Vasa prognoza
-
theTruePath
#1 Vasa prognoza
Blize se izbori u BIH.Sta mislite kako ce proci,koje ce stranke dobiti koliko glasova,ko ce proci najbolje,ko najgore? vasa prognoza(ne ono sto vi zelite vec sto mislite da je realno)? ja licno nemam blage trenutno,ali mislim da nece biti nekih drasticnih promjena
- Been
#2 Re: Vasa prognoza
Već sam na jednoj temi rekao da je realno očekivati da SDP ima najviše mandata u federalnom i državnom parlamentu. Veći pad će doživjeti SDA i SBiH, a dio njihovih glasova će razgrabiti SBB i manje stranke kao što su SDU, BPS, BOSS itd. što će povećati broj poslanika na svim nivoima .Mislim da će i SKOK zabilježiti jedan ili dva mandata na federalnom nivou, što će biti vrlo dobro i lijepo. OD SBBa očekujem 4 u federalnom i 2 u državnom parlamentu. Tu treba dodati i značajan pad HDZ-a čiji glasovi prelaze HSPu i HSS-NHI koaliciji. U RS-u će SNSD zadržati primat, ali ne toliko jak kao ranije. Tu bi čak mogli i izgubiti člana predsjedništva s obzirom da Radmanović vodi prilično jalovu kampanju. Nekih 5 u državnom i 15-tak u narodnoj skupštini će biti priličan šok. Srazmjerno tome, porast će i broj glasača koalicije "Zajedno za Srpsku".
E sad koalicije. Iako zbog koalicijskog potencijala SBB-a prilično neizgledna koalicija SDP-SBB nije najvjerovatnija, ali i ako se desi u nju će i HDZ90-HSP, a na državnom nivou možda i SNSD. Iz vlasti definitivno idu SDA i HDZ, a zbog političke prostitucije S BiH nije nemoguće da se opet nađu u foteljama. Daleko bilo ! Druga opcija je ostanak na vlasti SDA-S BiH - HDZ - SNSD ( dakle bez HDZ90), što će zbog malog broja glasova SDA i S BiH biti prilično nestabilna koalicija.
E sad koalicije. Iako zbog koalicijskog potencijala SBB-a prilično neizgledna koalicija SDP-SBB nije najvjerovatnija, ali i ako se desi u nju će i HDZ90-HSP, a na državnom nivou možda i SNSD. Iz vlasti definitivno idu SDA i HDZ, a zbog političke prostitucije S BiH nije nemoguće da se opet nađu u foteljama. Daleko bilo ! Druga opcija je ostanak na vlasti SDA-S BiH - HDZ - SNSD ( dakle bez HDZ90), što će zbog malog broja glasova SDA i S BiH biti prilično nestabilna koalicija.
- kurty
#3 Re: Vasa prognoza
Radom za boljitak ce imati veliki skok
Ostalo, jako upitno...
Promjene mogu izvrsiti oni koji imaju 18,19 i 20 godina, i oni koji nisu glasali do sada
Ostalo, jako upitno...
Promjene mogu izvrsiti oni koji imaju 18,19 i 20 godina, i oni koji nisu glasali do sada
- Za i Protiv
#4 Re: Vasa prognoza
Prije svega, da pozdravim! CItam forum i rasprave na njemu vec skoro 2 godine. U principu ne ulazim u rasprave, pogotovo sa ljudima koje ne mogu da vidim 
Ali evo odlucio sam da i ja "ostavim" poneki komentar...
Moja predvidjanja za rezultate su ovakva:
1. Povecanje rezultata SDP-a ... oko 220.000 glasova i postaje najjaca partija u BiH
2. Pad SDA ... oko 180.000 glasova
3. Drastican pad SBiH ... ispod 70.000
4. SBB ... sa glasovim otprilike kao i SBiH
5. Pad podrske SNSD-u ... broj glasova priblizno kao SDA
6. Povecanje PDP-u i SDS-u ... ali veoma malo
7. Nove strnke u RS ce pokupiti dio kolaca koji ostane od SNSD-a
8. Zeljko Komsic, hrvatski clan, za bosnjackog fakat nisam siguran! (volio bi Bakira vise nego ostalu dvojicu)
9. Vrlo vjerovatno Ivanic srpski clan (zbog glasova ostalih partija u RS)
10. Dodik predjednik RS-a

Ali evo odlucio sam da i ja "ostavim" poneki komentar...
