Izbori i strategije komuniciranja
- Zox
#1 Izbori i strategije komuniciranja
Zelio sam napraviti jedan osvrt na vizualnu komunikaciju kojom se sluze nase (i sve druge) stranke u jeku ove predizborne kampanje. Bio bi to vrlo interesantan post, samo da je BILO KAKO moguce pronaci online i linkati ovdje na sa-x graficke uratke kojima smo trenutno okruzeni. Medjutim, osim par izuzetaka, online nije dostupno nista. Pitam se zasto na internetu kriju plakate kao guja noge, kad nam ih po ulicama plasiraju gigantografski i s neskrivenim ponosom? Nije valjda... Nije valjda da misle da su internauti pametniji i zahtjevniji od nana i deda koji hodaju gradom (i selom)? Uglavnom, buduci da je primjerke plakata skoro nemoguce naci online, i buduci da mi je FAKAT mrsko hodati naokolo i fotkati, ovo ce biti sve u svemu jednan vjerovatno dosadan post, bez ikakve vizualne podrske. Dakle, ono sto sam do sad vidio je, graficki i komunikacijski gledano, uglavnom sve redom cist promasaj.
SDP ima dobar slogan, kojeg se ipak drzi kao pijan plota i pored cinjenice da mu skoro pa isti takav slogan nije bas donio srecu na opstinskim izborima. Ono sto me cudi je font kojim je slogan "Drzava za covjeka" ispisan. Izgleda neozbiljno, i pitam se da li su FAKAT mislili da ce nekog navesti da pomisli da je slogan ispisan rukom? Pisite rukom, ljudi, ili koristite normalan font, ovo sto ste stavili nije, sto bi rekli italijani, ni riba ni meso.
ZaBiH ima solidnu grafiku, svidja mi se ona kvacica na "nas Haris", mada je komunikacija skoro pa priznanje poraza: nikad nije kasno. Ono, jebav... pardon, seksualno smo opcili sa vama vas cetiri godine, nismo se mrdnuli s mjesta, ali ne gubite nadu! Jos gori su mi ovi PR clanci koji se ovih dana pojavljuju. Nesto u stilu: H. Silajdzic: "Priznajem, zaljubljen sam u Bih". Sta se tu ima priznati? To je kao da kazes priznajem, pametan sam. Priznajte ko su lopovi, sve ostalo nema potrebe da nam priznajete, a POGOTOVO nema potrebe da se pod izlikom nekog fantomatskog priznanja u stvari hvalite. Na kraju, cist promasaj su mi i oni njihovi posteri gdje su svi poredani skupa, ali ih nisu uspjeli nahvatati da se dzematile slikaju, nego su ih uklapali pojedinacno u Photoshopu. Nalaze se, tako, medju njima i punoglavci, i patuljci, i divovi, jer je osoba koja je slagala fotografije u Photoshopu ocigledno potpuno neupucena u cinjenicu da je prije nekih 2000 i kusur godina u Grckoj otkriven koncept koji se naziva "proporcija". Imao bih za tu osobu jos jedan hint: ne postoji pet Sunaca, vec samo jedno, zaista ne bi bilo zgoreg da si odlucio/la odakle dolazi svjetlo. Sve bi izgledalo dosta prirodnije.
Savez za bolju buducnost nema fule: otkako su poceli s radom pa sve do danas ostali su dosljedni djonjenju Berlusconijevih kampanja, i u tome jednostavno ne mogu pogrijesiti. Od "ugovora sa bosancima" koji je prekopirani Berlusconijev "ugovor sa italijanima", preko sve i jednog slogana, pa sve do Radoncica zagledanog u buducnost ispred slike neba, sve je vrlo, vrlo poznato bilo kome ko je upucen u italijanske prilike. Pretpostavljam da su u stozeru Saveza skontali da bosanci ionako ne mogu putovati naokolo, pa je broj ljudi koji su u stanju prepoznati TOTALNI plagijat sve u svemu zanemarljiv. S druge strane, ruku na srce, i sam Radoncic izjavljuje da mu je Berlusconi uzor. Da, i meni je, i ja bih rado seksualno opcio sa maloljetnicama i postavljao top modele za ministrice u zamjenu za malo vagine. Ne mogu, ipak, reci da sarifni font koji koriste na plakatima nema svoju eleganciju i da ne odaje utisak pouzdanosti.
SDA je SDA, a plakati SDA su plakati SDA. Tu se nema sta komentarisati, meni mogu izgledati pomalo staromodno, ali imaju svoj target, i njima se svidja upravo tako nesto. To se ne moze odraditi ni bolje ni gore. To je jednostavno to. Slogan je takodjer odlican, opet ako uzimamo u obzir target. Vrlo je ubjedljiv, na neki sve u svemu suptilan nacin laska dugogodisnjem vjernom glasacu stranke, jednostavan je i ima u sebi rijec narod. Sta ces vise?
