Samo da ne bude rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Samo da ne bude rata

Post by PipiDugaDevetka »

Ništa se slučajno ne dešava u BiH. Naročito pred izbore. Ne bi me čudilo da se u ovoj vijesti misli na krst na Zlatištu-Stratištu iznad Sarajeva.
Vladika Nikolaj je istakao da i Srbi ubijeni u Sarajevu zaslužuju da na primjeren način bude obilježeno mjesto i vrijeme njihovog stradanja, kao što je to s pravom urađeno i za pripadnike ostalih naroda u BiH stradalih u proteklom građanskom ratu u BiH, navodi se u saopštenju iz Mitropolije.

Na sastanku vladike Nikolaja sa delegacijom Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske (RS) dogovoreno je da naredni period bude iskorišten da bi bile obavljene pripreme za realizaciju ove inicijative - određivanje mjesta za spomen-obilježje, njegovog izgleda i ostali detalji.

Delegacija Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade RS predstavila je mitropolitu Nikolaju ovu inicijativu Tima za izgradnju ovog spomen-obilježja.

Delegaciju je predvodio šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade RS Staša Košarac, a sastanku su prisustvovali i predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić i član Predsjedništva Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Mirjana Simanić.

Košarac je rekao Srni da je dogovoreno da se u narednih nekoliko dana definišu koraci koji će doprinijeti da inicijativa za izgradnju spomen-obilježja što prije bude realizovana.

"Treba naći načina da se u nasljeđe budućim generacijama, ali i zarad istine i istorije, postavi spomen, obilježje koje će svjedočiti o stradanju Srba u ovom gradu tokom proteklog građanskog rata u BiH", izjavio je Košarac nakon susreta sa mitropolitom Nikolajem.

Izvor: SRNA
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Samo da ne bude rata

Politika |Objavljeno 15.09.2010. u 07:18 Podijeli
Radna posjeta
Milorad Dodik danas u Moskvi
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac boravit će danas u radnoj posjeti Moskvi.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)Predviđen je sastanak predstavnika RS-a s gradonačelnikom Moskve Jurijem Lužkovim i predsjednikom komiteta za međunarodne odnose Državne dume Rusije Konstantinom Ivanovićem Kosačevim, najavljeno je iz entitetske vlade.
Sada sam sto posto siguran da se radi o provokaciji gradnje krsta na Zlatištu!
Samo da ne bude rata!
Tranquilizer

#3 Re: Samo da ne bude rata

Post by Tranquilizer »

Joj Pipi ne baksuziraj, šta ispade sad otišli po naoružanje u rusiju da brane krst na zlatištu :roll: :roll: :roll:
Last edited by Tranquilizer on 15/09/2010 11:25, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#4 Re: Samo da ne bude rata

Tranquilizer wrote:Joj Pipi na baksuziraj, šta ispade sad otišli po naoružanje u rusiju da brane krst na zlatištu :roll: :roll: :roll:
Jedan od komentara na Vijestima Portala Sa-x:
Cp6o.PC
13.09.2010. u 20:04 Uskoro izgradnja CASNOG KRSTA IZNAD SARAJEVA u znak sjecanja NA POBJENE SRBE U SARAJEVU OD STRANE ISLAMSKIH TERORISTA
Tranquilizer

#5 Re: Samo da ne bude rata

Post by Tranquilizer »

Ma joj pa šta i da bude taj krst na zlatištu, eto sada smak svijeta, kada onaj iznad mostara stoji godinama, kada Fati Orlović ne vracaju zemlju niti misle da vrate...to su lagani nacionalisticki poeni pred izbore da se malo radikali probude i da glasaju...kakav ba rat, nemaju ljudi za hljeba a ne za metaka... :shock: :shock: :shock:
Warhead

#6 Re: Samo da ne bude rata

Post by Warhead »

Tranquilizer wrote:Ma joj pa šta i da bude taj krst na zlatištu, eto sada smak svijeta, kada onaj iznad mostara stoji godinama, kada Fati Orlović ne vracaju zemlju niti misle da vrate...to su lagani nacionalisticki poeni pred izbore da se malo radikali probude i da glasaju...kakav ba rat, nemaju ljudi za hljeba a ne za metaka... :shock: :shock: :shock:
Naivan si sinko.
O'zone
Globalni moderator

