Hipoteticko pitanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

respo

#1 Hipoteticko pitanje

Post by respo »

dodjete na bankomat ukucate pin i vidite cifru od 9 miliona maraka
naravno to se desilo da li greskom banke ili onoga ko je pisao broj racuna (kako vec to ide ne znam)
sta bi ste uradili u tom slucaju
prijavili banci gresku ili presutjeli i ostavili novac za sebe dok se greska ne otkrije ako se ikako otkrije

(naravno kad sazvacemo ovo pitanje ide sljedece hipoteticko pitanje)
sheilak

#2 Re: Hipoteticko pitanje

Post by sheilak »

Ako se otkrije? :D Pa, znas li ti ko su banke?! :D

Capo di tutti capi!

Ali, ok, jer je ovo hipoteticko pitanje i ako znam da se sigurno ne bi otkrilo i da me ne mogu track down, ne bih prijavila, nikad. :D
Ljubicasta27

#3 Re: Hipoteticko pitanje

Post by Ljubicasta27 »

Nema to veze sa otkrivanjem, nikad ne bih mogla uzeti neciji novac...kad tad bi se potrosio a mene bi grizlo iz dana u dan sto sam uzela nesto sto nije bilo moje...

Sta cu, takva sam...
Ajatolah_

#4 Re: Hipoteticko pitanje

Post by Ajatolah_ »

Ne vjerujem da bih uzeo, ali bih očekivao kakvu-takvu nagradu od banke što sam ih spasio propasti. :D
respo

#5 Re: Hipoteticko pitanje

Post by respo »

tu nagradu sigurno neces dobiti :)
psiho

#6 Re: Hipoteticko pitanje

Post by psiho »

uzeo bih te novce bez nanosekunde razmišljanja
ionako su lihvari
njihova greška, ko im je kriv
@respo stipu nas da maštamo
dharma

#7 Re: Hipoteticko pitanje

Post by dharma »

Uh, sto me zadevera. :D

Ma znam ja sebe dobro, nasekirala bih se odakle tolike pare i pravac banka. :roll:
TheMule

#8 Re: Hipoteticko pitanje

Post by TheMule »

To je protiv zakonito u vecini zemalja a vjerovatno nosi i zatvorsku kaznu. Da li je tako kod nas ne znam.
zemo_online

#9 Re: Hipoteticko pitanje

Post by zemo_online »

ako je novac na racunu vise se ne moze povuci nazad,jel tako? banka moze da eventualno blokira racun kada shvati da se radi o gresci.
zato bi lovu dizao maximalno svaki dan jer postoji limit. i kao sto vec neko napisa,ima li vecih lihvara od banaka.

zasto inace pitas?
dharma

#10 Re: Hipoteticko pitanje

Post by dharma »

test01 wrote:ako je novac na racunu vise se ne moze povuci nazad,jel tako? banka moze da eventualno blokira racun kada shvati da se radi o gresci.
zato bi lovu dizao maximalno svaki dan jer postoji limit. i kao sto vec neko napisa,ima li vecih lihvara od banaka.

zasto inace pitas?
Mislim da po zakonu novac moras vratit, jer je to neosnovano bogacenje. :-D
astrid

#11 Re: Hipoteticko pitanje

Post by astrid »

Gluho bilo :run:

Ko je još bankare zahebo :oops:
sabinna_ba

#12 Re: Hipoteticko pitanje

Post by sabinna_ba »

K'o sto neko rece grizla bi me savjest. Prvo bi se izgubila ,gledala oko sebe,trazila skrivenu kameru..
Ja sam plasljivko tako da nema sanse :)

Jesi'l to sanjao 9 mil na racunu? :D
psiho

#13 Re: Hipoteticko pitanje

Post by psiho »

dharma wrote:
test01 wrote:ako je novac na racunu vise se ne moze povuci nazad,jel tako? banka moze da eventualno blokira racun kada shvati da se radi o gresci.

zasto inace pitas?
otkuda oni znaju da li je novac stvarno izašao iz bankomata ili je samo greška u zapisu, čak iako postoji video zapis kada uzimam te novce, ja bih rekao to nije istina, to nisam ja, to je neka greška ili videomontaža
sigurnosni propust kod banke nije naš problem
dharma

#14 Re: Hipoteticko pitanje

Post by dharma »

psiho wrote:
dharma wrote:

zasto inace pitas?
otkuda oni znaju da li je novac stvarno izašao iz bankomata ili je samo greška u zapisu, čak iako postoji video zapis kada uzimam te novce, ja bih rekao to nije istina, to nisam ja, to je neka greška ili videomontaža
Nisam pravnik, nemam veze sa njima tako da nemam pojma o ovom pitanju. Nego sam citala ima tome masala negdje su majka i kcerka bile u takvoj situaciji, i one potrosile pola, ali su morale vratit, i cini mi se da sam tad nacula da i kod nas postoji zakon o tome. P.S ove su bile negdje tamo na zapadu, ne ovdje :D
Imaju oni podatke o svemu, sve sto uradis sa tom lovom oni znaju, kako si dobio, od koga, koliko si uzeo itd. Sto neko napisa banke niko nikad zeznuo nije.
psiho