Nasa stranka se, kao institucija koja okuplja umjetnike, nimalo zacudjujuce od pocetka isticala dobrim grafickim rjesenjima. Ona setnja kroz grad je, medjutim, bila totalna propast, sto se mene tice. Danis Tanovic koji se u saopstenju za javnost poigrava rijecima iz svoje struke "ne budite statisti, preuzmite glavnu ulogu" se istovremeno poigrava i sa mojim zivcima. Cemu retorika, cemu to pozivanje na filmske uspjehe? Kako ce cinjenica da ste pronasli "elegantnu" analogiju sa svijetom filma osigurati bolji zivot ljudima koji su imali tu nesrecu da se rode u BiH? Potpuno neubjedljivo i prozirno.
Sefer Halilovic fura jednu te istu sliku vec duze vrijeme, onu sa podignutom rukom u fazonu ratnog pozdrava Armije BiH i stecaka. Shvatam poentu, ali slika je katastrofalna, on sam izgleda kao blijedi i prozirni duh sa ogromnom rukom. Posvijetljivanje u Photoshopu ne odise pouzdanoscu i izgleda, ruku na srce, pomalo bolesljivo.
BOSS takodjer koristi sliku svog vodje okupanog narodnom masom, i ta slika je takodjer vrlo slaba. Oko Mirnesa, nano i dedo na stranu, su uglavnom ljudi sa cudnim suncanim naocalima ciji je broj prilicno sumnjiv. Ko su oni, tjelohranitelji, slijepci ili uzi krug Mirnesovih prijatelja fotofobicnih vampira?
SKOK fura neku guerilla spiku, i to je, ja mislim, prilicno konsistentno i u skladu s targetom, upravo kao i kod SDA, samo sto je SKOK-ov target daleko uzi. Sumnjam da ce ubijediti prevelik broj ljudi da glasaju za njih onakvim na prvu ruku improvizovanim look-om. U svakom slucaju, kokuzi su, pa je i cijela prica kokuzna, i ja se licno pitam da li bih bio u stanju napraviti im nesto bolje od onog sto imaju da su mene zaduzili za grafiku.
SDP ima dobar slogan, kojeg se ipak drzi kao pijan plota i pored cinjenice da mu skoro pa isti takav slogan nije bas donio srecu na opstinskim izborima. Ono sto me cudi je font kojim je slogan "Drzava za covjeka" ispisan. Izgleda neozbiljno, i pitam se da li su FAKAT mislili da ce nekog navesti da pomisli da je slogan ispisan rukom? Pisite rukom, ljudi, ili koristite normalan font, ovo sto ste stavili nije, sto bi rekli italijani, ni riba ni meso.
ZaBiH ima solidnu grafiku, svidja mi se ona kvacica na "nas Haris", mada je komunikacija skoro pa priznanje poraza: nikad nije kasno. Ono, jebav... pardon, seksualno smo opcili sa vama vas cetiri godine, nismo se mrdnuli s mjesta, ali ne gubite nadu! Jos gori su mi ovi PR clanci koji se ovih dana pojavljuju. Nesto u stilu: H. Silajdzic: "Priznajem, zaljubljen sam u Bih". Sta se tu ima priznati? To je kao da kazes priznajem, pametan sam. Priznajte ko su lopovi, sve ostalo nema potrebe da nam priznajete, a POGOTOVO nema potrebe da se pod izlikom nekog fantomatskog priznanja u stvari hvalite. Na kraju, cist promasaj su mi i oni njihovi posteri gdje su svi poredani skupa, ali ih nisu uspjeli nahvatati da se dzematile slikaju, nego su ih uklapali pojedinacno u Photoshopu. Nalaze se, tako, medju njima i punoglavci, i patuljci, i divovi, jer je osoba koja je slagala fotografije u Photoshopu ocigledno potpuno neupucena u cinjenicu da je prije nekih 2000 i kusur godina u Grckoj otkriven koncept koji se naziva "proporcija". Imao bih za tu osobu jos jedan hint: ne postoji pet Sunaca, vec samo jedno, zaista ne bi bilo zgoreg da si odlucio/la odakle dolazi svjetlo. Sve bi izgledalo dosta prirodnije.
Savez za bolju buducnost nema fule: otkako su poceli s radom pa sve do danas ostali su dosljedni djonjenju Berlusconijevih kampanja, i u tome jednostavno ne mogu pogrijesiti. Od "ugovora sa bosancima" koji je prekopirani Berlusconijev "ugovor sa italijanima", preko sve i jednog slogana, pa sve do Radoncica zagledanog u buducnost ispred slike neba, sve je vrlo, vrlo poznato bilo kome ko je upucen u italijanske prilike. Pretpostavljam da su u stozeru Saveza skontali da bosanci ionako ne mogu putovati naokolo, pa je broj ljudi koji su u stanju prepoznati TOTALNI plagijat sve u svemu zanemarljiv. S druge strane, ruku na srce, i sam Radoncic izjavljuje da mu je Berlusconi uzor. Da, i meni je, i ja bih rado seksualno opcio sa maloljetnicama i postavljao top modele za ministrice u zamjenu za malo vagine. Ne mogu, ipak, reci da sarifni font koji koriste na plakatima nema svoju eleganciju i da ne odaje utisak pouzdanosti.
