rumunskog porijekla koji u srednjevm vijeku naseljavaju istočnu Srbiju. Dakle prvo bi trebalo poredati priču o Vlasima na neki sistematičan način a onda eventualno izvlačiti zaključke o njihovom učešću u etnogenezi današnjih nacionalnih skupina. Mislim da je jedino sigurno da se pojam Vlaha vezuje za etnogenezu svih današnjih nacionalnih skupina s tim da obzirom da se u izvorima Vlasi najčešće vezuju za pravoslavlje možemo reći da se ovaj pojam može najuže vezati za srpsku etnogenezu.
Kad pogledam turski popis hercegovačkog vilajeta iz 1475-77 godine u oči mi pada da vlasi najčešće nose imena sa slovenskim korijenom i to uglavnom izvedena iz Vuk,Rade i Milo.Od hrišćanskih imena jedino ime Stjepan se češće pojavljuje pa sam stoga mišljenja da Donji Vlasi pretežno imaju slovenski karakter.Kod plemena Drobnjaka i sada postoji legenda,koju naravno ne treba uzeti bez rezerve,ali ne možemo je ni odbaciti da su sa današnjeg prostora koji naseljavaju krvavim borbama istjerali Kričko pleme koje je govorilo nerazumljivim jezikom.
-
Nezbilj
#25 Re: 1528/1533.g. turski popis Zvorničkog sandžaka
ok pošto vidim da prema svim sugovornicima koji se zajebu pa napišu neki komentar na ovoj temi koristiš isti primitivni nastup i riječnik onda ću se i ja pokušati uklopiti u date parametre.Kulin b@n wrote:možda TI ne znaš u kojem se kontekstu upotrebljava termin vlasi, ali nauka zna, možda ti pomogne nedavno spominjana Desanka, kao ugledni historičar, po kojoj se pravi jasna razlika između srba i vlahaNezbilj wrote:Što se tiče osmanskih popisa iz 1528./1533. i 1604. mogu samo reći da je lijepo imati te podatke ali nisam siguran koliko mogu biti osnova za donošenje bilo kakvih zaključaka. Prvo mi ne znamo u kojem kontekstu osmanlije korise naziv Vlasi. .....i da su Vlasi jako širok pojam koji ima i svoja etnička, religijska, lokalna, pejorativna i socijalna značenja. Pojam se koristio neselektivno u različitim periodima tako da ga nemožemo tretirati kao jedinstven pojam..... .
a vrijedi pročitati šta ova ugledna historičara i sama kaže o Vlasima
Klikni !
ostale tvoje nedoumice proističu iz tvog nedovoljnog znanja o ovoj prebleamtici, stoga ti preporučjem više čitanja uglednih imena historijske riječi koji pišu o Vlasima i SVE će ti biti jasnije
Prvo da riješimo jednu stvar. Tvoj primitivizam i histerija diskredituju te kao sagovornika. Izvori koje koristiš i zaključci koje donosiš su distorizirani proizvod tvoje zasljepljenosti idejom vlastite veličine. Zato nisi sposoban da čitaš postove drugih ljudi i na osnovu svojih površnih zaključaka i emocionalnih reakcija pišeš odgovore koji su ti svaki vrijedni šamara. O tvom naučnom pristupu dovoljno govori zaključak da smo svi izgleda večinom Vlasi. Šareni tekst koji su citirao nema nikakve relevantnosti sa onim što sam naveo i preporučujem ti da još jednom pažljivo pročitaš moj tekst i da ga ne sjeckaš i ne edituješ prema svojim nadobudnim potrebama. Što se tiče tvog savjeta da više čitam mogu ti samo reći da sam se dosta bavio problematikom pojma Vlah i da je zaključak iz mog prethodnog posta upravo sublimacija svega onog što sam do sada pročitao.
Ne znam šta češ reći na Envera Imamovića kao izvor ali evo šta on kaže o ovoj problematici:
Glavna migraciona područja iz kojih su krenule rijeke iseljenika prema Bosni bili su stočarski krajevi susjednih zemalja. Stočari su zbog specifičnog načina privređivanja i lahke pokretljivosti predstavljali najpodesniji elemenat za preseljavanje i naseljavanje drugih teritorija. To je razlog da su u tursko doba u Bosni skoro isključivo naseljavani stočarski narodi, to jest vlasi. U naučnoj literaturi se dosta raspravljalo o tome ko su, odakle su i šta su vlasi. Važno je napomenuti da se u tursko doba pod pojmom vlaha nije podrazumijevao narod nego zanimanje, i to stočarsko. Drugo, naziv vlah nije u svim vremenima imao isto značenje na svim prostorima. Općenito se smatra da to ime potječe od naziva keltskog etnosa. Germanski Bastarni su na području Besarabije (u današnjoj Moldaviji) tako zvali doseljene Kelte (Volh, Volhoz). Od starih Germana taj naziv su preuzeli Slaveni. Oni su kasnije tim imenom nazivali ne samo preostale stočarske starosjedioce po balkanskim planinama nego i stanovnike primorskih gradova, koji su također bili romanski starosjedioci. U ranijoj fazi Dubrovčani i stanovnici drugih primorskih gradova, koje su nekada Slaveni nazivali vlasima, sada vlasima nazivaju stočare Hercegovine, odnosno stanovnike svog zaleđa. Na isti način su Splićani i Zadrani tako zvali stočare sa planine Dinare i Velebita. Najzad, za stanovnike jadranskih otoka vlasi su stanovnici obale, dakle Dubrovčani, Splićani, Zadrani i dr., a za ove su, pak, to stanovnici zaleđa. Bosanski muslimani su vlasima nazivali sve kršćane u svojoj zemlji, i katolike i pravoslavce. Važno je napomenuti da su skoro svi stranci koji su za turske vladavine doselili u Bosnu bili upravo vlasi, došli iz Srbije, Crne Gore i masiva južne Hrvatske. Njihovo teritorijalno porijeklo određuje njihovu etničku pripadnost, a to znači da su ti doseljenici dio srpskog, crnogorskog i hrvatskog naroda.