Ostavke Cerića i Spahića

mesihtrko

#1 Ostavke Cerića i Spahića

Post by mesihtrko »

Ova tema nebi se trebala nalaziti u polju politike međutim u zadnje vrijeme I Cerić i Spahić su bili više političari nego vjerske vođe.Umjesto da bošnjački narod ujedine "on" je razjedinjeniji nego li ikad ranije.
Stoga bilo bi moralno da i jedan i drugi podnesu ostavku i da dokažu narodu da oni nisu tipovi foteljaša-
Kovo Fahro Reisa a reis kovo Fahru u zlato ali je džaba jer narod nije ni slijep a nije ni lud.
zulfo

#2 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by zulfo »

Evo jednog komentara na avazov članak o Ceriću iz rubrike komentara

" posavacsmiljacke 01/10/2010 09:40:20
Moj efendija, nisi trebao dozvoliti sebi da budeš predizborni plakat. ...
Palac gore Palac dole
104
tabloid

#3 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by tabloid »

mesihtrko wrote:Ova tema nebi se trebala nalaziti u polju politike međutim u zadnje vrijeme I Cerić i Spahić su bili više političari nego vjerske vođe.Umjesto da bošnjački narod ujedine "on" je razjedinjeniji nego li ikad ranije.
Stoga bilo bi moralno da i jedan i drugi podnesu ostavku i da dokažu narodu da oni nisu tipovi foteljaša-
Kovo Fahro Reisa a reis kovo Fahru u zlato ali je džaba jer narod nije ni slijep a nije ni lud.
Po tvojoj logici samo zato sto su bili vise politicari nego vjerske vodje trebali bi dati ostavku.Je li to kaznjivo djelo?Ili je to mozda atak na drzavu BiH?

Sta bi onda porucio Kacevandi,sto je napravio tzv.srpski Versaj u Bjeljini na bosnjackoj zemlji?Treba li on podnijeti ostavku iz moralanih razloga?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by PipiDugaDevetka »

zulfo wrote:Evo jednog komentara na avazov članak o Ceriću iz rubrike komentara

" posavacsmiljacke 01/10/2010 09:40:20
Moj efendija, nisi trebao dozvoliti sebi da budeš predizborni plakat. ...
Palac gore Palac dole
104
Dobar komentar @zulfo!
bogumil-8

#5 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by bogumil-8 »

Kačavenda, Cerić i njegov zamjenik Spahić, Bičakčić, Čović , Dodik, Ivo Miro Jović, Ivo Andrić Lužanski, Ante Jelavić, Fatmir Alispahić, Nikola Špirić,...., nemaju sposobnost uočavanja vlastitih grešaka, niti imaju moralne kvalitete koje bi ih navele na podnošenje ostavke zbog vlastitih grešaka! Jednostavno – tim ljudima je obraz – đon, a lični interes prioritet svih prioriteta!
Nikad oni ne bi podnijeli ostavke!
Imamopobjednika

#6 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by Imamopobjednika »

Mislim da ateisti, agnostici, nemuslimani i osobe koje nisu clanovi IZ nemaju apsolutno nikakvo pravo traziti od bilo kojeg funkcionera IZ da podnese ostavku a pogotovo ne uvazenog Reis ul Uleme. Ovakav zahtjev je patetican i drzak, te odraz apsolutnog nedostatka svakog dodira sa cvrstim tlom.

Dakle , pitanje IZ i njenog poglavara nije vas problem i vase misljenje je totalno nebitno u svemu tome. Mozete zahtjevati, predlagati, piskarati - ali tu se i povlace granica vaseg uticaja. A Boga mi i kredibiliteta jer ste apsolutno nebitan faktor.

Dovidjenja.
SSemir

#7 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by SSemir »

Imamopobjednika wrote:Mislim da ateisti, agnostici, nemuslimani i osobe koje nisu clanovi IZ nemaju apsolutno nikakvo pravo traziti od bilo kojeg funkcionera IZ da podnese ostavku a pogotovo ne uvazenog Reis ul Uleme. Ovakav zahtjev je patetican i drzak, te odraz apsolutnog nedostatka svakog dodira sa cvrstim tlom.