SDA je SDA, a plakati SDA su plakati SDA. Tu se nema sta komentarisati, meni mogu izgledati pomalo staromodno, ali imaju svoj target, i njima se svidja upravo tako nesto. To se ne moze odraditi ni bolje ni gore. To je jednostavno to. Slogan je takodjer odlican, opet ako uzimamo u obzir target. Vrlo je ubjedljiv, na neki sve u svemu suptilan nacin laska dugogodisnjem vjernom glasacu stranke, jednostavan je i ima u sebi rijec narod. Sta ces vise?
Nasa stranka se, kao institucija koja okuplja umjetnike, nimalo zacudjujuce od pocetka isticala dobrim grafickim rjesenjima. Ona setnja kroz grad je, medjutim, bila totalna propast, sto se mene tice. Danis Tanovic koji se u saopstenju za javnost poigrava rijecima iz svoje struke "ne budite statisti, preuzmite glavnu ulogu" se istovremeno poigrava i sa mojim zivcima. Cemu retorika, cemu to pozivanje na filmske uspjehe? Kako ce cinjenica da ste pronasli "elegantnu" analogiju sa svijetom filma osigurati bolji zivot ljudima koji su imali tu nesrecu da se rode u BiH? Potpuno neubjedljivo i prozirno.
Sefer Halilovic fura jednu te istu sliku vec duze vrijeme, onu sa podignutom rukom u fazonu ratnog pozdrava Armije BiH i stecaka. Shvatam poentu, ali slika je katastrofalna, on sam izgleda kao blijedi i prozirni duh sa ogromnom rukom. Posvijetljivanje u Photoshopu ne odise pouzdanoscu i izgleda, ruku na srce, pomalo bolesljivo.
BOSS takodjer koristi sliku svog vodje okupanog narodnom masom, i ta slika je takodjer vrlo slaba. Oko Mirnesa, nano i dedo na stranu, su uglavnom ljudi sa cudnim suncanim naocalima ciji je broj prilicno sumnjiv. Ko su oni, tjelohranitelji, slijepci ili uzi krug Mirnesovih prijatelja fotofobicnih vampira?
SKOK fura neku guerilla spiku, i to je, ja mislim, prilicno konsistentno i u skladu s targetom, upravo kao i kod SDA, samo sto je SKOK-ov target daleko uzi. Sumnjam da ce ubijediti prevelik broj ljudi da glasaju za njih onakvim na prvu ruku improvizovanim look-om. U svakom slucaju, kokuzi su, pa je i cijela prica kokuzna, i ja se licno pitam da li bih bio u stanju napraviti im nesto bolje od onog sto imaju da su mene zaduzili za grafiku.
-
high_volume
#2 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Očekujemo nastavak ove odlične kritike... Ima još mnogo stranačkih oglašavanja, nije ih samo ovih 3-4 na sceni, LDS, GDS, SNSD, HDZ-ovi, HSP...itd.
- The Nightwatchman
#3 Re: Izbori i strategije komuniciranja
odlicna analiza 
- Zox
#4 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Hvala 
Cim negdje vidim i te ostale, prokomentarisacu
Cim negdje vidim i te ostale, prokomentarisacu
- Zox
#5 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Mogu li zamoliti moderatora da ovu temu pomjeri u podpodforum Izbori, nisam ni vidio da on postoji.
Hvala
Hvala
-
staza
#6 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Ima ovdje kvalitetnih zapažanja, a ima i onoga s čim se ne bih složio, ali nemam snage zaista da pišem; sorry, ali je tako.Zox wrote:Zelio sam napraviti jedan osvrt na vizualnu komunikaciju kojom se sluze nase (i sve druge) stranke u jeku ove predizborne kampanje. Bio bi to vrlo interesantan post, samo da je BILO KAKO moguce pronaci online i linkati ovdje na sa-x graficke uratke kojima smo trenutno okruzeni. Medjutim, osim par izuzetaka, online nije dostupno nista. Pitam se zasto na internetu kriju plakate kao guja noge, kad nam ih po ulicama plasiraju gigantografski i s neskrivenim ponosom? Nije valjda... Nije valjda da misle da su internauti pametniji i zahtjevniji od nana i deda koji hodaju gradom (i selom)? Uglavnom, buduci da je primjerke plakata skoro nemoguce naci online, i buduci da mi je FAKAT mrsko hodati naokolo i fotkati, ovo ce biti sve u svemu jednan vjerovatno dosadan post, bez ikakve vizualne podrske. Dakle, ono sto sam do sad vidio je, graficki i komunikacijski gledano, uglavnom sve redom cist promasaj.
