Čini se da odgovor nije teško naslutiti
- Fair Life
#1 Čini se da odgovor nije teško naslutiti
"Zbog čega, i pored toga što postoji dovoljno dokaza za procesuiranje zločinaca, niko od nadležnih do dana današnjeg nije prstom mrdnuo po tom pitanju", pita se Enes. "Ekshumirano je i identifikovano oko 380 leševa, postoje svjedočenja preživjelih logoraša, ali i izjave samih srpskih vojnika."
Zbog čega????????
Zbog čega????????
- muha_sa
#2 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
eeeeeeFair Life wrote:"Zbog čega, i pored toga što postoji dovoljno dokaza za procesuiranje zločinaca, niko od nadležnih do dana današnjeg nije prstom mrdnuo po tom pitanju", pita se Enes. "Ekshumirano je i identifikovano oko 380 leševa, postoje svjedočenja preživjelih logoraša, ali i izjave samih srpskih vojnika."
Zbog čega????????
Nego--jebeš forum--fataj se kakvog udruženja-presavite tabak i tužite genocidnu tvorevinu za sve patnje koje si podnjeo ni kriv nit dužan.
Kad ovi mamlazi koji su vec 15.godina na vlasti ne znaju tužit i odštetu tražit za sve što su nam porušili,popljackali i popalili hajte bar vi preživjeli logoraši to uradite.
- Fair Life
#3 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Jebo Muha ostetu. Ne moze se to platiti, ali bi trebalo smradove maketi sa ulica i pozatvarati radi buducnosti onih koji tek sad na svijet dolaze. Pitam se gdje? Nema tih zatvorskih kapaciteta.
A to da pojedinci preuzmu ulogu drzave i da se tuzakaju sa zlocincima... bez veze je.
A to da pojedinci preuzmu ulogu drzave i da se tuzakaju sa zlocincima... bez veze je.
- muha_sa
#4 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
prijatelju dragi--nije fol u odšteti nit postoji ta lova kojom ce ti neko platit samo trenutak kad te neki bandit poveo s kucnog praga----konta Muha to-- jednostavno zbog principa treba tužit genocidnu tvorevinu--a i zbog buducih pokoljenja.Fair Life wrote:Jebo Muha ostetu. Ne moze se to platiti, ali bi trebalo smradove maketi sa ulica i pozatvarati radi buducnosti onih koji tek sad na svijet dolaze. Pitam se gdje? Nema tih zatvorskih kapaciteta.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Druže Fair...onu pravdu na koju misliš, zasigurno nećeš doživjeti. Zemlja iz koje si nije skrojena po mjeri pravde već po mjeri nepravde i prava jačega, i nije jedina takva.
Hiljade kao ti su platili cijenu stvaranja teritorije gdje će jedni biti "svoji na svome", a drugi pastorčad ili imena uklesana na ploče memorijalnih centara.
Ono što je vrijedno poštovanja je da još uvijek ne prihvataš ljudsko zlo, pa hvala ti što i mene podsjeti da je ravnodušnost ravna opravdanju tog zla.
@gog
Hiljade kao ti su platili cijenu stvaranja teritorije gdje će jedni biti "svoji na svome", a drugi pastorčad ili imena uklesana na ploče memorijalnih centara.
Ono što je vrijedno poštovanja je da još uvijek ne prihvataš ljudsko zlo, pa hvala ti što i mene podsjeti da je ravnodušnost ravna opravdanju tog zla.
@gog
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Osnovano je Udruženje žrtava opkoljenog Sarajeva koje svoje članstvo povećava time što nudi zajedničko utuživanje RS i VRS. Međutim, cijenjeni @nokia6170 je objasnio na temi na podforumu Sarajevo zašto je sada kasno utuživati, te tako razotkrio ublehu ovog Udruženja i nesposobnost naših vlasti:
nokia6170 na temi http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=72627&start=25 wrote:
A sad nagradno pitanje: Sto ovo nije uradjeno dok nisu zastarjeli svi rokovi naknade stete?
