Kur'an najsavrsenija mudziza

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
firefox_

#1 Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by firefox_ »

Kur'an najsavrsenija mudziza

Sluzeci se najsavrsenijom metodom naucnih dokaza, naime metamatikom, Ahmed Deedat, u ovoj knjizi razmatra fizicke, ispitljive dokaze da je Kur'an nepogresiva Bozija Rijec.

islambosna.ba/kutubhana/mudziza/index.html
KotromanichII

#2 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by KotromanichII »

Zar je ovo muhammed mogao sam sastaviti u kuranu, a nije znao ni da cita ni pise

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by KotromanichII on 17/08/2010 12:38, edited 2 times in total.
harač

#3 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by harač »

firefox_ wrote:Kur'an najsavrsenija mudziza

Sluzeci se najsavrsenijom metodom naucnih dokaza, naime metamatikom, Ahmed Deedat, u ovoj knjizi razmatra fizicke, ispitljive dokaze da je Kur'an nepogresiva Bozija Rijec.

metamatika?
PRO testant

#4 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by PRO testant »

Pa zar opet o Dedatu?
KotromanichII

#5 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by KotromanichII »

Pa zar opet o Dedatu?
a sto jeli ga se to plasis, jeli to mozda nocne more sanjas :D zbog njega, razumijem te hahahah
Bušman

#6 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by Bušman »

Ako je to matematika (posto ne znam sta je metamatika :D :D ), onda je i ovo matematika:

Image
alibaba_i_30_godina

#7 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by alibaba_i_30_godina »

Bušman wrote:Ako je to matematika (posto ne znam sta je metamatika :D :D ), onda je i ovo matematika:

Image
Samo sto Njemacka ove godine nije bila prva na Svjetskom prvenstvu (nazalost!).

Nemoj vise da spamas temu sa ovakvim stvarima. :roll:
baksuz1

#8 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by baksuz1 »

Bušman wrote:Ako je to matematika (posto ne znam sta je metamatika :D :D ), onda je i ovo matematika:

Image
st ti je ovo jarane !!!!! :shock:
Bušman

#9 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by Bušman »

Ma Svabe se pred SP bavile numerologijom malo, predvidjali da ce pobijediti na turniru. Samo ih je zeznuo petokolonas Paul Oktopod :D
PRO testant

#10 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:
Pa zar opet o Dedatu?
a sto jeli ga se to plasis, jeli to mozda nocne more sanjas :D zbog njega, razumijem te hahahah
Koji su osnovni postulati aplogetike?
Koji cilj apologetike i kako je najlakše doći do njega?

Šta su svjeski standardi za kvalitetnu debatu i koji su kriterijumi za pobjedu?

Ako mi kažeš da Dedat ispunjava minimum ovih kriterijuma, .....

Daljni razgovor je suvišan.

Pozdrav
baksuz1

#11 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by baksuz1 »

PRO testant wrote:
KotromanichII wrote:
Pa zar opet o Dedatu?

Pozdrav
ma nemoj svjetski standardi ? a koi je to didatov rival bio dobar ''aplegeticar" zivo me interesuje????
XXS

#12 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by XXS »

De ti pitaj stovanog Ahmed Deedata da "najsavrsenijom metodom naucnih dokaza" :D , uzvisenom matematikom, razmotri fizicke, ispitljive dokaze i da nam kaze cija je rijec auto, avion, kompjuter, podmornica, kloniranje, put u svemir..........

Za pocetak da se slozimo da je svako od gore nabrojanih tehnicko/bioloskih dostignuca matematicki kompleksniji model od ovoga kojeg ti prezentujes za Kuran.
Static-X

#13 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by Static-X »

murat arslan

#14 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by murat arslan »

XXS wrote:

De ti pitaj stovanog Ahmed Deedata da "najsavrsenijom metodom naucnih dokaza" :D , uzvisenom matematikom, razmotri fizicke, ispitljive dokaze i da nam kaze cija je rijec auto, avion, kompjuter, podmornica, kloniranje, put u svemir..........

