mućke sa nevažećim glasačkim listićima
-
mesihtrko
#1 mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Dali je ova opcija moguća i kako istu spriječiti
-
*mima*
#2 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Izadjite svi na glasanje pa nece bit mucki.
- veljaca
#3 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
*mima* wrote:Izadjite svi na glasanje pa nece bit mucki.
Mada zvuci cudno - gledano statisticki - vise ce biti mucki i nevazecih listica ako izadjemo svi na glasanje. Statisticki ....
- Tranquilizer
#5 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
veljaca wrote:*mima* wrote:Izadjite svi na glasanje pa nece bit mucki.
Mada zvuci cudno - gledano statisticki - vise ce biti mucki i nevazecih listica ako izadjemo svi na glasanje. Statisticki ....
Explain
- veljaca
#6 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Ne ja to nisam rekao ....*mima* wrote:Onda da ne idemo na glasanje?
Ova moja izjava nema veze ni sa jednom strankom - nego cisto sa statistikom. A ko imalo poznaje statistiku - zna da sam u pravu ...Tranquilizer wrote:veljaca wrote:*mima* wrote:Izadjite svi na glasanje pa nece bit mucki.
Explain![]()
![]()
Ipak da objasnim: Veca je vjerovatnoca da ces medju 1.000.000 ljudi naci vise onih sa pokvarenim zubom ,nego medju 100 ljudi ( govorim o apsolutnom iznosu - a ne procentualnom ) ... Zubi su ovdje navedeni samo kao primjer ....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Kakva može mućka biti sa nevažećim glasačkim listićima? Nije mi jasno?mesihtrko wrote:Dali je ova opcija moguća i kako istu spriječiti
Evo kontam kako, da neko slučajno pokrade iz štamparije ili na kojem drugom mjestu glasačke listiće, ispiše željene x-iće, pobaca nevažeće listiće, a ubaci ove svoje.
Prekomplikovano, a da ne bi neki kontrolor ili posmatrač primjetio tako nešto.
''Naj je bolje'' glasati protiv, zatim ide opcija mala stranka, pa dalje, nezavisni kandidati,...i tek na kraju načiniti svoje listiće nevažećim. Tu isto ima više opcija:
-Ubaciti listiće nepopunjene;
-Ubaciti listiće u kutiju nepopunjene, ali malo okrnjene-poderane;
-Pogrešno glasati za kandidate sa dvije ili tri liste;
-Napisati neku žestoku psovku uz mrsku kandidatsku listu;
-Nacrtati/narisati na svakom listiću čiča Glišu.

Samo prisutni na glasanju mogu iskazati svoj stav da su UZDRŽANI i to tako što će načiniti svoje listiće nevažećim.
Glasam dakle, nisam LEVAT!
IZLEVATIMO LEVATORE dosadašnje!
- Control panel
#8 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
listici se prave namjerno nevazecim nakon zatvaranja birackog mjesta. tako sto kada neko vidi listic sa strankom koja mu ne odgovara onda doda x na neku drugu stranku i time ga napravi nevazecim. na jednoj drugoj temi sam govorio i o famoznim prstenovima sa pecatom za pravljenje glasackih listica nevazecim.
zar vi stvarno mislite da bi se neko potrudio da izadje na izbore i da pise razne gluposti po glasackom listicu.
ma dajte.
listici se namjerno prave nevazecim.
kako objasnjavate podatak da je u urbanim sredinama procenat nevazecih listica veci nego u selima? jesu li to u gradu gluplji ljudi nego na selu pa ne znaju kako se glasa.
zar vi stvarno mislite da bi se neko potrudio da izadje na izbore i da pise razne gluposti po glasackom listicu.
ma dajte.
kako objasnjavate podatak da je u urbanim sredinama procenat nevazecih listica veci nego u selima? jesu li to u gradu gluplji ljudi nego na selu pa ne znaju kako se glasa.
-
Desert Wind
#9 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
po svemu sudeci nas cekaju jos 4 turobne godine - puno je vise retarda medju narodom nego medju politicarima...
da mi je samo znat' kako je mašinbravar uspio vodit' teletinu toliko dugo....

-
Klodovik
#10 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Kako? Pa, nisu održavani izbori.Desert Wind wrote:po svemu sudeci nas cekaju jos 4 turobne godine - puno je vise retarda medju narodom nego medju politicarima...
