Ne postoji tema, a ne bi bilo lose razmijeniti misljenje o preferencijama, razlozima, nacinima, itd. itd., kome dati glas na opcim izborima 2010. godine.
Npr. iz perspektive pro-bosanske politicko/ekonomske opcije, moje misljenje je da bi najbolje bilo:
prvih 50% porodice natjerati da glasaju za
(zbog tih i tih kvaliteta):
- Predsjednik: Silajdzic Haris
(vanjska politika, odnosi sa islamskim zemljama, izgradjen status u EU i USA, radikalizam/batina)
- BiH: SDP
(domovi u kojima se odlucuje o buducem ustavu BiH, dobri odnosi sa strancima i OHR-om, relaksacija odnosa sa RS)
- FBiH: SBB
(federalni parlament, kakav/takav koncept upravljanja ekonomijom, projekti bosnjackog naroda u BiH, CG, Kos dobri za BiH)
- KS: SDP
(kantonalni parlament glavnog grada, odnosi sa strancima koji su uglavom u g.g., upravljanje ekonomskim resursima KS)
drugih 50% porodice natjerati da glasaju za
(zbog tih i tih kvaliteta):
- Predsjednik: Komsic Zeljko
(vanjska politika, odnosi sa zapadnim zemljama i RH, socijalisticka internacionala, tolerancija/mrkva)
- BiH: SDP
( - || - )
- FBiH: NSRzB
(federalni parlament, kakav/takav koncept upravljanja ekonomijom, projekti hrvatskog naroda u BiH dobri za BiH)
- KS: SDP
( - || - )
Kakva su vasa misljenja i prijedlozi???
Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
- bihpatriot
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.
Tema je za pod-podforuma Izbori 2010., a ne za ovdje.
Tema je za pod-podforuma Izbori 2010., a ne za ovdje.
- suncica24
#3 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
a jesi ih smuckao, masala
uz ovako postavljenu piramidu, kako mislis da jedan s drugim nivoi suradjuju?
nikako, kao i do sad, zar ne
- bihpatriot
#4 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
Recimo, ja ne simpatiziram SDP glede ekonomskih pitanja, uzimajuci u obzir poduzetnicke promasaje njihovih kljucnih ljudi na privatnom planu - ako nisu sebi znali napraviti kompanije, kako ce tek narodu. Ono gdje mislim da je SDP najjaci, jeste uspostavljanje kvalitetnog&efikasnog zakonsko&izvrsnog aparata i odnosi sa strancima. Zato mislim da je SDP najbolji izbor za drzavni parlament i vanjsku politiku.PipiDugaDevetka wrote:Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.
Glede ekonomskih pitanja, s obzirom da su SDA, SBiH, i SDP pokazali malo, mislim da treba dati sansu privrednicima - a tu jedini koji imaju odredjeni kredibilitet su SBB i NSRzB - mada bih licno volio da je obrnuto (prvospomenute i drugospomenute stranke). Zato mislim da je najbolje da za federalnu vlast budu izabrane ekonomski-orjentirane stranke.
Stoji ovo. Neka moderacija prebaci ako smatra za shodno.Tema je za pod-podforuma Izbori 2010., a ne za ovdje.
- bihpatriot
#5 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
Pa biti ce smuckano i ovako i onako - bitan je kvalitet mucke, coctail-a.suncica24 wrote:a jesi ih smuckao, masala![]()
A inace, kako suradjuju nivoi, ono inace? Drzavna, federalna, i kantonalna suradnja - na koji nacin mogu suradjivati?
-
gurabija78
#6 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
bihpatriot wrote:Recimo, ja ne simpatiziram SDP glede ekonomskih pitanja, uzimajuci u obzir poduzetnicke promasaje njihovih kljucnih ljudi na privatnom planu - ako nisu sebi znali napraviti kompanije, kako ce tek narodu. Ono gdje mislim da je SDP najjaci, jeste uspostavljanje kvalitetnog&efikasnog zakonsko&izvrsnog aparata i odnosi sa strancima. Zato mislim da je SDP najbolji izbor za drzavni parlament i vanjsku politiku.PipiDugaDevetka wrote:Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.
