Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LLevat

#1 Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by LLevat »

Ljudi pomagajte.
Ne zovem se dzaba LLevat.
Ja i žena smo digli zajednički stambeni kredit za stan koji je 1/2.
zatim sam ja sam digao još jedan nenamjenski kredit (opet za stan) i
ti krediti su na 10 godina a otplaćujemo ih tek nekoliko mjeseci.
e sad...žena i ja smo u fazi rastave pa me interesuje i molim za pravni
savjet. Na koji način će nam se ili meni, jer sam spreman da ja vraćam oba kredita,
ti krediti odbijati, ko će imati pravo na stan, da li oboje ili onaj ko vraća kredite itd.
Uglavnom me interesuje šta da radim? ja sam spreman na opciju da ja vraćam kredite i
da stan ostane moj ili svejedno neka ona zadrži stan i vraća kredite, jedino što nisam siguran da ona
može podnijeti obe rate.
eto, ako ko ima dobar savjet, ali bez zajebancije, jer mi stvarno nije do toga, molim za pomoć
poznanik

#2 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by poznanik »

LLevat wrote:Ljudi pomagajte.
savjet. Na koji način će nam se ili meni, jer sam spreman da ja vraćam oba kredita,
ti krediti odbijati, ko će imati pravo na stan, da li oboje ili onaj ko vraća kredite itd.
Uglavnom me interesuje šta da radim? ja sam spreman na opciju da ja vraćam kredite i
da stan ostane moj ili svejedno neka ona zadrži stan i vraća kredite, jedino što nisam siguran da ona
može podnijeti obe rate.
eto, ako ko ima dobar savjet, ali bez zajebancije, jer mi stvarno nije do toga, molim za pomoć
Za ovako ozbiljan problem rješenje se ne traži na forumu već u kancelariji advokata kome je specijalnost brakorazvodna parnica i obligacija...
Miki123

#3 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by Miki123 »

Ako se vi možete dogovoriti, najbolja opcija bi bila da se polovina stana poklonu tebi ili njoj. S tim da preuzme dug - stambeni kredit ona strana koja stiče vlasništvo na stanu 1/1. To bi se moglo regulisati sa bankom. Ovo bi vam najbolje bilo da uradite dok ste još u braku i dok možete izvaditi vjenčani list jer poklon između supružnika je oslobođen obaveze plaćanja poreza na promet nekretnina :D .

Jel' stan pod hipotekom kao obezbjeđenje tog stambenog kredita?
vjesticanametli

#4 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by vjesticanametli »

sve se djeli a najbolje je da se dogovorite da vam rastava ne bi trajala 10 godina
ssmmiilleeyy

#5 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by ssmmiilleeyy »

<@Llevat

Kod tebe je baš Vanredno stanje

Budi Džentlmen ti otplaćuj a nek njoj pripadne stan ;-)
jedna tamo

#6 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by jedna tamo »

kak'a rastava..brate pomirite se..šta je ofo danas? moda izgleda da se rastaviš..
ono na kafi jesi u braku? jesam ..kad ćeš se rastavit? šo? ne mislim se rastavit...sjo jarane ti ne pratiš modu :-?
JThomas

#7 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by JThomas »

sve se dijeli pola - pola, i zajednička imovina i tereti kojima je opterećena.

i to se može kulturno podijeliti sa jednim odlaskom kod notara i jednim ročištem na sudu, a može se i dijeliti 10-15 godina uz bezbrojne novce potrošene na advokate i sudske takse :D
Haris.ba

#8 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by Haris.ba »

jedna tamo wrote:kak'a rastava..brate pomirite se..šta je ofo danas? moda izgleda da se rastaviš..
ono na kafi jesi u braku? jesam ..kad ćeš se rastavit? šo? ne mislim se rastavit...sjo jarane ti ne pratiš modu :-?
Odličan savjet. Da se ne bi bezveze dijelila imovina najbolje ostati u braku. Brak zbog imovine? Ljepota od života.
JThomas wrote:sve se dijeli pola - pola, i zajednička imovina i tereti kojima je opterećena.

i to se može kulturno podijeliti sa jednim odlaskom kod notara i jednim ročištem na sudu, a može se i dijeliti 10-15 godina uz bezbrojne novce potrošene na advokate i sudske takse :D
Ako imaš imalo kredita kod žene potroši ga na dogovor. JThomas ti je opisao osnovnu situaciju. Ako možeš durati otplaćivanje kredita nek tebi pređu ti tereti, a njoj isplati eventualni dio koji je ona uplatila. Ako bude lovila u mutnom da dobije kakvih finih para od tebe - idi na zakonsku podjelu - pola pola.