Tek, šta će onoj meleskinji sa čičkavom kosom iz grupe Spice klix Photoshop kad ona i u prirodi odlično izgleda.
Ali zato na Sjeberinu ispred dvorca potrošiše sav mogući Photoshop, dok dvorcu iza nje isti uopće nije bio potreban.
Tako je i sa političarima i sa svim ostalim u životu.
- MANIGO
#7 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Zox wrote:

- MANIGO
#8 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Zox wrote:Zelio sam napraviti jedan osvrt na vizualnu komunikaciju kojom se sluze nase (i sve druge) stranke u jeku ove predizborne kampanje. Bio bi to vrlo interesantan post, samo da je BILO KAKO moguce pronaci online i linkati ovdje na sa-x graficke uratke kojima smo trenutno okruzeni. Medjutim, osim par izuzetaka, online nije dostupno nista. Pitam se zasto na internetu kriju plakate kao guja noge, kad nam ih po ulicama plasiraju gigantografski i s neskrivenim ponosom? Nije valjda... Nije valjda da misle da su internauti pametniji i zahtjevniji od nana i deda koji hodaju gradom (i selom)? Uglavnom, buduci da je primjerke plakata skoro nemoguce naci online, i buduci da mi je FAKAT mrsko hodati naokolo i fotkati, ovo ce biti sve u svemu jednan vjerovatno dosadan post, bez ikakve vizualne podrske. Dakle, ono sto sam do sad vidio je, graficki i komunikacijski gledano, uglavnom sve redom cist promasaj.
- Been
#9 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Haha.. Čuj Fahrina kampanja nepogrešiva ? Na ovo će se komunkolozima dići kosa na glavi
Onaj narcisoidni gotovo božanski stav u oblacima, plus vrlo samodopadan slogan... Jednom riječju : užasno !
-
Eborg
#10 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Je li SDP ima samo tekst, nisam primijetio plakate sa ikakvim slikama?
- silent_BoB
#11 Re: Izbori i strategije komuniciranja
mislim da je to to,nema slika i induvidalne kampanje jer ovo su opci izbori na kraju krajeva......sem izbor za clana predsjednistva to bi i mogla biti induvidualnaEborg wrote:Je li SDP ima samo tekst, nisam primijetio plakate sa ikakvim slikama?
- Zox
#12 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Nepogresivo plagiraju Berlusconija, to sam napisao. U stvari, da "u tome" ne mogu pogrijesiti.Been wrote:Haha.. Čuj Fahrina kampanja nepogrešiva ? Na ovo će se komunkolozima dići kosa na glaviOnaj narcisoidni gotovo božanski stav u oblacima, plus vrlo samodopadan slogan... Jednom riječju : užasno !
Tako su se isto italijani smijali samodopadnim sloganima i stavu u oblacima... A vidi ga sad
- suncica24
#13 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Odlicno!
Mogu jednostavno staviti kvacicu na svaki komentar svakog plakata!
E sad, ima ih jos. Npr:
HDZ 1990 - veoma konfuzno, makar po meni. Poruke i grafika plakata stranke, predsjednickog kandidata i koalicije se znacajno razlikuju, tako da je nekako vidljivo da ovdje nema jasne strategije buduci da je kampanja rascjepkana, neujednacena i nekoegzistentna. Malo "nase zemlje", malo "snage za sve", pa onda malo "svog naroda i svoje zemlje"... uz malo plavo-bijelo-crvene i malo crveno-zute, pa jos malo pretrpanosti plakata fontovim i objasnjenjima, uz cinjenicu da imamo jos jedan HDZ, prilicno zbunjuje glasace na koje HDZ 1990 cilja.
Medjutim, moram priznati da je slogan Raguzove kampanje odlican, po meni cak i najbolji od svih slogana ovih izbora. "Ovo je nasa zemlja" govori sve i nekako mi nije jasno zasto se kreatori kampanje nisu posluzili njim i za ostale prijedloge. Takodjer, njegov plakat je prilicno jasan, cist u bojama, fontovima, cjelokupnoj grafici te je sveukupni dojam dosta iznad sveukupnog dojma HDZ 1990.
HDZ - "Snaga kojoj vjerujem". Opet. Mislim da je jasno koja zbunioza su ova dva HDZ-a. S tim sto su ovi jos i dosadniji od prvih. Totalno neinventivno. Predosadno. Grafika 0 (Ubi ona ruzna crvena/plava boja zajedno sa onim dosadnim fontom). Sveukupno... dzaba baceni novci jer je ovo mogalo odraditi i dijete iz osnovne.
