Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BiH-ać

#1 Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by BiH-ać »

Pitanje je dakle, da li može banka donošenjem internog akta naplaćivati opomenu za kašnjenje rate kredita ili slično.
Da li postoji neki zakon u kojem se jasno vidi da li smiju ili ne smiju.

Mislim dobiješ opomenu da si dužan porez platiti , ali nema obračuna "troška" izdavanja same opomene
sadmire

#2 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by sadmire »

Moze, ako si na placanje naknade za opomenu pristao potpisivanjem ugovora.
Vjerovatno su oni to negdje u tekst ugovora uglavili da ce troskove izdavanja opomene ici na teret korisnika kredita ili su vjesto uputili na nijihova interna pravila poslovanja sa kojima je korisnik kredita potpisivanjem ugovora saglasan.
mahalas505

#3 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by mahalas505 »

sadmire wrote:Moze, ako si na placanje naknade za opomenu pristao potpisivanjem ugovora.
Vjerovatno su oni to negdje u tekst ugovora uglavili da ce troskove izdavanja opomene ici na teret korisnika kredita ili su vjesto uputili na nijihova interna pravila poslovanja sa kojima je korisnik kredita potpisivanjem ugovora saglasan.
Nesto mi nije jasno ovo oko internih pravila i kako se to provodi? Da li to znaci kad potpisujes neki ugovor da moze biti jos nekih podugovora koji se granaju iz samog ugovora?
sve_za_pet

#4 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by sve_za_pet »

Mozda ovdje pronaci neku zastitu bez obzira na ugovorene odredbe.
http://www.fuzip.gov.ba/.../zakoni/ZAKO ... 20FBIH.pdf -
vjesticanametli

#5 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by vjesticanametli »

mahalas505 wrote:
sadmire wrote:Moze, ako si na placanje naknade za opomenu pristao potpisivanjem ugovora.
Nesto mi nije jasno ovo oko internih pravila i kako se to provodi? Da li to znaci kad potpisujes neki ugovor da moze biti jos nekih podugovora koji se granaju iz samog ugovora?
e svasta :? pa sta pise u ugovoru...........nece valjda dobiti uz ugovor i njihova interna pravila na citanje........sve tvoje obaveze moraju biti naznacene u ugovoru............ja koliko znam moja firma nije nikada naplatila troskove opomene ........jesmo fini
afrika2010

#6 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by afrika2010 »

BiH-ać wrote:Pitanje je dakle, da li može banka donošenjem internog akta naplaćivati opomenu za kašnjenje rate kredita ili slično.
Da li postoji neki zakon u kojem se jasno vidi da li smiju ili ne smiju.

Mislim dobiješ opomenu da si dužan porez platiti , ali nema obračuna "troška" izdavanja same opomene
nisam pravnik prije svega...znam samo da se banka neće baš "zaletit" da nešto naplati ukoliko to nešto nije utemeljeno u nekom zakonu ili podzakonskom aktu, iz kojeg se izvode dalje sve procedure i pravilnici ( interni)
sad je drugo kako to nama pada, po dzepu ...mada je bilo slucajeva kada su banke podizale kamate (neopravdano, neutemeljeno), pa su ih na sudu klijenti "dobijali"!
sadmire

#7 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by sadmire »

vjesticanametli wrote:
mahalas505 wrote:
e svasta :? pa sta pise u ugovoru...........nece valjda dobiti uz ugovor i njihova interna pravila na citanje........sve tvoje obaveze moraju biti naznacene u ugovoru............ja koliko znam moja firma nije nikada naplatila troskove opomene ........jesmo fini
Tu se ne radi o klasicnim internim aktima nego o pravilima poslovanja odredjenog drustva, banke, osiguranja i sl. koja su preobimna da bi se stavljala u sam ugovor a osim toga se i ne odnose sva na sve situacije tako da se klijentu omoguci da se sa njima upozna, ukoliko zeli, kako bi znao kako se postupa u odredjenim situacijama, odnosno koja prava i obaveze ima a koja nisu eksplicitno navedene u ugovoru.
Tako da je moguce da je u ugovoru navedeno da ce banka u slucaju kasnjenja sa placanjem naplatiti klijentu troskove opomene u skladu sa pravilima poslovanja sa kojima je klijent upoznat prilikom potpisivanja ugovora. Dobro, ovdje je opomena opomena i tu nema dileme, al ima sigurno slucajeva koje je tesko obuhvatiti ugovorom jer ima previse potencijalnih situacija.
Hajd da malo banaliziram, mozda je u pravilima poslovanja navedeno da se prva opomena naplacuje toliko, druga toliko, .....deseta toliko itd. Tako da je jednostavnije uputiti na njih.
Ili kod osiguranja, za slucaj povrede nemoguce je navesti sva prava koja ti pripadaju u sam ugovor, moras uputiti na nesto drugo sto tu materiju regulira. Zamisli apsurda, u slucaju da klijent slomi ruku i pretrpi ostecenje od 5%, ima pravo na naknadu od xxxx KM, u slucaju da je ostecenje 7%.... i sve to staviti u ugovor, cirkus bi bio.

Al opet, ne radim u toj bransi pa je moguce da se sve potencijalne situacije obradjuju u samom ugovoru!
bumboo

#8 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by bumboo »

Pogledaj u ugovoru na što se još pozivaju, pravilnik, opći uvjeti, uslovi... nebitno kako se zove. Ako se se u samom tekstu ugovora spominje neki akt kojim se detaljnije reguliraju situacije koje nisu opisane u ugovoru, onda su ti ga dužni dati na uvid. Nije vojna tajna, moraš znati šta si potpisao i pod kojim uvjetima. Ako se budu pravili mutavi, možeš ih prijaviti Agenciji za bankarstvo, ne zbog novčanog iznosa koji je sigurno bagatelan, već zbog "pravne nesigurnosti" kojoj si izložen.
vjesticanametli

#9 Re: Pitanje za pravnike-naplata opomene od banke

Post by vjesticanametli »

prije potpisivanja treba citati i zahtijevati uvid u ono na sta se neko poziva ........... a poslije potpisivanja mogu reci pa gospodine citali ste to i ipak ste potpisali
Post Reply