da li je moguća revolucija u BIH
-
zimba teli
#1 da li je moguća revolucija u BIH
Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
da li je mogući scenario KUBE i Fidela Kastra u BiH..
Da li se može desiti da se formira revolucionarna ideja Narod protiv njih.
Koliko sam upoznat sa istorijom, obično su zemlje sa ovakvom situacijom pogodno tle za revolucije..samo da napomenem, nije tema naroda između sebe, nego skukob naroda protiv njih...
Sukob - ne mora nužno značiti oružani sukob..ima i drugih mjera--masovni protesti, građanska neposlušnost itd.
Koliko sam upoznat sa istorijom, obično su zemlje sa ovakvom situacijom pogodno tle za revolucije..samo da napomenem, nije tema naroda između sebe, nego skukob naroda protiv njih...
Sukob - ne mora nužno značiti oružani sukob..ima i drugih mjera--masovni protesti, građanska neposlušnost itd.
-
Niqhtmare
#2 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Ovdje je narod naucio da nad njim neko vlada.
Mislim da bi bilo stanje bolje cak i u diktaturi nego sto je sada trenutno - Moderno doba robovlasnistva bez posla...
Mislim da bi bilo stanje bolje cak i u diktaturi nego sto je sada trenutno - Moderno doba robovlasnistva bez posla...
-
homar
#3 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Nije moguća revolucija u BiH iz slijedećih razloga:
- svijest ljudi nije na nivou koji iziskuje revoluciju tipa "borba radnika protiv kapitalista..."
- nacionalizam je dominantna ideologija kod većine građana, tako da bi se lako nezadovoljstvo protiv vlasti pretvorilo u nacinalističke ispade.
- narod je zaplašen žrtvama i bijedom koja ga je snašla 92.-95.
- u narodu je preovladajući mentalitet korupcije i kriminala, ustaljene su nepisane norme primitivizma, lopovluka, mita i korupcije.
- ne postoji organizovana snaga koja bi povela mase i izvela revolucij, sindikati su produžena ruka vlasti.
- svijest ljudi nije na nivou koji iziskuje revoluciju tipa "borba radnika protiv kapitalista..."
- nacionalizam je dominantna ideologija kod većine građana, tako da bi se lako nezadovoljstvo protiv vlasti pretvorilo u nacinalističke ispade.
- narod je zaplašen žrtvama i bijedom koja ga je snašla 92.-95.
- u narodu je preovladajući mentalitet korupcije i kriminala, ustaljene su nepisane norme primitivizma, lopovluka, mita i korupcije.
- ne postoji organizovana snaga koja bi povela mase i izvela revolucij, sindikati su produžena ruka vlasti.
- karanana
#4 Re: da li je moguća revolucija u BIH
nije moguca revolucija.
ovdje narodni front nije ujedinjen i diktatura se bazira na kreiranju i odrzavanju straha jednih od drugih odnosno od namjera jednog naroda prema drugom. svaki potez jedne strane se gleda sa sumnjom i razmisljanjem: ako oni to rade ili hoce da rade, onda mora da ne valja po mene i moje interese.
ovdje narodni front nije ujedinjen i diktatura se bazira na kreiranju i odrzavanju straha jednih od drugih odnosno od namjera jednog naroda prema drugom. svaki potez jedne strane se gleda sa sumnjom i razmisljanjem: ako oni to rade ili hoce da rade, onda mora da ne valja po mene i moje interese.
-
zimba teli
#5 Re: da li je moguća revolucija u BIH
hmm
narod nije ujedinjen i nema volju za revolucijom..pa kako promijeniti stvari ??
OČIGLEDNO DA IZBORI NE MIJENJAJU NIŠTA..
Mora postojati neko rješenje..nije problem nacionalno pitanje, to svi znamo..dovoljno je da pogledamo pojedine općine ili kantone gdje je jednonacionalna vlast ( ne jednostranačka) i gdje opet imamo sve gore pobrojane probleme.
kako da mi obični ljudi kanališemo vlast ..
Pozz
narod nije ujedinjen i nema volju za revolucijom..pa kako promijeniti stvari ??
OČIGLEDNO DA IZBORI NE MIJENJAJU NIŠTA..
Mora postojati neko rješenje..nije problem nacionalno pitanje, to svi znamo..dovoljno je da pogledamo pojedine općine ili kantone gdje je jednonacionalna vlast ( ne jednostranačka) i gdje opet imamo sve gore pobrojane probleme.
kako da mi obični ljudi kanališemo vlast ..
Pozz
-
danny_boy
#7 Re: da li je moguća revolucija u BIH
NAŽALOST NIJE!