Sto dosad Grad Sarajevo, Kanton sarajevo, Opcine nisu tuzile RS za svu unistenu imovinu od strane VRS, odnosno RS?
Stambene jedinice, Fabrike, Neboderi, Muzeji, ulice, mostovi, Vijecnica, Hoteli...itd itd.
Odgovor vrlo jednostavan: na prvom mjestu neznanje, na drugom nesposobnost....sto samo potvrdjuje staru da je narod nista drugo do najobicnija stoka....a da je njegovim politicarima radi lakseg vladanja u interesu da narod zadrze stokom....kratkorocno osiguravaju vlast, dugorocno dovode do destrukcije i dekadencije svog vlastitog naroda, tj. stoke.
Jedini koji je tuzio RS za unistenu kucu je bio onaj jedan iz Gorazda i dobio naravno spor na sudu i to RS sudu....i onaj iz Trebinja za otudjenu pokretnu imovinu na pcoetku rata od strane trebinjskih vlasti.
Zasto je Islamska zajednica cekala toliko godina da podnese tuzbe protiv RS-a za unistene dzamije?
hiljadu zasto, nijedno zato
-
stari grad Visegrad
#7 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
"Neki " - malobrojni su tuzili bez uspjeha. Trbaju oticu u Strazbur ili razvaliti genocidnu. A zasto im mi ne bi pomogli u tuzbama ako vec znamo da kritikujemo?
Avaz wrote:
Hrustanović: Sud u Banjoj Luci tvrdi da je tužba protiv RS neosnovana te traži da platim taksu od 1.650 KM
Umjesto da rješava tužbe, Sud u Banjoj Luci od žrtava traži ogromne takse. To je pritisak da odustanemo, kaže Karović
Veličina slova: E. GORINJAC 03/08/2010 07:37:00
Karović: Sudstvo pod patronatom politike (Foto: M. Kadrić) Tahir Hrustanović jedan je od 1.759 članova Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo koji su tužili Republiku Srpsku u Osnovnom sudu u Banjoj Luci za naknadu nematerijalne štete nanesene tokom agresije na BiH.
Visoke takse
- Kada sam se vraćao kući s posudama vode 1993. godine, u Nedžarićima me snajperista Goran Vasić pogodio u grlo. U bolnici sam bio dva mjeseca. Podnio sam tužbu protiv RS i oni mi sada kažu da je ona nesnovana i traže da platim taksu od 1.650 KM. Ja sam invalid 90 posto, imam cijelu dokumentaciju koju sam dostavio u tužbi - kaže Hrustanović.
Ni nakon više od tri godine od kada su članovi Unije podnijeli prve tužbe u Osnovnom sudu u Banjoj Luci njihovi predmeti nisu došli na red za rješavanje. U zadnjih nekoliko dana počeli su im stizati zahtjevi za naknadu sudske takse.
- Dolazili su nam i zahtjevi da dostavimo dodatnu dokumentaciju. Između ostalog, tražili su da dostavimo svoj statut i niz drugih bespotrebnih papira. To smo i uradili, zbog čega smo imali ogromne troškove. Više nemaju šta da traže i počeli su slati zahtjeve za plaćanje ogromne takse - kaže Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS.
Karović dodaje da su im tražili i "dokaz kojim se utvrđuju činjenice i činjenica na osnovu koju tužilac zasniva tužbu".
- Zar treba dokazivati činjenicu da je nekome granata otkinula dio tijele ili ubila dijete kada smo već sve to poslali uz tužbe, kao i medicinsku dokumentaciju. Ovo samo govori koliko je sudstvo u Banjoj Luci pod patronatom politike - kaže Karović.
Neće odustati
Unija civilnih žrtava rata KS povukla je tužbe s banjalučkog suda sredinom prošlog mjeseca, ali ne odustaju od tužbe protiv RS.