Moja predvidjanja za rezultate su ovakva:
1. Povecanje rezultata SDP-a ... oko 220.000 glasova i postaje najjaca partija u BiH
8. Zeljko Komsic, hrvatski clan, za bosnjackog fakat nisam siguran! (volio bi Bakira vise nego ostalu dvojicu)
-
doktor78
#5 Re: Vasa prognoza
Ne bih o brojevima, ali se slazem sa tackama 1,2 i 3.Za i Protiv wrote: Moja predvidjanja za rezultate su ovakva:
4. Ne ocekujem da ce Radoncic toliko dobiti da bude u rangu sa SBiH
5,6,7. Takodje isto misljenje
8. Komsic i Silajdzic
9. Ipak mislim da ce Radmanovic ostati clan Predsjednistva
10. Takodje
- Better Man
#6 Re: Vasa prognoza
Jedno je sigurno, a to je da će SDP dobiti najviše glasova. Volio bih da broj glasova ne bude manji od 250 hiljada, isto tako bi voli da SDA osvoji manje od ovdje pomenutih 180 hiljada, recimo ispod 150 hiljada, a najbolje bi bilo da ne osvoje ni jedan glas. Glede SBiH najbolje bi bilo da osvoje manje od 50 hiljada glasova, a ako može da ne osvoje ni jedan bilo bi idealno. Lično bi bio prezadovoljan sljedečom situacijom koja je malo nerelana, obzirom da je večina ljudi u BiH još uvijek na jako niskom stupnju razvoja, a to je da SDP osvoji preko 300 hiljada glasova i da Naša Stranka osvoji 150 hiljada i više glasova.
-
Risto Kuglarić
#7 Re: Vasa prognoza
bez većih promjena u odnosu na prethodne opšte izbore 
- Za i Protiv
#8 Re: Vasa prognoza
Zelje su jedno... "I tata bi sine"... sto neko rece jednom 
Iste su nam zelje ali.... Mislim da ce rezultati biti otprilike ovakvi iz vise razloga:
- jos uvijek je parola "oni glasaju za svoje i ja cu za svoje" i jos plase narod
- i SDA i SBiH imaju puno ljudi koji su se na ovaj ili onaj nacin okoristili u ovih par godina njihove vladavine, ili to ocekuju pa je neminovnost da imaju odredjen broj glasova, koliko je to, vidjet cemo
- imaju strasno agresivne kampanje i nevjerovatno puno para na raspolaganju
- lazu nasve strane
Iste su nam zelje ali.... Mislim da ce rezultati biti otprilike ovakvi iz vise razloga:
- jos uvijek je parola "oni glasaju za svoje i ja cu za svoje" i jos plase narod
- i SDA i SBiH imaju puno ljudi koji su se na ovaj ili onaj nacin okoristili u ovih par godina njihove vladavine, ili to ocekuju pa je neminovnost da imaju odredjen broj glasova, koliko je to, vidjet cemo
- imaju strasno agresivne kampanje i nevjerovatno puno para na raspolaganju
- lazu nasve strane
-
riko-ga
#9 Re: Vasa prognoza
Jeli ja zivim u nekom drugom svijetu ili????????????Cuj SDP ce dobiti najvise glasova??Po cemu?Zeljko Komsic da ali SDP ne sigurno.Da SDP vodi bilo ko drugi osim Lagumdzije vjerujem da bi dobio najvise glasova u Federaciji.Ovako veliki broj ljudi bjezi od SDP-a zbog Zlatka.Mislim da nece doci do neki bitni promjena.Ova SBB bi mogao uzeti nesto glasova SDA i Silajdzicu.Mislim da ce ostalo sotati sve u 10% gore-dole od prosli izbora prije 4.godine.
-
Klodovik
#10 Re: Vasa prognoza
Po svemu sudeći, SDP i SDA će biti glavne u Federaciji. U RS-u, dabogda da se šta puno promijeni.