Da bi nastala revolucija potrebna je kritična masa ljudi koji su potlačeni
a koji misle svojom glavom.
Nažalost, kod nas je ispunjen samo prvi dio uslova. Drugi dio teško da
će biti ikada....
Još uvijek ljudi misle da je problem u onim "njihovim" a ne ovim "našim".
Dok se to ne promijeni nema napretka i nema revolucije.
ALI KAKO BI BILA JEDNA POŽELJNA, JA SAM ZA NJU SVAKAKO!!!
SMRT FAŠIZMU I NACIONALIZMU, SLOBODA NARODU!!!!!
Da bi nastala revolucija potrebna je kritična masa ljudi koji su potlačeni
a koji misle svojom glavom.
Nažalost, kod nas je ispunjen samo prvi dio uslova. Drugi dio teško da
će biti ikada....
Još uvijek ljudi misle da je problem u onim "njihovim" a ne ovim "našim".
Dok se to ne promijeni nema napretka i nema revolucije.
ALI KAKO BI BILA JEDNA POŽELJNA, JA SAM ZA NJU SVAKAKO!!!
SMRT FAŠIZMU I NACIONALIZMU, SLOBODA NARODU!!!!!
- kritichar
#8 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Nije i neće dugo bit moguća, zašto? Iz jednostavnog razloga što narod u BiH nema zajednički cilj. Velika većina u RS želi odcjepljenje RS-a, većina Hrvata želi nešto slično, jedino bi se Bošnjaci i manji broj Hrvata i Srba mogao pobuniti, ali samo u nekoliko kantona i šta bi dobili? Nekolko kantona se odvoilo od federacije, federacija ne priznaje vlast, niko u svijetu ne bi priznao vlast u par kantona i jel bi ti kantoni mogli sami živit ?
NE!
NE!
- poznanik
#9 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Šta bi trebao biti cilj revolucije?zimba teli wrote:Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
- karanana
#10 Re: da li je moguća revolucija u BIH
ustvari, ovo je najbolje pitanje.poznanik wrote:Šta bi trebao biti cilj revolucije?zimba teli wrote:Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
sta bi se uradilo revolucijom sto se nije moglo uraditi na izborima?
-
zimba teli
#11 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Cilj - imati vlast koja će raditi u skladu sa zakonom i za opće blagostanje svih BH građana, imati nepotkupljive nadzorne odbroe koji će to kontrolisati, imati adekvatne zakone koji će se provoditi i adekvatne sankcije , imati odgovarajuće socijalne politike..itd itd.poznanik wrote:Šta bi trebao biti cilj revolucije?zimba teli wrote:Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
-
popajic
#12 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Totalno nemoguce!zimba teli wrote:Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
Imali smo i imamo izbore koji mogu biti revolucionarni,ali nisu ,jer kod nas ne postoji NAROD nego etnosi koji i u miru ratuju.Balkan je ovo...
Last edited by popajic on 22/10/2010 15:26, edited 1 time in total.
- jazzer
#13 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Nije moguca revolucija ni pod razno. Ni sa kakvim ciljem.
Pa ovdje ne mozes skupiti 500 ljudi na protestima bilo koje vrste a ne dizati revoluciju.
Pa ovdje ne mozes skupiti 500 ljudi na protestima bilo koje vrste a ne dizati revoluciju.
- poznanik
#14 Re: da li je moguća revolucija u BIH
poznanik wrote: Šta bi trebao biti cilj revolucije?
To se mijenja izborima, uglavnom. Revolucijom se mijenja državni sistem. Mislio sam da si inputirao na povrat u socijalizam, jer je očito da nam kapitalizam nije donio ništa dobro, šta više - samo je produbio siromaštvo i uspio u raslojavanju stanovništva.zimba teli wrote: Cilj - imati vlast koja će raditi u skladu sa zakonom i za opće blagostanje svih BH građana, imati nepotkupljive nadzorne odbroe koji će to kontrolisati, imati adekvatne zakone koji će se provoditi i adekvatne sankcije , imati odgovarajuće socijalne politike..itd itd.
Najbolji odgovor dao je @homar, nakon kojeg prestaje potreba za svakom daljom diskusijom, osim one koja vodi u razmatranje promjene sistema upravljanja državom.