Za pocetak da se slozimo da je svako od gore nabrojanih tehnicko/bioloskih dostignuca matematicki kompleksniji model od ovoga kojeg ti prezentujes za Kuran.
Za ova i sva ostala čuda nauke i tehnike bilo je potrebno vrijeme i znanje "više" (niza) naučnika iz raznih oblasti nauke, kao i vrijeme za razvoj nauke i ideja i prototipa navedenih stvari.
Kur'an sadrži upute, savjete, propise. Navode se kazivanja o prošlim narodima ...
Muhamed a.s. nije bio naučnik, niko mu nije pomagao niti nešto "savjetovao" u vezi Kur'ana. Znači bio je "sam" u tom domenu.
A pored toga imao je jako dinamičan život: uvijek je oko njega bilo ljudi, koji su ga pitali, željeli razgovarati sa njim, neki su htjeli samo da ga vide i gledaju. Vodio je zajednicu, rješavao pravna pitanja, borio se, savjetovao svoje drugove, vjenčavao mladence, obilazio slabe i bolesne, podučavao, njegovi namazi nisu bili od 15 min. kao naši, nije zapostavljao ni svoj porodični život, a imao je više žena... drugim riječima nikada nije bio sam.
Pa i pored toga u Kur'anu su sadržana obavještenja iz nauke koja su otkrivena mnogo poslije njega, razvitkom nauke i tehnike.
A i ta matematika, ljudi bez veze, čisto iz ljubavi prema ovoj knjizi, uzmu pa prebrajaju riječi i slova/harfove u Kur'anu i porede brojčane vrijednosti slova i sl (ne mogu ti ovdje sve nabrajati, ako te interesuje pročitaj "Kur'an nenadmašni fenomen" od dr. Caner Taslaman) i dobiju rezltat čija je vjerovatnoća 1/3.610.000 da se takav raspored slova i riječi desi slučajno. :D
Last edited by murat arslan on 19/08/2010 02:50, edited 1 time in total.
murat arslan

#15 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by murat arslan »

PRO testant wrote:
KotromanichII wrote:
Pa zar opet o Dedatu?

Pozdrav
Izvini što ću ti to reći, nije namjera vrijeđanje i sl, ali ti u svim ovim raspravama o islamu samo unosiš sumnje i to neosnovane. Već sam ti isto rekao, a ti si prekinuo raspravu sa mnom. Slažem se da su neki moji stavovi imali političke konotacije, kao što si rekao, pa mi se nije dalo pravdati i dalje ići u dubiozu.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D1 ... 0%BA%D0%B0
Ja koliko razumijem ovu apolgetiku, prema napisanom, njen cilj je da se odbrane stavovi kršćansta. Tako mi se čini.
A ne vidim nikakvu potrebu da se ovdje spominje apolgetika. Ona sa rečenim nema veze.
Dalje, muslimanima ne treba apolgetika, svi stavovi islama su u saglasnosti sa ZDRAVIM razumom.
Isto tako i debata.
Nema ovdje debate. Čovjek iznosi neke matematičke ČINJENICE
Šta hoće da kaže:
Svaki poslanik je imao mu'džizu koja je bila shvatljiva ljudima iz njegovog vremena, a u čemu su ljudi bili najbolji u to vrijeme, odnosno, nadvisio je naučna saznanja ljudi iz tog vremena.
Mateamtika je u naše vrijeme osnova svih nauka (kolega je gore spomenuo kloniranje, kao i fizika, hemija, biologija...).
Kur'an je poslan SVIM ljudima do kraja svijeta, što znači da u sebi sadrži mu'džizu za svako vrijeme, koja je shvatljiva ljudima iz tog vremena.
Pa tako u našem vremenu u stanju smo da spoznamo nevjerovatni raspored riječi i slova u Kur'anu i dr ( br.19 i 7:vidi šta sam napisao XXS-u gdje možeš pročitati ako te interesuje).
Zašto to radi:
Želi da ljudima ukaže na istinu, na znak istine, da spase sebe = svoju dušu i vječnost.
Ako su sva zvona danas na islamu i mnoge laži su plasirane o njemu, (kako je to teroristička religija, kako je to religija zaostalih i slične stvari) to ne znači da je to istina: ukaratko želi ljude da podstakne da izuče izvorni islam, jer su ovo sve lijepi primjeri, koji pozivaju na razmišljanje.
Znači: apolgetika i debata = 0 bodova. :)
nellington

#16 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by nellington »

murat arslan wrote: A i ta matematika, ljudi bez veze, čisto iz ljubavi prema ovoj knjizi, uzmu pa prebrajaju riječi i slova/harfove u Kur'anu i porede brojčane vrijednosti slova i sl (ne mogu ti ovdje sve nabrajati, ako te interesuje pročitaj "Kur'an nenadmašni fenomen" od dr. Caner Taslaman) i dobiju rezltat čija je vjerovatnoća 1/3.610.000 da se takav raspored slova i riječi desi slučajno. :D
Pošto mi nije baš pri ruci ta knjiga, možeš li mi samo objasniti šta je ovdje tako zanimljivo - tj šta nam znači to da je ta vjerovatnoća 1/3.610.000? Čisto onako, informativno me zanima - vjernik sam i bez numeričkih dokaza :)
PRO testant

