Smrtovnice u novinama da ili ne??
-
No_oNe__
#1 Smrtovnice u novinama da ili ne??
Sta mislite o smrtovnicama u novinama?
zar nije bolje za tih 20+km otici porodici umrlog i izraziti saucesce i ono sto bi se u narodu reklo "razgaliti" malo tu tugu i bol??
ko cita te smrtovnice?? umrli kojeg svi pozdravljaju sigurno ne cita! porodici tada nije nidocega - tesko da i oni citaju!
samo avaz i druge novine (ne znam ko ima vise smrtovnica od avaza njima je obavezno minimum 3 strane u smrtovnicama) kupe pare na taj neki glupi obicaj!
hajde dobro ono obavjestenje o smrti - to je ok! to je normala i maltene potreba ...ali pozdravi ...
recimo da u avazu ima dnevno (ima i vise ali haj) oko 70 osmrtnica x 20km (i vise) = 1400km! ali to je MINIMUM!
zar nije bolje za tih 20+km otici porodici umrlog i izraziti saucesce i ono sto bi se u narodu reklo "razgaliti" malo tu tugu i bol??
ko cita te smrtovnice?? umrli kojeg svi pozdravljaju sigurno ne cita! porodici tada nije nidocega - tesko da i oni citaju!
samo avaz i druge novine (ne znam ko ima vise smrtovnica od avaza njima je obavezno minimum 3 strane u smrtovnicama) kupe pare na taj neki glupi obicaj!
hajde dobro ono obavjestenje o smrti - to je ok! to je normala i maltene potreba ...ali pozdravi ...
recimo da u avazu ima dnevno (ima i vise ali haj) oko 70 osmrtnica x 20km (i vise) = 1400km! ali to je MINIMUM!
-
michio
#2 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Stariji ljudi vole citati smrtovnice. Gledaju ko je umro.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
No_oNe__
#4 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
oki citati ko je umro - vec sam rekla da je oki oglasiti da je umro neko tako da neki stari prijatelji ili oni koji nisu bas u stalnom kontaktu znaju da tog i tog vise nema
ali pozdravljati do besvijesti
pa jos i na godisnjice i trogodisnjice
i sedmice i cetrdeset dana ...
zar to nije obijesno???
ali pozdravljati do besvijesti
pa jos i na godisnjice i trogodisnjice
i sedmice i cetrdeset dana ...
zar to nije obijesno???
-
No_oNe__
#5 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
ili je sada puno lakse otici do avazove trafikice i dati cvaju za pozdrav
nego kupiti buket cvijeca i otici na grob
ili jos bolje kod porodice pa im na taj dan onako malo barem pricom lijepom olaksati
nego kupiti buket cvijeca i otici na grob
ili jos bolje kod porodice pa im na taj dan onako malo barem pricom lijepom olaksati
-
michio
#6 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
- Gde si sad cica maco
#7 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
NE
ali jebiga, neka ide, ne bismo drugačije imali havaza
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
cuo sam da u kaknju ili visokom ima na lokalnoj TV odredjeni termin za smrtovnice
-
Fozgen
#9 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Ima i na RTVZkomi wrote:cuo sam da u kaknju ili visokom ima na lokalnoj TV odredjeni termin za smrtovnice
-
GOLFER
#10 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
eto sad Havaz zivi i opstaje od smrtovnicaGde si sad cica maco wrote:NE
Smrtovnice su sasvim normalna stvar, obavijest siroj rodbini, prijateljima, poznanicima da neko vise nije medzu zivima i da ce biti dzenaza, pokop, tevhid itd... Prije mi je to sve bilo nidze veze, a posebno to sto moji roditelji to redovno citaju i gledaju, ali kako su poceli roditelji i rodbina mojih prijatelja umirati, a oni mi nisu javljali (kao i nikome od raje) onda sam skontao da je stvari smrtovnice i trebas pratiti.
Sto se tice toga da oni koji nisu bliza familija stavljaju smrtovnice ili posljednje selame,pozdrave i sl... u novine i to razumijem, ljudi jednostavno zele na taj nacin da urade nesto, i to je uredu. Zaista ne kontam koji klinac bi se tome protivio
- karanana
#11 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
nisam ni ja za posljednje pozdrave preko novina. za obavijesti o smrti DA, za posljednje selame i pozdrave NE. avaz dere na ovome. nisam ni znao cijene dok nisam slucajno usao u njihovu kancelariju za ovo u twistu.
pa ne citaju rahmetlije i umrli posljednje selame i pozdrave. fino se ode na sahranu ili dzenazu i pozdravi se s njima.
pa ne citaju rahmetlije i umrli posljednje selame i pozdrave. fino se ode na sahranu ili dzenazu i pozdravi se s njima.
