BMW X5 misljenje i iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hogar strasni

#1 BMW X5 misljenje i iskustva

Post by hogar strasni »

Pozdrav za sve. Naime o čemu se radi, zbog izvijesne potrebe jer češće zalazim po makadamu a sadasnji automobil mi to bas i ne dopusta /golf 4 je isuvise nizak, zao mi ga strugat / ali i sigurnosti koju mislim da pruza, kupio bih SUV, prodao golfa i dodao jos para.
Od decembra po zakonu ce se moci uvesti ova malo starija auta sa euro 3 normom, a tragajuci po sajtovima vidim da se moze naci fin autic po povoljnoj cijeni,
Interes gravitira ka BMW X5, moze se naci za oko 8.000 eura, 2000 g. 1 ruka, bas gledao na mobile.de
Ja neka iskustva sa BMW SUV-om nemam, susjed dijasporac ga hvali da se ne kvari al da trosi ko tenk al kod njega je neki golem motor. Ja bi plafon 30i, i kontam plin ubacit.
Pa bi volio da mi se jave ljudi koji imaju iskustva sa X5, mane,vrline,potrosnja,odrzavanje znam da je skuplje od ostalih ali mislim da bi vrijedilo za ono sto pruza.
Unaprijed hvala na misljenjima i savjetima.

Image
debelimedo

#2 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by debelimedo »

misljenje ti moze dati vecina
iskustva samo rijetki :)
NediM17

#3 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by NediM17 »

Prodaj Golfa i kupi Dustera, a ako ti auto treba za samo malo makadama, a ne za neke extremne uslove onda bi ti mozda i Sandero Stepway bio dobar izbor jer je odgnutiji od zemlje... Sve u svemu ja bih radije novu Daciu nego tog nekog polovnog X5 sa 4.0 motorom. Razmisli...
Last edited by NediM17 on 20/09/2010 20:20, edited 1 time in total.
ljudozder

#4 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by ljudozder »

Iskustvo o BMW-u ti ne mogu dati... ali što se tiče mišlčjenja i iskustva o ovome:

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/568593/jeep-grand-cherokee/
razmisli :D Ide bolje od BMW-a po asfaltu, po terenu mu niko nije ravan :D
Naravno opet ako nije neki ekstremni offroad u pitanju, znači malo makadama, Dacia je super izbor... Mislim glupost je uzimati pravog terenca, ako je udio makadama u vožnji zanemarljiv :D
Optimist

#5 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by Optimist »

debelimedo wrote:misljenje ti moze dati vecina
iskustva samo rijetki :)

Valjda ce se javiti onaj sto sa svojim X5 prelazi 150 000 godisnje. :D
ado-šampion

#6 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by ado-šampion »

Jarane ako ćeš ga uzeti za 8 milja eura - radije nemoj. Jaran mi ima jednog takvog, registracija milja, dobra guma ljetna 3 stoje, itd, itd. Znači užasno skup za održavanje. Ko ga može prisuštiti novog ili u najgorem slučaju par godina starog za 50 milja, ok, al za 15-16 milja, možeš jedino da mu nikad ništa ne promijeniš i da mu stavljaš polovne gume.

Bez uvrede, ali BMW nije auto za svakoga, ni kec a kamoli X5.
ljudozder

#7 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by ljudozder »

ado-šampion wrote:Jarane ako ćeš ga uzeti za 8 milja eura - radije nemoj. Jaran mi ima jednog takvog, registracija milja, dobra guma ljetna 3 stoje, itd, itd. Znači užasno skup za održavanje. Ko ga može prisuštiti novog ili u najgorem slučaju par godina starog za 50 milja, ok, al za 15-16 milja, možeš jedino da mu nikad ništa ne promijeniš i da mu stavljaš polovne gume.

