Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Rasprave o vjerskim temama.
KotromanichII

#1 Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

naucno objacnjeno zasto je Adem bio visok oko 27 metara i ostali ljudi u pocetku

Was Adam 90 feet (60 cubits)/ca 27 m) tall?

Narrated Abu Huraira: The Prophet said, "Allah created Adam, making him 60 cubits tall. When He created him, He said to him, "Go and greet that group of angels, and listen to their reply, for it will be your greeting (salutation) and the greeting (salutations of your offspring." So, Adam said (to the angels), As-Salamu Alaikum (i.e. Peace be upon you). The angels said, "As-salamu Alaika wa Rahmatu-l-lahi" (i.e. Peace and Allah's Mercy be upon you). Thus the angels added to Adam's salutation the expression, 'Wa Rahmatu-l-lahi,' Any person who will enter Paradise will resemble Adam (in appearance and figure). People have been decreasing in stature since Adam's creation. (Translation of Sahih Bukhari, Volume 4, Book 55, Number 543)"

Yusuf Ali:
[079:030] And the earth, moreover, hath He expanded;

[079:031] He draweth out therefrom its moisture and its pasture;
Transliteration:

[079:030] Waal-arda baAAda thalika dahaha
[079:031] Akhraja minha maaha wamarAAaha

The Scientific Discoveries:

1 Dahaha (دحاها) means expanded, made spherical, balanced, and caused to move:

Dahaha (دحاها) means expanded, made spherical, balanced, and caused to move. For ample proofs for this from the encyclopedic Lisan Al-Arab dictionary and many other similar Arabic dictionaries that have meanings and examples of poems, proverbs, Sayings and many other quotations that demonstrate the definitions of a certain word and how it was used by the Arabs of old, that even predate Islam, please visit:

2. The smaller the planet, the lesser the gravity, and the bigger and taller the creatures will be:

Scientists have proved that the smaller the planet that has so much mass in it, the lesser its gravity, and the taller and bigger its creatures will be. This is why earth, for instance, had gigantic dinosaurs on it. It's size was smaller, and hence, its gravity was lesser, and hence, the size of the creatures that were living on it were much larger.

Notice also in the following pictures, and also in the next sub-section below, how earth was much smaller during the age of the Dinosaurs. Let us compare what its size then to its size now:

Image
Image
Image

Dinosaurs are estimated to have lived during the ages before the age of Cretaceous. As shown in the earth-models in the next sub-section below, the ages before the Cretaceous age were the Early Jurassic and Late Jurassic ages.

These pictures above, and the ones below, are taken from this 1:30 hours film by Dr. James Maxlow, a renowned geologist.

Earth back then was much smaller in size and much lower in gravity than what it is now. That is why it had gigantic dinosaurs on it. The following scientists and scientific proofs further prove this:

3. Here is a video clip from History Channel's "Alian Faces" film:

(Note: The scientists in the film, as shown in the film, are staff from Harvard University, NASA and other well-respected institutions and organizations).

video gdje nacunjaci objasnjavaju kako bi nasa tijela bila veca kad je manja gravitacija
http://www.answering-christianity.com/l ... bodies.wmv

"Low Gravity
Planets with gravities lower than .8 have the following effects on people experiencing this gravity (assuming the person is from an EWS world where gravity is 1.0):

Increased Strength (objects of the same mass weigh less, enabling muscles used to higher gravities to accelerate them quickly and more easily)
Reduced Dexterity (the muscles used to move the body for normal tasks are used to greater resistance, and therefore tend to overcompensate for motions)
Thinner Air (lower gravity can hold a smaller amount of air against a planet; NWP's such as Endurance or Running can offset this)
Increased Height (less weight means elastic supportive tissue can expand, resulting in a height increase; astronauts in 0 gravity have reported height increases of 1 inch or more)

High Gravity
A humanoid body is better at handling lesser gravities than greater ones. Planets with gravities higher than 1.2 have the following effects on people experiencing this gravity (assuming the person is from an EWS world where gravity is 1.0):

Decreased Strength (objects of the same mass weigh more, requiring more effort to move them)
Reduced Dexterity (the muscles used to move the body for normal tasks are used to less resistance, and therefore tend to undercompensate for motions)
Decreased Height (more weight means elastic supportive tissue is compressed more, resulting in a height decrease)"

21. Do astronauts get taller in space?
Since there is no (or little) gravity in space the bones of the astronauts are less squashed together. The astronauts, therefore, do gain a bit of height due to this fact." (Source)

Therefore, it should be of no conflict with science to claim that Adam's size, or man's initial size on earth in general, was in the neighborhood of 90 feet tall, or that the first human-race ever walked on earth was around 90 feet tall, give or take 10 to 20 feet between the creatures' differences in heights as we today have people as tall as 7 feet and as short as 2 feet tall. The reason for this is simply because the planet earth was much smaller than what it is now.