-
asstra
#15 Re: da li je moguća revolucija u BIH
zimba teli wrote:Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
nije moguća niti će se ikada desiti.......bar u idućih 50 godina dok budu živile generacije koje će pamtiti rat 92-95... KADA ĆEMO SHVATITI DA SE NA BALKANU NIKADA NIJE DESILA REVOLUCIJA OVDJE ODKAD LJUDI PAMTE BJESNE SAMO MEĐUETNIČKI SUKOBI I MEĐUVJERSKI SUKOBI...JEDINO JE I SAMO VOĐEN OBRAMBENI RAT PROTIV HITLERA...A TO SU KOMUNISTI SILOM PREIMENOVALI U REVOLUCIJU....u bosni i hercegovini se nije dogodio nacionalni preporod u kojem bi se građani BiH poistovjetili sa državom BiH i postali bosanci i hercegovci umjesto Bošnjaci, Srbi i Hrvati ......kao što je to slučaj recimo u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji , Makedoniji...........ZBOG TOGA JE BIH UMJETNA DRŽAVA KOJU VIŠE OD 60% NJENIH GRAĐANA NE PRIHVATA
-
popajic
#16 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Hm...u necem si sasvim u pravu,u necem te malo zanosi !asstra wrote:
nije moguća niti će se ikada desiti.......bar u idućih 50 godina dok budu živile generacije koje će pamtiti rat 92-95... KADA ĆEMO SHVATITI DA SE NA BALKANU NIKADA NIJE DESILA REVOLUCIJA OVDJE ODKAD LJUDI PAMTE BJESNE SAMO MEĐUETNIČKI SUKOBI I MEĐUVJERSKI SUKOBI...JEDINO JE I SAMO VOĐEN OBRAMBENI RAT PROTIV HITLERA...A TO SU KOMUNISTI SILOM PREIMENOVALI U REVOLUCIJU....u bosni i hercegovini se nije dogodio nacionalni preporod u kojem bi se građani BiH poistovjetili sa državom BiH i postali bosanci i hercegovci umjesto Bošnjaci, Srbi i Hrvati ......kao što je to slučaj recimo u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji , Makedoniji...........ZBOG TOGA JE BIH UMJETNA DRŽAVA KOJU VIŠE OD 60% NJENIH GRAĐANA NE PRIHVATA
Revolucija je uvijek silom svrgavanje onog sto joj je prethodilo.
BiH nije nikakva umjetna tvorevina .Postojala je i prije ovih povampirenih klerikalnih sovinista,a postojace i nakon sto oni odapnu.Ovi sto je danas naseljavaju su uglavnom postali umjetni.Umjetne patriote, umjetni vjernici, umjetni pobornici samo vlastitog etnosa...jedino sto im nije umjetno je primitivizam,glupost i otvoreni i prikriveni sovinizam.
Za njih je jos uvijek najvece revolucionarno dostignuce: kako zajebati komsiju
-
sammo
#17 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Moguca je, ali samo na netu... 
-
Hodidid
#18 Re: da li je moguća revolucija u BIH
A koga bi ti konkretno doveo na vlast tom revolucijom i sta bi bili konkretni ciljevi te revolucije i kako bi se postizali?
-
nista novo
#19 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Revolucija je moguca samo medju sanjarima, koji kad se otrijezne vide da je revolucijom samo doslo jos mnogo gore zlo..dodje opet neki diktator koji jebe narod..ovo sto BIH ima to je sasvim dovoljno, sllobodna volja biranja, demokratija, to je najveci stupanj koje je covjecanstvo izmisllilo, nema boljeg, sve ostalo su gore opcije..
- Real Khan
#20 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Nesuvislo je uopće razmišljati o mogućnostima revolucije u ovako podijeljenom društvu u kojem je "narod" fragmentiran na 3 etnička tora (i "ustavni kusur", tzv. "ostali" i "građani"), a ti torovi su dalje podijeljeni po klasama (pa čak donekle i kastama, jer su neke familije fakat postale "nedodirljive")... Istovremeno, predstavnici najjače potencijalne udarne snage društva - radnika (sindikati) su također podijeljeni prvo po etničkim pa onda po esnafskim šavovima (granski sindikati koje hladno boli kita kada neki drugi granski sindikat štrajkuje)...a to sve "začinjeno" socijal-klijentelizmom (sitne beneficije mnogih građana koje su obezbijedile stranačke vođe da bi te grupe u strahu od gubitka tih tričavih beneficija ponovo dale svoj glas na izborima istim onima koji su ih uveli u te beneficije).
