Dancing Auschwitz
- Cyber-harambashica
#1 Dancing Auschwitz
http://www.youtube.com/watch?v=GUoanho8 ... re=related
Adam Kohn, 89 godina (2 kcerke, 6 unucadi, 3 praunucadi) deportovan 1944 u Auschwitz. Tamo je majka ubijena.
Preziveo je i iselio u Australiju. Njegova kcerka Jane (umetnica) predlozila je, da odu do Auschwitza i tamo da snime video. Krenuo je sa jos par clanova njegove porodice.
Rekao je: Ovo je moj najveci trijumf, da na ovom mestu snimim video. Za sve koji nisu preziveli.
Kaze, od tada vise nije zrtva. Plese, a zlocinci od tada, nisu uspeli sta su nameravali.
Ne znam koliko je poznat ovaj video, meni je prosledio jedan prijatelj (nemac) i dirnulo me jako.
P.S.
(Izvinjavam sam na slabom pravopisu/gramatici, odrasla sam u Nemackoj, trudim se)
Adam Kohn, 89 godina (2 kcerke, 6 unucadi, 3 praunucadi) deportovan 1944 u Auschwitz. Tamo je majka ubijena.
Preziveo je i iselio u Australiju. Njegova kcerka Jane (umetnica) predlozila je, da odu do Auschwitza i tamo da snime video. Krenuo je sa jos par clanova njegove porodice.
Rekao je: Ovo je moj najveci trijumf, da na ovom mestu snimim video. Za sve koji nisu preziveli.
Kaze, od tada vise nije zrtva. Plese, a zlocinci od tada, nisu uspeli sta su nameravali.
Ne znam koliko je poznat ovaj video, meni je prosledio jedan prijatelj (nemac) i dirnulo me jako.
P.S.
(Izvinjavam sam na slabom pravopisu/gramatici, odrasla sam u Nemackoj, trudim se)
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Dancing Auschwitz
Yad-Vashemske masline. Za svakog pravednika je zasađena po jedna maslina. Maslina je drvo koje živi više od 1000 godina.
Pravednici među narodima
Righteous Among the Nations
חסידי אומות העולם
BEGIĆ MAURICETTE
Sarajevo
BEGIĆ MIDHAT
Sarajevo
BEŠIREVIĆ ZEKIRA
Sarajevo
BLAGOJEVIĆ LJUBA
Zvornik
STEVANOVIĆ BOGOLJUB
Zvornik
BOŽIĆ MARKO
Stojanovići
BRKIĆ ANDJELKA
Posušje
BRKIĆ BORISLAV
Posušje
DELETIS RATIMIR
Tuzla
EBERHARDT JOSEF
Sarajevo
EBERHARDT ROZIKA
Sarajevo
FAZLINOVIĆ HASIJA
Sarajevo
FAZLINOVIĆ SULEJMAN
Sarajevo
GRINER FRANJO
Mostar
GRINER LIDIJA
Mostar
HARDAGA MUSTAFA
Sarajevo
HARDAGA ZEINEBA
Sarajevo
HARDAGA IZET
Sarajevo
HARDAGA BAHRIJA
Sarajevo
HATIBOVIĆ REZAK
Sarajevo
HATIBOVIĆ SULEJMAN
Sarajevo
KOMLJENOVIĆ BORISLAV
Sarajevo
KOMLJENOVIĆ BORJANA
Sarajevo
KOMLJENOVIĆ LJEPOSAVA
Sarajevo
KORKUT DERVIŠ
Sarajevo
KORKUT SERVET
Sarajevo
KUKOVIĆ OLGA
Sarajevo
LATAL ANDRIJA
Sarajevo
MILOŠEVIĆ VID
Sarajevo
MILOŠEVIĆ MATO
Sarajevo
PERKUŠIĆ GAVRO
Sarajevo
POZDER SALIH
Sarajevo
RISTIĆ RISTO
Bijeljina
SADIK-SARALOP AHMED
Sarajevo
SARAČEVIĆ ELZA
Sarajevo
SARAČEVIĆ FERID
Sarajevo
SARAČEVIĆ SEAD
Sarajevo
SARAČEVIĆ EMIRA
Sarajevo
ŠEBEK-KRAJINA ZORA
Mostar
ŠOBER ROZA DRAGOJE
Sarajevo
TILL ADAM
Sarajevo
JANKOVIĆ RATKO
Sarajevo
KAPETANOVIĆ SULTANIJA
Bosanski Novi
KAPETANOVIĆ ŠEMSO
Bosanski Novi
KAPETANOVIĆ HASNA
Bosanski Novi
KAPETANOVIĆ VASVA
Bosanski Novi
KAPETANOVIĆ ESMA
Bosanski Novi
Biblijska zapovijed: ”Voli svoga susjeda kao
samog sebe!” (Lev. 19:18)
Hilel: ”Ono što se tebi gadi, nemoj raditi tvom
susjedu, to je cijela Tora”.