- Zahtjevi za naplatu takse nisu ništa drugo do pritisak da odustanemo. Civilne žrtve rata su populacija koja je oslobođena plaćanja sudske takse, mada oni kažu da kod njih nije tako. U Federaciji jesu, a to je jedan od razloga zbog čega ćemo mi tužbe protiv RS podnijeti Općinskom sudu u Sarajevu, kao i u drugim gradovima - kaže Karović.
Ona dodaje i da je, prema evidenciji Unije, u Sarajevu više od 4.000 osoba koje imaju pravno riješen status civilne žrtve rata.
Provalili u prostorije Unije
- U noći s nedjelje na ponedjeljak za sada nepoznate osobe provalile su u prostorije Unije civilnih žrtava rata u Sarajevu u ulici Marka Marulića. Provalnici su prerezali metalne rešetke, a potom razbili staklo i ušli u prostorije. Policija je uradila svoj posao i otišla. Koliko smo mogli primijetiti, ništa od dokumentacije, niti ostalih stvari nije otuđeno, osim što je sve ispremetano - kaže Karović.
- Fair Life
#8 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Trebaju li se to pojedinci/zrtve prihvatiti posla za kojeg su "neki" i te kako dobro placeni i pretplaceni sa drzavnih jasala ?stari grad Visegrad wrote:"Neki " - malobrojni su tuzili bez uspjeha. Trbaju oticu u Strazbur ili razvaliti genocidnu. A zasto im mi ne bi pomogli u tuzbama ako vec znamo da kritikujemo?
Avaz wrote:
....
Tema je, da ti pojasnim, kad vec sam nisi skontao:
Zasto drzava ne cini dovoljno ili cini gotovo nista da se pojedinci koji su cinili zlocine za vrijeme rata u BiH strpaju u prdekane da zrtve rata ne moraju na ulici se sklanjati u stranu svojim dojucerasnjim dzelatima?
Jasnije malo?
-
stari grad Visegrad
#9 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Slazem se da drzavne institucije snose najvecu odgovornost.Fair Life wrote:Trebaju li se to pojedinci/zrtve prihvatiti posla za kojeg su "neki" i te kako dobro placeni i pretplaceni sa drzavnih jasala ?stari grad Visegrad wrote:"Neki " - malobrojni su tuzili bez uspjeha. Trbaju oticu u Strazbur ili razvaliti genocidnu. A zasto im mi ne bi pomogli u tuzbama ako vec znamo da kritikujemo?
Zasto drzava ne cini dovoljno ili cini gotovo nista da se pojedinci koji su cinili zlocine za vrijeme rata u BiH strpaju u prdekane da zrtve rata ne moraju na ulici se sklanjati u stranu svojim dojucerasnjim dzelatima?
Jasnije malo?
Ipak svi gradjani jesu cinioci drustva i trebaju imati incijativu a NE SAMO CEKATI.
- veljaca
#10 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Ima jedna dobra izreka :
- Ne pitaj se sta drzava moze uciniti za tebe, nego sta ti mozes uciniti za drzavu ....

- Ne pitaj se sta drzava moze uciniti za tebe, nego sta ti mozes uciniti za drzavu ....
-
gurabija78
#11 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
zato sto u tim istim drzavnim institucijama sjede oni koji bi po tvome bili tuzeni.... ne znam sta tu nije jasno... pa nece valjda potpisati tuzbu protiv samih sebe?Fair Life wrote:Trebaju li se to pojedinci/zrtve prihvatiti posla za kojeg su "neki" i te kako dobro placeni i pretplaceni sa drzavnih jasala ?stari grad Visegrad wrote:"Neki " - malobrojni su tuzili bez uspjeha. Trbaju oticu u Strazbur ili razvaliti genocidnu. A zasto im mi ne bi pomogli u tuzbama ako vec znamo da kritikujemo?
Avaz wrote:
....
Jasnije malo?
-
gurabija78
#12 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
i sam najveci i najjaci u komsija nam, izjavio je da ne zeli da srbima sude neki tamo muslimani u Sudu BiH...
zato je mozda bolje da postoje pojedinci koji ce pravdu polako ali sigurno uspjeti dovesti donekle, sumnjam do kraja...
zato je mozda bolje da postoje pojedinci koji ce pravdu polako ali sigurno uspjeti dovesti donekle, sumnjam do kraja...