- Za i Protiv
#11 Re: Vasa prognoza
Mislim da je narod "dosao" pameti. Bit ce promjena, u to sam siguran. Pricam sa ljudima, ljudi su razocarani. Ne toliko da se desi drasticna promjena, ali su razocarani. A sto se tice "Lagumdzije" mislim da je to ta prica koja je upravo smisljena da se odvrate glasovi od SDP-a. Da nije Lagumdzija, bio bi neko drugi... Bogic bi bio "srbin", Zeljko "hrvat" koji trazi "bosnjacke" glasove... Oni koji nece, naci ce razlog da ne glasaju za SDP.riko-ga wrote:Jeli ja zivim u nekom drugom svijetu ili????????????Cuj SDP ce dobiti najvise glasova??Po cemu?Zeljko Komsic da ali SDP ne sigurno.Da SDP vodi bilo ko drugi osim Lagumdzije vjerujem da bi dobio najvise glasova u Federaciji.Ovako veliki broj ljudi bjezi od SDP-a zbog Zlatka.Mislim da nece doci do neki bitni promjena.Ova SBB bi mogao uzeti nesto glasova SDA i Silajdzicu.Mislim da ce ostalo sotati sve u 10% gore-dole od prosli izbora prije 4.godine.
-
KENJAC
#12 Re: Vasa prognoza
Fiksna nula! Nikad se nista nece promijenit!
-
ri0
#13 Re: Vasa prognoza
doktor78 wrote:Ne bih o brojevima, ali se slazem sa tackama 1,2 i 3.Za i Protiv wrote: Moja predvidjanja za rezultate su ovakva:
8. Komsic i Silajdzic
10. Takodje
Kako kad je Dodo kandidovan !?
-
riko-ga
#14 Re: Vasa prognoza
Za i Protiv wrote:Mislim da je narod "dosao" pameti. Bit ce promjena, u to sam siguran. Pricam sa ljudima, ljudi su razocarani. Ne toliko da se desi drasticna promjena, ali su razocarani. A sto se tice "Lagumdzije" mislim da je to ta prica koja je upravo smisljena da se odvrate glasovi od SDP-a. Da nije Lagumdzija, bio bi neko drugi... Bogic bi bio "srbin", Zeljko "hrvat" koji trazi "bosnjacke" glasove... Oni koji nece, naci ce razlog da ne glasaju za SDP.riko-ga wrote:Jeli ja zivim u nekom drugom svijetu ili????????????Cuj SDP ce dobiti najvise glasova??Po cemu?Zeljko Komsic da ali SDP ne sigurno.Da SDP vodi bilo ko drugi osim Lagumdzije vjerujem da bi dobio najvise glasova u Federaciji.Ovako veliki broj ljudi bjezi od SDP-a zbog Zlatka.Mislim da nece doci do neki bitni promjena.Ova SBB bi mogao uzeti nesto glasova SDA i Silajdzicu.Mislim da ce ostalo sotati sve u 10% gore-dole od prosli izbora prije 4.godine.
Mislim da si pogresno informisan.Da je Zeljko Komsic predsjednik SDP-a mislim da bi taj isti SDP imao vecinu u Federaciji.Dakle nije to nista nepoznato.I ja pricam sa ljudima i ovo se provlaci vec godinama.Ali eto ako ti mislis da nije tako OK.
- karanana
#15 Re: Vasa prognoza
nije.ri0 wrote:doktor78 wrote:Ne bih o brojevima, ali se slazem sa tackama 1,2 i 3.Za i Protiv wrote: Moja predvidjanja za rezultate su ovakva:
8. Komsic i Silajdzic
10. Takodje
Kako kad je Dodo kandidovan !?
dodo je za predsjednika rs-a.
- avicena
#16 Re: Vasa prognoza
Jel' mogao komentar bez ovoga? Ispade da su samo SDP-ovci evoluirali.Better Man wrote: Lično bi bio prezadovoljan sljedečom situacijom koja je malo nerelana, obzirom da je večina ljudi u BiH još uvijek na jako niskom stupnju razvoja, a to je da SDP osvoji preko 300 hiljada glasova i da Naša Stranka osvoji 150 hiljada i više glasova.
Mi i demokratija, možda si tu u pravu.
- Better Man
#18 Re: Vasa prognoza
avicena wrote:Jel' mogao komentar bez ovoga? Ispade da su samo SDP-ovci evoluirali.Better Man wrote: Lično bi bio prezadovoljan sljedečom situacijom koja je malo nerelana, obzirom da je večina ljudi u BiH još uvijek na jako niskom stupnju razvoja, a to je da SDP osvoji preko 300 hiljada glasova i da Naša Stranka osvoji 150 hiljada i više glasova.![]()
Vidiš to se odnosi na ljude koji glasaju za nacionalne stranke i koji glasaju za nekog zato što je Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a ne zato što je sposoban i što ima ideju, a ne na one koji ne glasaju za SDP. Ne moraš glasati za SDP, možeš glas dati Našoj stranci ili nekoj drugoj stranci građanske, socijaldemokratske, liberalne orijentacije.