U Muslimovoj predaji stoji: ”Neće ući u Džennet
onaj, čiji komšija nije siguran od njegovog zla!”
(Muslim, 46.)
- Prema dosadašnjim istraživanjima, komisija u Holokaust centru Jad Varsem (Yad Varshem) u Jerusalimu je zvanično odlučila i proglasila 47 ljudi iz BiH ”Pravednicima među narodima”, kaže Eli. Ima još jedan, 48. slučaj, za koji trebamo provjeriti da li je na našem spisku. Taj mali broj zvanično proglašenih ”Pravednika” me je malo razočarao. Moramo biti svjesni činjenice da je nekoliko hiljada Jevreja spaseno samo u Sarajevu, zahvaljući isključivo tome što su im pomogli ljudi iz Bosne i Hercegovine. To jasno govori da bi taj broj trebao biti daleko veći, ako ne hiljadu, onda makar nekoliko stotina, bez čije pomoći bh. Jevreji ne bi mogli biti spaseni. Upravo to me je nagnalo da se posvetim ovoj temi i da počnem istraživanja o tome. Tako sam već sada došao do broja od oko sedamdesetak do stotinu novih priča-slučajeva, koje trba istražiti i dokazivati. Bez obzira na tu strogu proceduru dokazivanja radi kandidovanja u Muzeju Jad Varsem, mi imamo priču koja je istinita. To je još jedan kamenčić koji je ugrađen u temelje BiH, odnosno njen zajednički život i to je veoma bitno.
Inače, izložba ”Kada su komšije bili ljudi” je pokušaj da se ispriča priča o dobrim ljudima u vremenima zla.
- Ideja o uspostavljanju izložbe je nastala sasvim slučajno, kao i sve dobre idee, uostalom. Željeli smo napravti jednu postavku u Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine u Sarajevu i tako na neki način zahvaliti ljudima koji su pomagali i sapsavali svoje komšije Jevreje u Drugom svjetskom ratu. Poslije otvaranja te izložbe shvatio sam da sada treba napravitit nešto više. Prije svega trebalo je napraviti neku vrstu dopune te izložbe sa dokuemntacijom i slikama ljudi koji su spaseni, ali i slikama spasilaca. Istovremeno, rodila se ideja da se o svemu tome napravi i knjiga koja ima isti naslov kao i izložba. U sklopu pripreme za tu knjigu, napravio sam seriju mini feljtona u Oslobođenju. Istovremeno smo napravili i jedan mali tv spot u kojem smo pozivali ljude da nam se jave i ispričaju ono što znaju o spsavanju Jevreja. Najljepša stvar je da su taj spot objavile sve tv stanice u oba entiteta i to besplatno, jer su uvidjele da je to važna stvar za samu državu, gdje se posvećuje velika pažnja vrijeednostima multietničnosti, multikulturalnosti i mulitreligioznosti – tačnije njavažnijm vrijednostima suvremenog bh. društva.
