Navigacija - savjeti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

chelo

#1 Navigacija - savjeti

Post by chelo »

Trebala bi mi solidna navigacija prvenstveno za nase proevropske susjede i njihove metropole, pa onda Austrija i Njemacka eventualno.
Nemam pojma o navigacijama, ali spekulisem:
Garmin je popularan, mape se mogu dodavati, dopunjavati i sl. Neke imaju SD kartice, mp3, fajlovi dodatni itd.
Sto vise opcija punjenja, to bolje? Auto, adapter, racunar...malo citao :)

Meni je najbitnije da:
-ima HR spikera
-da pokriva sto vise sokaka
-da reaguje dobro

Kad biste vi sebi birali na sta biste obracali paznju, kao must have i sta je eliminatorno. Koji proizvodjaci, opcije?
AmADin_gospo

#2 Re: Navigacija - savjeti

Post by AmADin_gospo »

garmin nuvi :thumbup: + Adria ROUTE

Image

http://www.garmin.com.hr/
chelo

#3 Re: Navigacija - savjeti

Post by chelo »

@AmADin_gospo

Dobar si, to sam i ja do sada iscitao. Na nekim hr forumima su favorizovali neki Mio C 320 ispred Garmina (sitna klasa oba), sto je u meni pobudilo dilemu malu. Medjutim, vidim kod nas se dosta vrti oko Garmina i Adria route :thumbup:
AmADin_gospo

#4 Re: Navigacija - savjeti

Post by AmADin_gospo »

ako ti treba navigacija za Nokijine smartphon-e, mogu ti je dobaciti, imam je na stiku.

adria route ima svaki sokak u EX-YU a i s europskim mapama su beton. ima podrška za naše jezike, pa možeš da biraš kombinaciju između hrvatskog i srpskog muško/ženskog glasa (imam koku na srpskom što priča, brate melodija za uši, u WC bi s navigacijom išao samo da je slušam hahaah)

u firmi imamo 3 generacije Nuvia i dosada su jako dobro slušale, bez ijedne mane.
chelo

#5 Re: Navigacija - savjeti

Post by chelo »

AmADin_gospo wrote:ako ti treba navigacija za Nokijine smartphon-e, mogu ti je dobaciti, imam je na stiku.

adria route ima svaki sokak u EX-YU a i s europskim mapama su beton. ima podrška za naše jezike, pa možeš da biraš kombinaciju između hrvatskog i srpskog muško/ženskog glasa (imam koku na srpskom što priča, brate melodija za uši, u WC bi s navigacijom išao samo da je slušam hahaah)

u firmi imamo 3 generacije Nuvia i dosada su jako dobro slušale, bez ijedne mane.
Dovoljno za dalje odlucivanje :-D adria i garmin u igri :thumbup:
ljudozder

#6 Re: Navigacija - savjeti

Post by ljudozder »

Ja koristim obične kineske noname brendove, i zadovoljan sam... jest da softver možeš ubacit koji hoćeš :D al što se tiče samog uređaja ko uređaja, ništa mu ne fali, neke dvije godine ga koristim i prodo sam nekoliko takvih... :D
jefferson

#7 Re: Navigacija - savjeti

Post by jefferson »

Samo Garmin!
chelo

#8 Re: Navigacija - savjeti

Post by chelo »

Sta mislite gdje kupiti to na kraju krajeva?
Da li na pikovima i marketima uz povjernje da je nesto novo ili na prodajnim mjestima koja prodaju tu opremu? Usput gdje ih ima u Sarajevu uopste? Znam za Conrad, medjutim najjeftina je 700 :-)
donsedin

#9 Re: Navigacija - savjeti

Post by donsedin »

chelo wrote:Sta mislite gdje kupiti to na kraju krajeva?
Da li na pikovima i marketima uz povjernje da je nesto novo ili na prodajnim mjestima koja prodaju tu opremu? Usput gdje ih ima u Sarajevu uopste? Znam za Conrad, medjutim najjeftina je 700 :-)
Najjeftinije bi te izaslo ako imas kakav bolji telefon sa sa gps-om.Instaliras garmin i pici do mile volje, govorim iz iskustva :D.
chelo

#10 Re: Navigacija - savjeti

Post by chelo »

donsedin wrote:Najjeftinije bi te izaslo ako imas kakav bolji telefon sa sa gps-om.Instaliras garmin i pici do mile
volje, govorim iz iskustva :D.
malo sam i to gledao, medjutim mora imati neki GPS chip, moras instalirati, malo okolo nesto checkirati, download, kompatibilnosti neke, sistemi..malo mi nesigurno.
ne razbacujem se gadgetima, pa i ne znam sve finese.

ajd pomozi sa par modela :)
donsedin

#11 Re: Navigacija - savjeti

Post by donsedin »

Ja posjedujem Nokiu N79 i imam garmin na njoj, a evo ti modeli do 500 KM
http://www.gsmarena.com/results.php3?sN ... sFreeText=

Odaberes okvirno koji ti se model svidja i ima neki lik na grbavici jeftine pravo nove telefone, ja sam tu sebi svoj uzo za 500 prije godinu i pol a u ostalim radnjama bio 650.
AmADin_gospo

#12 Re: Navigacija - savjeti

Post by AmADin_gospo »

imaš u radičevoj ulici u gradu, s ljeve strane pored hotela dardanija zastupnika Garmina (cjene neznam)

što se tiče ponuđene N97ice, nebi je uzimao maxuzije radi navigacije, jer s upaljenom navigacijom baterija traje oko 2.5 do 3 sata.

a možeš i preko pika il marketa potražiti polovnu.
donsedin

#13 Re: Navigacija - savjeti

Post by donsedin »