- semmy
#12 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
da je bar 20km kao sto kazes, na zalost nije...najmanji okvir ( ili kako ga vec zovu ) kosta 45km ( bar je bio prosle godine ne znam sada ) pa vi sad vidite koliko zaradjuju..No_oNe__ wrote:Sta mislite o smrtovnicama u novinama?
meni je to bacanje para, kao sto vec rece za obavijest o smrti ok
- alibaba_i_30_godina
#13 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Jos jedna tema onoga sto gospodi smeta.
Sta ste se digli vise pa morate o svemu raspravljati i ukazivati na mane?! Koga briga sto vama smetaju te smrtovnice, veze nemate dok se ne nadjete u situaciju da vam neko bliznji umre. Nek se objavljuju i ja svake godine objavim za svoje najblize!!!

Sta ste se digli vise pa morate o svemu raspravljati i ukazivati na mane?! Koga briga sto vama smetaju te smrtovnice, veze nemate dok se ne nadjete u situaciju da vam neko bliznji umre. Nek se objavljuju i ja svake godine objavim za svoje najblize!!!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#14 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
U Africi pored moćne rijeke Kongo obavještavaju komšije i sugrađane da je neko umro tako što pjevaju uz tam-tam i ostale afričke instrumente. Bez obzira da li je umrli musliman ili kršćanin, svi pjevaju vascijelu noć da se čuje do drugog dijela grada. Nisam prisustvovao nijednoj ceremoniji tog pozivanja ili sahrane nekog umrlog. Samo znam da umiru ''k'o muhe'' od side (HIV pozitiva preko 35%)
Smrtovnice u novinama da ili ne?
Da.
Zanimljivih stvari se da saznati iz smrtovnica. Ne volim smrtovnice ili sjećanja u kojima se obraća umrlim kao da su oni živi. Naravno, svako pravilo ima izuzetke. Pjesnički nadahnuto obraćanje umrlom je taj izuzetak.
Iz smrtovnica se vidi koliko smo mi, Bosanci i Hercegovci=Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali povezani. Svako jutro otvaram web. stranice http://www.bakije.com i http://www.oslobodjenje.ba/index.php?c=smrtovnice i revnosno iščitavam imena, prezimena ožalošćenih poredeći ih sa imenom i prezimenom umrlog.
Možda je morbidno, ali sam došao do zaključka da je BiH neuništiva, jeste da je kriza bila i još traje,...ali je zaista neuništiva u narednih tisuću/hiljadu godina, barem!
Da.
Zanimljivih stvari se da saznati iz smrtovnica. Ne volim smrtovnice ili sjećanja u kojima se obraća umrlim kao da su oni živi. Naravno, svako pravilo ima izuzetke. Pjesnički nadahnuto obraćanje umrlom je taj izuzetak.
Iz smrtovnica se vidi koliko smo mi, Bosanci i Hercegovci=Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali povezani. Svako jutro otvaram web. stranice http://www.bakije.com i http://www.oslobodjenje.ba/index.php?c=smrtovnice i revnosno iščitavam imena, prezimena ožalošćenih poredeći ih sa imenom i prezimenom umrlog.
Možda je morbidno, ali sam došao do zaključka da je BiH neuništiva, jeste da je kriza bila i još traje,...ali je zaista neuništiva u narednih tisuću/hiljadu godina, barem!
-
No_oNe__
#15 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
nije stvar smrtovnica nego punjenja kase avazu i slicnima!
jel to jedini nacin da se pozdravi i obiljezi umrli i nakon godinu!??!?!??!?!!
svaka nam cast
damo tri reda i 45km (45 ZAR TOLIKO?????) u novine i ne odemo na grob, mezar i ....
jel to jedini nacin da se pozdravi i obiljezi umrli i nakon godinu!??!?!??!?!!
svaka nam cast
damo tri reda i 45km (45 ZAR TOLIKO?????) u novine i ne odemo na grob, mezar i ....
- respo
#16 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
taj dio u novinama zovem facebook rubrika
-
bumboo
#17 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Imajte na umu da je 45 KM onaj najmanji stubić sa slikom, a većina uzima onaj malo veći, kvadratnog oblika i taj je 60 KM, a i veće koji koštaju preko 100 KM. Jasno mi je da se mora objaviti datum sahrane / dženaze kad neko umre i preko novina je najjednostavnije. Ali ne mogu razumjeti obilježavanje svake godišnjice, pola godine, 40 dana, 7 dana... takvu obijest u ovakvom vremenu krize.