![]()
![]()
![]()
-
Desert Wind
#11 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Halal ti vjera maestro - boli glava odgovorKlodovik wrote:Kako? Pa, nisu održavani izbori.Desert Wind wrote:po svemu sudeci nas cekaju jos 4 turobne godine - puno je vise retarda medju narodom nego medju politicarima...
![]()
![]()
![]()
Materem' bi te castio picem za ovaj odgovor....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Ali krivotvoritelj mora falsifikovati i tačno odredjeni broj potpisa u knjizi Birački spisak što veoma komplikuje prevaru? U izvještajima sa biračkog mjesta, a nakon prebrojavanja mora se dati izvještaj o broju potpisanih u knjizi Birački spisak koji mora biti isti sa brojem važećih listića. Pravi se poseban izvještaj o oštećenim glasačkim listićima, poseban izvještaj o nevžećim,...te se moraju slagati ukupni brojevi dostavljenih izbornih listića, sa ukupnim važećim,nevažećim i uništenim (Nekom greškom, nepažljivim rukovanjem buntova sa izbornim materijalom, greškom glasača, a koju je otkrio još dok je iza paravana). Svi ovi brojevi moraju biti ''knap'' sa brojem dostavljenih glasačkih listića.Control panel wrote:listici se prave namjerno nevazecim nakon zatvaranja birackog mjesta. tako sto kada neko vidi listic sa strankom koja mu ne odgovara onda doda x na neku drugu stranku i time ga napravi nevazecim. na jednoj drugoj temi sam govorio i o famoznim prstenovima sa pecatom za pravljenje glasackih listica nevazecim.
ma dajte.
Po meni, najveća izborna kradja je moguća ''kupovinom'' kompletnog Biračkog odbora na Biračkom mjestu,...(To je prvi spomenuo @felipe kajetano,...Vidi iiznad).
- Control panel
#13 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
pa ja rekoh nakon zatvaranja birackog mjesta. ja sam cuo da se dopisuju iksici nekim kandidatima, i isto tako da se stavi iks na jos neku stranku da bi se taj listic napravio nevazecim. naravno sve ovo se nebi moglo desiti bez birackog odbora.PipiDugaDevetka wrote:Ali krivotvoritelj mora falsifikovati i tačno odredjeni broj potpisa u knjizi Birački spisak što veoma komplikuje prevaru? U izvještajima sa biračkog mjesta, a nakon prebrojavanja mora se dati izvještaj o broju potpisanih u knjizi Birački spisak koji mora biti isti sa brojem važećih listića. Pravi se poseban izvještaj o oštećenim glasačkim listićima, poseban izvještaj o nevžećim,...te se moraju slagati ukupni brojevi dostavljenih izbornih listića, sa ukupnim važećim,nevažećim i uništenim (Nekom greškom, nepažljivim rukovanjem buntova sa izbornim materijalom, greškom glasača, a koju je otkrio još dok je iza paravana). Svi ovi brojevi moraju biti ''knap'' sa brojem dostavljenih glasačkih listića.Control panel wrote:listici se prave namjerno nevazecim nakon zatvaranja birackog mjesta. tako sto kada neko vidi listic sa strankom koja mu ne odgovara onda doda x na neku drugu stranku i time ga napravi nevazecim. na jednoj drugoj temi sam govorio i o famoznim prstenovima sa pecatom za pravljenje glasackih listica nevazecim.
ma dajte.
Po meni, najveća izborna kradja je moguća ''kupovinom'' kompletnog Biračkog odbora na Biračkom mjestu,...(To je prvi spomenuo @felipe kajetano,...Vidi iiznad).
ja ne vjerujem u izborne rezultate da su vjerodostojni. kako da svako glasa za nenacionalne stranke a vazda su te stranke pobjedjivale.
- PipiDugaDevetka
#14 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
I ja, sve što otipkah, mislio sam na vrijeme nakon zatvaranja Biračkog mjesta. Svi se sastanu u jednu učionicu i broje glasove.Control panel wrote: pa ja rekoh nakon zatvaranja birackog mjesta. ja sam cuo da se dopisuju iksici nekim kandidatima, i isto tako da se stavi iks na jos neku stranku da bi se taj listic napravio nevazecim. naravno sve ovo se nebi moglo desiti bez birackog odbora.
ja ne vjerujem u izborne rezultate da su vjerodostojni. kako da svako glasa za nenacionalne stranke a vazda su te stranke pobjedjivale.
