Stvaranje gužvi i redova je dio bosanskog genetskog koda.

Efikasnost nam nije prioritet, osim u nekim izuzecima, a ako nesto dobijemo bez dugotrajne agonije, preznojavanja i proklinjanja u redovima, onda nam se to cini bezvrijednim i sumnjivim.
Kad su najveci redovi? Iskren odgovor je skoro uvijek. Govorim ovo iz iskustva jer sam pokusavala otkriti najpovoljnije vrijeme za "posjete" banaka, posti, raznih institucija, ali uvijek bi me docekali redovi, bez obzira na doba dana. Jedna od najgorih po tom itanju je filijala Reiffeisen banke na Alipasinom polju, no ni druge nisu puno bolje jer u bankama imaju obicaj uposliti jednog ili dva sluzbenika dok ostalih pet saltera zjapi prazno. Ipak, preporucila bih odlazak u banku rano ujutro (doci prije otvaranja

) ili u rano prijepodne.
Javni prijevoz je poseban slucaj. Tramvaj 3 Bascarsija-Ilidza je nekad bolesno smijesan. Ne znam kako unutra disu, a samo u rijetkim slucajevima bude normalan broj putnika u njemu. Inace, vozila GRAS-a budu skoro prazna prijepodne prema Dobrinji, Ilidzi, itd. i oko 2-3 ili 4 poslijepodne prem gradu.
Ali, ipak, pustite nam nase gužve i redove.
Pustite nas da se rahat mučimo.