Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
-
Armin_Bonjasky
#1 Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Selam svima!Volio bi zaista da dobijem odgovor na moja neka pitanja jer me to jako zanima,i volio bi da znam sta vi krscani mislite o tome,odnosno koji je vas stav po tom pitanju.
Zanima me sledece.
1.Kojeg je porijekla Isa/Isus a.s?
2.Ko je nosio krst do mjesta raspeca?
3.I zasto je Isa poslat,da gradi mir ili da ga rusi?
Hvala vam unaprijed na vasim odgovorima,nadam se da ako bude diskusije da ce to biti zdrava disksija.Selam i pozdrav!
Zanima me sledece.
Hvala vam unaprijed na vasim odgovorima,nadam se da ako bude diskusije da ce to biti zdrava disksija.Selam i pozdrav!
- black
#2 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
opet sve isponove 
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#3 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
imas ti jarane internet...? jebo te vise....
- kukuruz_kokicar
#4 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
O'zdrav jaro i selam brate
E ovako, nisam bas prozvan jer se sasvim sigurno ne osjecam krscaninom, ali ne mogu odoliti da ne odgovorim na ovo pitanje.
1. Isus je mitoloskog porijekla. Nema niti jednog dokaza da je doticni gospodin postojao, a pogotovu nema dokaza za siri kontekst price u koji se stavlja.
2. Na osnovu 1., krst je moglo nositi bilo koje bice. To bice je najvjerovatnije bilo mitoloskog karaktera kako bi pricu ucinilo jos nevjerovatnijom. Ja vjerujem da je krst nosio Jeti ili mooozda zlatna ribica. Dobar dio ljudi tvrdi da je to bio Isus, neki kazu da je to bio lazni Isus, a cak postoji i grupa ljudi koja misli da je to sve bila ujudurma druga V.P.Valtera koji je 1945 ilegalno radio na vremeplovu.
3. Mitove u dunjaluk 'salje' bujna masta ljudi.
E sada mozemo od danas do kraja vremena siljiti o tome ko ima ljepsi mit, ko to krade - a ko vise laze u mitovima ... ali to od mita nece uciniti istinu, niti ce ovoj temi dati prijeko potreban smisao.
Mitove NIKO ne moze dokazati kao tacne, a zahvaljujuci mastovitim prikazima koje obicno zacine svaki mit, SVAKO ih moze prepoznati kao neistinite prikaze ljudi i dogadjaja.
Dovidjenja.
E ovako, nisam bas prozvan jer se sasvim sigurno ne osjecam krscaninom, ali ne mogu odoliti da ne odgovorim na ovo pitanje.
1. Isus je mitoloskog porijekla. Nema niti jednog dokaza da je doticni gospodin postojao, a pogotovu nema dokaza za siri kontekst price u koji se stavlja.
2. Na osnovu 1., krst je moglo nositi bilo koje bice. To bice je najvjerovatnije bilo mitoloskog karaktera kako bi pricu ucinilo jos nevjerovatnijom. Ja vjerujem da je krst nosio Jeti ili mooozda zlatna ribica. Dobar dio ljudi tvrdi da je to bio Isus, neki kazu da je to bio lazni Isus, a cak postoji i grupa ljudi koja misli da je to sve bila ujudurma druga V.P.Valtera koji je 1945 ilegalno radio na vremeplovu.
E sada mozemo od danas do kraja vremena siljiti o tome ko ima ljepsi mit, ko to krade - a ko vise laze u mitovima ... ali to od mita nece uciniti istinu, niti ce ovoj temi dati prijeko potreban smisao.
Mitove NIKO ne moze dokazati kao tacne, a zahvaljujuci mastovitim prikazima koje obicno zacine svaki mit, SVAKO ih moze prepoznati kao neistinite prikaze ljudi i dogadjaja.
Dovidjenja.
-
theTruePath
#5 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
kukuruz_kokicar wrote:O'zdrav jaro i selam brate
Dovidjenja.
rece mirno,i zatvori vrata
-
Armin_Bonjasky
#6 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Jarane tebi i takvima ovaj FORUM,naglasavam FORUM sluzi samo za spamanje i neke glupe kratke kometare na jos gluplje teme.Forum je za diskusiju,a sigurno da ovo ne pitam dzaba,ako bi neko odgovorio tema bi se razvijala drugacijim tokom nego ranije teme ako ih je bilo slicnih ovoj.Napominjem,ovo je forum!Svako dobro.Priorat wrote:imas ti jarane internet...? jebo te vise....