Dakle , pitanje IZ i njenog poglavara nije vas problem i vase misljenje je totalno nebitno u svemu tome. Mozete zahtjevati, predlagati, piskarati - ali tu se i povlace granica vaseg uticaja. A Boga mi i kredibiliteta jer ste apsolutno nebitan faktor.

Dovidjenja.
pa bolan, jesi li ti slijep? zbog tebe i tavih kao ti, ova drzava nece napredovati. kriminalci ce uvijek vladati, pojedinci ce se ilegalno bogatiti, mrznja ce idalje postojati itd.
pa jel ti vidis sta taj ceric radi? jel vidis njegove veze ocite sa kriminalcima, jel vidis kuda vodi islamsku zajednicu napravio je od nje profitnu organizaciju, jel jedan islamski vjernik treba da se qrci bogatstvom (a da ne pricam o vjerskoj vodji), sta ce on u politici???? jel treba sutra u dzamiji da dijele vjernike po clanskim u pojedinim politickim strankama??
pa imas li ti svoj stav? smijes li se pobuniti protiv necega loseg??
i ja sam musliman, pa opet ne podrzavam ovog bezobraznika u liku reus-ul-uleme.

i bas me briga za kacavendu i ostale, ja cistim od svoje avlije!
bogumil-8

#8 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by bogumil-8 »

Imamopobjednika wrote:Mislim da ateisti, agnostici, nemuslimani i osobe koje nisu clanovi IZ nemaju apsolutno nikakvo pravo traziti od bilo kojeg funkcionera IZ da podnese ostavku a pogotovo ne uvazenog Reis ul Uleme. Ovakav zahtjev je patetican i drzak, te odraz apsolutnog nedostatka svakog dodira sa cvrstim tlom
Ja ne vidjeh da je neko zahtijevao ostavku?! Komentarišeš ono čega nema?!
Slobodno ti brani instituciju reisa, ali Mustafu Cerića braniti zbog funkcije koju obavlja je baš pravo pravcato muslimansko licemjerstvo!
Zaslužuje inicijativu za njegovo smjenjivanje samo jedna jedina njegova rečenica ( u kojoj izražava svoje mišljenje i opredjelenje): "Nema wehabija u BiH!"
Nema, al kada bi "zabijali glavu u pijesak"!
theTruePath

#9 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by theTruePath »

Neko ko nije clan,ne placa clanarinu,u dzamiju ne ulazi nikada -takav nema pravo glasa!! zivio nam reis 100 godina :bih:
theTruePath

#10 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by theTruePath »

jel jedan islamski vjernik treba da se qrci bogatstvom (

sto da ne? hazreti Osman je bio bogatas pravi i opet je bio jedan od najboljih vjernika ovog ummeta ;)
hogar_strasni

#11 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by hogar_strasni »

theTruePath wrote:Neko ko nije clan,ne placa clanarinu,u dzamiju ne ulazi nikada -takav nema pravo glasa!! zivio nam reis 100 godina :bih:
I oni koji ne vole i osudjuju kriminalca Cerica i usput ne slusaju Cecu :D ne mogu nikako da budu muslimani jeli tako?
Naravno,zivio nam Reis jos milion godina da i dalje pljackamo sa njim,da stiti pedofile jer mozda smo i mi pedofili,da brani kriminalce jer smo mozda i mi kriminalci. :D
therrarrius

#12 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by therrarrius »

theTruePath wrote:Neko ko nije clan,ne placa clanarinu,u dzamiju ne ulazi nikada -takav nema pravo glasa!! zivio nam reis 100 godina :bih:
Ne shvatam zasto stavljas mnozinu na izjavu koju ne dijeli mnogo Bosnjaka.
wickerman

#13 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by wickerman »

Islamska zajednica se nema pravo mjesati u politiku i izbor politicara kosto radi uvijek,vjera treba da sluzi da ljude cini boljima i da ljude priblizava a to kod nas ne radi ! Ne treba po meni reisu dati otkaz ili da se povuce,ali u svakom slucaju treba ga staviti na svoje mjesto bez javljanja povodom politike u bilo kojem mediju !!
theTruePath

#14 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by theTruePath »

therrarrius wrote:
Ne shvatam zasto stavljas mnozinu na izjavu koju ne dijeli mnogo Bosnjaka.