Nakon Sarajeva, izložba je pokazana u Doboju, Bratislavi, Zagrebu i evo sada u Oslu. Poslije će vjerovatno ići u Prag, a možda i u Kairo.
Da li je moguće reafirmirati vrijednosti našeg komšiluka, humanizma i nesebičnog pomaganja komšiji kada mu je najpotrebnije? – pitam Elija.
Last edited by PipiDugaDevetka on 24/08/2010 12:24, edited 1 time in total.
-
simpozijum delirijum
#4 Re: Dancing Auschwitz
napokon malo razuma u danasnjem svijetu prepunom mrznje
PEACE !

PEACE !
-
Desert Wind
#5 Re: Dancing Auschwitz
Nana mi je u 2. svj. ratu u Jajcu dok je bila instalisana NDH vlast bukvalno u dimijama sakrivala zidovsko dijete kad su svijecom trazili zidove...
Al' eto danas se to vraca muslimanima "s kamatama" u vidu aminovanog cetnickog noza 1991-1995 i izraelskih bombardera te kompletne geo-ekonomsko-vojne politike koja se danas najvise lomi preko ledja muslimana......
Da o trgovini sa cetnicima ne pricam kada su se bjanko izraelski pasosi stancali da se jevreji izvuku iz SA (valjda racunajuci da ce Sarajevo jednog dana postat klaonica) kada su cetnicima dali naftu, HVOu devize itd itd...
Ja duboko postujem zrtvu i patnje kroz sta su ti mali ljudi prosli u 2 svj. ratu, medjutim, prema zemlji koja im je pruzila utociste ocekivalo se malo vise respekta i podrske osim grampanja za hijerarhijske pozicije a paralela gostoprimstva bi se mogla povuci i na Svetoj Zemlji.
Naposlijetku, drago mi je vidjeti, da danas ima jos uvijek danas Jevreja makar na prste, koji jos vjeruju u principe Knjige i sazivot sa ljudima drugacije vjere bez toliko mrskih fasistickih doktrina koje se danas skoro u detalje implementiraju na drugima.
Al' eto danas se to vraca muslimanima "s kamatama" u vidu aminovanog cetnickog noza 1991-1995 i izraelskih bombardera te kompletne geo-ekonomsko-vojne politike koja se danas najvise lomi preko ledja muslimana......
Da o trgovini sa cetnicima ne pricam kada su se bjanko izraelski pasosi stancali da se jevreji izvuku iz SA (valjda racunajuci da ce Sarajevo jednog dana postat klaonica) kada su cetnicima dali naftu, HVOu devize itd itd...
Ja duboko postujem zrtvu i patnje kroz sta su ti mali ljudi prosli u 2 svj. ratu, medjutim, prema zemlji koja im je pruzila utociste ocekivalo se malo vise respekta i podrske osim grampanja za hijerarhijske pozicije a paralela gostoprimstva bi se mogla povuci i na Svetoj Zemlji.
Naposlijetku, drago mi je vidjeti, da danas ima jos uvijek danas Jevreja makar na prste, koji jos vjeruju u principe Knjige i sazivot sa ljudima drugacije vjere bez toliko mrskih fasistickih doktrina koje se danas skoro u detalje implementiraju na drugima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Dancing Auschwitz
ljudi prežive logor i kasnije budu normalni
to mi je najčudnije od svega
koliko se logoraša oženilo 1946
koliko ih je završilo škole i fakultete poslije
svaka im čast
svaka im čast
- vivaldi
#7 Re: Dancing Auschwitz
I mene je to oduvijek fasciniralo. Mislim da je jedan od uzroka sto je 45-te maltene citav svijet restartovan i krenuo od nule bez obzira na godine (doduse USA nije razrusena, ali je i njih rat ekonomski bas iscrpio).komi wrote:ljudi prežive logor i kasnije budu normalni
svaka im čast
Za razliku od tada, poslije balkanskih ratova mnogi su izasli kao milioneri, a mnogi su se u prvim godinama mira rapidno bogatili. Moguce da je to jedan od razloga ubijanja volje i depresije kod ljudi jer to uopste nije okruzenje koje stimulise ulaganje u sebe vec u mutljavine. Kod nas nikakva diploma ili znanje nije nikakav garant da ces se moci prehraniti, a kamoli nesto vise. Kod nas ti treba veza da upises dijete u zeljeno obdaniste, pa osnovnu, srednju, kod doktora, posao..