-
Armin_Bonjasky
#7 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Pitanja su bila za krscane a ne za ateiste .Te ideje tipa gdje je dokaz da je Isus postojao su samo ateisticke ideje i ti mora da si od njih.Jer onda hajmo zanijekati sve ranije historijske licnosti,i Ajnstajna i Mocarta,Napoleona i tako redom.To je previse djetinjasto da radimo,a i koja svrha tome.Jel to samo zato sto ste negdje culi da je sad IN biti taj ateista i tome slicno.Ali nema veze,hvala na odgovoru bez obzira s kojim ciljem ga dao!kukuruz_kokicar wrote:O'zdrav jaro i selam brate
Dovidjenja.
- black
#8 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=43816
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... f=6&t=2711
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=59781
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=19137
ovo je samo mali dio od slicnih ili istih rasprava, u kojima su sadrzana sva ta pitanja kao i pokusaji odgovora, naravno obrati paznju i na to kako su zavrsile
ovo je samo mali dio od slicnih ili istih rasprava, u kojima su sadrzana sva ta pitanja kao i pokusaji odgovora, naravno obrati paznju i na to kako su zavrsile
-
Armin_Bonjasky
#9 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Dobro,mozes li mi onda iz tih tema izvuci odgovore na pitanja koja sam postavio jer stvarno ih ne vidim nigdje.3 mala,jasna pitanja sam postavio,zasto mi recimo protestant ne odgovori,a online je cesto?black wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=43816
- Priorat
#10 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
okreni nulu slabo te cujem.
-
Armin_Bonjasky
#11 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
To nema odgovora jeli,znate o islamu puno pitati a kada se o vasoj vjeri upita nesto onda prosipate neku navodnu distancu od "raspravljanja" i tome slicno!Neka hajde,providni ste onima koji razuma imaju!
-
theTruePath
#12 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
nesto protestant ne odgovara(a bio je aktivan na drugim temama,i otvarao je druge),sta je u pitanju? ceka na odgovor od nekog vrhovnog pastora? 
- probuseni $
#13 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Ako znas kojeg je porijekla Muhamed, zasto se preselio iz Meke u Medinu, i dali je ratovao ili nije, znaces odgovor i za Isusa...Armin_Bonjasky wrote:Selam svima!Volio bi zaista da dobijem odgovor na moja neka pitanja jer me to jako zanima,i volio bi da znam sta vi krscani mislite o tome,odnosno koji je vas stav po tom pitanju.
Zanima me sledece.
- Azamo
#14 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Najjači komentar ikadPriorat wrote:imas ti jarane internet...? jebo te vise....
- The Nightwatchman
#15 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
armine aj tisvra na čašu domaće hercegovačke blatine, skupila se raja igramo remi, socijaliziramo se, smijemo se i tako to. godilo bi ti.
-
LSD
#16 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Za one koji tvrde da je Isa a.s. sin Božiji ili pak sam Bog, ovo pitanje je davno davno postavio Mevlana Rumi:
"Kako može jedno tako slabašno biće, koje je pred jehudijskim spletkama bježalo iz mjesta u mjesto, stasom manje od dva metra, bude Održavalac sedam nebesa, kad je dubina svakog neba 500, udaljenost jednog neba od drugog 500, te udaljenost jedne zemlje od druge 500 godina?
Pod Aršom ima more iste tolike dubine, koje jednom od Allahovih meleka doseže do članaka, a ima i još mnogo vecih stvari. Kako ti razum može prihvatiti da Onaj Koji je sve to uredio i nadzire ima najslabašnije obličje?
Osim toga, ko je, prije Isaa bio Stvoritelj nebesa i zemlje?"
"Kako može jedno tako slabašno biće, koje je pred jehudijskim spletkama bježalo iz mjesta u mjesto, stasom manje od dva metra, bude Održavalac sedam nebesa, kad je dubina svakog neba 500, udaljenost jednog neba od drugog 500, te udaljenost jedne zemlje od druge 500 godina?
Pod Aršom ima more iste tolike dubine, koje jednom od Allahovih meleka doseže do članaka, a ima i još mnogo vecih stvari. Kako ti razum može prihvatiti da Onaj Koji je sve to uredio i nadzire ima najslabašnije obličje?
Osim toga, ko je, prije Isaa bio Stvoritelj nebesa i zemlje?"
