Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Blobi

#1 Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by Blobi »

Postovani forumasi,

upravo procitah vijest:

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100728023

Ashton napravila tajni plan za upravljanje Bosnom

"Daily Telegraph piše u srijedu da visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton planira preuzeti direktnu kontrolu nad BiH s novim ovlastima usmjerenim protiv srpskih "hardlinera" koji se protive bosanskoj državi i blokiraju političke reforme.

U povjerljivom dokumentu koji je završila ove sedmice Ashton je, nastavlja list, predložila formiranje novog položaja moćnog izaslanika EU-a nakon jesenjih izbora u BiH sa zadatkom da progura ustavne reforme zemlje, odnosno, jačanja bh. institucija, uglavnom na štetu Republike Srpske.

Novi izaslanik bi preuzeo dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice i kao dio nove evropske diplomatske službe upravljao bi još i mirovnim snagama i evropskom policijskom misijom u Bosni i Hercegovini.

Da bi prevladao otpor ustavnim reformama, bio bi ovlašten predložiti zabranu putovanja u Evropsku uniju i zamrzavanje bankovnih računa i drugih sredstava svih osoba za koje smatra da ih opstruiraju, uključujući, kako su listu potvrdili evropski diplomatu, i premijera RS-a Milorada Dodika.

Cilj je, kako piše Daily Telegraph, da Evropska unija preuzme vodeću međunarodnu ulogu u BiH.

List prenosi i komentar jednog britanskog stručnjaka da je s obzirom na to koliko Unija insistira na demokraciji i ljudskim pravima, u najmanju ruku ironično da je pribjegla ovako drakonskim mjerama koje sprečavaju slobodnu javnu debatu o putu naprijed za BiH.
"

Sta reci :-) ... U nevjerici sam, zvuci predobro da bi bilo istinito. Kako ce na ovo reagovati srpska strana - Radmanovic, Dodik & co.? Sta vi mislite o ovome i sta bi moglo proizici iz svega ovoga?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by PipiDugaDevetka »

Ja bih najradije da se ''konstitutivni'' i ostali dogovore, pa da sve strane upravitelje Bosnom ''išćeramo''.
uvjek dobar gost

#3 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by uvjek dobar gost »

Neka pohapse sve separatiste na sve tri strane i da krenemo konačno živijeti kao normalan svijet !

Nemojte misliti da samo iz reda stranaka iz RS-a ima "hardlinera" koji kao blokiraju integraciju BiH u Uniju... svako onaj ko to misli grdno se vara !
Bušman

#4 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by Bušman »

Nisu oni separatisti. Oni samo svoj kriminal prikrivaju separatizmom, a glupi Balkancu kupuju tu pricu. Narod zasluzuje vlast koju je odabrao.
uvjek dobar gost

#5 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Bušman wrote:Nisu oni separatisti. Oni samo svoj kriminal prikrivaju separatizmom, a glupi Balkancu kupuju tu pricu. Narod zasluzuje vlast koju je odabrao.
Ma jaih tako od milja zovem.. oni jesu obični lopovi koji svoj kriminal štite kvazi vjerom, zvazi zajedništvom, mržnjom, strahom, manjkom obrazovanja i u biti njima je zatvor najbolji dom---- samo treba postaviti stražu oko skupština, parlamenata, ministarstava i kabineta premijere.... i problem je riješen !
Bušman

#6 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by Bušman »

uvjek dobar gost wrote:
Bušman wrote:Nisu oni separatisti. Oni samo svoj kriminal prikrivaju separatizmom, a glupi Balkancu kupuju tu pricu. Narod zasluzuje vlast koju je odabrao.
Ma jaih tako od milja zovem.. oni jesu obični lopovi koji svoj kriminal štite kvazi vjerom, zvazi zajedništvom, mržnjom, strahom, manjkom obrazovanja i u biti njima je zatvor najbolji dom---- samo treba postaviti stražu oko skupština, parlamenata, ministarstava i kabineta premijere.... i problem je riješen !
Ili jednostavno naoruzati 100.000 gladnih ljudi palicama, pajserima, nozevima pa onda vidjeti kako funkcioniraju. Ali u ovoj drzavi ocito niko nije toliko gladan. Na protestima max. 500 ljudi, uvijek.
bicebolje

#7 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by bicebolje »

Jel ovo opet čekamo Bajdena...

Kao da ne mogu (i nisu mogli) preko visokog predstavnika i OHR-a, koji ima sve moguće ovlasti, promjeniti stanje u BiH pa će sa uvesti nekog novog predstavnika koji će blablabla... halo ? Ja znam da se Avaz mora prodavati ali trebao bi malo i edukovati narod, kad već isti više voli da čita novine nego knjige. I kakav je to tajni plan o kojem bruji sva (žuta) štampa. Ako EU nešto obziljno planira onda je jedino sigurno to da nećemo pročitati u novinama. Evo sad Dodik i ostali političari mogu svoju imovinu iz inostranstva prebaciti u BiH da im ne bi bila blokirana.