Vaznije je traziti vezu nego znanje..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Dancing Auschwitz
dobro ti to razjasniš da čovjeku bude lakše
jednostavno se pitaš kako su to oni mogli 46 a ja ne mogu 2010
onda skontaš da je europa bila jedna ruševina... mnoge zemlje su primale emigrante
početi ispočetka u 40. godini je bilo normalno
jednostavno se pitaš kako su to oni mogli 46 a ja ne mogu 2010
onda skontaš da je europa bila jedna ruševina... mnoge zemlje su primale emigrante
početi ispočetka u 40. godini je bilo normalno
- -Romeo-
#9 Re: Dancing Auschwitz
oni su imali podršku brojnih židovskih organizacija te finansijsku podršku također židovskih milionera kojih je bilo i onda kao i sada na svakom koraku.
- Been
#10 Re: Dancing Auschwitz
Strašno... Kad jednom posjetite Auschwitz i vidite one kofere na kojima pišu imena logoraša ( mislili su da će pri odlasku dobiti prtljag nazad ), kad vidite hiljade malih dječijih cipelica, poderane dječije pidžame, hiljade i hiljade ličnih karti na jednom mjestu, dobijete pravi uvid u ono što se dešavalo, ali i pravi uvid u veličinu ljudi kakvi su Oscar Schindler, Miep Gies i ostali ljudi dobrog srca širom svijeta koji su Jevreje spašavali od smrti...
Upravo bih zato sve ove što blagoslovaljavaju Hitlera ( valjda zbog Palestine ) poslao tamo, da vide, slušaju i uče o zlu.
Upravo bih zato sve ove što blagoslovaljavaju Hitlera ( valjda zbog Palestine ) poslao tamo, da vide, slušaju i uče o zlu.
- Co0l
#11 Re: Dancing Auschwitz
Ma nema se tu sta puno dodat sto se ne zna,Holokaust je jedna od najcrnjih epizoda covjecanstva,i dan-danas mi oci zasuze kad,po ko zna koji put,pogledam Schindlerovu listu ili Zivot je lijep,Jevreji su pretrpjeli uzase kao malo koji narod kroz istoriju i samo neko umno poremecen moze to da negira poput neonacista ili Ahmedinedzada ali treba biti iskren pa priznati da danas i oni uzasne stvari rade Palestincima i puno vise bih ih postovao kao narod da decenijama ne sprovode fasisticku politiku prema Palestincima(naravno,imaju i Palestinci svojih aferima ali sigurno nisu zasluzili da im se zbog toga radi sto im se radi nit to moze opravdati politiku aparthejda i etnickog ciscenja kou Izrael sprovodi prema Palestincima).Dirljive su scene poput ove na Youtubu sa pocetka teme ali jos dirljivije bi bilo kad bi isti ti koji su plesali u Auschwitzu plesali malo i na ulicama Gaze i njihovim bolnicama u kojima djeca umiru zbog nedostatka lijekova jer ih Izrael drzi u blokadi dostojnoj opsadama gradova u srednjem vijeku..
Sto se tice pomaganja Jevrejima u Bosni puno vise im je ovdje pomognuto kad su bjezali od spanske inkvizicije u srednjem vijeku nego za vrijeme Drugog svjetskog rata,kad su u Bosni,od cijele Evrope u cije se vrijednosti danas svi zaklinju,jedino nasli utociste i tad je Bosna bila jedno od rijetkih mjesta u Evropi u kojoj su mogli da zive sigurni od progona a ja nesto ne vidjoh da su se pretrgli da nama pomognu ovdje kad je nama trebala pomoc 92.-95. a nije da nisu mogli,naprotiv...