Bez uvrede, ali BMW nije auto za svakoga, ni kec a kamoli X5.
skup jest za održavanje, mada nije tolika registracija, a gume su tako nekako i zimske i ljetne, najmanje 300 KM :D
slobodni armirach

#8 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by slobodni armirach »

1 ruka za 8000 da Bog da, u slucaju da ga prodaje kakva auto kuca, to ti se kilometri vracaju bez problema

euro 3 norma, evo linka da budes siguran jeli broj motora odgovara Euro 3
http://www.megaupload.com/?d=OPTLGVLR
Posto je to prelazni period, pa se zna desiti da isti model ima razlicite brojeve motora, za tvoju benzinku je 306S3

bez uvrede
susjed dijasporac je skoro svaki isti kad je u pitanju pogled na SUV, za njih postoji ML,X5 ili Tuareg, Jos nijednog nisam vidio da je kupio japanca, ako vec imas makadam Land Cruiser bi trebao da zadovolji standarde, ne krade se, pravi je terenac i nije neka plasticna SUV-ina, siguran auto, i nevozi ga svakakav primat.

zaboraih
i trazi auto tek kad zakon izadje u sluzbenim novinama, da te slucajno zelja ne povuce, kupis auto u novembru, cekas zakon u decembru a njega ni u narednoj godini, meni je sekunda falila da se nasukam prosle godine u novembru slusajuci price kako od 01.01.2010 MOZE uvoz sa euro 3 normom.
hookah

#9 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by hookah »

Ako ti treba i neki malo zahtjevniji izlazak van ceste ponekad, sumnjam da ce X5 moci koristiti... onako moja iskrena preporuka je nesto sa krutom osovinom, "pravim" reduktorom itd... recimo jeep grand cherokee wj model je bas najbolji kompromis cesta/offroad, jeste da trosi, ali 4.0 i plin najbolja kombinacija... i to ako se odlucis za 4.0 ganjaj verziju sa 195 KS (malo noviji motor), jer ima dosta bolji obrtni moment od onog sa 190... sad ce mi neki vjerovatno pocet kenjat ovo ono, al govorim ti iz iskustva ;) 17'' jedna guma kvalitetnija je nesto malo preko 400 KM ili oko 400... registracija u BiH je oko 800 KM, troši 12-13 l na otvorenom, po gradu i uzbrdo zna uzeti od 16, do 22-23, zavisno od nacina voznje, redukcije itd... koliko je u BiH plin nisam siguran, uglavnom dođe ja mislim otprilike kao da vozis malo jaceg dizela kad sve preracunas u lovu, ne gledajuci litre....
olensoner

#10 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by olensoner »

Skup je za odrzavati kao i svaki SUV iz premium klase. Radije pogledaj Audi Allroad ili Volvo XC70, poskupi su i oni za odrzavati pogotovo Allroad, ali su opet jeftiniji od standardnih SUV-ova...
Drule_sa

#11 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by Drule_sa »

ma tebi treba klasicni SUV.Audi allroad nije bas neki izbor ko sto olensoner rece, ali i nije auto za toga.Odrzavanje je preksupo da bi ga ti sada ganjo po makadamu u nadi da neces nesto odvalit.
Ja da sebi sada uzimam "novo" auto, i da mi treba tako ko tebi, trazio bih sebi Mercedesa G klase, jer su prakticno neunistivi.

Imas jednog crnog sa plinom par km prije kiseljaka kad se ide iz sarajeva.Nez tacno cijenu, a ni kako se mjesto zove xD, ali je tamo gdje ima postavljena ona kamera u gradicu sto slika na 50 na sat :D
shlauf

#12 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by shlauf »

Drule_sa wrote:ma tebi treba klasicni SUV.Audi allroad nije bas neki izbor ko sto olensoner rece, ali i nije auto za toga.Odrzavanje je preksupo da bi ga ti sada ganjo po makadamu u nadi da neces nesto odvalit.
Ja da sebi sada uzimam "novo" auto, i da mi treba tako ko tebi, trazio bih sebi Mercedesa G klase, jer su prakticno neunistivi.

Imas jednog crnog sa plinom par km prije kiseljaka kad se ide iz sarajeva.Nez tacno cijenu, a ni kako se mjesto zove xD, ali je tamo gdje ima postavljena ona kamera u gradicu sto slika na 50 na sat :D
To su BRNJACI gdje ima kamera i koja blica preko 50 km/h :roll:

Aleeee aleeeeeeeeeee :dance:
Drule_sa

#13 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by Drule_sa »

hehe,hvala na dopuni, nisam nikad provjerio radil kamera, sto znaci da nisam jos slikan :D, ugl, tocna lokacija je sada poznata heh
shlauf

#14 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by shlauf »

Blica ko luda ko prekoraci 50 km/h. Znam to jer imam u blizini vikendicu ali nisam imao priliku da me slika :D

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
drndalo

#15 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by drndalo »

NIje li ti jefitinije Ladu Nivu kupiti za "jahanje" po nedodjijama...?
olensoner

#16 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by olensoner »

Drule_sa wrote:ma tebi treba klasicni SUV.Audi allroad nije bas neki izbor ko sto olensoner rece, ali i nije auto za toga.Odrzavanje je preksupo da bi ga ti sada ganjo po makadamu u nadi da neces nesto odvalit.