#7 Re: Samo da ne bude rata

Post by O'zone »

Biti će to jedan veliki plus za Sarajevo kao i onaj za Mostar :-)
PipiDugaDevetka

#8 Re: Samo da ne bude rata

Ja bih više volio da je gradonačelnik Behmen sagradio neko obilježje na Kazanima.
Tranquilizer

#9 Re: Samo da ne bude rata

Post by Tranquilizer »

E neka sam i 3x naivan ali ja stvarno ne bih još jedan preživio, ili bi se odmah upucao ili bi zbrisao preko grane dok kažeš keks...a i nešto se sve nadam da je tako...a ti spomenici i to ja ne vidim nacina da se tako nešto sprijeci, to je odmah iza entitetske granice, cini mi se da je i zemlja državna tako nema tu puno izbora na žalost... :cry: :cry: :cry:
Desert Wind

#10 Re: Samo da ne bude rata

Post by Desert Wind »

Ne znam, ja se pitam nekad da li bi i vrijedilo ratovat zbog "svojih" hajvana koji hoce da im bude ovako....
... da im Fahre budu primjeri poslovnog okruzenja i uspjeha, Izetbegovici drzavnici a Ganici naucnici.....
Matere mi moje vise su oni mrtvi zasluzili da im se grobovi i mezarovi sacuvaju nego ovim zivim dripcima....
Edin H.

#11 Re: Samo da ne bude rata

Post by Edin H. »

Dosta raje podrzava izgradnu dzamije/Islamskog Kulturnog Centra u blizini World Trade Centre-a, a protiv su izgradnje krsta na Zlatistu :roll:

Dvostruki standardi.

Sto se mene tice, provokacija je i jedno i drugo :oops:
Edin H.

#12 Re: Samo da ne bude rata

Post by Edin H. »

PipiDugaDevetka wrote:Ja bih više volio da je gradonačelnik Behmen sagradio neko obilježje na Kazanima.
Tu incijativu podrzavam :oops:
PipiDugaDevetka

#13 Re: Samo da ne bude rata

"Treba naći načina da se u nasljeđe budućim generacijama, ali i zarad istine i istorije, postavi spomen, obilježje koje će svjedočiti o stradanju Srba u ovom gradu tokom proteklog građanskog rata u BiH", izjavio je Košarac nakon susreta sa mitropolitom Nikolajem.

Izvor: SRNA
Ne vrijedi ratovati, ali istina bi bolje bila iskazana da je Behmen podigao kakav spomenik na Kazanima!
Cyber-harambashica

#14 Re: Samo da ne bude rata

Post by Cyber-harambashica »

bolje bi bilo da se te pare uloze npr. za Neonatologiju ili sl.
kv99

#15 Re: Samo da ne bude rata

Post by kv99 »

Edin H. wrote:Dosta raje podrzava izgradnu dzamije/Islamskog Kulturnog Centra u blizini World Trade Centre-a, a protiv su izgradnje krsta na Zlatistu :roll:

Dvostruki standardi.

Sto se mene tice, provokacija je i jedno i drugo :oops:
De me informisi jer vidim da nisam znao da je izgradnja islamskog centra tu sa ciljem da se zvanicno slave piloti iz tih aviona koji su srusili WTC :-) Ako je tako onda je provokacija kao i ovaj planirani krsta na Zlatistu a ako nije onda nisi u pravu. I ispravi me ako ja nisam u pravu , sa Zlatista su sijali smrt po Sarajevu bas oni u cije se i ime dize taj krst na tom mjestu. Tako sto se tebe tice nisi u pravu jer nema veze IKC u New Yorku sa krstom na Zlatistu.
sodom

#16 Re: Samo da ne bude rata

Post by sodom »

Nek se i napravi, neće dočekati slijedeće jutro :wink:
Ako hoće da ga naprave, što ga ne naprave u sarajevu za sve srpske žrtve koje su ubijene u sarajevu od granata i snajpera, nego ga prave na mjestu odakle su svi građani sarajeva svaki dan snajperima gađani...
A dok god bude ovakvih provokacija, biće i šansi za rat u budućnosti.
Ovaj krst nema veze sa religijom, a još manje sa žrtvama.
Last edited by sodom on 15/09/2010 14:42, edited 1 time in total.
drndalo