A i same te oglasne stranice s umrlima su odron odrona, nikakav raspored, jedna mala osmrtnica, pa 3 veće, pa 1 preko cijele stranice... niđe veze. A tek kad na jedan dio stranice stave oglase za sve i svašta, a pored toga krenu sa osmrtnicama. Katastrofa. Jeste li ikad pogledali kako to izgleda u Slobodnoj Dalmaciji ili Jutarnjem listu? Gotovo sve osmrtnice iste veličine, ili se neznatno razlikuju, i zauzimaju max. 2 stranice čitavih novina.
A i same te oglasne stranice s umrlima su odron odrona, nikakav raspored, jedna mala osmrtnica, pa 3 veće, pa 1 preko cijele stranice... niđe veze. A tek kad na jedan dio stranice stave oglase za sve i svašta, a pored toga krenu sa osmrtnicama. Katastrofa. Jeste li ikad pogledali kako to izgleda u Slobodnoj Dalmaciji ili Jutarnjem listu? Gotovo sve osmrtnice iste veličine, ili se neznatno razlikuju, i zauzimaju max. 2 stranice čitavih novina.
- alibaba_i_30_godina
#18 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
PipiDugaDevetka wrote:U Africi pored moćne rijeke Kongo obavještavaju komšije i sugrađane da je neko umro tako što pjevaju uz tam-tam i ostale afričke instrumente. Bez obzira da li je umrli musliman ili kršćanin, svi pjevaju vascijelu noć da se čuje do drugog dijela grada. Nisam prisustvovao nijednoj ceremoniji tog pozivanja ili sahrane nekog umrlog. Samo znam da umiru ''k'o muhe'' od side (HIV pozitiva preko 35%)![]()
Da.
Svidja mi se kako si ovo napisao, dijelim misljenje sa tobom u potpunosti!
Nije mi bitno koliko kosta, zelim i na taj nacin da taj tuzni dan nekako obiljezim. A to da li cu otici na groblje i da li idem je moja stvar, kao i to dal' se i drugim danima sjetim tih osoba.
-
Semiramida
#19 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Prva obavijest o smrti - da, naravno, to je potrebno.
Pa hajd', možda i godišnjice - ni to nije loše da se, ako ništa drugo, podsjete neki da obiđu porodicu umrlog.
Sve ostalo, tipa sjećanja, poezije ili čak proklinjanja (sjećate se kad je onomad mati T.T.-a pisala "dabogda se ubici mog sina desilo to i to...") - to je već nepotrebno, ponekad i neukusno, al' eto, ako će ljudima biti lakše da to objave, nek' onda i objavljuju.
Najkorisnije je ipak obilaziti familiju umrlog.
Pa hajd', možda i godišnjice - ni to nije loše da se, ako ništa drugo, podsjete neki da obiđu porodicu umrlog.
Sve ostalo, tipa sjećanja, poezije ili čak proklinjanja (sjećate se kad je onomad mati T.T.-a pisala "dabogda se ubici mog sina desilo to i to...") - to je već nepotrebno, ponekad i neukusno, al' eto, ako će ljudima biti lakše da to objave, nek' onda i objavljuju.
Najkorisnije je ipak obilaziti familiju umrlog.
- Asana
#20 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Obavijest o smrti je obavijest zivima, i ima svoju svrhu.
Ali posljednjim pozdravima, cesto od svakog clana porodice posebno, salje sesamo poruka okolini koliko vazan je bio nas pokojnik.
Davno sam nesto pisala na ovu temu ... mislim da bilo puno ljepse u spomen na dragog pokojnika uplatiti tih 40, 80, 1400 KM u humanitarne svrhe. Evo napr, nas pet zeli uciniti nesto plemenito jer smo dirnuti necijom smrcu ... uplatimo to na racun dobro.ba umjesto da pojedinacno objavljujemo svijetu koliko smo tuzni... a dobro.ba objavi jednu smrtovnicu i napise nesto kao - u znak sjecanja na preminul(og)u tu i tu, tog i tog, primili smo xxx KM od .tih i tih... rahmet/pokoj dusi i hvala....
I vuk sit i koze na broju. Javnost bi dobila podsjetnik o gubitku te osobe, informaciju kolikom brojem ljudi (i kojima) nedostaje ... svi bi ucinili nesto humano. Oragnizacija primalac svakim takvim oglasom bi dalje promivirala taj nacin podrske njihovom radu.