Sto se tice pomaganja Jevrejima u Bosni puno vise im je ovdje pomognuto kad su bjezali od spanske inkvizicije u srednjem vijeku nego za vrijeme Drugog svjetskog rata,kad su u Bosni,od cijele Evrope u cije se vrijednosti danas svi zaklinju,jedino nasli utociste i tad je Bosna bila jedno od rijetkih mjesta u Evropi u kojoj su mogli da zive sigurni od progona a ja nesto ne vidjoh da su se pretrgli da nama pomognu ovdje kad je nama trebala pomoc 92.-95. a nije da nisu mogli,naprotiv...
- Zlata M.
#12 Re: Dancing Auschwitz
Co0l wrote:Ma nema se tu sta puno dodat sto se ne zna,Holokaust je jedna od najcrnjih epizoda covjecanstva,i dan-danas mi oci zasuze kad,po ko zna koji put,pogledam Schindlerovu listu ili Zivot je lijep,Jevreji su pretrpjeli uzase kao malo koji narod kroz istoriju i samo neko umno poremecen moze to da negira poput neonacista ili Ahmedinedzada ali treba biti iskren pa priznati da danas i oni uzasne stvari rade Palestincima i puno vise bih ih postovao kao narod da decenijama ne sprovode fasisticku politiku prema Palestincima(naravno,imaju i Palestinci svojih aferima ali sigurno nisu zasluzili da im se zbog toga radi sto im se radi nit to moze opravdati politiku aparthejda i etnickog ciscenja kou Izrael sprovodi prema Palestincima).Dirljive su scene poput ove na Youtubu sa pocetka teme ali jos dirljivije bi bilo kad bi isti ti koji su plesali u Auschwitzu plesali malo i na ulicama Gaze i njihovim bolnicama u kojima djeca umiru zbog nedostatka lijekova jer ih Izrael drzi u blokadi dostojnoj opsadama gradova u srednjem vijeku..
-
udrch
#13 Re: Dancing Auschwitz
Sve ja mogu skontati, ali odnos Jevreja prema Palestincima ne mogu nikako da ga je.eš..
Donekle bih recimo mogao da shvatim da u nekom budućem ratu žrtva vrati istom mjerom ubici od prije..recimo da Jevreji sad u Palestini onako mrcvare Nijemce zbog holokausta..
Ali da mrcvariš nevin narod, a da istovremeno čitav svijet skoro pa silom tjeraš na poštovanje holokausta, e to meni nije jasno, pa nije i nikad neće biti..
Bez obzira na razne lažne priče i falsifikovanja, istorija nikad ne može dokazati da su muslimani ili neki narod koji je danas većinski muslimanski (Arapi, Perzijanci) ikad učinili golemo zlo jevrejskom narodu..
Jevreji se recimo pozivaju na sastanak jerusalemskog muftije sa Hitlerom kao izgovor da su Palestinsi bili na strani nacista..pritom zaborave kad je taj sastanak bio, zbog čega je do njega došlo i šta je imao za cilj..i ono najvažnije, koliko je Jevreja ubijeno u Palestini u II sv. ratu..
Ne kontam kako mogu sami sebe da lažu..
Donekle bih recimo mogao da shvatim da u nekom budućem ratu žrtva vrati istom mjerom ubici od prije..recimo da Jevreji sad u Palestini onako mrcvare Nijemce zbog holokausta..
Ali da mrcvariš nevin narod, a da istovremeno čitav svijet skoro pa silom tjeraš na poštovanje holokausta, e to meni nije jasno, pa nije i nikad neće biti..