Tako da revolucije definitivno nema, ali će zato biti sve više neisplaćenih a zarađenih plata u svim torovima i van njih, sve više redova pred narodnim kuhinjama i kontejnerima. Dragi moji, dobrodošli u neofeudalizam, a znate da u feudalno doba nije bilo revolucija...te revolucije su tek započele procesom prosvjetiteljstva (enlightment age) i renesanse, a te faze su nam još uvijek misaona imenica jer imamo 30% nepismenih, a među onih 6% sa VSS-om imamo skoro pola kupljenih diploma po raznim seoskim "univerzitetima". Dakle, manite se kafana i turbo folka, uzmite knjige u šake i ne prepisujte na testovima...učite i obrazujte se u nadi da će nas biti sve više svjesnih i spremnih da nešto mijenjamo... Joj, čini mi se da će mi čir na želucu proraditi
Tako da revolucije definitivno nema, ali će zato biti sve više neisplaćenih a zarađenih plata u svim torovima i van njih, sve više redova pred narodnim kuhinjama i kontejnerima. Dragi moji, dobrodošli u neofeudalizam, a znate da u feudalno doba nije bilo revolucija...te revolucije su tek započele procesom prosvjetiteljstva (enlightment age) i renesanse, a te faze su nam još uvijek misaona imenica jer imamo 30% nepismenih, a među onih 6% sa VSS-om imamo skoro pola kupljenih diploma po raznim seoskim "univerzitetima". Dakle, manite se kafana i turbo folka, uzmite knjige u šake i ne prepisujte na testovima...učite i obrazujte se u nadi da će nas biti sve više svjesnih i spremnih da nešto mijenjamo... Joj, čini mi se da će mi čir na želucu proraditi
- Lunizz
#21 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Koja crna revolucija.Ovdje se ne moze skupit 20 ljudi za fudbalski termin.
Narod samo zna kukati i govoriti Ako Bog da bice bolje.Bog kad bi tako davo gdje bi bili.
Pisem po 101 put.Jedino sta BiH moze spasiti je Kolumbijski nacin
Narod samo zna kukati i govoriti Ako Bog da bice bolje.Bog kad bi tako davo gdje bi bili.
- ratata
#22 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Ratatata wrote:Koja crna revolucija.Ovdje se ne moze skupit 20 ljudi za fudbalski termin.
-
nista novo
#23 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Droga i ubistva na svakom koraku, ne smijes na ulicu bez blindiranog auta,Ratatata wrote:Koja crna revolucija.Ovdje se ne moze skupit 20 ljudi za fudbalski termin.
- no_pasaran
#24 Re: da li je moguća revolucija u BIH
Nemoguće zato što imaš najmanje tri skupine, tri javne svijesti a ne jedan "narod".zimba teli wrote:Posmatrajući cjelokupno dešavanje u BiH..Nacionalizam, korupciju, nepotizam, kriminal, samovlašće i sve ostale negativnosti koje su aktuelne, da ne zaboravim da Policija ide na radnike i slične operacije....
Nemoguće je ujediniti te tri svijesti jer one tuđe loše vide kao svoje dobro - dakle nakon što bi u jednoj od njih započeo takav proces, druga, umjesto da se uključi u rušenje svojih despota, bi zapravo likovala nad situacijom među "onim anam" ili bi iskoristila taj scenarij da popravi svoju poziciju na Bosanskoj šahovskoj tabli.
Nepoželjno jer je revolucija uvijek samo privremeno rješenje. Bez evolucije svijesti nema stvarnih promjena, moguće su samo privremene promjene ponašanja iznuđene represijom revolucije (primjer za to je Jugoslavija i njen raspad).
-
zavrzlama
#25 Re: da li je moguća revolucija u BIH
jest...... posle ovakva dva slucaja...
napad neke strane drzave na BIH(ne racunajuci srbiju i hrvatsku)
prirodna katastrofa velikih razmjera...
da bi izbila revolucija potrebano je okupljanje svih naroda oko jedne ideje...a gore sam naveo situacije u kojim bi narod ponovo povratio komsijsku ljubav i pripadnost jednoj drzavi,da bi kasnije se mogla ocekivati revolucija (masovno negodovanje protiv sistema vlasti i lopovluka)
znaci cekat stranu okupaciju BIH ili prirodnu katastrofu velikih razmjera..
napad neke strane drzave na BIH(ne racunajuci srbiju i hrvatsku)
prirodna katastrofa velikih razmjera...
da bi izbila revolucija potrebano je okupljanje svih naroda oko jedne ideje...a gore sam naveo situacije u kojim bi narod ponovo povratio komsijsku ljubav i pripadnost jednoj drzavi,da bi kasnije se mogla ocekivati revolucija (masovno negodovanje protiv sistema vlasti i lopovluka)
znaci cekat stranu okupaciju BIH ili prirodnu katastrofu velikih razmjera..