#15 Re: Hipoteticko pitanje

Post by psiho »

Image

ja bih to sve potrošio, skršio, podjelio onim ciganima po semaforima, sve samo ne bih vratio banci, baš me zanima kako bi oni to vratili nazad?
travar

#16 Re: Hipoteticko pitanje

Post by travar »

Zašto baš 9 miliona?
Topla voda

#17 Re: Hipoteticko pitanje

Post by Topla voda »

pa milion respo vec zasteko i pravi se lud
alica.k

#18 Re: Hipoteticko pitanje

Post by alica.k »

psiho wrote:otkuda oni znaju da li je novac stvarno izašao iz bankomata ili je samo greška u zapisu, čak iako postoji video zapis kada uzimam te novce, ja bih rekao to nije istina, to nisam ja, to je neka greška ili videomontaža
niti ne mozes dignuti 9mill sa bankomata :D mislim da ima neki dnevni limit...
pezzar

#19 Re: Hipoteticko pitanje

Post by pezzar »

A i da nema dnevnog limita, trebao bi ti citav dan da podignes to, a i tad je pitanje da li bi stigao. :D

Uzmes nesto sitno, za neki biznis. ;)
paloma

#20 Re: Hipoteticko pitanje

Post by paloma »

prakticno gledano taj novac nije tvoj, cak i u ugovoru koji si potpisao sa bankovnim institutom mora da postoji paragraf koji kaci tu ili slicne teme.

Meni je dva mjeseca za redom dolazila plata nekog tipa jer je kod njega na poslu doslo do permutacije dva broja bankovnog racuna, fino prijavio i novac vracen posiljaocu.
ratata

#21 Re: Hipoteticko pitanje

Post by ratata »

respo wrote:dodjete na bankomat ukucate pin i vidite cifru od 9 miliona maraka
naravno to se desilo da li greskom banke ili onoga ko je pisao broj racuna (kako vec to ide ne znam)
sta bi ste uradili u tom slucaju
prijavili banci gresku ili presutjeli i ostavili novac za sebe dok se greska ne otkrije ako se ikako otkrije

(naravno kad sazvacemo ovo pitanje ide sljedece hipoteticko pitanje)
uzimam dok me ne pronadju :mrgreen:
respo

#22 Re: Hipoteticko pitanje

Post by respo »

pezzar wrote:A i da nema dnevnog limita, trebao bi ti citav dan da podignes to, a i tad je pitanje da li bi stigao. :D

Uzmes nesto sitno, za neki biznis. ;)
dnevni limit nije to sto mislis
odnosi se na to da u toku 24 sata mozes dici odredjenu sumu novca
u hypo banci npr limit je 500 intesa je cini mi se 1000 itd
Ma.Le.Na

#23 Re: Hipoteticko pitanje

Post by Ma.Le.Na »

ne bi uzela
jedini razlog je taj sto znam da sve sto sam uzela bi morala i vratit
ima prvo kamera koja me snimila da uzimam lovu...tako da...doslo bi to sve na svoje..
znalo mi se desiti da banka pogrijesi i pojavi se neka lova na racunu
svaki put sam morala vratiti...odn. banka vrati s racuna nazad gdje je novcu i mjesto

ima onaj vic kad su dvojica opljackala banku..provalili u sef i maznuli 2 vrece necega..
rastali se..svako na svoju stranu..i poslije godinu se cuju telefonom i pitaju jedan drugoga sta je bilo u vreci i kako im ide..
ovaj jedan kaze bilo toliko i toliko para...on kupio kucu jahtu auta uziva samo tako
pita drugog sta si ti nasao u vreci
kaze ovaj - racune
pa sta si uradio??
kaze pa nista...placam malo po malo..kako stignem :D

e tako bi bilo i sa mnom :D
tako da ne..ne bih uzela novac
imam koliko imam i zaradim
sinus

#24 Re: Hipoteticko pitanje

Post by sinus »

Jedan lik kojeg vrlo dobro znam otišao u Banku i podigao zadnjih 50 KM sa računa koje su ostale, nakon toga otišao na bankomat i ubacio karticu, a bankomat mu pokazao da ima 50 KM na računu ( valjda treba proći 24 ili 12 sati da se transakcije u sistem uknjiže ili šta već pa je zato bankomat pokazao da ima pare koje je već na šalteru podigao ). On podigne još tih nepostojećih 50 KM i sav sretan kaže jesam zajebao banku. Nakon određenog vremena je morao vratiti 50 KM, pokušao je da se sa bankom naklapa kako je to njihova greška bla bla bla ali je opet morao pišljivih 50 KM da vrati...E sad ako je on 50 morao da vrati šta mislite šta bi vam uradili da im uzmete 9 milona :D :D :-) :-)
JThomas

#25 Re: Hipoteticko pitanje

Post by JThomas »

to što je banka pogriješila, ne daje tebi za pravo da uzmeš nešto što nije tvoje.

a limitirano je koliko možeš dići u jednom danu, za veće iznose moraš sjesti lijepo za sto i popričati sa menadžerom ili direktorom poslovnice. to je hebanje u zdrav mozak kad moraš dići više od par hiljada, čak i kad su tvoje, a ne kad nisu tvoje :D
Post Reply