Prophet Muhammad, peace be upon him, said that Adam, peace be upon him, was around 90 feet tall when he lived on earth. This goes in perfect harmony with the fact that earth used to be much much smaller, which no one knew this fact at the time of the Prophet, and that it kept growing as demonstrated in the following sub-section.

The earth was much smaller and kept expanding:
The following models show the stages of growth that the earth went through. They are taken from this 1:30 hours film by Dr. James Maxlow, a renowned geologist
http://www.answering-christianity.com/d ... panded.wmv
Image
Image

The following videos are also from the works of Western scientists who have proven and demonstrated that the earth was indeed much smaller than what it is now, and it kept growing and expanding:

Image
http://www.answering-christianity.com/e ... _earth.wmv video

We can probably even use the Hadiths to determine when man first existed on earth!

I personally see a very beautiful and miraculous statement by the Prophet of Islam, Muhammad, peace be upon him, because when we bring his statements above and examine them in light of Allah Almighty's Divine Statements, in the main-section below, about planet earth, we're left with a very beautiful and Scientific Statement that is not only in perfect agreement with science about earth used to be smaller than what it is now, and that since earth was smaller, then the creatures had to be much larger, which clearly explains why earth, for instance, had dinosaurs on it in the past, but we can also use the Prophet's Statements about man's initial height to estimate man's initial average size and weight, and to determine how much force was gravity pulling and how big was earth, and approximately how many millions or billions of years ago did the first man walk on earth.
The Nightwatchman

#2 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by The Nightwatchman »

dobro je, znaci evoluirali smo :D
PRO testant

#3 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by PRO testant »

I to bi trebalo da budu relevantni dokazi?
I pouzdani naučni izvori bez predrasuda?
OK :-)
debelimedo

#4 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by debelimedo »

nije mi jasno kako nekom ovo moze zvucati kao naucno objasnjenje :D
KotromanichII

#5 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

OK
suti i uci , pametnije ti je ;-)

imamo dokaze od zapadnih naucnjaka da se zemlja se sirila, sve veca i veca, a kad je bila mala, manja je gravitacija bila tad su i dinosaurusi bili veliki , poslije sigurno kad su dinosaurisu izmurli zemlja je opet daleko manja bila nego sto je danas i manja je gravitacija bila pa period kad je Adam dosao na zemlju morao je biti jako visok zbog male gravitacije. zemlja se vremenom sirila a ljudi su sve manji i manji kao sto poslanik kaze
debelimedo

#6 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by debelimedo »

e moj naucnice, dinosauri su bili veliki zato sto je tad zemlja u zraku imala veci udio kisika a ne zbog gravitacije
The Nightwatchman

#7 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by The Nightwatchman »

KotromanichII wrote:
OK

imamo dokaze od zapadnih naucnjaka da se zemlja se sirila, sve veca i veca, a kad je bila mala, manja je gravitacija bila tad su i dinosaurusi bili veliki , poslije sigurno kad su dinosaurisu izmurli zemlja je opet daleko manja bila nego sto je danas i manja je gravitacija bila pa period kad je Adam dosao na zemlju morao je biti jako visok zbog male gravitacije. zemlja se vremenom sirila a ljudi su sve manji i manji kao sto poslanik kaze
nevjerovatno kako sam skaces sebi u usta. mislim, ovo sto si upravo rekao je prvi dokaz evolucije. znaci, prilagodjavajuci se eksternim uvjetima, covjek je mijenjao svoju fizionomiju i mentalnu konstituciju da bi mogao prezivjeti u novim okolnostima.

znači nastao si od majmuna. sorry, istina boli, znam :D
Shoshana

#8 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by Shoshana »

Samo da dobro shvatim.... je li se ovdje tvrdi da, sto se masa vise sabija - gravitaciona sila opada?
probuseni $

#9 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by probuseni $ »

debelimedo wrote:e moj naucnice, dinosauri su bili veliki zato sto je tad zemlja u zraku imala veci udio kisika a ne zbog gravitacije
Jasta ! Danas je 18%, a u vrijeme Dine je bilo 21%...Medjutim nauku zbunjuje danasnja velicina kitova .... :D
chengaba