-
Armin_Bonjasky
#17 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Ja sam postavio normalna pitanja,mislim da adekvatnije teme za nesto sto se zove forum i svrhu koju forum ima dugo niste otvorili.Samo zelim 3 jednostavna odgovora od Protestanta posto mu je nick a i njegovi postovi po temama i o krscanstvu i o islamu prilicno odisu samouvjeronoscu i "znanjem" pa reko da me poduci malo,on ili neko drugi,ali jumpak jampak zjapi izgleda!The Nightwatchman wrote:armine aj tisvra na čašu domaće hercegovačke blatine, skupila se raja igramo remi, socijaliziramo se, smijemo se i tako to. godilo bi ti.
- JimboJonez
#18 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
1. Isus Nazarećanin rođeni je Galilejac, Davidova roda, začet po Duhu Svetom rođen od Djevice MarijeArmin_Bonjasky wrote:Selam svima!Volio bi zaista da dobijem odgovor na moja neka pitanja jer me to jako zanima,i volio bi da znam sta vi krscani mislite o tome,odnosno koji je vas stav po tom pitanju.
Zanima me sledece.
2. Križ do mjesta razapinjanja nosio je Isus, dok rimski vojnici na putu nisu prislili prolaznika Šimuna Cirenca da ponese Isusov križ. Najprije da se radi o patibulumu, tj. poprečnoj gredi, jer je vertikalni stup bio ukopan i koristio se za više egzekucija.
3. Isusov poslanje je navještanje Kraljevstva Božjeg, tj. razvijanje novih odnosa, tj. da gradi mir.
- PRO testant
#19 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Nemam potrebe kada je več nekoliko drugih dalo prave odgovore koje dotični i zaslužuje.theTruePath wrote:nesto protestant ne odgovara(a bio je aktivan na drugim temama,i otvarao je druge),sta je u pitanju? ceka na odgovor od nekog vrhovnog pastora?
Gospon se prijavio na forum 13og, 14og postavio prvi post, i to kakav
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p4549274"Pa da samo hoce malo razmisliti,neka uzmu Kuran i Bibliju pa uporede!Pa ja licno im mogu navesti na stotine kontradikacija iz biblije i svega sto ne prilici Bozijoj Objavi,ali kad bi to imalo fajde."
Nadmen i naprasit, sa ogromnim egom, i "ja znam sve" stavom. I šta da ja njemu sada pokušavam objasniti nešto?
I sa takvim istim stavom je otvorio i ovu temu.
Da sam malo mlađi i gluplji možda bih i nešto počeo, ali su vam obojici Black i Priorat najbolje odgovorili.
Imate brate internet i već POZATVARANE teme koje daju poprilično informacija. Kada savladate te, e onda možemo nešto dalje.
Ovako .... prođi te me se majke vam. Šta sam vam ja? Koji me klinac prozivaš ti, a posebno on sa čitavom temom? Je li ti to naznaka dovoljna koji mu je cilj, ili ni ti nisi ništa bolji? De ba malo razmisli.
Pozdrav
PS.
Nemam ja potrebe nikoga čekati da mi da odobrenje.
- PRO testant
#20 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Stav ti je zaista originalan,Armin_Bonjasky wrote:Ja sam postavio normalna pitanja,mislim da adekvatnije teme za nesto sto se zove forum i svrhu koju forum ima dugo niste otvorili.Samo zelim 3 jednostavna odgovora od Protestanta posto mu je nick a i njegovi postovi po temama i o krscanstvu i o islamu prilicno odisu samouvjeronoscu i "znanjem" pa reko da me poduci malo,on ili neko drugi,ali jumpak jampak zjapi izgleda!The Nightwatchman wrote:armine aj tisvra na čašu domaće hercegovačke blatine, skupila se raja igramo remi, socijaliziramo se, smijemo se i tako to. godilo bi ti.
- Priorat
#21 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Bog ti dao, napisao sam ti gore...
ukucaj sam na google i opa zamisli dodje odgovor, sta mucis i sebe i nas jebo ga ti....
ukucaj sam na google i opa zamisli dodje odgovor, sta mucis i sebe i nas jebo ga ti....
- kukuruz_kokicar
#22 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Armine, prijateljski savjet za tebe... za poruke licne prirode ubuduce koristi PP. U procesu ucenja, ako si iskreno zagrijan za to, ti najvise moze pomoci skola ili ako vise volis to raditi sam, mozes pokusati i da se samoeduciras citanjem knjiga u kojima su prezentirane provjerene cinjenice.Armin_Bonjasky wrote: Ja sam postavio normalna pitanja,mislim da adekvatnije teme za nesto sto se zove forum i svrhu koju forum ima dugo niste otvorili.Samo zelim 3 jednostavna odgovora od Protestanta posto mu je nick a i njegovi postovi po temama i o krscanstvu i o islamu prilicno odisu samouvjeronoscu i "znanjem" pa reko da me poduci malo,on ili neko drugi,ali jumpak jampak zjapi izgleda!