-
zavrzlama
#14 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Za@fair life
ja srecom nisam bio u logoru ..da sam kojim slucajem bio uhvacen ni kriv ni duzan i da je mene neko tesko maltretirao i izivljavao se na meni...jednostavno bi zapamtio bar jednog od dzelata i kasnije sebi dao zadatak da mu sam presudim..jebo ja sudstvo kad ja moram svog dzelata tuziti njemu a on mi danas sudija....dzelati slobodbo hodaju jer je bosnjo merhametli,jer ne zeli da svojom osvetom neko kasnije neduzan plati za njega..,medjutim ja se ne bi osvrtao na tako sto i sam bi presudio onom koji me maltretirao psihicki i fizicki unistavao u logoru....
ja srecom nisam bio u logoru ..da sam kojim slucajem bio uhvacen ni kriv ni duzan i da je mene neko tesko maltretirao i izivljavao se na meni...jednostavno bi zapamtio bar jednog od dzelata i kasnije sebi dao zadatak da mu sam presudim..jebo ja sudstvo kad ja moram svog dzelata tuziti njemu a on mi danas sudija....dzelati slobodbo hodaju jer je bosnjo merhametli,jer ne zeli da svojom osvetom neko kasnije neduzan plati za njega..,medjutim ja se ne bi osvrtao na tako sto i sam bi presudio onom koji me maltretirao psihicki i fizicki unistavao u logoru....
- exliberal
#15 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Zavrzlamazavrzlama wrote:Za@fair life
Ti nisi bio u logoru tako da price sta bi ti radio nepiju vode. Eto sad da ja napisem sta su meni i mojoj familij radili po Sarajevu na pocetku rata garantujem ti da ce neko napisat da lazem, cetnik...neko ce neko napisat sto ih nisi prijavio, tuzio..nepije vode, sve smo probali i nista.....eno ih dan danas se sepure po gradu ljudi koji su nas zatvarali i ubijali i sta sad....jel ja treba da uzmem geveru i da sam sudim i presudjujem ? Jesam li ja merhametli sto to nisam uradio ? Ja mogu da razumijem Faira u potpunosti i njegovu razocaranosti za neku pravdu i istinu.
Znas kad sam se ja osjecao najgore, kad sam se nasao u nekoj kafani sa dijelom familije u tom "istocnom Sarajevu" poslije rata i meni jedan seljak sa Romanije, sto se tu zatekao kaze, "ti si alijin srbin sta ces ti ovdje" i onako sav teatralan izadje, ko biva gadi mu se sto sam ja tu ...a onda ga vidim kako se srece sa jednim od tih bosnjackih "heroja" sto je meni o glavi radio da dogovara posao sa tim istim srpskim "herojima" .....tad sam rekao poserem se ja na ovu drzavu i njen narod....odoh ja odavde
-
zavrzlama
#16 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
mozda si u u pravu,jer govoim o necemu sto nisam prezivio..samo kazem da ne podnosim klasicnu pricu neke osobe koja prica da zna tacno ko ga mjesecima prebijao,ubio mu pola familije,sestreu silovao i izivljavao se nad njime,i da istu osobu cesto srece na ulici,i onda trazi pravdu od zakona i vise je kiman na drzavu nego na onog ko ga mucio i prebijao...ja bi prvo rascistio sa onim ko me prebijao,pa nek onda mene preko drzave tuzi taj koga bi ja isprebijao istom mjerom kao on mene..neke se stvari rjesavaju i u cetiri oka...u pitanju je moral i ponos,a te stvari se ne dobijaju po sudovima...moje licno ubjedjenje(mada nisam nikad u zivotu ni samaraom nikog udario)ali da mi se desila strahota u porodici ili meni licno,a znam ko je pocinioc"preskocio bi zakon i sud"exliberal wrote:Zavrzlamazavrzlama wrote:Za@fair life
Ti nisi bio u logoru tako da price sta bi ti radio nepiju vode. Eto sad da ja napisem sta su meni i mojoj familij radili po Sarajevu na pocetku rata garantujem ti da ce neko napisat da lazem, cetnik...neko ce neko napisat sto ih nisi prijavio, tuzio..nepije vode, sve smo probali i nista.....eno ih dan danas se sepure po gradu ljudi koji su nas zatvarali i ubijali i sta sad....jel ja treba da uzmem geveru i da sam sudim i presudjujem ? Jesam li ja merhametli sto to nisam uradio ? Ja mogu da razumijem Faira u potpunosti i njegovu razocaranosti za neku pravdu i istinu.