Mada ti jeste najbolji savjet da posjetiš kakvoga pravnika, za početak iščitaj malo porodični zakon fbih.
ssmmiilleeyy

#9 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by ssmmiilleeyy »

Evo sad ozbiljno

Ako imaš DJecu s njom onda nek ona uzme stan,a ti nastavi otplacivati

bar bi ja tako postupio da ima djecu i da mi se ovo desava

nadam se da se ne ljutiš što iznosim svoje mišljenje

Nije ti lahko ;-)
jedna tamo

#10 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by jedna tamo »

znam da je ovo sad druga tema već..al koji se k... ženio? mislim ne kažem da je ovdje muškarac kriv već koliko su danas ljudi neozbiljni ovo je fakat drama...
znači brak je institucija u koju se ulazi razumno i svjestan si da će biti problema možda više nego lijepih trenutaka, ima ona priča sa buretom i medom..to ti ga je to...

sretno!
The Nightwatchman

#11 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by The Nightwatchman »

jedna tamo wrote:znam da je ovo sad druga tema već..al koji se k... ženio? mislim ne kažem da je ovdje muškarac kriv već koliko su danas ljudi neozbiljni ovo je fakat drama...
znači brak je institucija u koju se ulazi razumno i svjestan si da će biti problema možda više nego lijepih trenutaka, ima ona priča sa buretom i medom..to ti ga je to...

sretno!

sav sam se u uho pretvorio :D de ti to nama ispricaj
vjesticanametli

#12 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

haj ti sad povedi pricu o tome zasto se neko zenio :-) sta te uostalom zaboli sto se on zenio ako imas sta reci na temu reci a ne jaoooooooooooo pa koji si ti lik zasto se ozeni kad nisi bio razuman i skonto sta hoces :-)

levat imate li djece (ako da onda prvo zahtjev za raskid u sluzbu za soc. rad naravno uz raniji dogovor kome ce djete itd)

ako nemate djece jos lakse sjedi i dogovori se jer se sve djeli svidjelo se tebi ili ne

sretno
jedna tamo

#13 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by jedna tamo »

vještice čuj šta me zaboli..pa valjda imam pravo iznijeti mišljenje..ja sam napisala to što sam napisala jer je to masovna pojava, znači svaki dan čujem neko se razveo..
a priča je: brak je bure govana sa medom na vrhu i ako brzo pojedeš med ostadoše ti govna, da izvinete, a ako jedeš malo meda malo govana nekako pregurate :D
vjesticanametli

#14 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

znam ja sta je brak :lol: a valjda je pokusao da mjesa kaku s medom pa ako ne ide nema potrebe na silu :mrgreen:

da li bi ti ostala tamo gdje ti nije dobro :-D

ĐŽe ode onaj levat
(ne)forumas

#15 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by (ne)forumas »

nista... budi llevat do kkraja i otplati kredit za stan koji ce pripasti njoj :)
salim se. Nema ti pomoci do pravne pomoci advokata koji se bavi brakorazvodnim parnicama... naravno moze postojati vansudska nagodba, ali da kasnije ne bi bilo kuku majko opet ti fino konsultuj strucnjaka
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#16 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by plain vanilla »

a mozete i prodati stan, pa "zatvoriti" kredite :D
udrch

#17 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by udrch »

Od koga si ti našo tražiti savjet za ovako ozbiljnu stvar..
wewa

#18 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by wewa »

imate opciju prodati stan i dijeliti lovu, ili urediti vlasnistvo notarskim ugovorom - imam finog notara, radio mi ugovor o podjeli bracne stecevine, pa posalji pp ako hoces kontakt info :wink:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by Truba »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: fakat

samo da nije trol :mrgreen:
♥ Julianna ♥

#20 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ako se možete dogovoriti super i ako može jedno od vas dvoje podnijeti sve rate, a da ono drugo namiri. Mrka kapa LLevat ako se ne možete dogovoriti. Bolje da se vi dogovorite nego da ga Sud u nekoj fazi prinudno prodaje budizašta ili radi podjele suvlasničkog djela ili radi namirenja hipoteke, pa da oboje ostanete kratkih rukava.

Prodaja stana se ne isplati, jer ne možeš dobiti onoliko za koliko si kupio računajući eventualno renoviranje i kamatu na stambeni, ali s druge strane prodaja će vas rastereti za dio obaveza, pa možeš nakon par godina kad otplatite i kamate, razmišljati o novom kreditu i novom životu...
vozač

#21 Re: Pravni savjet - stambeni kredit - rastava

Post by vozač »

LLevat wrote:Ljudi pomagajte.
može podnijeti obe rate.
sve ovo što si naveo ispričaj njoj, probaj se dogovoriti, da budu čisti računi i to je najbolje rješenje za oboje
bilo koja druga varijanta ... trošak i za tebe i za nju + maltretiranje
ako ćeš malo biti i donji, samo da raščistiš, ne dozvoli da te nešto opterećuje godinama, koliko god je moguće riješi odmah

sa srećom
Post Reply