cini ti se,cini ti se samo ;)
theTruePath

#15 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by theTruePath »

wickerman wrote:Islamska zajednica se nema pravo mjesati u politiku i izbor politicara kosto radi uvijek,vjera treba da sluzi da ljude cini boljima i da ljude priblizava a to kod nas ne radi ! Ne treba po meni reisu dati otkaz ili da se povuce,ali u svakom slucaju treba ga staviti na svoje mjesto bez javljanja povodom politike u bilo kojem mediju !!
Ko kaze da nema pravo? ima pravo! islam nije samo izmedju 4 zida,islam je nacin zivota
wickerman

#16 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by wickerman »

theTruePath wrote:
wickerman wrote:Islamska zajednica se nema pravo mjesati u politiku i izbor politicara kosto radi uvijek,vjera treba da sluzi da ljude cini boljima i da ljude priblizava a to kod nas ne radi ! Ne treba po meni reisu dati otkaz ili da se povuce,ali u svakom slucaju treba ga staviti na svoje mjesto bez javljanja povodom politike u bilo kojem mediju !!
Ko kaze da nema pravo? ima pravo! islam nije samo izmedju 4 zida,islam je nacin zivota
Sve drzave uzmi primjer u Zapadnoj Europi i Sjevernoj Europi su vjeru stavile na svoje mjesto i tek su tada pocele napredovat,i koliko vidim rezultate jedno 4000 godina su ispred nas ! Cak ne vidim ni u S.Arabiji ili npr Emirati toliki uticaj islamse zajednice,osim u Iranu(primjer uplitanja vjere u politiku ce ih kostati sankcija)
iceman2010

#17 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by iceman2010 »

Ljudi koji zive islam i koji su clanovi islamske zajednice imaju pravo da uredjuju u toj istoj islamskoj zajednici. Covjek vam je dobro rekao: svi agnostici, ateisti, pripadnici drugih vjera itd. sta vas zaboli ko je nama koji praktikujemo islam reis. Pretpostavljam da vecina vas ni fatihu ne zna prouciti, a mijenjali bi i smjenjivali u islamskoj zajednici. Svasta.
udrch

#18 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by udrch »

Još jedna tema koju pokrenu lik koji veze nema sa IZ..
Završiće kao i ostale, nakon 5,6 dana baljezganja o svemu i svačemu bez ikakvih argumnata..
Nama koji stalno sa razlogom kritikujemo IZ i navodimo primjere, vi koji niste članovi samo podmećete noge..
hogar_strasni

#19 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by hogar_strasni »

iceman2010 wrote:Ljudi koji zive islam i koji su clanovi islamske zajednice imaju pravo da uredjuju u toj istoj islamskoj zajednici. Covjek vam je dobro rekao: svi agnostici, ateisti, pripadnici drugih vjera itd. sta vas zaboli ko je nama koji praktikujemo islam reis. Pretpostavljam da vecina vas ni fatihu ne zna prouciti, a mijenjali bi i smjenjivali u islamskoj zajednici. Svasta.
Naravno da nas zaboli jer taj isti Reis javno ucestvuje u politickom zivotu drazve u kojoj zivimo i kao takav otvoreno se se sa stavlja na stranu ove ili one politicke partije.Pogledajte samo koliko su razvijenije one zemlje koje su uticaj Crkve odvojili od interesa Drzave,drugim rijecima koliko su razvijenije Protestanstke od Katolickih drzava.U katolickim drzavama jos uvijek misljenje Crkve ima ogromnu ulogu,dok je u Protestanskim taj uticaj mnogo slabije izrazen.Nije slucajo Martin Luter odvojio protestanstku crkvu od katolicke,bas zbog ovih razloga koje pripisujemo i samom Reisu.Sada ce neki ograniceni um da me upita a kakve veze sada Reis ima sa crkvom :D :D
osa

#20 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by osa »

Imamopobjednika wrote:Mislim da ateisti, agnostici, nemuslimani i osobe koje nisu clanovi IZ nemaju apsolutno nikakvo pravo traziti od bilo kojeg funkcionera IZ da podnese ostavku a pogotovo ne uvazenog Reis ul Uleme. Ovakav zahtjev je patetican i drzak, te odraz apsolutnog nedostatka svakog dodira sa cvrstim tlom.