Znas kad sam se ja osjecao najgore, kad sam se nasao u nekoj kafani sa dijelom familije u tom "istocnom Sarajevu" poslije rata i meni jedan seljak sa Romanije, sto se tu zatekao kaze, "ti si alijin srbin sta ces ti ovdje" i onako sav teatralan izadje, ko biva gadi mu se sto sam ja tu ...a onda ga vidim kako se srece sa jednim od tih bosnjackih "heroja" sto je meni o glavi radio da dogovara posao sa tim istim srpskim "herojima" .....tad sam rekao poserem se ja na ovu drzavu i njen narod....odoh ja odavde
- Fair Life
#17 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Zavrzlama... da li si ti procitao citav clanak na prvom postu ove teme??
- Novi_Nick
#18 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Fair,Fair Life wrote:Jebo Muha ostetu. Ne moze se to platiti, ali bi trebalo smradove maketi sa ulica i pozatvarati radi buducnosti onih koji tek sad na svijet dolaze. Pitam se gdje? Nema tih zatvorskih kapaciteta.
Muha je upravu, najbolje ce te respektovat kad ih udaris po dzepu odnosno novcaniku
Pozdrav za tebe Fair
- Fair Life
#19 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Nismo se razumjeli...Novi_Nick wrote:Fair,Fair Life wrote:Jebo Muha ostetu. Ne moze se to platiti, ali bi trebalo smradove maketi sa ulica i pozatvarati radi buducnosti onih koji tek sad na svijet dolaze. Pitam se gdje? Nema tih zatvorskih kapaciteta.
Muha je upravu, najbolje ce te respektovat kad ih udaris po dzepu odnosno novcaniku![]()
Pozdrav za tebe Fair
Meni ne treba ni respekta ni para.
Pitanje je... zasto drzava na funkcionise po tom pitanju?
Da li je pao kakav medjuentitetski dogovor u vrhu u smislu "ne optuzuj ti moje, necu ni ja tvoje"?
- veljaca
#20 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
zavrzlama wrote:mozda si u u pravu,jer govoim o necemu sto nisam prezivio..samo kazem da ne podnosim klasicnu pricu neke osobe koja prica da zna tacno ko ga mjesecima prebijao,ubio mu pola familije,sestreu silovao i izivljavao se nad njime,i da istu osobu cesto srece na ulici,i onda trazi pravdu od zakona i vise je kiman na drzavu nego na onog ko ga mucio i prebijao...ja bi prvo rascistio sa onim ko me prebijao,pa nek onda mene preko drzave tuzi taj koga bi ja isprebijao istom mjerom kao on mene..neke se stvari rjesavaju i u cetiri oka...u pitanju je moral i ponos,a te stvari se ne dobijaju po sudovima...moje licno ubjedjenje(mada nisam nikad u zivotu ni samaraom nikog udario)ali da mi se desila strahota u porodici ili meni licno,a znam ko je pocinioc"preskocio bi zakon i sud"exliberal wrote:Zavrzlamazavrzlama wrote:Za@fair life
- Novi_Nick
#21 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Fair,Fair Life wrote:Trebaju li se to pojedinci/zrtve prihvatiti posla za kojeg su "neki" i te kako dobro placeni i pretplaceni sa drzavnih jasala ?stari grad Visegrad wrote:"Neki " - malobrojni su tuzili bez uspjeha. Trbaju oticu u Strazbur ili razvaliti genocidnu. A zasto im mi ne bi pomogli u tuzbama ako vec znamo da kritikujemo?
