Da li postoji antidejtonska bosanska emigracija
-
drenmajster
#1 Da li postoji antidejtonska bosanska emigracija
Kao sto je vecina ucesnika na forumu ,nadam se ,upoznata- za vrijeme ex Yugoslavije postajala je dosta jaka politicka emigracija koja je bila dobro oraganizovana(narociti hrvatska koja se tada nazivala ustaskom-pa je cak imala hrabrosti upada u Yugoslaviju sedamdesetih godinau cilju rusenja sistema-tzv bugojanska skupina.)Interesuje me kakva su vasa iskustva-da li postoje politicki oponenti sadasnjoj vlasti ili se sve svelo samo na ekonomsku emigraciju koja radi krvavo po baustelima.Postoji li ta kriticna masa , osoba intelektualac ili karizmaticna osoba koja bi tu nekanalisanu bujicu mogla usmjeriti u pravom smjeru.Za sada jedini nacin organizovanja su nekakvi klubovi gdje se dovedu folk pjevaci i onda se nostalgicno gudi o teskoci zivota u inostranstvu i obavezna nacinalno romanticarska ikonografija.Mislim da bi "izbjeglice" ili "dijasporci" mogli mnogo uciniti na rusenju frankestajnovske tvorevine zvane dejton.Molim za vase misljenje 
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#2 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
drenmajster wrote:Kao sto je vecina ucesnika na forumu ,nadam se ,upoznata- za vrijeme ex Yugoslavije postajala je dosta jaka politicka emigracija koja je bila dobro oraganizovana(narociti hrvatska koja se tada nazivala ustaskom-pa je cak imala hrabrosti upada u Yugoslaviju sedamdesetih godinau cilju rusenja sistema-tzv bugojanska skupina.)Interesuje me kakva su vasa iskustva-da li postoje politicki oponenti sadasnjoj vlasti ili se sve svelo samo na ekonomsku emigraciju koja radi krvavo po baustelima.Postoji li ta kriticna masa , osoba intelektualac ili karizmaticna osoba koja bi tu nekanalisanu bujicu mogla usmjeriti u pravom smjeru.Za sada jedini nacin organizovanja su nekakvi klubovi gdje se dovedu folk pjevaci i onda se nostalgicno gudi o teskoci zivota u inostranstvu i obavezna nacinalno romanticarska ikonografija.Mislim da bi "izbjeglice" ili "dijasporci" mogli mnogo uciniti na rusenju frankestajnovske tvorevine zvane dejton.Molim za vase misljenje
jel ti to rat prizivas? ti bi kao nesto rusio ili sta ti ja znam. ako ti nevalja tu gdje jesi ima ona koja kaze: samo budala zivi gdje rodjen a pametan tamo gdje je bolje...
pa izvoli sad!!! razgulii...
-
drenmajster
#3 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
cuj priziva rat-ako nemas drugog misljenja i ako ti ne smeta ono sto rade svih ovih godina sretno ti bilo-ja ocekujem misljenja-po mogucnosti potkrijepljena konkretnim-a tebi i tvojoj porodici ako si ozenjen zelim dug i sretan zivot puno para i zdravlja.Da li bih rusio zavisi sta-sistem svakako jer je nemoguc i nenormalan.KO ZELIO RAT BIO MU U KUCI-ISUVISE SAM PROPATIO DA BIH IKOME POZELIO ZLO-osim onima koji su ga donijeli u BiH.Priorat wrote:drenmajster wrote:Kao sto je vecina ucesnika na forumu ,nadam se ,upoznata- za vrijeme ex Yugoslavije postajala je dosta jaka politicka emigracija koja je bila dobro oraganizovana(narociti hrvatska koja se tada nazivala ustaskom-pa je cak imala hrabrosti upada u Yugoslaviju sedamdesetih godinau cilju rusenja sistema-tzv bugojanska skupina.)Interesuje me kakva su vasa iskustva-da li postoje politicki oponenti sadasnjoj vlasti ili se sve svelo samo na ekonomsku emigraciju koja radi krvavo po baustelima.Postoji li ta kriticna masa , osoba intelektualac ili karizmaticna osoba koja bi tu nekanalisanu bujicu mogla usmjeriti u pravom smjeru.Za sada jedini nacin organizovanja su nekakvi klubovi gdje se dovedu folk pjevaci i onda se nostalgicno gudi o teskoci zivota u inostranstvu i obavezna nacinalno romanticarska ikonografija.Mislim da bi "izbjeglice" ili "dijasporci" mogli mnogo uciniti na rusenju frankestajnovske tvorevine zvane dejton.Molim za vase misljenje
jel ti to rat prizivas? ti bi kao nesto rusio ili sta ti ja znam. ako ti nevalja tu gdje jesi ima ona koja kaze: samo budala zivi gdje rodjen a pametan tamo gdje je bolje...
pa izvoli sad!!! razgulii...