Predsjednik Biračkog odbora u izvještajima mora ''namiriti'' onaj ukupni broj glasačkih listova prikazujući u izvještajima sve, od potpisa u knjizi Birački spisak do uništenih, oštećenih, pokvarenih glasačkih listova.
Prevara je otežana jer brojanju prisustvuju i kontrolori, a ponegdje i strani posmatrači izbora.
I čiča Gliša je moćan jer da bi neko nacrtao čiča Glišu mora biti prisutan i mora se potpisati u Birački spisak nakon utvrdjivanja identiteta prilikom glasanja.
Falsifikovanje potpisa je lako provjerljivo jer ima odredjeno vrijeme kada Birački odbor i Izborne komisije daju javnosti na uvid sav izborni materijal, a nakon zatvaranja biračkih mjesta.
Ja ću to javno razgledanje izbornih materijala ove godine iskoristiti da bih provjerio nešto, nešto moje privatno.
-
veiz
#15 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
oni koji su sposobni ubit čovjeka i zabetonirat ga ,spremni su na mnogo što šta .
Bojim se da će se takvi koristiti za zavrtanje ruku mar.rečeno odbornicima(sistem jačeg)
Takođe postoji i bojazan za doštampavanje Glasačkih listića .Moje je mišljenje da su HDZ i SNSD kao i SBB spremni za takvo što.
Jer kod nas se u Hercegovini svašta đonilo sjetite se samo afere konjak
Bojim se da će se takvi koristiti za zavrtanje ruku mar.rečeno odbornicima(sistem jačeg)
Takođe postoji i bojazan za doštampavanje Glasačkih listića .Moje je mišljenje da su HDZ i SNSD kao i SBB spremni za takvo što.
- PipiDugaDevetka
#16 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
De nam reci, @vezie,veiz wrote:oni koji su sposobni ubit čovjeka i zabetonirat ga ,spremni su na mnogo što šta .
kakva ti saznanja imaš šta je i kojim odbornicima rečeno u vezi sa zavrtanjem ruku?
- kurty
#17 Re: mućke sa nevažećim glasačkim listićima
Kad se zatvori glasacko mjesto, svi posmatraci imaju tacan broj ljudi koji je glasao... Imenom i prezimenom... To isto ima i komisija, normalno.
Mucke tek onda nastaju...
- Malverzacije se prave, ako je na birackom mjestu izaslo manje od 50% biraca...
- Malverzacije se rade, tako sto se od vazecih, prave nevazeci listici, dodaju jos negdje X i listic, zdra'o
- Malverzacije se najvise rade sa praznim listicima
- Malverzacije se rade dodvanjem X svojim favoritima unutar stranke
Znaci, ako zelite da izadjete na izbore, samo reda radi i da "zafrkate" nekog sa tim sto u kutiju ubacite prazan listic, samo ste postakli malverzaciju
Mucke tek onda nastaju...
- Malverzacije se prave, ako je na birackom mjestu izaslo manje od 50% biraca...
- Malverzacije se rade, tako sto se od vazecih, prave nevazeci listici, dodaju jos negdje X i listic, zdra'o
- Malverzacije se najvise rade sa praznim listicima
- Malverzacije se rade dodvanjem X svojim favoritima unutar stranke
Znaci, ako zelite da izadjete na izbore, samo reda radi i da "zafrkate" nekog sa tim sto u kutiju ubacite prazan listic, samo ste postakli malverzaciju
-
_A_
#18 Nacini laziranja IZBORA 2010.
Stranka PDP je dala proglas, upozorenje za javnost:
Ovo je sinoć objavljeno na BHT 1.
Ako je to stvarno istina, onda ne znam šta kazati na ovo!?
Stranka SNSD je u Beogradu naručila specijalni tzv. "prsten" za poništavanje glasačkih listića na štetu konkurentskih stranaka, a u korist SNSD-a. Prsten radi na principu tinte, tako što dodaje još jedan iksić X na glasačkom listiću i nakon toga se taj listić mora poništiti.
Navodno, više takvih prstenova će biti podijeljeno kupljenim članovima komisije na glasačkim biralištima gdje SNSD pretpostavlja da bi mogao izgubiti izbore.
- duh_sa_sjekirom
#19 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
a šta kazati..?? jednom rječju, klasika..._A_ wrote:Stranka PDP je dala proglas, upozorenje za javnost:
Stranka SNSD je u Beogradu naručila specijalni tzv. "prsten" za poništavanje glasačkih listića na štetu konkurentskih stranaka, a u korist SNSD-a. Prsten radi na principu tinte, tako što dodaje još jedan iksić X na glasačkom listiću i nakon toga se taj listić mora poništiti.