Ja vjerujem da ova tema nije bas postavljena iz tako 'prizemnog' razloga kao sto je tvoja strast za ucenjem.
Svojim postovima se vise doimas kao neko ko misli da se je napio na izvoru sveznanja, pa ti savjetujem da se manes corava posla da na ovakav nacin ubjedjujes druge u svoju 'istinu'.
-
Armin_Bonjasky
#23 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Hej de tako vam Boga malo ohladite svi,kada neko postavi temu ZASTO SE IZLAZAK IZ ISLAMA KAZNJAVA SMRCU onda je to u skladu sa pravilima,tolerancijom,zdravom diskusijom,tada ne kazete tome idi po internetu trazite jer ste vi naivni,vidite kako oni kada smatraju da ce dati pogresan odgovor prosipaju neku neradu za raspravom,kao on ovdje nije da raspravlja,a na ostalim temama je najaktivniji.Znaci ako neko da odgovor neka da,ja sam pitao i imam pravo na to,bez obzira kakav mi cilj bio.kukuruz_kokicar wrote:Armine, prijateljski savjet za tebe... za poruke licne prirode ubuduce koristi PP. U procesu ucenja, ako si iskreno zagrijan za to, ti najvise moze pomoci skola ili ako vise volis to raditi sam, mozes pokusati i da se samoeduciras citanjem knjiga u kojima su prezentirane provjerene cinjenice.Armin_Bonjasky wrote: Ja sam postavio normalna pitanja,mislim da adekvatnije teme za nesto sto se zove forum i svrhu koju forum ima dugo niste otvorili.Samo zelim 3 jednostavna odgovora od Protestanta posto mu je nick a i njegovi postovi po temama i o krscanstvu i o islamu prilicno odisu samouvjeronoscu i "znanjem" pa reko da me poduci malo,on ili neko drugi,ali jumpak jampak zjapi izgleda!
Ja vjerujem da ova tema nije bas postavljena iz tako 'prizemnog' razloga kao sto je tvoja strast za ucenjem.
Svojim postovima se vise doimas kao neko ko misli da se je napio na izvoru sveznanja, pa ti savjetujem da se manes corava posla da na ovakav nacin ubjedjujes druge u svoju 'istinu'.
-
Armin_Bonjasky
#24 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Protestant mozes to prosipati ostalima,zasto takav nisi na ostalim temama,kada je u pitanju tvoje krscanstvo ili islamske teme,tu si ti nadmen i sa ogromnim egom,prosipas filozofiju.Daj barem budi ujednacen,nisam dzaba tebe spomenuo u naslovu teme,zato sto si samovjereno pisao o ovim temamaPRO testant wrote:Nemam potrebe kada je več nekoliko drugih dalo prave odgovore koje dotični i zaslužuje.theTruePath wrote:nesto protestant ne odgovara(a bio je aktivan na drugim temama,i otvarao je druge),sta je u pitanju? ceka na odgovor od nekog vrhovnog pastora?
Gospon se prijavio na forum 13og, 14og postavio prvi post, i to kakavhttp://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p4549274"Pa da samo hoce malo razmisliti,neka uzmu Kuran i Bibliju pa uporede!Pa ja licno im mogu navesti na stotine kontradikacija iz biblije i svega sto ne prilici Bozijoj Objavi,ali kad bi to imalo fajde."
Nadmen i naprasit, sa ogromnim egom, i "ja znam sve" stavom. I šta da ja njemu sada pokušavam objasniti nešto?
I sa takvim istim stavom je otvorio i ovu temu.
Da sam malo mlađi i gluplji možda bih i nešto počeo, ali su vam obojici Black i Priorat najbolje odgovorili.
Imate brate internet i već POZATVARANE teme koje daju poprilično informacija. Kada savladate te, e onda možemo nešto dalje.
Ovako .... prođi te me se majke vam. Šta sam vam ja? Koji me klinac prozivaš ti, a posebno on sa čitavom temom? Je li ti to naznaka dovoljna koji mu je cilj, ili ni ti nisi ništa bolji? De ba malo razmisli.