- karanana
#19 Re: Vasa prognoza
bas me interesuje koga ce onda postaviti za premijera rs-a. ne znam zasto dodo ne ide opet na premijersko mjesto. moze li po ustavu? kontam ako je mogo biti premijer prije 10 godina pa onda opet, ne znam sto ne bi mogao dva termina za redom. ovo oni u rs-u rade nesto po sistemu rusije.
- JThomas
#20 Re: Vasa prognoza
znači, moja prognoza, samo ono što mislim da će biti, bez trunke onoga što bi ja volio da bude:
SDA - nešto malo više od SDPa, SDA i SDP dvije najjače stranke u federaciji. SDP popravlja rezultat, ali ne dovoljno da prestigne SDA. možda uzme kanton sarajevo.
SBiH - krah i marginalizacija.
fahro - otprilike staje na mjesto SBiH, možda malo manje.
NS - tu negdje kao i na lokalnim izborima, nekoliko postotaka. otprilike tako i BPS, dvije najjače "male" stranke.
dodik će zadržati natpolovičnu većinu u RS, ali sa manjom razlikom.
predsjedništvo ostaje u istom sastavu.
ko će sa kim - ne usudim se prognozirati
jedino što mislim da je ono zlajino uvlačenje fahri na 60 minuta patka i da mu je i dalje, ako će ići na to da bude u vlasti (što također nije sigurno), tihić bliži kao partner.
SDA - nešto malo više od SDPa, SDA i SDP dvije najjače stranke u federaciji. SDP popravlja rezultat, ali ne dovoljno da prestigne SDA. možda uzme kanton sarajevo.
SBiH - krah i marginalizacija.
fahro - otprilike staje na mjesto SBiH, možda malo manje.
NS - tu negdje kao i na lokalnim izborima, nekoliko postotaka. otprilike tako i BPS, dvije najjače "male" stranke.
dodik će zadržati natpolovičnu većinu u RS, ali sa manjom razlikom.
predsjedništvo ostaje u istom sastavu.
ko će sa kim - ne usudim se prognozirati
-
MC_82
#21 Re: Vasa prognoza
sudeći po tvom komentar, ti si baš na visokom stepenu razvoja, nema šta!Better Man wrote:avicena wrote:Jel' mogao komentar bez ovoga? Ispade da su samo SDP-ovci evoluirali.Better Man wrote: Lično bi bio prezadovoljan sljedečom situacijom koja je malo nerelana, obzirom da je večina ljudi u BiH još uvijek na jako niskom stupnju razvoja, a to je da SDP osvoji preko 300 hiljada glasova i da Naša Stranka osvoji 150 hiljada i više glasova.![]()
Vidiš to se odnosi na ljude koji glasaju za nacionalne stranke i koji glasaju za nekog zato što je Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a ne zato što je sposoban i što ima ideju, a ne na one koji ne glasaju za SDP. Ne moraš glasati za SDP, možeš glas dati Našoj stranci ili nekoj drugoj stranci građanske, socijaldemokratske, liberalne orijentacije.
- Better Man
#22 Re: Vasa prognoza
Izvini, ali glasanje za nekog zato što je Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a ne zato što je sposoban i što ima određenu ideju i viziju kako pokrenuti ovu zemlju. ovu zemlju vodi u propast i tu nema budučnosti. I zato je moj komentar na ljude koji glasaju tako ispravan i realan.MC_82 wrote:
sudeći po tvom komentar, ti si baš na visokom stepenu razvoja, nema šta!![]()
![]()
-
Murisno1
#23 Re: Vasa prognoza
SDA ne krah, ali znatno oslabljena
SBiH krah
SBB pokupit glasove od sda i sbih, malo bps-a - biće faktor.
SDP isto ko i uvijek ... malo im fali (najviše krivi njihovi birači)
NS ... tanko ..nema ih nikud...
Radom za boljitak ... nema priču za raju .. ima pametnu, al nema za raju koja izlazi na izbore
Predsjedništvo - isto ... mada mislim da će Komšić ovog puta jedva
Koalicije ... pojma nemam..