#17 Re: Samo da ne bude rata

Post by drndalo »

kv99 wrote:Tako sto se tebe tice nisi u pravu jer nema veze IKC u New Yorku sa krstom na Zlatistu.
Ma koliko ti bio formalno u pravu, cinjenica da neko podize IKC na mjestu gdje je toliko ljudi zaplatilo zbog jedne ideje, koja je pravdana Islamom se moze smatrati provokacijom... Mozda ja to bas i ne vidim, ali meni niko tamo nije stradao...

Uz duzno postovanje, ti koji vode program osnivanja IKS u NY su sami svojom pamecu trebali skontati da to moze ruzno ispasti, sa svoje strane. Jebo one KKK sta misle o tome, pricam o ljudskom pijetetu prema zrtvama...

Krst na Zlatistu, kao i sve ove crkve i dzamije iznenada podignute, je kao i sve ostalo nakon rata samo "zapisavanje" teritorije, na nacin kako to cuke rade... Bez uvrede cukama... ;-)
karanana

#18 Re: Samo da ne bude rata

Post by karanana »

sodom wrote:Nek se i napravi, neće dočekati slijedeće jutro :wink:
Ako hoće da ga naprave, što ga ne naprave u sarajevu za sve srpske žrtve koje su ubijene u sarajevu od granata i snajpera, nego ga prave na mjestu odakle su svi građani sarajeva svaki dan snajperima gađani...
A dok god bude ovakvih provokacija, biće i šansi za rat u budućnosti.
Ovaj krst nema veze sa religijom, a još manje sa žrtvama.
i za onaj na humu su rekli cim se napravio da ce uskoro letiti u zrak i da nece docekati jutro.
jazzer

#19 Re: Samo da ne bude rata

Post by jazzer »

Neka ga naprave..po mogucnost od nekog kvalitetnog materijala..

Ima da taj krst odnesu njihovi klosari prije nego nasi i reaguju :) .
kv99

#20 Re: Samo da ne bude rata

Post by kv99 »

drndalo wrote:
kv99 wrote:Tako sto se tebe tice nisi u pravu jer nema veze IKC u New Yorku sa krstom na Zlatistu.
Ma koliko ti bio formalno u pravu, cinjenica da neko podize IKC na mjestu gdje je toliko ljudi zaplatilo zbog jedne ideje, koja je pravdana Islamom se moze smatrati provokacijom... Mozda ja to bas i ne vidim, ali meni niko tamo nije stradao...

Uz duzno postovanje, ti koji vode program osnivanja IKS u NY su sami svojom pamecu trebali skontati da to moze ruzno ispasti, sa svoje strane. Jebo one KKK sta misle o tome, pricam o ljudskom pijetetu prema zrtvama...

Krst na Zlatistu, kao i sve ove crkve i dzamije iznenada podignute, je kao i sve ostalo nakon rata samo "zapisavanje" teritorije, na nacin kako to cuke rade... Bez uvrede cukama... ;-)
Ti nemas postovanje ne samo prema vjeri vec i prema zrtvama jer ne bi citavu vjeru okrivio za terorizam i ne bi se sakrivao iza zrtvava u napadu na vjeru. Podizanje IKC mogu smatrati provokacijom samo oni koji zele da poistovjete islam i terorizam a vidim da se i ti sa tim slazes. Islam nema veze sa WTC i taj IKC nema veze sa terorizmom ni sa velicanjem terorista .Ako nisi znao vec se duze od godinu dana klanja na tom mjestu ali se tek sada dize buka protiv toga i to nema veze sa centrom vec sa politikom koja zeli da iskoristi anti-muslimansku histeriju za svoje ciljeve. Imam koji je pokretac te ideje je jedan od najpoznatijih imama u Americi bas po kritici terorizma. I u blizini tog mjestu i jos blize WTC se nalaze strip barovi i kako to ima pijateta prema zrtvama a nema kada neko klanja :?
Krst na Zlatistu nema veze sa religijom i nema veze sa vjerskim pravima, to je simbol ne za zrtve vec za one koji su ubijali te zrtve. U tome je razlika izmedzu IKS u NY i krsta na Zlatistu.
drndalo

#21 Re: Samo da ne bude rata

Post by drndalo »

Kao sto rekoh:
Ma koliko ti bio formalno u pravu...