Bez obzira na razne lažne priče i falsifikovanja, istorija nikad ne može dokazati da su muslimani ili neki narod koji je danas većinski muslimanski (Arapi, Perzijanci) ikad učinili golemo zlo jevrejskom narodu..
Jevreji se recimo pozivaju na sastanak jerusalemskog muftije sa Hitlerom kao izgovor da su Palestinsi bili na strani nacista..pritom zaborave kad je taj sastanak bio, zbog čega je do njega došlo i šta je imao za cilj..i ono najvažnije, koliko je Jevreja ubijeno u Palestini u II sv. ratu..
Ne kontam kako mogu sami sebe da lažu..
- Suti i trpi
#14 Re: Dancing Auschwitz
Kakva filmcina. Kome nakon gledanja ovog filma nisu proradile emocije, on sasvim sigurno nije dobar covjek.Co0l wrote:Zivot je lijep
Prosto je nevjerovatno sta je taj narod prezivio kroz historiju. Progon od Egipcana, dva progona i ugnjetavanje od Rimljana, mrznja i progon od Engleza, Francuza, Spanaca,... Mrznja zbog izdaje Isusa Krista... i na kraju holokaust od Hitlera i njegovog rezima. I sada ih mnogi mrze i zele unistiti kao sto je Ahmedinedzadov Iran. Ima jedna njihova 'sto nas vise mrze mi smo sve jaci'. Ako se ne desi nesto nepredidjeno, Izrael ce postati najjmocnija zemlja svijeta, ako to vec nisu. Ako ima Boga, oni su definitivno od Boga odabran narod.
Udrch
Istina je da su im muslimani nanjeli neuporedivo manje zla nego krscani, kao i da oni nanose muslimanima puno vise zla nego obrnuto. Oni gledaju svoje interese, a ne vjersku pripadnost. Da su kojim slucajem krscanske zemlje ranjive a muslimanske jake, stvari bi bile obrnute. Nema ni govora o tome da su im krscani dragi za razliku od muslimana. Cisti interes i udaranje na najslabiju kariku.
Jevreji su nepravedno istjerani od Rimljana prije skoro 2000 godina, pa su si poslije 2SR uzeli za pravo da se vrate na 'svoju' teritoriju. Po meni je to krajnje neposteno i neljudski. Da su ih Palestinci istjerali, povratak bi bio opravdan, ali... U politici nema postenja, bitan je trenutni odnos snaga. Svaki narod bi postupio isto da je na njihovom mjestu. Covjeka je priroda takvog stvorila, tako je bilo oduvijek i tako ce biti zauvijek.
-
udrch
#15 Re: Dancing Auschwitz
Jevreji su došli u obećanu zemlju tako što su prvo oni neke druge istjerali..
Pa su ih onda Rimljani, ali i drugi istjerivali iz obećane zemlje..
Kad su ih Rimljani istjerali, utočište su našli, zamisli gdje: u Perziji (Iranu)..
Arapi su sa njima uvijek dobro živjeli, trgovali..
Danas bi oni da se ne plaše i arape i irance satrali sa lica zemlje..
Izrael nikad neće biti najmoćnija zemlja na svijetu, iako to prividno može tako da izgleda..
Mene bi bilo stid ovoga što oni rade..mrzio bih samoga sebe da pripadam njihovom narodu..
Mrzim licemjerstvo više nego bilo šta drugo na svijetu..
Zato mrzim činjenicu da se negira genocid u Srebrenici, a sutradan se organizuje pomen za 3xxx srba poginulih u toku rata 92. do 95., ali državni medij kao što je to RTRS prenese informaciju da je to pomen na 3xxx žrtava Orićevog napada na neko selo iznad Srebrenice kao da su svi poginuli 12.jula 1992. godine u tom selu..
Isto tako mrzim što se Izrael poziva na rezolucije UN-a koje Iran krši, a istovremeno nijedna rezolucija se ne može donijeti protiv Izraela, jer SAD to nikad ne dozvoljavaju..