Uvjerio sam se i u Allroad i u XC70, idu gdje hoces. A ta dva su auta odlicna za svakodnevnu upotrebu i izlete na makadam i slicno, ako hoces za bas zahtjevan teren kupi LR Defender ili G klasu...
hogar strasni

#17 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by hogar strasni »

Ne znam sta da mislim, iskreno nisam se bas previse vozao u ''dzipovima'' al u ovoj susjedovoj X5 ne da je osjacaj fantastican,nego jos par stepenica iznad, ono bas je udoban.Ide brate izaso bi na mjesec cini mi se.Pa iz tog ja razloga nageo na X5.
Kazu da Duster 1.6 s opremom i 4x4 dodje na cesti 33.000 KM,ne izgledalos al mamne toliko repa.land Kruzer je pogolem. O nivi necu ni da mislim. A ovu Mecku Puha sam vidio u Brnjacima bas cu svratim da vidim koliko je para.
Al evo mozete vidjet na mobile.de, fakat X5 ,ML-ovi fini oko 8,500 ,tojota rav 6,5 /al one ne podnose plin/, kia sorento 2003 za 8,500. itd sve ero norma 3.
Jest bembara skupa za odrzavat, niko nije rekao suprotno, al mislim da je tako i sa svim SUV-ovima.
Sto zbog vikendice sto djelimično zbog posla predjem mjesecno oko 250 km makadama, a sad ce i snijeg do sad je to odradjivao jedan T2 al ispustio je dušu, zato ganjam tako nesta i zbog djece..gepek velik tovari sve i pići,a i sigurniji je.
Svaka sugestija rado prihvacena..
kurty

#18 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by kurty »

Kad vec gledas mobile.de i ako recimo ukucas tamo BMW, X5, dizel, godina ta i ta, kilometraza ta i ta... preleti prvih par stranica...

Svaki neko svog konja hvali... Drug se interesuje za reno clia sporta...
Prije pola godine nadje sporta III u Gracanici... 8 000maraka.. Zvao covjeka 10puta i govorio mu da ne dolazi djaba ako ima neku manu, ovaj se kleo da je ko pisča... Odemo mi u Gracanicu, dosli pred auto, auto boli glava... U biti su djelovi za sporta bar 2,5 puta skuplji od normalnog clia... s vana auto boli glava.. Zagrijali ga 20tak inuta na cestu...Dodas gas, i nakon 3 secunde on tek vrisne... Kad vracas u manju, nesta pod autom lupi, svaki put se okreces da vidis jel sve u komadu... Kad nakon "dublje analize" skontamo da je to nidje veze, cak je i covjek skontao da nismo magarci po tom pitanju...

Neki dan clio sport II u Brckom, opet ista prica, klete ce covjek da je ko zrno... Startnije moje biciklo od sporta koji kao ima oko 170 konja...
Tako drug, da pogledas ti jos koje su realne cijene, jer sve sto si iznad naveo, nekako nije jeftino, nego prejeftino
iceman ze

#19 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by iceman ze »

Svaka cast na izboru brenda, sve ostalo je bezeze, sigurno je da ove brendove uvijek mozes preprodavati dalje, a opet sigurno da vrijede svake pare ulozene. Ja licno preferiram Jeepove, i mislim se da se nisam prevario. Sto se tice guma, uvijek se moze pronaci opcija iz vana da se donese, meni su ovdje 500 km trazili za jednu gumu, a vani sam premium klase guma dobijao za maksimalno 200 $, to je sad stvar sposobnosti, naravno da nema svako izbora, i uvijek postoji povoljnije rjesenje.......sretno :-)
hookah

#20 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by hookah »

jos jedan glas za Jeep... imas tu izbora i siroku ponudu, i svaki su prilicno mocni na terenu, sad zavisno od klirensa vidi sta ti treba... od wranglera do grand cherokeeja... jos jednom podvlacim, grand cherokee wj (1999-2005 god) najbolji kompromis cesta/teren, 4.0 motor + plin, idealno rjesenje i za potrosnju...
HAVANA