Uz duzno postovanje, ti koji vode program osnivanja IKS u NY su sami svojom pamecu trebali skontati da to moze ruzno ispasti, sa svoje strane.
Nista ja nisam izjednacio posebno ne krst na Zlatistu, za koji sam rekao:
Krst na Zlatistu, kao i sve ove crkve i dzamije iznenada podignute, je kao i sve ostalo nakon rata samo "zapisavanje" teritorije...
Ne moramo se mi sloziti, mozemo iznositi svoja razmisljanja, i pokusati saslusati drugo misljenje, mozda iz tog drugog misljenja vidimo jos ponesto sto iz svog "prvog" misljenja nismo vidjeli... Ukoliko zelimo vidjeti jos ponesto, osim vec gotove istine u nasim glavama, koja je ceto produkt ispiranja mozga, medija, kulture, porodice, okruzenja...
kv99

#22 Re: Samo da ne bude rata

Post by kv99 »

drndalo wrote:Kao sto rekoh:
Ma koliko ti bio formalno u pravu...

Uz duzno postovanje, ti koji vode program osnivanja IKS u NY su sami svojom pamecu trebali skontati da to moze ruzno ispasti, sa svoje strane.
Nista ja nisam izjednacio posebno ne krst na Zlatistu, za koji sam rekao:
Krst na Zlatistu, kao i sve ove crkve i dzamije iznenada podignute, je kao i sve ostalo nakon rata samo "zapisavanje" teritorije...
Ne moramo se mi sloziti, mozemo iznositi svoja razmisljanja, i pokusati saslusati drugo misljenje, mozda iz tog drugog misljenja vidimo jos ponesto sto iz svog "prvog" misljenja nismo vidjeli... Ukoliko zelimo vidjeti jos ponesto, osim vec gotove istine u nasim glavama, koja je ceto produkt ispiranja mozga, medija, kulture, porodice, okruzenja...
Znaci cim se izgradi dzamija to je provokacija jer je dzamija simbol....cega ? kao sto sam rekao : da se tu slave one koji su izvrsili napad na WTC, da se tu slavi terorizam onda bi ti i ostali koji napadaju dzamiju bili u pravu. Ovako niste vec nazor pokusavate da stavite u istu ravan islam i terorizam.
I koje to "sve dzamije " sluze za zapisavanje ? Da nije ovih 1000 na koje se Dodik zali ali je "zaboravio " kao sto i ti "zaboravljas " da je ogroman tih dzamija ustvari obnova porusenih koje su tu stajale stotinama godina.
Po tebi sve ovo sabrano je provokacija i pravljenje npr Ferhadije u BL jer je to dzamija a po tebi je dzamija simbol terorizma a pogotovo u BL jer ih to podsjecana Turke . Ili u Foci , Vigegradu, Srebrenici, Zvorniku I to znaci da su bili u pravu da ih poruse kao i ovi koji se protive da se izgradi u NY , , jer eto ,ovi koji zele da se te dzamije obnove su mogli sami da shvate da bi to moglo ruzno da ispadne jer bi moglo da isprovocira cetnike :thumbup:
drndalo

#23 Re: Samo da ne bude rata

Post by drndalo »

Seres vala! I uhvatio si se dzamije i provokacije k'o .... plota...

Da rekao sam zapisavanje teritorije, i ne mislim pri tome ni na jednu dzamiju ( jako si lagodno previdio da sam rekao Crkve i Dzamije, ali se valjda za crkvu to moze reci, a za dzamiju ne ?) koja je postojala bar godinu pred rat, i obnovu istih ako su bile porusene, pricam o desetinama dzamija koje su novonikle (kao i crkve) na svakoj iole siroj ledini, nekad i na privatnoj zemlji koja nije njihove vjerske zajednice, nego XY covjeka... Uskoro cemo imati jednak broj stanovnika vjerskim objektima ! Doduse, i to je doprinos smanjenju nezaposlenosti, jer na biroima sigurno nema popova, svecenika, a bogami ni hodza...