Avaz wrote:
....
Jasnije malo?
Ko je za tebe drzava Bosna i Hercegovna? Drzava su svi gradjani te drzave/poreski obveznici, drzavne institucije tih gradjana koji su ih izgradili/ isfinansirali i placaju njihove tekuce troskove kao i politicari/stranke koje su ti isti gradjani izabrali te ih zaposlili i placaju da rade za njihove interese. Posto svi gradjani iz obadva entiteta imaju razne politicke i druge interese znaci ni drzava/gradjani nije jedinstvena i nemoze jedinstveno djelovati za neki evenualo isti ili razlicit cilj.
Znaci i po mom misljenju da bi se nesto pokrenlo naprijed potrebno je da se pojedinci sa raznoraznim udruzenjima/savezima zajednicki ukljuce i tuze pocinioce stete i traze od njih nadoknadu stete. Ta udruzenja/savezi trebaju da angazuju neutralne experte/advokate iz inostranstva a ne iz Bosne i Hercegovine, naprimjer da angazuju Francis A. Boyle. Jer ako angazaju neke advokate iz Bosne i Hercegovine uvjek postoje mogucnosti da ih ti advokati izrade, da ih neko politicki i ekonomski kupi, ucjeni i slicno.
Drugo gradjani i njihova udruzenja bi trebali da individualno i zajednicki tuze u isto vrijeme drzavu Srbiju i RS pred medjunarodnim sudovima tako da u evntualnoj pozitivnoj presudi za njih poreski obveznici iz Srbije i poreski obveznici iz R. Srpske moraju da plate nacinjenu stetu i odstetu.
- Novi_Nick
#22 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Fair u proslom postu sam ti napisao sta ja mislim ko je drzava, institucije i koga i kako treba tuziti!Fair Life wrote:Nismo se razumjeli...Novi_Nick wrote:Fair,Fair Life wrote:Jebo Muha ostetu. Ne moze se to platiti, ali bi trebalo smradove maketi sa ulica i pozatvarati radi buducnosti onih koji tek sad na svijet dolaze. Pitam se gdje? Nema tih zatvorskih kapaciteta.
Muha je upravu, najbolje ce te respektovat kad ih udaris po dzepu odnosno novcaniku![]()
Pozdrav za tebe Fair
Meni ne treba ni respekta ni para.
Pitanje je... zasto drzava na funkcionise po tom pitanju?
Da li je pao kakav medjuentitetski dogovor u vrhu u smislu "ne optuzuj ti moje, necu ni ja tvoje"?
Ovo boldirano u tvom tekstu, slazem se, vrlo je moguce da odredjeni politicari i nihove stranke imaju neke svoje privatne medjuentitetske dogovore i razmjenjivanje usluga za usluge kao sto se izgleda uvjek i desavalo. Medjutim taj eventualni spoj trebaju da raskrinkaju sami zainteresovani gradjani i njihova udruzenja/savezi/pravni experti i slicno. Ako to sami gradjani i njihovi zastupnici ne urade nece to niko drugi za njih uraditi.
- Fair Life
#23 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Opet isto...
Zasto drzavne institucije... tralalalalala... ??
Kao da se igramo gluvih telefona.
-
d00e
#24 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Fair Life wrote:Opet isto...
Pa mozda odgovor lezi u Generalima
Sefer je mnogo toga rekao, i vjerovatno dodirnuo i tvoje pitanje
http://www.youtube.com/user/Pribojac197 ... abeZ_MM0iM
- Fair Life
#25 Re: Čini se da odgovor nije teško naslutiti
Ono sto nasi ne znaju, ne mogu ili nece rjesava neko drugi...
http://www.e-novine.com/region/region-b ... rvave.html
http://www.e-novine.com/region/region-b ... rvave.html