Ipak mislim da će odziv na izborima biti katastrofalan. Jedni su razočarani politikom, jedni razočarani najavljenim partnerstvima. Mediji će nakon izbora da vrše reorganizaciju
.. s kime će i kako će.
Ja bih iskreno volio da pobijedi SDU
Sve stranke će biti bara-bara. Opet nemamo odgovorne. Opet ćemo imat svaljivanje krivice na druge. Nema od tog ništa. Ja sam da jedan (ili jedni) bude kapetan pa da znamo kome treba .ebat mater ako krene naopako... a ne ovako.. svi krivi, svi isti, niko nije, nisu isti ..
U predsjedništvu jedino Silajdžić ima smisla za onu funkciju. Ko god da dođe, to je smjehurija. To je totalno nebitna funckija svakome osim Silajdžiću
.. on nije lokalac, on je internacionalac
... nek ide i nek priča u UN-u, u Turskoj, u Ameriki itd
.. to mu ide dobro.
Komšić održava SDPove birače još u životu .. on je ko rock zvijezda i zbog njeg će raja izać na izbore. Marketinški, super za SDP ...
Inače, čovjek totalno nebitan politički faktor tamo gdje bi trebo da bude bitan. Raja ga voli
.. voli raja i dubiozu kolektiv i Ćiru i Papeta .. al jebo to
.... Politika je politika
.. al neka glasaju za Željka jer on je bosanac, on je ovo on je ono
... on je pDiM
...
SBiH krah
Radom za boljitak ... nema priču za raju .. ima pametnu, al nema za raju koja izlazi na izbore
Ipak mislim da će odziv na izborima biti katastrofalan. Jedni su razočarani politikom, jedni razočarani najavljenim partnerstvima. Mediji će nakon izbora da vrše reorganizaciju
Sve stranke će biti bara-bara. Opet nemamo odgovorne. Opet ćemo imat svaljivanje krivice na druge. Nema od tog ništa. Ja sam da jedan (ili jedni) bude kapetan pa da znamo kome treba .ebat mater ako krene naopako... a ne ovako.. svi krivi, svi isti, niko nije, nisu isti ..
U predsjedništvu jedino Silajdžić ima smisla za onu funkciju. Ko god da dođe, to je smjehurija. To je totalno nebitna funckija svakome osim Silajdžiću
Komšić održava SDPove birače još u životu .. on je ko rock zvijezda i zbog njeg će raja izać na izbore. Marketinški, super za SDP ...
- Za i Protiv
#24 Re: Vasa prognoza
Ma u tome i jeste poenta! Dodik nije vise siguran u "apsolutnu" pobjedu, kao na proslim izborima. Premalo toga je uradio, previse pricao. Ovo mu je varijanta B, u slucaju (a ubijedjen sam da nece) da nece moci sam sa SP i DNS formirati vladu. Onda je ON taj koji daje mandatara, a njegova vlada ostaje u tehnickom mandatu. Fakticki ostaje stanje kao i prije.karanana wrote:bas me interesuje koga ce onda postaviti za premijera rs-a. ne znam zasto dodo ne ide opet na premijersko mjesto. moze li po ustavu? kontam ako je mogo biti premijer prije 10 godina pa onda opet, ne znam sto ne bi mogao dva termina za redom. ovo oni u rs-u rade nesto po sistemu rusije.
- mustang
#25 Re: Vasa prognoza
Murisno1 wrote:SDA ne krah, ali znatno oslabljena
SBiH krah
Ipak mislim da će odziv na izborima biti katastrofalan. Jedni su razočarani politikom, jedni razočarani najavljenim partnerstvima. Mediji će nakon izbora da vrše reorganizaciju.. s kime će i kako će.
U predsjedništvu jedino Silajdžić ima smisla za onu funkciju. Ko god da dođe, to je smjehurija. To je totalno nebitna funckija svakome osim Silajdžiću.. on nije lokalac, on je internacionalac
... nek ide i nek priča u UN-u, u Turskoj, u Ameriki itd
.. to mu ide dobro.
Komšić održava SDPove birače još u životu .. on je ko rock zvijezda i zbog njeg će raja izać na izbore. Marketinški, super za SDP ...Inače, čovjek totalno nebitan politički faktor tamo gdje bi trebo da bude bitan. Raja ga voli
.. voli raja i dubiozu kolektiv i Ćiru i Papeta .. al jebo to
.... Politika je politika
.. al neka glasaju za Željka jer on je bosanac, on je ovo on je ono
... on je pDiM
...