#21 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by HAVANA »

hogar strasni wrote:Pozdrav za sve. Naime o čemu se radi, zbog izvijesne potrebe jer češće zalazim po makadamu a sadasnji automobil mi to bas i ne dopusta /golf 4 je isuvise nizak, zao mi ga strugat / ali i sigurnosti koju mislim da pruza, kupio bih SUV, prodao golfa i dodao jos para.
Od decembra po zakonu ce se moci uvesti ova malo starija auta sa euro 3 normom, a tragajuci po sajtovima vidim da se moze naci fin autic po povoljnoj cijeni,
Interes gravitira ka BMW X5, moze se naci za oko 8.000 eura, 2000 g. 1 ruka, bas gledao na mobile.de
Ja neka iskustva sa BMW SUV-om nemam, susjed dijasporac ga hvali da se ne kvari al da trosi ko tenk al kod njega je neki golem motor. Ja bi plafon 30i, i kontam plin ubacit.
Pa bi volio da mi se jave ljudi koji imaju iskustva sa X5, mane,vrline,potrosnja,odrzavanje znam da je skuplje od ostalih ali mislim da bi vrijedilo za ono sto pruza.
Unaprijed hvala na misljenjima i savjetima.

Image

Vozao ga 4 godine...ništa bolje nisam vozio...a navozao sam se svega...
Čisto sumnjam da ćeš za 8000eura kupiti dobar auto.
Daleko najpametniji izbor ti je 3.0i ,najmanje troši,servis uopšte nije skup ako uzmemo u obzir klasu auta.
Sve jače motore zaboravi a isplatnije ga je voziti i od dizela kad sabereš sve troškove servisa...
Ako se još malo razumiješ u automobile i ne letiš na prvu u servis, uopšte nije skup...
Lafeta prava 120km( federal mogul :thumbup: kina...zaboravi)
Lafeta kriva 105km
Šteka na vratima(često im ide)120km
Diskovi 175km
Disk pločice 144km
Podizač stakla 280km
parking senzor 1kom 145km
To sam radio za te 4 godine pored normalnog servisa...
Fantastičan,siguran,jak i pouzdan automobil. :thumbup:
hogar strasni

#22 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by hogar strasni »

Pitanje za Havanu..
o 30i sam i razmisljao, de mi kazi jesi ga novog kupio i imao 4 g ili polovnjaka, da li si ikad s njim isao po makadamu i neravnom, zahtijevnijem terenu i kako se ponasa tada, naginje li se previse na cesti u krivinama.
HAVANA

#23 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by HAVANA »

Bio je star 6 godina kad sam ga kupio a na cesti je super.Na zahtjevnijem terenu nisam vozao osim ako ne smatraš zahtjevnim bjelašnicu,makadame,lukomir,umoljani...to ide bez ikakvih problema.Što se tiče vožnje , sigurniji osjećaj nisam do sada imao ni u jednom autu.Potrošnja od 10 do 15 litara zavisno od uslova vožnje(nije bio automatik).Felge su bile 19-ke ali sam uzeo za zimu 17-ke(jeftinija guma i bolje za voziti).
Ako tražiš terensko auto i zahtjevnije vožnje i ludovanja...to je već druga priča...defender,gl,pajero...
sLLayer

#24 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by sLLayer »

Ja koliko sam tebe shvatio, tebi ne treba auto za neke extremne uvijete, vec da ide udobno i po makadamu po kojem ces ponekad voziti. Licno ja bi da imam ne znam koliko para uzeo toyotu rav4, prelijepo auto. A plin svakako nebi ugradjivao, kazu to je sigurno 100% a eno nekidan gledam u crnoj hronici zapalio se audi zbog plinske instalacije
drndalo

#25 Re: BMW X5 misljenje i iskustva

Post by drndalo »

U crnoj hronici obicno pisu gluposti ! Auta koja izgore, obicno izgore zbog benzina, a zbog plina (ako je instalacija iole pravilna) rijetko... Ako plin "curi" instalacija treba da ga zatvori trajno, tj. do vece intervencije u servisu...

Najcesce auta izgore "zbog plina", kada se ne montiraju crijeva za benzin kako treba (ili su stara, pa se ne zamijene) nakon ugradnje plinske instalacije... Povod jeste ugradnja plina, ali razlog je obicno benzin...
Post Reply