Dovidjenja.
apsolutno si u pravu...
ultima_palabra

#21 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by ultima_palabra »

Neka me neko ispravi ako griješim, ali mislim da su ovi izbori bili najkorektniji dosad sa aspekta miješanja reisa i IZ u iste... mislim da nije bio agitiranja za bilo koju stranku u većim gradskim sredinama... na selu ima svačega vjerovatno, ali i tamo imami agitiraju za svoju guzicu, ovaj stranku :-D a ne po direktivama iz centrale.

Naravno, mislim da to nije posljedica neke principijelnosti od strane Cerića, već je dotični skontao da njegova opcija ne može proći, pa je onda bilo bolje glumiti neutralnost i smanjiti štetu...
Been

#22 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by Been »

Naravno da trebaju podnijeti ostavke... Ali neće, jer se čeka konačan završetak projekta izgradnje rezidencije na kojem je zamračeno nekoliko miliona maraka, kao i projekata Islamski Centar u nekoliko gradova u BiH na kojima će "Planuti" još koja hiljadarka...

Zašto bi trebali podnijeti ostavku ?

Miješanje u politiku, dozvoljavanje da se na bajramskim hutbama govori o reformama javnog sektora, diktati da imami na džumajskim hutbama naglašavaju za koga birači ne bi trebala glasati, eksplicitno stavljanje cjelokupne IZ na stranu jednog političkog subjekta, više šovinističkih i ratnohuškačkih izjava koje izazivaju političke i nacionalne krize, neuspješni kapitalni projekti, negiranje postojanja terorista u BiH, imenovanje osuđenog kriminalca za predsjednika sabora IZ, lopovluci, silovanja maloljetnica i pokušaji prikrivanja istog, samo su neki od razloga zašto bi dvojac bez kormilara trebao podnijeti ostavku u cilju afirmacije IZ kao duhovnog pokrovitelja Islama u BiH. Umjesto njih na mjesto reisa trebao bi doći prof. Karić i umjerenija struja IZ.
NightSkyWalker

#23 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by NightSkyWalker »

wickerman wrote:Islamska zajednica se nema pravo mjesati u politiku
Ima :!:
wickerman

#24 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by wickerman »

NightSkyWalker wrote:
Stvarno si bezze lik,uzmes mi iz kontexta tri cetri rijeci i ufatis se za njih,svi moji argumenti cijela moja prica sto ne valja da se vjera mjesa u politiku su preskoceni,zato sto TI znas odlicno da je istina sto pricam??? Da te ne vrijedjam,ali znas sta si!!!!
Nema nama napretka dok se vjera mjesa u politiku,to ti je cinjenica! Samo pogledaj malo sa Balkana pa ces vidjeti??
hogar_strasni

#25 Re: Ostavke Cerića i Spahića

Post by hogar_strasni »

wickerman wrote:
NightSkyWalker wrote:
Stvarno si bezze lik,uzmes mi iz kontexta tri cetri rijeci i ufatis se za njih,svi moji argumenti cijela moja prica sto ne valja da se vjera mjesa u politiku su preskoceni,zato sto TI znas odlicno da je istina sto pricam??? Da te ne vrijedjam,ali znas sta si!!!!
Nema nama napretka dok se vjera mjesa u politiku,to ti je cinjenica! Samo pogledaj malo sa Balkana pa ces vidjeti??
Pa nemoj se objasnjavati sa ovakvima.Nije ovaj jedini koji to radi,posto nemaju nikakvih argumenata onda se uhvate onoga sto bi njima trebalo da odgovara i vade iz konteksta necijeg texta par recenica koje bi trebala da izmijene smisao texta o kojem se radi.
Sto se tice Reisa cudi me da taj covjek jos uvijek nije iza resetaka i u pravu si sve sto kazes milion posto.Nekada se slicno u Rusiji ponasao cuveni Raspucin,sada jednog slicnog imamo i ovdje kod sebe :D
Last edited by hogar_strasni on 10/10/2010 18:11, edited 1 time in total.
Locked