#17 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by PRO testant »

murat arslan wrote:
PRO testant wrote:

Pozdrav
Izvini što ću ti to reći, nije namjera vrijeđanje i sl, ali ti u svim ovim raspravama o islamu samo unosiš sumnje i to neosnovane. Već sam ti isto rekao, a ti si prekinuo raspravu sa mnom. Slažem se da su neki moji stavovi imali političke konotacije, kao što si rekao, pa mi se nije dalo pravdati i dalje ići u dubiozu.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D1 ... 0%BA%D0%B0
Ja koliko razumijem ovu apolgetiku, prema napisanom, njen cilj je da se odbrane stavovi kršćansta. Tako mi se čini.
A ne vidim nikakvu potrebu da se ovdje spominje apolgetika. Ona sa rečenim nema veze.
Dalje, muslimanima ne treba apolgetika, svi stavovi islama su u saglasnosti sa ZDRAVIM razumom.
Isto tako i debata.
Nema ovdje debate. Čovjek iznosi neke matematičke ČINJENICE
Šta hoće da kaže:
Svaki poslanik je imao mu'džizu koja je bila shvatljiva ljudima iz njegovog vremena, a u čemu su ljudi bili najbolji u to vrijeme, odnosno, nadvisio je naučna saznanja ljudi iz tog vremena.
Mateamtika je u naše vrijeme osnova svih nauka (kolega je gore spomenuo kloniranje, kao i fizika, hemija, biologija...).
Kur'an je poslan SVIM ljudima do kraja svijeta, što znači da u sebi sadrži mu'džizu za svako vrijeme, koja je shvatljiva ljudima iz tog vremena.
Pa tako u našem vremenu u stanju smo da spoznamo nevjerovatni raspored riječi i slova u Kur'anu i dr ( br.19 i 7:vidi šta sam napisao XXS-u gdje možeš pročitati ako te interesuje).
Zašto to radi:
Želi da ljudima ukaže na istinu, na znak istine, da spase sebe = svoju dušu i vječnost.
Ako su sva zvona danas na islamu i mnoge laži su plasirane o njemu, (kako je to teroristička religija, kako je to religija zaostalih i slične stvari) to ne znači da je to istina: ukaratko želi ljude da podstakne da izuče izvorni islam, jer su ovo sve lijepi primjeri, koji pozivaju na razmišljanje.
Znači: apolgetika i debata = 0 bodova. :)
Legendo moja,

Skroz si profulao suštinu mojih pitanja. Vidi o kome se radi u postu, i kako je post koncipiran.
Ko je u stvari doveden u pitanje mojim postom, Islam ili Dedat?
A ako si ti shvatio da ja samo unosim sumnju u teme, je li to neki problem?
Svi mi imamo svoje sumnje po pitanju jako velikog broja stvari u životu, i šta sada? Je smo li prestali živjeti?
Moje sumjne možeš nazvati i neosnovanima, da li ih to i čini takvim, ne. Ako postavljam pitanja, tvoje su opcije da odgovoriš ili ne odgovoriš. Tvoj izbor.

Ko ti šta može ako izabereš jedno ili drugo? Niko ništa.

Ja lično imam jako puno sumnje i pitanja u vezi islama, i postavljam ta pitanja (barem pokušavam) koliko je to moguće taktično i pristupačno. A ako to tebi nije u redu ja tu ništa ne mogu. Isto kao što ni ja ništa ne mogu u obratnom smjeru.

Moja piatanja proizilaze iz ličnog studiranja i ličnog iskustva kao muslimana.

Apologetika nije samo za odbranu "kršćanstva" to ne disciplina koja se uči u svim teološkim školama kod svih konfesija. Ime može biti drugo, ali je suština ista. Odbrana vjere.
Svojim postom si odradio dio apologetskog posla kada je u pitanju odbrana vjere u Islamu. Postoji i Islamska Apologetika. Provjeri šta je DAWA - http://www.google.ba/search?hl=bs&clien ... Tra%C5%BEi
Iznošenje argumenata koji se koriste već neko kraće vrijem u domenu interkonfesionalne debate "koja je vjerska usmjerenost ispravna" je u najmanju ruku pokušaj korištenja apologetkih metoda ubjeđivanja. Tako da si se malo zezno ako misliš da ovde nema apologetike i debate. Ima je i to jako puno, i ponekad se ljudi toliko zanesu da zaborave da je "zdrav razum" relativan pojam od osobe do osobe. A da argumenti moraju ispunjavati, opet i oni, neke sveopšte prihvaćene standarede.

