Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Locked
bihpatriot

#1 Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by bihpatriot »

Ne postoji tema, a ne bi bilo lose razmijeniti misljenje o preferencijama, razlozima, nacinima, itd. itd., kome dati glas na opcim izborima 2010. godine.

Npr. iz perspektive pro-bosanske politicko/ekonomske opcije, moje misljenje je da bi najbolje bilo:

prvih 50% porodice natjerati da glasaju za
(zbog tih i tih kvaliteta):

- Predsjednik: Silajdzic Haris
(vanjska politika, odnosi sa islamskim zemljama, izgradjen status u EU i USA, radikalizam/batina)
- BiH: SDP
(domovi u kojima se odlucuje o buducem ustavu BiH, dobri odnosi sa strancima i OHR-om, relaksacija odnosa sa RS)
- FBiH: SBB
(federalni parlament, kakav/takav koncept upravljanja ekonomijom, projekti bosnjackog naroda u BiH, CG, Kos dobri za BiH)
- KS: SDP
(kantonalni parlament glavnog grada, odnosi sa strancima koji su uglavom u g.g., upravljanje ekonomskim resursima KS)

drugih 50% porodice natjerati da glasaju za
(zbog tih i tih kvaliteta):

- Predsjednik: Komsic Zeljko
(vanjska politika, odnosi sa zapadnim zemljama i RH, socijalisticka internacionala, tolerancija/mrkva)
- BiH: SDP
( - || - )
- FBiH: NSRzB
(federalni parlament, kakav/takav koncept upravljanja ekonomijom, projekti hrvatskog naroda u BiH dobri za BiH)
- KS: SDP
( - || - )

Kakva su vasa misljenja i prijedlozi???
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by PipiDugaDevetka »

Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.

Tema je za pod-podforuma Izbori 2010., a ne za ovdje.
suncica24

#3 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by suncica24 »

a jesi ih smuckao, masala :D

uz ovako postavljenu piramidu, kako mislis da jedan s drugim nivoi suradjuju?
nikako, kao i do sad, zar ne :run:
bihpatriot

#4 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by bihpatriot »

PipiDugaDevetka wrote:Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.
Recimo, ja ne simpatiziram SDP glede ekonomskih pitanja, uzimajuci u obzir poduzetnicke promasaje njihovih kljucnih ljudi na privatnom planu - ako nisu sebi znali napraviti kompanije, kako ce tek narodu. Ono gdje mislim da je SDP najjaci, jeste uspostavljanje kvalitetnog&efikasnog zakonsko&izvrsnog aparata i odnosi sa strancima. Zato mislim da je SDP najbolji izbor za drzavni parlament i vanjsku politiku.

Glede ekonomskih pitanja, s obzirom da su SDA, SBiH, i SDP pokazali malo, mislim da treba dati sansu privrednicima - a tu jedini koji imaju odredjeni kredibilitet su SBB i NSRzB - mada bih licno volio da je obrnuto (prvospomenute i drugospomenute stranke). Zato mislim da je najbolje da za federalnu vlast budu izabrane ekonomski-orjentirane stranke.
Stoji ovo. Neka moderacija prebaci ako smatra za shodno.
bihpatriot

#5 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by bihpatriot »

suncica24 wrote:a jesi ih smuckao, masala :D

uz ovako postavljenu piramidu, kako mislis da jedan s drugim nivoi suradjuju?
nikako, kao i do sad, zar ne :run:
Pa biti ce smuckano i ovako i onako - bitan je kvalitet mucke, coctail-a. :)

A inace, kako suradjuju nivoi, ono inace? Drzavna, federalna, i kantonalna suradnja - na koji nacin mogu suradjivati? :)
gurabija78

#6 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by gurabija78 »

bihpatriot wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Svi moji u porodici će glasati za Željku Komšića i SDP na svim nivoima vlasti. Neće prihvatiti da glasaju za kompletne liste, nego ću se raspitati za starost kandidata i uglavnom, glasati samo za mladje od 45 godina, sa ponekim izuzetkom.
Recimo, ja ne simpatiziram SDP glede ekonomskih pitanja, uzimajuci u obzir poduzetnicke promasaje njihovih kljucnih ljudi na privatnom planu - ako nisu sebi znali napraviti kompanije, kako ce tek narodu. Ono gdje mislim da je SDP najjaci, jeste uspostavljanje kvalitetnog&efikasnog zakonsko&izvrsnog aparata i odnosi sa strancima. Zato mislim da je SDP najbolji izbor za drzavni parlament i vanjsku politiku.

Glede ekonomskih pitanja, s obzirom da su SDA, SBiH, i SDP pokazali malo, mislim da treba dati sansu privrednicima - a tu jedini koji imaju odredjeni kredibilitet su SBB i NSRzB - mada bih licno volio da je obrnuto (prvospomenute i drugospomenute stranke). Zato mislim da je najbolje da za federalnu vlast budu izabrane ekonomski-orjentirane stranke.

jadna nam majka svima ako kredibilitet koji su pokazali SBB i NSRZB u privredi bude standardan i pohvalan... :roll:
bihpatriot

#7 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by bihpatriot »

gurabija78 wrote:
bihpatriot wrote:

jadna nam majka svima ako kredibilitet koji su pokazali SBB i NSRZB u privredi bude standardan i pohvalan... :roll:
Jadna nam majka ako svoj ekonomski kredibilitet nastave pokazivati SDA, SBiH, i SDP. No, glupo je pamfletirati na ovakav nacin.

Hajde konkretno, poimenicno, da vidimo sta su to na privatnom planu napravili kljucni ljudi pojedinih stranaka??? Lista uspjesnih proizvodnih kompanija koje su izgradili???
convict

#8 Re: Za koga, kako, zasto... glasati na izborima 2010.?

Post by convict »

E pa samo zamislite da na vlasti u FBiH imamo koaliciju SBB - NSRzB. Koje bi to veselje bilo! :x

Kakvi crni privrednici - jedno je biti privrednik, a drugo ratni i poratni profiter.

Prvi nikad nije objasnio odakle mu prvi milion, a praviti toranj od drzavnih para uz smiješne kamate i onda te prostore izdavati opet državnim agencijama i nije neka genijalna biznis ideja. Samo treba biti u pravo vrijeme na pravom mjesto i biti dobar s "pravim" ljudima. Također, nikad se nije do kraja razotkrilo kako se završila afera sa neplaćenim porezima, koja je pokrenuta još u vrijeme Bičakčića. U tom kontekstu, čak je i Selimović bolji privrednik od FahrA.

O drugom se također manje-više sve zna. Bilo je sve i na sudu, a sudski epilog više govori o našoj pravnoj državi nego o Lijanovićima. Pustite evo mene jednu deceniju da ne plaćam carine i prelevmane, vidjet ćete kakav ću biznis napraviti.

E zamislite sad da ova dvojica pod svoje uzmu agenciju za privatizaciju, telekom, 2 elektroprivrede, federalni budžet. Zimbabve nam ne bi bio ravan, a o vremenu koalicije SDA-SBiH-HDZx2 bi pričali kao o starim dobrim vremenima :run:
Locked