Sto se tice plakata za predsjednicu, mislim da je neko vec negdje rekao da ista izgleda kao da je sisla sa reklame za neku banku. Tacnije, Unicredit banku. Na slici izgleda... preumorna, apoliticno, pomalo domacinski rastrzano i apsolutno ne ulijeva povjerenje slikom i pozom. Pozadina, sumica i drvece, takodjer nikako ne idu sa pozicijom za koju se kandiduje i poslom za koji se javlja, dok na kraju i sam font poruke kao da govori da se radi o tananoj i labilnoj osobi koja ne zna sta bi nam porucila, pa nam eto porucuje da je "osoba kojoj vjerujem" iako sve govori suprotno.
E sad, ja sam jos vidjela plakate SDU koji kao da su "sisli" iz 80 i neke. Cak i redanje kandidata mi je nekako u tom socijalistickom fazonu. pa i, kako u 80tim nije bilo photoshopa, kandidati variraju od toplo prepecenih ka blago zaledjenim. Dalje o "grafici" da ni ne govorim.
Poruka... pa, ona je nekako u obliku "cek, sta je ono narod rek'o da mu smeta?" Aha, a ti lopovi! Korupcija? Sta jos, sta jos...?"... uglavnom, apsolutno trashy. Mada, mislim da na kraju "ubada" mjestimicno jer nas narod jedino i razumije te jednostavno-trashy-novinske poruke.
Eto moj doprinos.
Btw, jos da dodam da mi se svidja sto dosta stranaka negdje na dnu ima linkove za web promocije kampanje, stranke i kandidata.
Mogu jednostavno staviti kvacicu na svaki komentar svakog plakata!
E sad, ima ih jos. Npr:
HDZ 1990 - veoma konfuzno, makar po meni. Poruke i grafika plakata stranke, predsjednickog kandidata i koalicije se znacajno razlikuju, tako da je nekako vidljivo da ovdje nema jasne strategije buduci da je kampanja rascjepkana, neujednacena i nekoegzistentna. Malo "nase zemlje", malo "snage za sve", pa onda malo "svog naroda i svoje zemlje"... uz malo plavo-bijelo-crvene i malo crveno-zute, pa jos malo pretrpanosti plakata fontovim i objasnjenjima, uz cinjenicu da imamo jos jedan HDZ, prilicno zbunjuje glasace na koje HDZ 1990 cilja.
Medjutim, moram priznati da je slogan Raguzove kampanje odlican, po meni cak i najbolji od svih slogana ovih izbora. "Ovo je nasa zemlja" govori sve i nekako mi nije jasno zasto se kreatori kampanje nisu posluzili njim i za ostale prijedloge. Takodjer, njegov plakat je prilicno jasan, cist u bojama, fontovima, cjelokupnoj grafici te je sveukupni dojam dosta iznad sveukupnog dojma HDZ 1990.
HDZ - "Snaga kojoj vjerujem". Opet. Mislim da je jasno koja zbunioza su ova dva HDZ-a. S tim sto su ovi jos i dosadniji od prvih. Totalno neinventivno. Predosadno. Grafika 0 (Ubi ona ruzna crvena/plava boja zajedno sa onim dosadnim fontom). Sveukupno... dzaba baceni novci jer je ovo mogalo odraditi i dijete iz osnovne.
Sto se tice plakata za predsjednicu, mislim da je neko vec negdje rekao da ista izgleda kao da je sisla sa reklame za neku banku. Tacnije, Unicredit banku. Na slici izgleda... preumorna, apoliticno, pomalo domacinski rastrzano i apsolutno ne ulijeva povjerenje slikom i pozom. Pozadina, sumica i drvece, takodjer nikako ne idu sa pozicijom za koju se kandiduje i poslom za koji se javlja, dok na kraju i sam font poruke kao da govori da se radi o tananoj i labilnoj osobi koja ne zna sta bi nam porucila, pa nam eto porucuje da je "osoba kojoj vjerujem" iako sve govori suprotno.
E sad, ja sam jos vidjela plakate SDU koji kao da su "sisli" iz 80 i neke. Cak i redanje kandidata mi je nekako u tom socijalistickom fazonu. pa i, kako u 80tim nije bilo photoshopa, kandidati variraju od toplo prepecenih ka blago zaledjenim. Dalje o "grafici" da ni ne govorim.
Poruka... pa, ona je nekako u obliku "cek, sta je ono narod rek'o da mu smeta?" Aha, a ti lopovi! Korupcija? Sta jos, sta jos...?"... uglavnom, apsolutno trashy. Mada, mislim da na kraju "ubada" mjestimicno jer nas narod jedino i razumije te jednostavno-trashy-novinske poruke.
Eto moj doprinos.