Opet ti podvlacim ono na sta bih ja ljudski mislio prije nego bih nesto zapoceo:
su sami svojom pamecu trebali skontati da to moze ruzno ispasti
Naravno, to sam ja, a drugi i ne moraju tako... A ti sad opet uzmi povecalo, pa opet malo seciraj sta sam rekao o vjeri, pardon, popovima, svecenicima, i hodzama, koji imaju veze s tim, ali nisu automatski = vjera = Bog, iako bi cesto voljeli da ih se tako shvaca...
poznanik

#24 Re: Samo da ne bude rata

Post by poznanik »

Najpametnije i rješenje "za sve" je izgradnja spomenika svim civilnim žrtvama rata u Sarajevu na dijelu sadašnjeg partizanskog Spomen parka "Vraca".

Ima dovoljno prostora čak i za partizane, za sve vojne žrtve i za sve civilne žrtve iz zadnjeg rata, i to bez vjerskih ili etno-pripadajućih obilježja.

A ima i para. Umjesto investicije u "Zlatišta" i slične projekte i ideje novce preusmjeriti na "Vraca" :oops:
kv99

#25 Re: Samo da ne bude rata

Post by kv99 »

drndalo wrote:Seres vala! I uhvatio si se dzamije i provokacije k'o .... plota...

Da rekao sam zapisavanje teritorije, i ne mislim pri tome ni na jednu dzamiju ( jako si lagodno previdio da sam rekao Crkve i Dzamije, ali se valjda za crkvu to moze reci, a za dzamiju ne ?) koja je postojala bar godinu pred rat, i obnovu istih ako su bile porusene, pricam o desetinama dzamija koje su novonikle (kao i crkve) na svakoj iole siroj ledini, nekad i na privatnoj zemlji koja nije njihove vjerske zajednice, nego XY covjeka... Uskoro cemo imati jednak broj stanovnika vjerskim objektima ! Doduse, i to je doprinos smanjenju nezaposlenosti, jer na biroima sigurno nema popova, svecenika, a bogami ni hodza...

Opet ti podvlacim ono na sta bih ja ljudski mislio prije nego bih nesto zapoceo:
su sami svojom pamecu trebali skontati da to moze ruzno ispasti
Naravno, to sam ja, a drugi i ne moraju tako... A ti sad opet uzmi povecalo, pa opet malo seciraj sta sam rekao o vjeri, pardon, popovima, svecenicima, i hodzama, koji imaju veze s tim, ali nisu automatski = vjera = Bog, iako bi cesto voljeli da ih se tako shvaca...
Prvo kazes " sve ove dzamije " a onda ispada da nisu sve vec da je dio :-) I nisam nista rekao za crkve jer znam da tamo gdje je ABIH bila nije poruseno preko 1000 pa da nekome smeta kada se opet naprave.
Mozda njihova pamet nije ista kao tvoja pa da dzamiju poistovjecuju sa terorizmom i da to shvate kao provokaciju. Gradonacelniku New Yorka ne smeta jer je tu ali eto ti znas bolje i neka , nadam se da ces uspjeti da prodajes tu svoju pamet za koju vidim da imas poprilicno pa znas ono sto drugi ne znaju.
Kada vec toliko znas de mi reci sto smeta dzamija koja je bila planirana hiljadama km od New Yorka i to dzamija gdje su planirali da idu Bosnjaci iz tih krajeva Amerike ? Da li i ona smeta jer svojom pamecu nisu mogli da shvate da i i to moze ruzno da ispadne jer je i to ruganje zrtvama 9/11 ili je u pitanju neka druga stvar ? Kada je OK i gdje je Ok da se pravi dzamija po tebi ? Ako smeta blizu WTC jer je to simbol terorizma onda smeta bilo gdje a ako nije simbol terorizma i ako ne velica terorizam onda ne bi trebala da smeta nigdje.
Post Reply