Ako razmisljamo i na nekoj duhovnoj ravni, mislim da bi takav sevap rahmetliji vise znacio od punjena Avazove ili neke druge kase.
Ali, tesko je prelomiti, napraviti nesto pionirsko u tom smislu.
Ali posljednjim pozdravima, cesto od svakog clana porodice posebno, salje sesamo poruka okolini koliko vazan je bio nas pokojnik.
Davno sam nesto pisala na ovu temu ... mislim da bilo puno ljepse u spomen na dragog pokojnika uplatiti tih 40, 80, 1400 KM u humanitarne svrhe. Evo napr, nas pet zeli uciniti nesto plemenito jer smo dirnuti necijom smrcu ... uplatimo to na racun dobro.ba umjesto da pojedinacno objavljujemo svijetu koliko smo tuzni... a dobro.ba objavi jednu smrtovnicu i napise nesto kao - u znak sjecanja na preminul(og)u tu i tu, tog i tog, primili smo xxx KM od .tih i tih... rahmet/pokoj dusi i hvala....
I vuk sit i koze na broju. Javnost bi dobila podsjetnik o gubitku te osobe, informaciju kolikom brojem ljudi (i kojima) nedostaje ... svi bi ucinili nesto humano. Oragnizacija primalac svakim takvim oglasom bi dalje promivirala taj nacin podrske njihovom radu.
Ako razmisljamo i na nekoj duhovnoj ravni, mislim da bi takav sevap rahmetliji vise znacio od punjena Avazove ili neke druge kase.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
I ja sam za to da se ponovno ''uvede'' ovaj običaj kao što je bio ranije, prije rata, pa su razna udruženja hajrovala,...naročito Udruženje slijepih, pa se i kod njih mogla uplatiti objava sjećanja, smrtovnice i slično,...Obavezna je bila zahvala za prilog od strane Udruženja.Asana wrote: Davno sam nesto pisala na ovu temu ... mislim da bilo puno ljepse u spomen na dragog pokojnika uplatiti tih 40, 80, 1400 KM u humanitarne svrhe. Evo napr, nas pet zeli uciniti nesto plemenito jer smo dirnuti necijom smrcu ... uplatimo to na racun dobro.ba umjesto da pojedinacno objavljujemo svijetu koliko smo tuzni... a dobro.ba objavi jednu smrtovnicu i napise nesto kao - u znak sjecanja na preminul(og)u tu i tu, tog i tog, primili smo xxx KM od .tih i tih... rahmet/pokoj dusi i hvala....
- alica.k
#22 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
moram ti razbit tu ideju da je u avazu jedna osmrtnica 20KM. cijene su kolko ja znam od 40 pa navise. preko cijele stranice kosta blizu 1000KM! cetvrtina kosta oko 225KM.
- sheilak
#23 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Apsolutno NE!
Ukoliko neko zeli izraziti svoju zalost ili postovanje prema umrlom, postoje puno ljepse geste, a i sama lijepa rijec ce vise pomoci porodici i rodbini, nego smrtovnica na 3 strane.
A avaz bi trebao sve te smrtovnice na kojima zaradjuje staviti u jedno posebno (dnevno) izdanje, toliko ih je.
Ukoliko neko zeli izraziti svoju zalost ili postovanje prema umrlom, postoje puno ljepse geste, a i sama lijepa rijec ce vise pomoci porodici i rodbini, nego smrtovnica na 3 strane.
A avaz bi trebao sve te smrtovnice na kojima zaradjuje staviti u jedno posebno (dnevno) izdanje, toliko ih je.
- Dust
#24 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
Bolje da selo izgori nego da adet propadne.

-
GOLFER
#25 Re: Smrtovnice u novinama da ili ne??
ali u cemu je problem? meni nije jasno... sto bi bio problem sto neko zeli da u novinama objavi posljednji selam nekom svom prijatelju? Onda dodjemo da se bunite na cijene, ali posto vi NIKAKO i ne zelite da to objavljujete sta se imate buniti a cijeneDust wrote:Bolje da selo izgori nego da adet propadne.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nego koliko je vas otislo i OBISLO komsije kojima je neko UMRO? koliko je Vas otislo na dzenazu/sahranu kada vasem prijetelju neko umre? koliko je Vas zaista otislo na zalosti na koje je trebao otici (smrtni slucaj u komsiluku, porodici, prijateljima)...