Btw, jos da dodam da mi se svidja sto dosta stranaka negdje na dnu ima linkove za web promocije kampanje, stranke i kandidata.
-
staza
#14 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Koliko je udaljena poluurbana Borjana od superurbane Jace, toliko je udaljena poluurbano-neurbano-šumska BiH od prilično moderne buduće članice EU-a RH.

- Zox
#15 Re: Izbori i strategije komuniciranja
suncice, hvala na nastavku
Meni je Raguzova kampanja OK, slogan je dobar ali VRLO VRLO namazan: "Ovo je nasa zemlja". U zavisnosti od naglaska, potpuno se mijenja znacenje
i to dijametralno (za hrvatsku politiku):
1. OVO je nasa zemlja (ovdje, a ne u Hrvatskoj trebamo traziti prava) ali i
2. Ovo je NASA zemlja (svi drugi, odjebite)

Odlicno!
Crveni kvadrat i zuti trokut su trebali simbolizirati hrvata koji je ujedno i bosanac-hercegovac, medjutim stvar mi djeluje malo neproporcionalno. U svakom slucaju, cista, jaka grafika, po uzoru na Hrvatsku cija nas je grafika po mnogo cemu presisala zadnjih godina.
Slazem se s tobom za HDZ 1990, nekonzistentno,
E sad, HDZ - "Snaga kojoj vjerujem" zahtijeva po meni i najdublju analizu od svih onih koje smo do sada ponudili. Ne mora se smatrati bas greskom, ali logika bi trebala nalagati da ako stavis necije lice na plakat ne bi trebao stavljati slogan u prvom licu na taj isti plakat, jer se psiholoski namece zakljucak da to govori osoba s plakata. Dakle, NJENA stranka je snaga kojoj ONA vjeruje. A sta drugi vjeruju, to je manje bitno. Dalje, OD SVIH pozitivnih vrijednosti koje su mogli staviti, ili od svih fraza koje stranke sa hrvatskim predznakom koriste, oni su izabrali bas "snagu", nakon sto zadnjih godina nisu pokazali nista drugo do slabosti. Da su ISTA drugo stavili na plakat, vitalni nacionalni interes, svoj na svom, postenje, cast sta god, neko bi im i povjerovao. U ovaj slogan za koji su se odlucili, tesko da ce iko.
SDU jos nisam vidio.
Meni je Raguzova kampanja OK, slogan je dobar ali VRLO VRLO namazan: "Ovo je nasa zemlja". U zavisnosti od naglaska, potpuno se mijenja znacenje
1. OVO je nasa zemlja (ovdje, a ne u Hrvatskoj trebamo traziti prava) ali i
2. Ovo je NASA zemlja (svi drugi, odjebite)
Odlicno!
Crveni kvadrat i zuti trokut su trebali simbolizirati hrvata koji je ujedno i bosanac-hercegovac, medjutim stvar mi djeluje malo neproporcionalno. U svakom slucaju, cista, jaka grafika, po uzoru na Hrvatsku cija nas je grafika po mnogo cemu presisala zadnjih godina.
Slazem se s tobom za HDZ 1990, nekonzistentno,
E sad, HDZ - "Snaga kojoj vjerujem" zahtijeva po meni i najdublju analizu od svih onih koje smo do sada ponudili. Ne mora se smatrati bas greskom, ali logika bi trebala nalagati da ako stavis necije lice na plakat ne bi trebao stavljati slogan u prvom licu na taj isti plakat, jer se psiholoski namece zakljucak da to govori osoba s plakata. Dakle, NJENA stranka je snaga kojoj ONA vjeruje. A sta drugi vjeruju, to je manje bitno. Dalje, OD SVIH pozitivnih vrijednosti koje su mogli staviti, ili od svih fraza koje stranke sa hrvatskim predznakom koriste, oni su izabrali bas "snagu", nakon sto zadnjih godina nisu pokazali nista drugo do slabosti. Da su ISTA drugo stavili na plakat, vitalni nacionalni interes, svoj na svom, postenje, cast sta god, neko bi im i povjerovao. U ovaj slogan za koji su se odlucili, tesko da ce iko.
SDU jos nisam vidio.
- poznanik
#16 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Odlično zox. Zanima me stručna analiza strategije izbornog komuniciranja GDS koalicije i Ibre Spahića...
- tranquil
#17 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Mislim da su SDP i HDZ izabrali "predloške slogana" koje mogu montirati na više načina, ali da i dalje bude prepoznatljivo: SDP je izabrao "... za čovjeka" (zdravlje, država, pravda...), a HDZ je izabrao "... kojem/kojoj vjerujem" (snaga, osoba, stranka...)
Čini mi se da su i jedni i drugi gledali da na tome izgrade prepoznatljivost tokom kampanje. Mislim da nisu računali na to da će već drugog dana kampanje ti slogani postati dosadni i predmet šprdnje.