Pozdrav
PS.
Nemam ja potrebe nikoga čekati da mi da odobrenje.
-
Armin_Bonjasky
#25 Re: Pitanja za PRO testanta i ostale krscane
Svaka cast,zar je bilo tesko dati odgovor.A sada da vam otkrijem zasto sam pitao.JimboJonez wrote:1. Isus Nazarećanin rođeni je Galilejac, Davidova roda, začet po Duhu Svetom rođen od Djevice MarijeArmin_Bonjasky wrote:Selam svima!Volio bi zaista da dobijem odgovor na moja neka pitanja jer me to jako zanima,i volio bi da znam sta vi krscani mislite o tome,odnosno koji je vas stav po tom pitanju.
Zanima me sledece.
2. Križ do mjesta razapinjanja nosio je Isus, dok rimski vojnici na putu nisu prislili prolaznika Šimuna Cirenca da ponese Isusov križ. Najprije da se radi o patibulumu, tj. poprečnoj gredi, jer je vertikalni stup bio ukopan i koristio se za više egzekucija.
3. Isusov poslanje je navještanje Kraljevstva Božjeg, tj. razvijanje novih odnosa, tj. da gradi mir.
Naime proucavajuci Bibliju naisao sam na sledece.U evandjelju po Mateju 1:16 se kaze da je muz Isusove majke bio Josip sin Jakova,a u Evandjelju po Luki 3:23 se kaze da je to bio Josip sin Helijev.U Evandjelju po Mateju 1:6 se kaze bas kao sto ti rece da Isus vodi porijeklo od Davida sina Solomona,a u Evandjelju po Luki 3:31 da on vodi porijeklo od Davidovog sina Natana.
Nakon toga u evandjelju po Mateju 1:6-11 se saznaje da su svi preci Isaa od Davuda a,s do zatocenistva u Babilonu bili poznati kraljevi,a iz Evandjelja po Luki 3:27-31 saznajemo da nisu bili niti kraljevi niti poznate licnosti,izuzev Davuda a.s i Natana.To su samo neka neslaganja vezano za njegovo porijeklo,pa me zanimalo sta je ustvari istina.Ako nemam pravo pitati ovakva pitanja mislim da forum gubi svrhu,jos ce me mozda banovati pod pritiskom "redovnih" clanova na mene iako po pravilima nijedno nisam prekrsio.
2.Kazes da ga je nosio Isus,i ja sam tako mislio zaista,dok nisam vidio da u Evandljelju po Mateju 27:32 stoji citat "Izlazeci sretose nekog Cirenca,imenom Simuna i prisilise ga da ponese kriz"
A u Evandjelju po Luki 23:26 stoji "Dok su ga vodili,uhvatise nekog Simuna,te na njega stavise kriz da ga nosi ZAJEDNO sa Isusom"
U Evandjelju po Ivanu 19:17 stoji "...a on(Isus) noseci svoj kriz uzidje na mjesto zvano lubanja,hebrejski Golgota.Ovo su 3 teksta o istom dogadjaju.Prvi i drugi tvrde da je kriz nosio Simun Cirenac a treci tekst kaze da ga je nosio Isus.Kojem tekstu vjerovati ustvari?
3.A sto se tice toga dali je Isus gradio mir apsolutno se slazem stobom i uvjeren sam da jeste,ali ne i Biblija gdje stoji
"Nemojte misliti da sam dosano donijeti mir na zemlji!Nisam dosao donijeti mir,nego MAC!(Evandljelje po Mateju 10:34
"Dosao sam da bacim oganj na zemlju,pa kako bih zelio da se vec zapalio(51)!Mislite li da sam dosao na zemlju donijeti mir?Ne,kazem vam,nego RAZDOR!"(Evandjelje po Luki 12:49 i 51)
A prije toga u Evandjelju po Luki 9:56 stoji "...jer sin covjeciji nije dosao da pogubi duse covjecije,nego da ih spase!"
Proturjecje je ocito.U prvom tekstu(a ima ih jos dosta slicnih) spominje se dobra namjera Isusa,da bi u ostalim tekstovima osporio miroljubivost govoreci da je dosao napraviti razdor??????????
To je bila svrha mojih pitanja,ne vidim razliku u cilju postavljenigh pitanja od onih na temi zasto se izlazak iz islama kaznjava smrcu.Jos sam uvjeren da ce mi se obrisati tema i bit cu banovan iako mislim da nisam nista lose uradio,ako jesam nek mi se ukaze prije tog bana!