Licemjeri...mrzim licemjere..ko se tu prepoznaje njegov problem..
Pa su ih onda Rimljani, ali i drugi istjerivali iz obećane zemlje..
Kad su ih Rimljani istjerali, utočište su našli, zamisli gdje: u Perziji (Iranu)..
Arapi su sa njima uvijek dobro živjeli, trgovali..
Danas bi oni da se ne plaše i arape i irance satrali sa lica zemlje..
Izrael nikad neće biti najmoćnija zemlja na svijetu, iako to prividno može tako da izgleda..
Mene bi bilo stid ovoga što oni rade..mrzio bih samoga sebe da pripadam njihovom narodu..
Mrzim licemjerstvo više nego bilo šta drugo na svijetu..
Zato mrzim činjenicu da se negira genocid u Srebrenici, a sutradan se organizuje pomen za 3xxx srba poginulih u toku rata 92. do 95., ali državni medij kao što je to RTRS prenese informaciju da je to pomen na 3xxx žrtava Orićevog napada na neko selo iznad Srebrenice kao da su svi poginuli 12.jula 1992. godine u tom selu..
Isto tako mrzim što se Izrael poziva na rezolucije UN-a koje Iran krši, a istovremeno nijedna rezolucija se ne može donijeti protiv Izraela, jer SAD to nikad ne dozvoljavaju..
Licemjeri...mrzim licemjere..ko se tu prepoznaje njegov problem..
- Co0l
#16 Re: Dancing Auschwitz
E sad bas i nisam siguran da su Jevreji narod koji je najvise pretrpio kroz istoriju.Na primjer,brojcano gledajuci mislim da je vise Indijanaca u Sjevernoj Americi istrebljeno nego Jevreja sirom Evrope i svijeta(ako ubrojimo i one Indijance u Centralnoj i Juznoj Americi onda sigurno) samo sto jadni Indijanci nemaju lobije kao Jevreji da velicaju svoju tragediju(em ih nije dovoljno prezivjelo da bi to mogli em nisu bogati kao Jevreji) a i oni koji su ih istrijebili kroje jos uvijek istoriju pa i ne moze doci do izrazaja tragedija Indijanaca...al to je vec sasvim druga tema.
- -Romeo-
#17 Re: Dancing Auschwitz
propaganda je čudo, ponekad ni sam ne mogu da povjerujem kako je lako upravljati priprostim pukom.Co0l wrote:E sad bas i nisam siguran da su Jevreji narod koji je najvise pretrpio kroz istoriju.Na primjer,brojcano gledajuci mislim da je vise Indijanaca u Sjevernoj Americi istrebljeno nego Jevreja sirom Evrope i svijeta(ako ubrojimo i one Indijance u Centralnoj i Juznoj Americi onda sigurno) samo sto jadni Indijanci nemaju lobije kao Jevreji da velicaju svoju tragediju(em ih nije dovoljno prezivjelo da bi to mogli em nisu bogati kao Jevreji) a i oni koji su ih istrijebili kroje jos uvijek istoriju pa i ne moze doci do izrazaja tragedija Indijanaca...al to je vec sasvim druga tema.
- Suti i trpi
#18 Re: Dancing Auschwitz
Sve je tako kako kazes, ali ja ne poznajem narod koji je operisan od licemjerstva. Sve zavisi od spleta okolnosti i trenutnog odnosa snaga. Vecina ljudi se bori za svoj cilj i malo je onih koji gledaju da ne zgaze nekoga da bi dosli do tog cilja. Takvih primjera imas mali milion u svakodnevnom zivotu... Ne znam zasto bi funkcioneri drzava bili drugaciji od 'obicnog' naroda!?
Njihova moc je iz godine u godinu sve veca... Iako su ugnjetavani skoro 3000 godina, njihova snaga nikada nije bila beznacajna. Sta mislis koliko ce postat mocni ako budu 200 godina zivili u miru
? Pogledaj sta su napravili za 60 godina... Njihov uticaj je od krucijalne vaznosti.