Glede ekonomskih pitanja, s obzirom da su SDA, SBiH, i SDP pokazali malo, mislim da treba dati sansu privrednicima - a tu jedini koji imaju odredjeni kredibilitet su SBB i NSRzB - mada bih licno volio da je obrnuto (prvospomenute i drugospomenute stranke). Zato mislim da je najbolje da za federalnu vlast budu izabrane ekonomski-orjentirane stranke.
Stoji ovo. Neka moderacija prebaci ako smatra za shodno.Tema je za pod-podforuma Izbori 2010., a ne za ovdje.
jadna nam majka svima ako kredibilitet koji su pokazali SBB i NSRZB u privredi bude standardan i pohvalan...
- bihpatriot
#7 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
Jadna nam majka ako svoj ekonomski kredibilitet nastave pokazivati SDA, SBiH, i SDP. No, glupo je pamfletirati na ovakav nacin.gurabija78 wrote:bihpatriot wrote:Recimo, ja ne simpatiziram SDP glede ekonomskih pitanja, uzimajuci u obzir poduzetnicke promasaje njihovih kljucnih ljudi na privatnom planu - ako nisu sebi znali napraviti kompanije, kako ce tek narodu. Ono gdje mislim da je SDP najjaci, jeste uspostavljanje kvalitetnog&efikasnog zakonsko&izvrsnog aparata i odnosi sa strancima. Zato mislim da je SDP najbolji izbor za drzavni parlament i vanjsku politiku.PipiDugaDevetka wrote:Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.
jadna nam majka svima ako kredibilitet koji su pokazali SBB i NSRZB u privredi bude standardan i pohvalan...
Hajde konkretno, poimenicno, da vidimo sta su to na privatnom planu napravili kljucni ljudi pojedinih stranaka??? Lista uspjesnih proizvodnih kompanija koje su izgradili???
-
convict
#8 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?
E pa samo zamislite da na vlasti u FBiH imamo koaliciju SBB - NSRzB. Koje bi to veselje bilo!
Kakvi crni privrednici - jedno je biti privrednik, a drugo ratni i poratni profiter.
Prvi nikad nije objasnio odakle mu prvi milion, a praviti toranj od drzavnih para uz smiješne kamate i onda te prostore izdavati opet državnim agencijama i nije neka genijalna biznis ideja. Samo treba biti u pravo vrijeme na pravom mjesto i biti dobar s "pravim" ljudima. Također, nikad se nije do kraja razotkrilo kako se završila afera sa neplaćenim porezima, koja je pokrenuta još u vrijeme Bičakčića. U tom kontekstu, čak je i Selimović bolji privrednik od FahrA.
O drugom se također manje-više sve zna. Bilo je sve i na sudu, a sudski epilog više govori o našoj pravnoj državi nego o Lijanovićima. Pustite evo mene jednu deceniju da ne plaćam carine i prelevmane, vidjet ćete kakav ću biznis napraviti.
E zamislite sad da ova dvojica pod svoje uzmu agenciju za privatizaciju, telekom, 2 elektroprivrede, federalni budžet. Zimbabve nam ne bi bio ravan, a o vremenu koalicije SDA-SBiH-HDZx2 bi pričali kao o starim dobrim vremenima
Kakvi crni privrednici - jedno je biti privrednik, a drugo ratni i poratni profiter.
Prvi nikad nije objasnio odakle mu prvi milion, a praviti toranj od drzavnih para uz smiješne kamate i onda te prostore izdavati opet državnim agencijama i nije neka genijalna biznis ideja. Samo treba biti u pravo vrijeme na pravom mjesto i biti dobar s "pravim" ljudima. Također, nikad se nije do kraja razotkrilo kako se završila afera sa neplaćenim porezima, koja je pokrenuta još u vrijeme Bičakčića. U tom kontekstu, čak je i Selimović bolji privrednik od FahrA.
O drugom se također manje-više sve zna. Bilo je sve i na sudu, a sudski epilog više govori o našoj pravnoj državi nego o Lijanovićima. Pustite evo mene jednu deceniju da ne plaćam carine i prelevmane, vidjet ćete kakav ću biznis napraviti.
E zamislite sad da ova dvojica pod svoje uzmu agenciju za privatizaciju, telekom, 2 elektroprivrede, federalni budžet. Zimbabve nam ne bi bio ravan, a o vremenu koalicije SDA-SBiH-HDZx2 bi pričali kao o starim dobrim vremenima
- muha_sa