- cyprus
#4 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
Javi se @essexu ovdje na forumudrenmajster wrote:Kao sto je vecina ucesnika na forumu ,nadam se ,upoznata- za vrijeme ex Yugoslavije postajala je dosta jaka politicka emigracija koja je bila dobro oraganizovana(narociti hrvatska koja se tada nazivala ustaskom-pa je cak imala hrabrosti upada u Yugoslaviju sedamdesetih godinau cilju rusenja sistema-tzv bugojanska skupina.)Interesuje me kakva su vasa iskustva-da li postoje politicki oponenti sadasnjoj vlasti ili se sve svelo samo na ekonomsku emigraciju koja radi krvavo po baustelima.Postoji li ta kriticna masa , osoba intelektualac ili karizmaticna osoba koja bi tu nekanalisanu bujicu mogla usmjeriti u pravom smjeru.Za sada jedini nacin organizovanja su nekakvi klubovi gdje se dovedu folk pjevaci i onda se nostalgicno gudi o teskoci zivota u inostranstvu i obavezna nacinalno romanticarska ikonografija.Mislim da bi "izbjeglice" ili "dijasporci" mogli mnogo uciniti na rusenju frankestajnovske tvorevine zvane dejton.Molim za vase misljenje
Moje mišljenje: nemoj svegati da mi situaciju rješava neko ko ne živi ovdje...
- probuseni $
#5 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
Bosansku dijasporu je vrlo vjesto pokrila SDA saljuci hodze kao jastrebove. Vecina dijaspore jos uvijek zivi pod utiskom da su iz Bosne protjerani kao muslimani, a ne kao gradjani R BiH. Bivsi izbjeglica, prije nekoliko godina povratnik je ( ili je bio, nisam siguran) danas ambasador BiH u Daskoj, a ljudi za njega pricaju da je naplacivao prevoz u susjedni grad u kancelariji Crvenog Krsta pod izgovorom da ide na dzumu. Stotinu ljudi zna da on dzamije nikad nije vidio i da je umjesto na dzumu isao u ribolov. A funkciju ambasadora nikad nebi dobio da nije SDA igrac koji kao moralnu podrsku ima islam iza sebe.
- Been
#6 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
Postoji... Dođu svakog ljeta iz dijaspore, upadnu u BiH, obiđu diskoteke i rodbinu, idrenmajster wrote:Kao sto je vecina ucesnika na forumu ,nadam se ,upoznata- za vrijeme ex Yugoslavije postajala je dosta jaka politicka emigracija koja je bila dobro oraganizovana(narociti hrvatska koja se tada nazivala ustaskom-pa je cak imala hrabrosti upada u Yugoslaviju sedamdesetih godinau cilju rusenja sistema-tzv bugojanska skupina.)Interesuje me kakva su vasa iskustva-da li postoje politicki oponenti sadasnjoj vlasti ili se sve svelo samo na ekonomsku emigraciju koja radi krvavo po baustelima.Postoji li ta kriticna masa , osoba intelektualac ili karizmaticna osoba koja bi tu nekanalisanu bujicu mogla usmjeriti u pravom smjeru.Za sada jedini nacin organizovanja su nekakvi klubovi gdje se dovedu folk pjevaci i onda se nostalgicno gudi o teskoci zivota u inostranstvu i obavezna nacinalno romanticarska ikonografija.Mislim da bi "izbjeglice" ili "dijasporci" mogli mnogo uciniti na rusenju frankestajnovske tvorevine zvane dejton.Molim za vase misljenje
-
drenmajster
#7 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
