Početkom oktobra Angelina snima u Mađarskoj, u novembru dolazi u BiH
Dugometražni režiserski prvjenac slavne holivudske glumice Angeline Jolie počet će se snimati početkom oktobra u Mađarskoj, gdje će biti snimljen veći dio filma, a potom će filmska ekipa predvođena prelijepom glumicom u novembru stići u našu zemlju, potvrdio je za naš portal Edin Šarkić, vlasnik sarajevskog "Scout Filma", izvršnog producenta filma.
Piše: A. Karadža
Foto: AP
Prema informacijama kojima raspolažemo film će se početi snimati već krajem septembra, a neke od uloga dobili su domaći glumci, između ostalih i Feđa Štukan.
Kako saznajemo, glavnu mušku ulogu dobio je mladi glumac iz Beograda čije se ime još uvijek drži u tajnosti.
Nakon snimanja filma u Budimpešti, ekipa predvođena Angelinom Jolie, koja će se prvi put pronaći iza kamere doputovat će u našu zemlju tokom novembra, gdje će snimati film na lokacijama u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu.
Podsjećamo da je slavna glumica nedavno boravila u Bosni i Hercegovini gdje je birala lokacije za snimanje filma, a posjetu je iskoristila i za sastanak sa članovima Predsjedništva BiH sa kojima je razgovarala kao ambasadorka UNHCR-a.
Predviđa se da će film koštati 15 miliona dolara, a govori o ljubavi mladog Srbina i Bošnjakinje, koji su se zaljubili nekoliko dana prije početka agresije na BiH. Radnja filma prati dešavanja u kojima ona završava u srpskom logoru, dok je on pokušava spasiti. Zanimljivo je da scenario potpisuje upravo Jolie, koja pokazuje veliki interes za dešavanja u našoj zemlji.
Jolie je u izjavama medijima rekla da je film ljubavna priča i da ne odražava bilo kakve političke stavove.
"Želim uključiti što je moguće više ljudi iz BiH i naučiti što više", rekla je glumica, koja je nedavno završila snimanje filma "The Tourist", u kojem je glumila zajedno sa Johnnyjem Deppom.
Osim sarajevskog "Scout Filma", produkciju će raditi i slavni, Oscarom nagrađeni Graham King iz producentske kuće "GK Films".
Jolie se već jednom nalazila iza kamere, kada je u 2007. godini režirala dokumentarac " A Place in Time".
Sinoć,na Red Carpetu intervju sa producentom Angelininog filma. Na pitanje zašto se film ne snima u BiH, odgovara da su mu proslijeđene informacije da je u Mađarskoj znatno jeftinije. Onda novinarka, kao da je ministar vanjskih poslova, pokuša malo zašiljiti za Hrvatsku, ali ostaje bez odgovora - očito da je producent nezainteresovan za dalje raspredanje.
Obična novinarka pokušava naštimati posao Hrvatskoj, a naši neinformisani kreteni i ne znaju kakva bi propaganda za BiH bila snimanje ovog filma kod nas. Vrlo jednostavna računica, budžet filma 15 miliona dolara - 17% PDV-a je oko 2,5 miliona - to je minimum onoga šta će ostati u našoj zemlji, da smo sa istih 2,5 miliona učestvovali u produkciji istog u najgorem slučaju bili bi na istom - a gdje su uposleni, propaganda države... dobit od samog filma.
Nažalost, ovo bi trebalo investiralti ministarstvo kulture, koje ima budžet takav kakav je, i on se mora potrošiti da slijedeće godine ne bi bio manji. Ako daju Angelini, onda nastaje rupa za ostatak budžetskih korisnika, a to što će se u ukupnom skoru ostvariti dobit, koga to interesuje. Zašto? - zato što je ministar kulture Bošnjak, a onaj tamo ini možda Hrvat i njih dvojica i nisu baš u dobrim odnosima - pa dokle?
Umjesto u BiH, u Mađarskoj
-
Only1
#2 Re: Umjesto u BiH, u Mađarskoj
Apsolutno nikog ne zanima gdje ce ona snimati film. i gdje je ovdje politika?
-
manki
#3 Re: Umjesto u BiH, u Mađarskoj
Pa Hrvati su takvi, dok smo mi u drugu ruku potpuno pasivna nacija, takav nam je mentalitet.. Oni bi se na glavu nasadili da je dovuku u Hrvatsku, čak i najobičniji novinar, dok smo mi generalno uvijek nezainteresirani.. I svaka čast Hrvatima što su takvi kao narod, vidi se gdje su danas oni, a gdje mi....
- heckler
#4 Re: Umjesto u BiH, u Mađarskoj
Prvo nema veza sa politikom. Drugo odmah je receno da ce se samo dio snimati u BiH i to garant par panoramskih snimaka.
Zasto je to tako? Zato sto se mi iako se kurcimo da smo neka sila u svijetu filma nemamo ni osnovnu infrastrukturu. Ako se nije nesto promjenilo u zadnjih par mjeseci mi i dalje nemam jednu jedinu 35mm filmsku kameru u drzavi da ne govorimo o ostaloj infrastrukturi. Zadnje sto sam cuo je da se "progovara od kuovini jedne polovne". Mi nikakve specijalizovane opreme nemamo niti kadra koji bi upravljao tom opremom. A lijepi pejzazi i lijepe zelje ne dovode glumacke ekipe same od sebe ako bas nemas nesto apsolutno jedinstveno da se bas nemoze nikako snimiti van lokacije.
Zasto je to tako? Zato sto se mi iako se kurcimo da smo neka sila u svijetu filma nemamo ni osnovnu infrastrukturu. Ako se nije nesto promjenilo u zadnjih par mjeseci mi i dalje nemam jednu jedinu 35mm filmsku kameru u drzavi da ne govorimo o ostaloj infrastrukturi. Zadnje sto sam cuo je da se "progovara od kuovini jedne polovne". Mi nikakve specijalizovane opreme nemamo niti kadra koji bi upravljao tom opremom. A lijepi pejzazi i lijepe zelje ne dovode glumacke ekipe same od sebe ako bas nemas nesto apsolutno jedinstveno da se bas nemoze nikako snimiti van lokacije.