#10 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by chengaba »

probuseni $ wrote:
debelimedo wrote:e moj naucnice, dinosauri su bili veliki zato sto je tad zemlja u zraku imala veci udio kisika a ne zbog gravitacije
Jasta ! Danas je 18%, a u vrijeme Dine je bilo 21%...Medjutim nauku zbunjuje danasnja velicina kitova .... :D
Isto su bili veliki jer su bili hladnokrvne životinje - duže zadržavaju tjelesnu temperaturu, i bolje podnose smjenu dana i noći, ali ih je malo to zajebalo kad je meteor spuc'o u Zemlju i navukao mrak na nebo... :D
probuseni $

#11 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by probuseni $ »

Kol`ka je onda bila Eva ako je Adem bio 27m ? ... :lol: ...mogla je pojesti vagon jabuka za dan .... :lol: ... :mrgreen:
BSn

#12 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by BSn »

The Nightwatchman wrote:
KotromanichII wrote:
OK

nevjerovatno kako sam skaces sebi u usta. mislim, ovo sto si upravo rekao je prvi dokaz evolucije. znaci, prilagodjavajuci se eksternim uvjetima, covjek je mijenjao svoju fizionomiju i mentalnu konstituciju da bi mogao prezivjeti u novim okolnostima.

religija ne spori evoluciju, u smislu da se ljudi mijenjaju - sto je prirodno.

sorry na off-u.
KotromanichII

#13 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

OK
opet moram da komentarisem PRO testantov komentar

sad cu dokazati svima koja si ti neznalica po pitanju svoje biblije u koju se kunes, a znas ovuda nama solit pamet o kuranu

ja stvarno tebe nekontam pa ti covjece sam sebi pucas u sljepocnicu ako imas ista reci protiv ove tvrdnje, i ovog hadisa jer sama biblija kaze tako, pa kako mozes protiv svoje biblije

Postanak 6:4 Onda, kada su se sinovi Božji ženili kćerima čovječjim, pa i kasnije još, i ove im rađale djecu, živjeli su divovi na zemlji, gorostasi davnine, preslavni junaci.

umjesto da me podrzis po ovo pitanju gdje biblija i islam su jedinstveni a ti ides i protiv biblije

evo malo i slika

Image

Image

Image
A giant femur (thigh) bone found reportedly found in Turkey. Assuming this find is legitimate, the owner of this bone would have been close to 20 feet tall, comparable to some of the ancient reports of giant bones found in Mexico

Image

Image

Image

Image

slike iz ne daleke proslosti

Image
Image
Image
Image
debelimedo

#14 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by debelimedo »

Image
Op3r4t0r

#15 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by Op3r4t0r »

:shock:
KotromanichII

#16 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

eh kad smo ustanovil da su ljudi daleko visociji i snazniji bili, i imamo potporu iz nauke da je zemlja manja bila i gravitacija je manja bila,

video gdje nacunjaci na History channel objasnjavaju kako bi nasa tijela bila veca kad je manja gravitacija
http://www.answering-christianity.com/l ... bodies.wmv OBVAZENO POGLEDAJ TE

pa kako je vremenom se sirila, jaca gravitacija je bila i manji su ljudi bili kao sto poslanik muhammed kaze da su ljudi sve manji i manji, znaci vidimo ovdje da nauka , biblija i kuran i hadis su zajednicki po ovom pitanju

Kad znamo da su bili visociji i snaziji ljudi u proslosti onda mozemo lakse razumijeti odakle dlaze ove gradjevine

Image

Iz detaljne studije gospodje Van Tilburg (1989.) saznajemo da se na otoku nalazi ukupno 887 kamenih statua.
Najveca od njih je nazvana “El Gigante”. Visoka je 21,6 metara, a procijenjena tezina je izmedju 145-165 tona!
Ove gigantske dimenzije se nikako ne mogu vezati za prostu tehnologiju sredovjekovnog otocnog stanovnistva.

Image
Dimenzije kamenih blokova izgledaju nerealne – njihova ugradnja i transport pripadaju civilizaciji
koja je raspolagala znanjima koja oficijelna nauka ne moze objasniti

Image
U libanonskom Balbeku se nalazi najveci isklesani kameni blok na svijetu tezine 1.200 tona.
Starost mu je tesko odrediti; bio je tu hiljade godina prije rimskih osvajanja.
Nekoliko hiljadutonskih blokova je zavrsilo na obliznjem brdu kao temelj drevnom hramu.
Metod transporta nije moguce objasniti nasim tehnologijama.

Image
Shoshana

#17 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by Shoshana »

KotromanichII wrote:eh kad smo ustanovil da su ljudi daleko visociji i snazniji bili, i imamo potporu iz nauke da je zemlja manja bila i gravitacija je manja bila,
Kotromanicu, nismo jos ustanovili da sto je tijelo gusce - to je gravitacija slabija. Niti cemo ikada. Fizika tvrdi upravo suprotno. Ja cak i upitah gore, da vidim da li sam dobro shvatila.