Navodno, više takvih prstenova će biti podijeljeno kupljenim članovima komisije na glasačkim biralištima gdje SNSD pretpostavlja da bi mogao izgubiti izbore.
- GAU 8
#20 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
Postoji li u ovoj "drzavi" iko ili ista kome/cemu mozemo vjerovati.
Da li postoji ijedno "tijelo" koje je u stanju da objektivno i efikasno provjeri ovakve navode?
S druge strane, postoji li ijedan narod da bi presao preko ovoga, pokaze li se ovo tacnim?
Mislim, izborna kradja se desila i jednoj Americi koja se kune u demokratiju, ali opet mi je neprijatna pomisao, da cak i ako narod zaista izglasa promjene, da ce se izbori lazirati.
Izgleda da ce se i ovdje morati ponoviti Beogradski recept.
Da li postoji ijedno "tijelo" koje je u stanju da objektivno i efikasno provjeri ovakve navode?
S druge strane, postoji li ijedan narod da bi presao preko ovoga, pokaze li se ovo tacnim?
Mislim, izborna kradja se desila i jednoj Americi koja se kune u demokratiju, ali opet mi je neprijatna pomisao, da cak i ako narod zaista izglasa promjene, da ce se izbori lazirati.
Izgleda da ce se i ovdje morati ponoviti Beogradski recept.
-
_A_
#21 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
Zamolio bih moderatore da spoje ove dvije teme:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7&start=25
Jer se radi o istoj stvari. Hvala.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7&start=25
Jer se radi o istoj stvari. Hvala.
- nikad_vise
#22 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
ma to se samo malo usavrsava metod..i dosad je bilo postavis jedno 20 aktivista ispred birackog mjesta podijelis po 20 maraka i onda imaju pravo da uvedu neku nenu il djeca i krizaju sta hoce i od koga su placeni..znam milion slucajeva i to se uopste ne krije..a ova nova metoda..ma laktaskog vozda osim sto treba postaviti za predsjednika RS treba mu dati i mjesto predsjednika za inovacije

-
GOLFER
#23 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
na proslim izborima tj onim opstinskim, kada je bilo prebrojavanje listica ono glavno u zetri... neki moji prijatelji su radili i kazu da je dosta bilo PONISTENIH glasova iz RS-a i to svi glasovi koji nisu bili ZA SNSD... dakle sto bi ovo bilo cudno...nikad_vise wrote:ma to se samo malo usavrsava metod..i dosad je bilo postavis jedno 20 aktivista ispred birackog mjesta podijelis po 20 maraka i onda imaju pravo da uvedu neku nenu il djeca i krizaju sta hoce i od koga su placeni..znam milion slucajeva i to se uopste ne krije..a ova nova metoda..ma laktaskog vozda osim sto treba postaviti za predsjednika RS treba mu dati i mjesto predsjednika za inovacije![]()
- Za i Protiv
#24 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
Ne radi to samo vozd iz Laktasa, rade to i drugi, na zalost! Slicnu praksu koriste i ovi iz SBiH-a, barem kod nas (licno se uvjerio)!nikad_vise wrote:ma to se samo malo usavrsava metod..i dosad je bilo postavis jedno 20 aktivista ispred birackog mjesta podijelis po 20 maraka i onda imaju pravo da uvedu neku nenu il djeca i krizaju sta hoce i od koga su placeni..znam milion slucajeva i to se uopste ne krije..a ova nova metoda..ma laktaskog vozda osim sto treba postaviti za predsjednika RS treba mu dati i mjesto predsjednika za inovacije![]()
- GAU 8
#25 Re: Nacini laziranja IZBORA 2010.
Svi "znamo" da se to desava.
Ali zasto se ne sankcionisu te partije za koje se dokaze da varaju.
Od oduzimanja postotka, do totalnog izbacivanja kandidata.
Mi smo jedan od rijetkih naroda koji ZNA da ga .ebu, ali ne poduzima nista.
Kako je to moguce?
Ali zasto se ne sankcionisu te partije za koje se dokaze da varaju.
Od oduzimanja postotka, do totalnog izbacivanja kandidata.
Mi smo jedan od rijetkih naroda koji ZNA da ga .ebu, ali ne poduzima nista.
Kako je to moguce?