Izrael = Amerika - Amerika = Izrael.Izrael nikad neće biti najmoćnija zemlja na svijetu, iako to prividno može tako da izgleda..
Njihova moc je iz godine u godinu sve veca... Iako su ugnjetavani skoro 3000 godina, njihova snaga nikada nije bila beznacajna. Sta mislis koliko ce postat mocni ako budu 200 godina zivili u miru
I to je tacno. Jevreji od 2SR vode politiku zrtve, sto im u konacnici donosi dobre rezultate.E sad bas i nisam siguran da su Jevreji narod koji je najvise pretrpio kroz istoriju.Na primjer,brojcano gledajuci mislim da je vise Indijanaca u Sjevernoj Americi istrebljeno nego Jevreja sirom Evrope i svijeta(ako ubrojimo i one Indijance u Centralnoj i Juznoj Americi onda sigurno) samo sto jadni Indijanci nemaju lobije kao Jevreji da velicaju svoju tragediju(em ih nije dovoljno prezivjelo da bi to mogli em nisu bogati kao Jevreji) a i oni koji su ih istrijebili kroje jos uvijek istoriju pa i ne moze doci do izrazaja tragedija Indijanaca...al to je vec sasvim druga tema.
- -Romeo-
#19 Re: Dancing Auschwitz
kakve ba žrtve, ma vode politiku bezobraznog bogatstva, korupcije, potplaćivanja (lobiranja, moderna verzijaSuti i trpi wrote:Sve je tako kako kazes, ali ja ne poznajem narod koji je operisan od licemjerstva. Sve zavisi od spleta okolnosti i trenutnog odnosa snaga. Vecina ljudi se bori za svoj cilj i malo je onih koji gledaju da ne zgaze nekoga da bi dosli do tog cilja. Takvih primjera imas mali milion u svakodnevnom zivotu... Ne znam zasto bi funkcioneri drzava bili drugaciji od 'obicnog' naroda!?
Izrael = Amerika - Amerika = Izrael.Izrael nikad neće biti najmoćnija zemlja na svijetu, iako to prividno može tako da izgleda..
Njihova moc je iz godine u godinu sve veca... Iako su ugnjetavani skoro 3000 godina, njihova snaga nikada nije bila beznacajna. Sta mislis koliko ce postat mocni ako budu 200 godina zivili u miru? Pogledaj sta su napravili za 60 godina... Njihov uticaj je od krucijalne vaznosti.
I to je tacno. Jevreji od 2SR vode politiku zrtve, sto im u konacnici donosi dobre rezultate.E sad bas i nisam siguran da su Jevreji narod koji je najvise pretrpio kroz istoriju.Na primjer,brojcano gledajuci mislim da je vise Indijanaca u Sjevernoj Americi istrebljeno nego Jevreja sirom Evrope i svijeta(ako ubrojimo i one Indijance u Centralnoj i Juznoj Americi onda sigurno) samo sto jadni Indijanci nemaju lobije kao Jevreji da velicaju svoju tragediju(em ih nije dovoljno prezivjelo da bi to mogli em nisu bogati kao Jevreji) a i oni koji su ih istrijebili kroje jos uvijek istoriju pa i ne moze doci do izrazaja tragedija Indijanaca...al to je vec sasvim druga tema.
- Suti i trpi
#20 Re: Dancing Auschwitz
Naravno, ali to sve je proizaslo iz politike zrtve. Politika zrtve im je dala drzavu, a ostalo je dolazilo samo po sebi... Vec 60 godina izrabljuju Holokaust na svako ukazivanje njihovog negativnog djelovanja. Sta je to nego politika zrtve!?-Romeo- wrote:kakve ba žrtve, ma vode politiku bezobraznog bogatstva, korupcije, potplaćivanja (lobiranja, moderna verzija), propagande, kontrole medija i finansijskih tokova, eto to im donosi dobre rezultate.