I postoje kriteriji dijaloga i diskusije i debate.To su tri različita oblika komuniciranja.

A o "matematičkim činjenicama" su več jako puno rekli drugi.

Pozdrav
murat arslan

#18 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by murat arslan »

PRO testant wrote:
murat arslan wrote:
PRO testant wrote:

Pozdrav
Da'wa nije apolgetika. Ona je muslimanima naređena. Prije je možeš usporediti sa misionarstvom.
murat arslan

#19 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by murat arslan »

nellington wrote:
murat arslan wrote: A i ta matematika, ljudi bez veze, čisto iz ljubavi prema ovoj knjizi, uzmu pa prebrajaju riječi i slova/harfove u Kur'anu i porede brojčane vrijednosti slova i sl (ne mogu ti ovdje sve nabrajati, ako te interesuje pročitaj "Kur'an nenadmašni fenomen" od dr. Caner Taslaman) i dobiju rezltat čija je vjerovatnoća 1/3.610.000 da se takav raspored slova i riječi desi slučajno. :D
Pošto mi nije baš pri ruci ta knjiga, možeš li mi samo objasniti šta je ovdje tako zanimljivo - tj šta nam znači to da je ta vjerovatnoća 1/3.610.000? Čisto onako, informativno me zanima - vjernik sam i bez numeričkih dokaza :)
To znači: da je Muhamed a.s. sam pisao Kur'an, vjerovatnoća da se tako "potrefi" raspored riječi i slova je jednom u 3.610.000 slučajeva. Ovo je samo dio rezultata vjerovatnoće obrađenih u ovoj opservaciji.
Vjerniku koji je doživio vjeru ne trebaju više nikakvi dokazi, ali ovakve stvari potvrđuju istinitost Kur'ana i pozivaju na razmišljnje one koji to hoće.
A mene pomalo i ljuti što se ovakve stvari postavljaju ovdje, jer očito je samo izazivaju jed, srdžbu i bahatost mnogih, (mislim na jedan post koji je navjerovatnije skinut, a bio je pod istim nazivom) a nigdje na ovim forumima nećeš naći da je neko drastično promijenio svoje mišljenje, pa kakav god dokaz mu donio.
murat arslan

#20 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by murat arslan »

PRO testant wrote:
murat arslan wrote:
PRO testant wrote:
Legendo moja,

Skroz si profulao suštinu mojih pitanja. Vidi o kome se radi u postu, i kako je post koncipiran.
Ko je u stvari doveden u pitanje mojim postom, Islam ili Dedat?
Dobro, s koja su to pravila ili standardi debate prekršeni u konkretom slučaju?
Ja o tom čovjeku ne znam ništa, osim onog njegovog razgovora sa fratrom ili već kim u africi.
KotromanichII

#21 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by KotromanichII »

Ovom dokazu se necete moci oduprijeti.

Allah Gospodar univerzuma kaze:

Reci: “Kad bi se svi ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur’an, oni, takav kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali.” (Al-Isra’, 88)

Geometrija u Kuranu

Ovo je jedan od najjacih dokaza da je kuran od Allaha, pogledaj te kako je kuran konstruisan i programiran, da ajeti matematicki suradjuju jedni sa drugima. Arapska slova imaju svoju brojcanu vrijednost, rijec Allah ima brojcanu vrijednost "931", pogledaj te ovo savresenstvo Kurana.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
KotromanichII

#22 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by KotromanichII »

Ovaj kvadrat je cudo jedno veliko
a ovo sam ja pronasao u ovom kvadratu

Image

Image

Obadvije dijagonale imaju isti zbir broja 241 :thumbup:
Neelix

#23 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by Neelix »

:lol:
KotromanichII

#24 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by KotromanichII »

neliz manje smijeha a vise rada, u ruke excel i uvjeri se

evo narode ja sam rijesio, uradio sam tako da uzmem svoje brojeve ofrlje i stavio ih u kockicu
:-) evo vam dokaza da je Kuran od boga e ne od covjeka

sporedite moj kvadrat sa kuranski kvadratom, moj nidje veze svezom, iako sam pratio istu shemu kao kuranski kvadrat

Image

Image

Image

Image

Sporedite moju kocku sa kuranskom pa ce te vidjeti da u mojoj kocki nisam ni jedan slucaj da se podudaraju cifre, sto znaci da je ono djelo Bozije te nije moglo nikako slucajno doci tu.
PRO testant

#25 Re: Kur'an najsavrsenija mudziza

Post by PRO testant »

http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /091209109

Ne mogoh odliti a da ne postavim link - tele sa znakom Krsta.
Image

:D
Post Reply