Sto je masa zbijenija, gusca - to je sila gravitacije veca.
KotromanichII

#18 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

Kotromanicu, nismo jos ustanovili da sto je tijelo gusce - to je gravitacija slabija. Niti cemo ikada. Fizika tvrdi upravo suprotno. Ja cak i upitah gore, da vidim da li sam dobro shvatila.

pa sta onda naucnjacni pricaju ako si vidjela onom video sto sam postavio, gdje na kraju kaze zamislite koliko bi nasa tijela bila i drvece ako bi bili na planeti sa manjom gravitacijom.

a pogledaj gore dokaze kako je nasa planeta manja bila prije, zato su dinosaurisu bili veci u Jura periodu, dok mozda u Pliocenu ili Miocenskom periodu je mozda Adam stigao na planetu, a tad nije bilo dinosaurusa a planeta je manja bila.
Shoshana

#19 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by Shoshana »

KotromanichII wrote:

pa sta onda naucnjacni pricaju ako si vidjela onom video sto sam postavio, gdje na kraju kaze zamislite koliko bi nasa tijela bila i drvece ako bi bili na planeti sa manjom gravitacijom.

a pogledaj gore dokaze kako je nasa planeta manja bila prije, zato su dinosaurisu bili veci u Jura periodu, dok mozda u Pliocenu ili Miocenskom periodu je mozda Adam stigao na planetu, a tad nije bilo dinosaurusa a planeta je manja bila.
Mozda bi nasa tijela bila ogromna da se nalaze na planeti sa manjom gravitacijom. Mozda je cak i kugla zemaljska bila manja u ranoj istoriji. Ne znam... Ali znam sasvim pouzdano da - ako je bila manja, a sa istom masom, onda je gravitacija bila veca. Ako je u medjuvremenu i masa narasla (recimo otpadom iz kosmosa sto se moze smatrati konstantom) onda je omjer mase i velicine ostao nepromijenjen, te se gravitacija nije mijenjala.

Sta oni i kako razmisljaju, ne znam, ali vidim da u postavci teorije postoji greska koja dalje citanje teorije cini besmislenim.
KotromanichII

#20 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

Mozda je cak i kugla zemaljska bila manja u ranoj istoriji. Ne znam...
Image
evo kako je izgledalo

pogledaj video ispod ove slike gore, gdje naucnjaci objasnjavaju kako je bilo
HAVANA

#21 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by HAVANA »

probuseni $ wrote:Kol`ka je onda bila Eva ako je Adem bio 27m ? ... :lol: ...mogla je pojesti vagon jabuka za dan .... :lol: ... :mrgreen:

Al sto je eva sisu imala :shock: :oops:
Bosanac sa dna kace

#22 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by Bosanac sa dna kace »

jel to znaci da ako je zemlja u proslosti bila manja, da je vulkanska aktivnost bila dosta veca???
Last edited by Bosanac sa dna kace on 26/09/2010 20:44, edited 1 time in total.
mrtva kokoš

#23 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by mrtva kokoš »

ahh kotromanich i njegovi naucnJAci :)
nego reci ti meni iz kojeg su perioda kremenko i barney, posto vidim oni su bili dobri sa ovim diNJosaurSima
mozda da pocnes od njih : :mrgreen: :-)
imas ti dobrih tema ali me mrzi citati ove u kojima se spominju nauCNjaci :-D
Shoshana

#24 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by Shoshana »

KotromanichII wrote:
Mozda je cak i kugla zemaljska bila manja u ranoj istoriji. Ne znam...
Image
evo kako je izgledalo

pogledaj video ispod ove slike gore, gdje naucnjaci objasnjavaju kako je bilo
Ne, ne objasnjavaju. Nude teoriju koja je danas vec odavno odbacena. Ali, sve i da je to tacno, povecavanje Zemlje bi rezultiralo slabijom a ne jacom gravitacijom.
KotromanichII

#25 Re: Jeli Adem bio 27 m visok? naucno objasnjenje

Post by KotromanichII »

Ali, sve i da je to tacno, povecavanje Zemlje bi rezultiralo slabijom a ne jacom gravitacijom.
kome vjerovati naucnicima sa Harvarda i NASE ili tebi ?? pogledaj video kazem ti, sa HIstory channel

kaze fino manja planeta=manja gravitacija visocija bica i drvece, ako oni lazu lazem i ja
Locked