Mada je ovo osjetljiva tema, smatram ipak da zavrijedjuje paznju. I ja iskreno smatram, i prije mi je padalo napamet, da se previse dugo traze ti ostaci... Nekako mi sve to sporo ide, s obzirom pogotovo sto su milioni i milioni potroseni, sto je pohapseno na hiljade tih ratnih zlocinaca, i osumnjicenih za zlocin protiv covjecnosti...Institut za nestale osobe (INO) BiH, kakav je sada, treba ukinuti i što hitnije formirati drugo tijelo da nastavi tražiti nestale osobe. Razlog je to što je Institut napravljen od pojedinaca namjerno tako da ne može funkcionirati i da može postići samo jedan rezultat, a to je da se traganje razvlači deset ili 50 godina i da oni uživaju u privilegijama, kaže na početku razgovora za "Dnevni avaz" bivši radnik Instituta i stručnjak za traženje nestalih osoba Jasmin Odobašić.
Bošnjački interesi
Čime potkrepljujete teške optužbe na račun Instituta?
- Prvo, primili su 51 radnika, od čega samo trećina radi na traženju nestalih. Da apsurd bude gori, nemaju nijednog kriminalistu, ali zato imaju muzičare, metaloprerađivače... Kadrovska struktura je takva da INO ne može odgovoriti zahtjevima. Nisu napravili centralnu evidenciju nestalih iako su to obećali prije dvije godine i osam mjeseci.
Ko je kriv za stanje koje, prema Vašim tvrdnjama, vlada u toj instituciji?
- Odmah po formiranju dalo se vidjeti da je prije svega Amor Mašović doslovno izdao bošnjačke interese, jer je od 51 radnika doveo samo 25 Bošnjaka, a odnos nestalih je 86 posto Bošnjaka prema 14 posto svih ostalih.
Bošnjaci su morali biti na čelu Sektora za ekshumacije, ali je Mašović i ekshumacije i evidencije dao nebošnjacima, a njima je ostavio finansijski sektor. Možda zbog toga da mogu lakše raspolagati sredstvima. Državni ured za reviziju za posljednje dvije godine poslovanje INO-a ocijenio je s rezervom nabrojavši brojne nezakonitosti, korupciju, mito, nezakonite isplate...
Imate li informacija o tome kako se odvija posao s traženjem tijela?
- Lani su otkopali samo 218 čitavih tijela i oko 400 dijelova skeleta. To je žalosno. Za to vrijeme potrošeno je 4,2 miliona KM. U Bosanskoj krajini je 25. jula obavljena dženaza i ukopano je 41 tijelo, od čega su 34 otkopana do kraja 2004. godine, dok je moj tim radio. To znači da su od tada otkopali samo sedam tijela. Da sve bude gore, od ta 34 tijela neka su na ukop čekala više od deset godina. Svi oni imali su goru sudbinu od porodice Palić, jer su čekali duže.
Koji su razlozi da se toliko čeka na ukop nađenih tijela?
- Odgovor je jasan. Ogroman novac se obrće i u ICMP-u i u Institutu, a gospodi je stalo da proces traje što duže, jer imaju privilegije, uživaju. Na 51 radnika imaju 26 automobila. Pa, to nema ni američki Pentagon. Gospoda voze tetke, strine, supruge u tim vozilima.
Kako se može ubrzati proces traženja nestalih osoba?
- Prvo treba napraviti novu sistematizaciju tako da imamo više terenskih ureda, više istražitelja, a minimalan broj administracije, te da se uradi bolja raspodjela terena. To je loše urađeno. Treba formirati operativni institut u kojem će se prije svega tražiti nestali, a ne da se od njega prave predizborni cirkusi.
Kriminal SDA
Na šta konkretno mislite?
- Da bi bilo rezultata u traženju nestalih, treba strogo zbraniti ne samo Mašoviću nego svima iz INO-a da se bave politikom.
Očito je da je politika uveliko umiješala prste i u humani rad. Kako Vi gledate na to?
- Sve sam pojasnio u svojoj knjizi "Sjaj i bijeda ekshumacija", u kojoj direktno prozivam SDA, Sulejmana Tihića i neke druge, te papirima potkrepljujem sve lopovluke i kriminal u Institutu. Mi smo godišnje otkopavali 2.000 do 2.500 tijela, a sada se svelo na svega 200. Ko je kriv? Onaj ko je bio u posljednjem mandatu, a to su SDA i SBiH.
Cirkus s ispraćajem komunalaca u Višegrad
Šta mislite o akciji pretraživanja korita Drine u Višegradu?
- Da se to nije desilo, ove godine Institut ništa ne bi uradio. Podržavam tu akciju i da su me zvali, bio bih spreman da danonoćno radim tamo. Međutim, ne podržavam način na koji se to radi. Nije trebalo praviti cirkus pa iz Sarajeva s kamerama ispraćati komunalce. Još je mogla i muzika zasvirati.
To su uradili Besim Mehmedić i Amor Mašović u predizborne svrhe. Trebalo je angažirati lokalne ljude - povratnike. Mogli su zaraditi dnevnicu, najbolje poznaju terene oko Drine, nestali su članovi njihovih porodica i sto puta bi imali veću želju da ih nađu.
Moja stranka su porodice nestalih
Jeste li toliko ogorčeni zbog dobivanja otkaza u Institutu?
- Ne želim da se ovo što pričam shvati kao moje ogorčenje. Moj otkaz pomoći će da se stvari raščiste. Čovjek sam koji je vodio timove koji su otkopali skoro 4.500 tijela i više od trećine masovnih grobnica. To sam radio iz patriotizma i humanizma. Spreman sam da ovaj posao radim i besplatno.
Čovjek sam kojeg obični ljudi podržavaju, a od kojeg političari bježe najviše zbog moje knjige. Nemam političkih ambicija, niti sam član ijedne stranke, za razliku od Mašovića. Moja stranka su ove jadne porodice nestalih koje su zaboravljene od svih.
Radni odnos u Parlamentu, a na čelu INO-a kao volonter
- Član 5. Zakona o nestalim zabranjuje bilo kakvo bavljene politikom ljudima koji se bave traženjem nestalih. Bivši predsjednik CIK-a i Mašovićev komšija Suad Arnautović nezakonito je rekao da tu nema sukoba interesa, a istovremeno su dvojica naših kolega iz Instituta u Mostaru i Bratuncu morala dati ostavke u lokalnim parlamentima. To je sramotno.
Kakav je moralni integritet političara kada su dozvolili da Mašović šest godina bude u Parlamentu u radnom odnosu, a da bude volonter na čelu ove institucije? To je njihov prljavi odnos prema porodicama nestalih - tvrdi Odobašić. Dnevni Avaz
Bas me interesuje stav drugih forumasa o ovoj temi...