Inače se slažem sa Zox-ovom analizom, jedino ne bih preuveličavao uticaj bilboarda na mišljenje glasača - nikada nisam čuo da je neko glasao za nekog zato što je ubijeđen fontom, slikom ili efektnim plakatom. Takve stvari prepoznaju stručnjaci, naravno da tu ima i podsvjesne poruke, ali većini to ne igra bitan faktor kod odlučivanja. Bilboardi su tu samo da bi nas podsjetili, jer stranka koja se u ovih mjesec dana nikako ne oglasi bi vjerovatno bila prekrižena u glavi potencijalnog glasača.
Čini mi se da su i jedni i drugi gledali da na tome izgrade prepoznatljivost tokom kampanje. Mislim da nisu računali na to da će već drugog dana kampanje ti slogani postati dosadni i predmet šprdnje.
Inače se slažem sa Zox-ovom analizom, jedino ne bih preuveličavao uticaj bilboarda na mišljenje glasača - nikada nisam čuo da je neko glasao za nekog zato što je ubijeđen fontom, slikom ili efektnim plakatom. Takve stvari prepoznaju stručnjaci, naravno da tu ima i podsvjesne poruke, ali većini to ne igra bitan faktor kod odlučivanja. Bilboardi su tu samo da bi nas podsjetili, jer stranka koja se u ovih mjesec dana nikako ne oglasi bi vjerovatno bila prekrižena u glavi potencijalnog glasača.
-
StupskaBitanga
#18 Re: Izbori i strategije komuniciranja
SBB i Utemeljitelj kao da reklamiraju muzički CD a white slova na podlozi neba je jako jako grozna tj totalna fula
SDP pa lijepo je što nema slika i faca prava light varijanta
SDA NAROD ZNA-da neće biti gladan dok je hljeba u kontejnerima
HDZ-malo krsta malo borjane uz kiseli osmijeh
HDZ90- strava udrobili svega tako da na kraju to liči na cirkus
A-SDA- oni kao znaju put za europsku BIH
BOSS- Mirnes nsrodni heroj
ostale nisam vidio
na kraju
loše loše-dosadno-bez imalo kreativnosti i angažovanja iole stručnih lica
SDP pa lijepo je što nema slika i faca prava light varijanta
SDA NAROD ZNA-da neće biti gladan dok je hljeba u kontejnerima
HDZ-malo krsta malo borjane uz kiseli osmijeh
HDZ90- strava udrobili svega tako da na kraju to liči na cirkus
A-SDA- oni kao znaju put za europsku BIH
BOSS- Mirnes nsrodni heroj
ostale nisam vidio
na kraju
loše loše-dosadno-bez imalo kreativnosti i angažovanja iole stručnih lica
- Zox
#19 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Uticaj advertajzinga je neupitan, premda, slazem se s tobom, dosta manji od znacenja koje mu ja pridajem u ovoj analizi. Ovdje se moze ciniti da mu ja pridajem vise znacenja nego sto ga ima, ali to je samo zato sto analiziram ISKLJUCIVO taj aspekat, bez ulazenja u konkretne politicke programe (koje mnogi i nemajutranquil wrote: Inače se slažem sa Zox-ovom analizom, jedino ne bih preuveličavao uticaj bilboarda na mišljenje glasača - nikada nisam čuo da je neko glasao za nekog zato što je ubijeđen fontom, slikom ili efektnim plakatom. Takve stvari prepoznaju stručnjaci, naravno da tu ima i podsvjesne poruke, ali većini to ne igra bitan faktor kod odlučivanja.
Graficki strucnjak bi analizirao kompoziciju, hijerarhiju, inovativnost i drugo. Ja ovdje vrsim analizu sa stanovista reklamnog graficara, i pitam se kakav UTISAK ostavlja dati font, ili data fotografija, ne na mene vec na potencijalnog neodlucnog glasaca.
Niko ti nece reci da je kupio pastu za zube jer je ubijedjen fontom. Ali, u momentu kad ne zna koju pastu za zube da kupi, dokazano je, odlucuje se za onu koja je "bolje" dizajnirana.
Takodjer, postoje primjeri iz proslosti kampanja koje su bile presudne za politicku pobjedu odredjenih kandidata. Berlusconi je jedan primjer, Eisenhower drugi (za ovog drugog postoji i istrazivanje na tu temu)
Last edited by Zox on 12/09/2010 15:36, edited 1 time in total.
- Zox
#20 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Hvalapoznanik wrote:Odlično zox. Zanima me stručna analiza strategije izbornog komuniciranja GDS koalicije i Ibre Spahića...
Nisam ih jos vidio, pisacu kad ih pronadjem.