AmADin_gospo wrote:
imaš u radičevoj ulici u gradu, s ljeve strane pored hotela dardanija zastupnika Garmina (cjene neznam)

što se tiče ponuđene N97ice, nebi je uzimao maxuzije radi navigacije, jer s upaljenom navigacijom baterija traje oko 2.5 do 3 sata.

a možeš i preko pika il marketa potražiti polovnu.
Citaj malo pa citiraj, ja govorim o N79 :D
respo

#14 Re: Navigacija - savjeti

Post by respo »

kupi bilo kakav garmin bilo nuvi bilo one "dzepne" sto lice na mobitel ili mobitel sa gps-om neces se zeznuti
javis meni i ja ti ubacim u bilo koji adria i europu besplatno
a na sve te uredjaje ako hoces "piratsku" verziju adrije a da se razumijem sve je pirat sto se stavlja zaobilazi se uploaduje se karafeke ovo ono
tako da i ne moras znati o gadgetima nista

ovdje se preferira gamin jer je pokrivenost bivse juge najbolja i sto je najlakse ubaciti nove karte
sve ostalo je mozda a i ne mora znaciti podjednako
znam samo da na mobitelu navigacija zna kasniti
znaci on ti pokazuje da si blizu raskrsnice a ti vec na njoj
al sto se tice ocitanja brzine tacniji nego brzinomjer u autu
a to koliko traje baterija
ako ces koristiti navigaciju u autu kupis autopunjac za mobitel i rijesio problem
jefferson

#15 Re: Navigacija - savjeti

Post by jefferson »

Naruci preko Amazona Nuvi 270. On ima evropsku verziju i onda napravi update. Ja sam ga platio 140 dolara!
AmADin_gospo

#16 Re: Navigacija - savjeti

Post by AmADin_gospo »

donsedin wrote:Citaj malo pa citiraj, ja govorim o N79 :D
pardoniram :mrgreen:

al i to je u 5 deka sve, nisu telefoni napravljeni maxuzije za navigacije. maxuzije su pravljeni oni Garmin-Asus modeli
http://www.gsmarena.com/garmin_asus-phones-65.php

njima je satnica nenadjebiva :D
shalla

#17 Re: Navigacija - savjeti

Post by shalla »

Ja sa ovom išao 3x u Beograd, onda do Firenze, Pise i Siene pa nazad u Sarajevo pa ove godine u Budimpeštu...
Ima sve žive i mrtve adrese (mape se skidaju sa neta) a jeftinija je dosta od ovih napucanih Garmina i sl (ja je platio prošle godine u Beogradu u Comtradeu 110,00 EUR-a)...
Dakle, ako nisi pri nekim parama najtoplije preporuke od mene za ovaj Crypton:

Image
sLLayer

#18 Re: Navigacija - savjeti

Post by sLLayer »

Zna li neko sta mi sve treba da napravim na n73 navigaciju?
drndalo

#19 Re: Navigacija - savjeti

Post by drndalo »

Javi se @respo-u, vidis gore da covjek nudi pomoc...?
respo

#20 Re: Navigacija - savjeti

Post by respo »

sllayer pored ubacivanja software-a i karti treba ti externi gps prijemnik jer ga n73 nema
chelo

#21 Re: Navigacija - savjeti

Post by chelo »

Suzio sam se na Garmin Nuvi.
Ostaje jos da izbalansiram cjenovne i tehnicke razlike izmedju modela 200, 205, 255, 260 1240, 1300, 350... :-)
Ima ih na milione po oglasima, neki su generacijska serija, a svi od 150-300 KM, sto polovno sto novo.

Ne gine mi jedna dublja studija :)
Sarajevski

#22 Re: Navigacija - savjeti

Post by Sarajevski »

prije dvije godine uzeli LG navigaciju u njihovom shopu
obisli pola evrope sa njom. oduesevila me je kada smo u nekom selu u njemackoj, bogu iza nogu, nasli OMV pumpu
imamo njihovu karticu i bukvalno usred nicega, u nekoj sumi na putu ka salzburgu, nasli pumpu.
sve pohvale stvarno. meni na nasem jeziku, odlicna :thumbup:
AmADin_gospo

#23 Re: Navigacija - savjeti

Post by AmADin_gospo »

ma kad bolje skontam, uvezi kakvog kineza i daj mu dnevnicu 1 KM, nauči ga par rječi (ljevo/desno, samo pravo, stani itd) posadi ga kraj sebe, daj mu kartu u ruke i neka i čita. osim što imaš navigaciju, može ti promjeniti gumu, prčuvati volan kad se umoriš, ugasiti cigaru, pjevati kineske narodne pjesme, jaukati mjesto alarma itd itd...

mnogo primjena, a jeftiniji od navigacije :D
Gorštak

#24 Re: Navigacija - savjeti

Post by Gorštak »

AmADin_gospo wrote:ma kad bolje skontam, uvezi kakvog kineza i daj mu dnevnicu 1 KM, nauči ga par rječi (ljevo/desno, samo pravo, stani itd) posadi ga kraj sebe, daj mu kartu u ruke i neka i čita. osim što imaš navigaciju, može ti promjeniti gumu, prčuvati volan kad se umoriš, ugasiti cigaru, pjevati kineske narodne pjesme, jaukati mjesto alarma itd itd...

mnogo primjena, a jeftiniji od navigacije :D
Ko će to hranit brate :mrgreen:
AmADin_gospo

#25 Re: Navigacija - savjeti

Post by AmADin_gospo »

ma haj bolan, dnevno mu pokajmačiš po 'ljeba i dosta mu. a vako za jačih tura mu skuhaš bure leče, i dosta mu za mjesec dana :D
Post Reply