Mislim da nismo svi isti(nadam se u stvari)-bez emigracije ali stvarno ostre jake i spremne emigracije nema niti promjene-samo ideja radja pobunu a pobuna rusi ono sto je nenormalno-NEKA JE BOG NA POMOCI ONIMA KOJI BUDU SVJEDOCI RUSENJA NEMOGUCEGBeen wrote:Postoji... Dođu svakog ljeta iz dijaspore, upadnu u BiH, obiđu diskoteke i rodbinu, idrenmajster wrote:Kao sto je vecina ucesnika na forumu ,nadam se ,upoznata- za vrijeme ex Yugoslavije postajala je dosta jaka politicka emigracija koja je bila dobro oraganizovana(narociti hrvatska koja se tada nazivala ustaskom-pa je cak imala hrabrosti upada u Yugoslaviju sedamdesetih godinau cilju rusenja sistema-tzv bugojanska skupina.)Interesuje me kakva su vasa iskustva-da li postoje politicki oponenti sadasnjoj vlasti ili se sve svelo samo na ekonomsku emigraciju koja radi krvavo po baustelima.Postoji li ta kriticna masa , osoba intelektualac ili karizmaticna osoba koja bi tu nekanalisanu bujicu mogla usmjeriti u pravom smjeru.Za sada jedini nacin organizovanja su nekakvi klubovi gdje se dovedu folk pjevaci i onda se nostalgicno gudi o teskoci zivota u inostranstvu i obavezna nacinalno romanticarska ikonografija.Mislim da bi "izbjeglice" ili "dijasporci" mogli mnogo uciniti na rusenju frankestajnovske tvorevine zvane dejton.Molim za vase misljenjenazad !
-
drenmajster
#8 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
Apsolutno moguce cak mislim da su vasi navodi tacni-ali kako ih skinuti sa vlasti-komunisti se predase bez metka a ovi ne silaze bez genocida-pare su u pitanju i to debele-pitajte sultana od Bahreina koliko je novaca dao a nema im ni traga ni glasa-probuseni $ wrote:Bosansku dijasporu je vrlo vjesto pokrila SDA saljuci hodze kao jastrebove. Vecina dijaspore jos uvijek zivi pod utiskom da su iz Bosne protjerani kao muslimani, a ne kao gradjani R BiH. Bivsi izbjeglica, prije nekoliko godina povratnik je ( ili je bio, nisam siguran) danas ambasador BiH u Daskoj, a ljudi za njega pricaju da je naplacivao prevoz u susjedni grad u kancelariji Crvenog Krsta pod izgovorom da ide na dzumu. Stotinu ljudi zna da on dzamije nikad nije vidio i da je umjesto na dzumu isao u ribolov. A funkciju ambasadora nikad nebi dobio da nije SDA igrac koji kao moralnu podrsku ima islam iza sebe.
-
drenmajster
#9 Re: DA LI POSTOJI ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA
Upravo i pokusavam kao sto ste i vi naveli napraviti razliku izmedju izbjeglice koji je sticajem okolnosti zavrsio u inostranstvu( rat ,protjerivanje i ostale nevolje koje su snasle narod) i emigracije koja bi po mom misljenju trebala biti svjesna politicki-ako mogu djelovati u inostranstvu-kako je moguce da se nisu nicim oglasili(mislim na nesto ozbiljno kao sto su novine radio,udruzenja i sl.)Ako imate nekomisljenje o ovom molim napisite-respektiracu vase stavove iako se ne moram slagati sa njima;slucajno wrote:"ANTIDEJTONSKA BOSANSKA EMIGRACIJA". Za mene mozda konfuzna konstrukcija. Izbjeglice i emigracija, u pravom smislu te rijeci, se ne mogu poredit. Sam broj politickih stranaka govori da nema potrebe emigrirati. A kako stati u kraj svemu ovom danas? Jedino jacanjem krovnih drzavnih, a ne entitetskih institucija. Pojednostavljeno, krovne drzavne institucije dovode u red, korumpirane entitetske institucije. Primjer je i Merhamet i oko toga. Bosnjaci su se borili za jedinstvenu drzavnu komisiju, i kada je to izboreno, Merhamet se ne pojavi, a neki krugovi cak Merhametu daju podrsku. Sta se zeli? Floskule tipa "islamofobija" (kada je kritika iz bosnjackog korpusa) ili "nastavak agresije" (kada je kritika iz redova drugih naroda), kao i "majorizacija" (kada se kritikuje neko iz malobrojnijih naroda) je vec procitana prica.
Ovu vlast je 1990g dovela medjunarodna zajednica, a sada mi se cini da na izborima uslovljava njihov odlazak.