- Armadaa
#21 Re: Izbori i strategije komuniciranja
odlicna analiza
neki vrhunski vizuelni identitet ne moze covjek ni ocekivat od nasih politicara. zali boze para koje bacise nebi li ih ponovo birali
ipak Fahro je pokazao kako se na izbore moze i sa glavom u oblacima, nadmeno i uzdignuto, koji bolesnik
Ja se fino svaki put ismijem kada vidim njegove plakate. Fula stoljeca
ipak Fahro je pokazao kako se na izbore moze i sa glavom u oblacima, nadmeno i uzdignuto, koji bolesnik
Ja se fino svaki put ismijem kada vidim njegove plakate. Fula stoljeca
- suncica24
#22 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Meni je kod Fahre upala u oci greska na "grupnim" plakatima. Naime, stavili su na plakat djetelinu sa tri lista, iako je znak stranke cetverolisna djetelina i ikao ova prva sama po sebi nista ne znaci. Ili, mozda znaci ... kako se kod nas sve dijeli na tri mozda Fahrini zele poruciti kako su i oni dio svetog trojstva
Uglavnom, ne cini mi se da je tako i malo mi je povelika fula za stranku koja se upinje da bude ozbiljna.
Btw, sad sam vidjela da SBiH ima jos plakata na kojima se porucuje "Mi smo ZA..." pa onda nagurano neke omladine, nekih znakova (aputoputa, skola...)... I sad razmisljam kako ne mogu da skontam kako ne vide kakvu zbrku sami sebi prave. Ne mozes odjednom priheftati i drugu poruku uz onu koju si vec poslao... sem ako ne zelis zapravo nista da porucis
Inace, usput da prokomentarisem da i plakati sa likom samo jednog od kandidata (sa visekandidatske liste) su po mom misljenju uvijek kontraproduktivni jer poticu nadmetanje unutar stranke (koje doduse vec postoji) i skrecu paznju sa liste na kandidata, sto ne bi trebalo ciniti sem ako zaista nemate toliko jakog kandidata koji moze povuci sa sobom cijelu listu.
Uglavnom, zox u potpunosti se slazem sa "produbljenjem" analize HDZ-ova (usput, tacno zato i mislim da je HDZ 1990 predsjednicki slogan odlican jer...kao sto rekoh, govori sve svima - i ovim i onim
) i nekako mislim da bi ako ovako nastavimo mogli lagano i biznis zapoceti... ovo se u normalnom svijetu placa, you know
PS: Imas plakate SDU-a na njihovom webu (i to bi se moglo analizirati odlicno), dok za GDS ne primjetih da uopste imaju kampanju
Uglavnom, ne cini mi se da je tako i malo mi je povelika fula za stranku koja se upinje da bude ozbiljna.
Btw, sad sam vidjela da SBiH ima jos plakata na kojima se porucuje "Mi smo ZA..." pa onda nagurano neke omladine, nekih znakova (aputoputa, skola...)... I sad razmisljam kako ne mogu da skontam kako ne vide kakvu zbrku sami sebi prave. Ne mozes odjednom priheftati i drugu poruku uz onu koju si vec poslao... sem ako ne zelis zapravo nista da porucis
Inace, usput da prokomentarisem da i plakati sa likom samo jednog od kandidata (sa visekandidatske liste) su po mom misljenju uvijek kontraproduktivni jer poticu nadmetanje unutar stranke (koje doduse vec postoji) i skrecu paznju sa liste na kandidata, sto ne bi trebalo ciniti sem ako zaista nemate toliko jakog kandidata koji moze povuci sa sobom cijelu listu.
Uglavnom, zox u potpunosti se slazem sa "produbljenjem" analize HDZ-ova (usput, tacno zato i mislim da je HDZ 1990 predsjednicki slogan odlican jer...kao sto rekoh, govori sve svima - i ovim i onim
PS: Imas plakate SDU-a na njihovom webu (i to bi se moglo analizirati odlicno), dok za GDS ne primjetih da uopste imaju kampanju
- suncica24
#23 Re: Izbori i strategije komuniciranja
PS: Fali jedan vrlo vazan segment analize... doduse plakata koje cemo tesko ovdje vidjeti, ali onih koji nam kroje pola sudbine
Of course, govorim o SNSD-u...
Of course, govorim o SNSD-u...
- poznanik
#24 Re: Izbori i strategije komuniciranja
suncica24 wrote:...PS: ...dok za GDS ne primjetih da uopste imaju kampanju
Što dokazuje tvoju relevantnost (a stručnost posebno) u kritici strategije stranaka u komuniciranju pred izbore...
- suncica24
#25 Re: Izbori i strategije komuniciranja
Wow!poznanik wrote:suncica24 wrote:...PS: ...dok za GDS ne primjetih da uopste imaju kampanju
Što dokazuje tvoju relevantnost (a stručnost posebno) u kritici strategije stranaka u komuniciranju pred izbore...