E sad ako je tačan ovaj dio o preuzimanju BiH od strane EU a mogao bi biti jer se u zadnje vrijeme često govori o tome a vidljivo je da se USA u zadnje 4 godine, tako reći, povukla iz BiH. Takav eventualni razvoj događaja je pod velikim upitnikom za BiH. Iz razloga što je za USA ovaj cijeli naš Balkanski prostor tamo nešto i tamo negdje dok EU mora biti u dobrim odnosima i sa Srbima i sa Bošnjacima i Hrvatima. A tu valja kalkulisati...
Bušman wrote:Ili jednostavno naoruzati 100.000 gladnih ljudi palicama, pajserima, nozevima pa onda vidjeti kako funkcioniraju. Ali u ovoj drzavi ocito niko nije toliko gladan. Na protestima max. 500 ljudi, uvijek.
Imaju ljudi i palice i pajsere i noževe (bar to nije skupo) ali imaju i olovke kojima podržavaju unistariste i separatiste... odnosno ljudi u ovoj državi se dijele na separatiste i unitariste, ima i ostalih ali su manjina.
Aurea Mediocritas

#8 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by Aurea Mediocritas »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Aurea Mediocritas

#9 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by Aurea Mediocritas »

Tresla se gora -- rodio se miš.
vrhbosna

#10 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by vrhbosna »

uvjek dobar gost wrote:Neka pohapse sve separatiste na sve tri strane i da krenemo konačno živijeti kao normalan svijet !

Nemojte misliti da samo iz reda stranaka iz RS-a ima "hardlinera" koji kao blokiraju integraciju BiH u Uniju... svako onaj ko to misli grdno se vara !
Kad nisu separatiste hapsili početkom 90-tih zašto bi sad ?
uvjek dobar gost

#11 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

vrhbosna wrote:
uvjek dobar gost wrote:Neka pohapse sve separatiste na sve tri strane i da krenemo konačno živijeti kao normalan svijet !

Ma neee tada su ih puštali iz zatvora... !! da odrade ono što treba...

Ima ona pjesma "da sam ja neko"..... u roku godine dana BiH bi bila zemlja za poželiti... bar djelić od 1 400 000 ljudi koji su otišli iz nje bi se vratili....
no_pasaran

#12 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by no_pasaran »

Ne vjerujem Evropi ni kad poklone nosi...

Šta god da je neophodno je prići sa skepsom i maksimalnom opreznošću - što ne znači odbijati na samo pominjanje, nego dooobro razmisliti i protumačiti svaki korak.
vrhbosna

#13 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by vrhbosna »

uvjek dobar gost wrote:
vrhbosna wrote:

Ma neee tada su ih puštali iz zatvora... !! da odrade ono što treba...

Ima ona pjesma "da sam ja neko"..... u roku godine dana BiH bi bila zemlja za poželiti... bar djelić od 1 400 000 ljudi koji su otišli iz nje bi se vratili....
Ko je lud da se vraća iz Švice,Norveške,Danske... I ovo što je ostalo da ikako može bi razgulilo van :run:
pustopoljina

#14 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by pustopoljina »

hoce li meni iko objasniti zasto se ovaj plan zove tajni plan?
ovo kao 'alo-'alo:
"listen very carefully, I shall say this only once" :-)
felipe kajetano

#15 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by felipe kajetano »

Tajnovito do jaja, ne'a sta ....."lobanje i kosti" bi pozavidjele na ovome :-D , najjace je sto se tripujemo da smo jako bitni nekom na zapadu, pa eto moraju praviti i "tajne planove" za balkanske 'ajduke :-)
BSn

#16 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by BSn »

najbolje bi bilo da se amerika i jevropa zdogovre i srede stanje u bih, a da mi prstom ne mrdnemo. 8-)
pustopoljina

#17 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by pustopoljina »

BSn wrote:najbolje bi bilo da se amerika i jevropa zdogovre i srede stanje u bih, a da mi prstom ne mrdnemo. 8-)
vidimo se u lutvinoj kahvani :wink:
jah...
kamen spoticanja

#18 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by kamen spoticanja »

felipe kajetano wrote:Tajnovito do jaja, ne'a sta ....."lobanje i kosti" bi pozavidjele na ovome :-D , najjace je sto se tripujemo da smo jako bitni nekom na zapadu, pa eto moraju praviti i "tajne planove" za balkanske 'ajduke :-)
jest vala...ali prvo moramo zabranit nikab....zbog sigurnostih razloga naravno :D
svi smo mi SNSD :lol: :D
kiky

#19 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by kiky »

ova vijest je samo još jedna od nebuloza bezglave evropske, nesposobne i do bola korumpirane, administracije ...
upravo je eu petljanje i muljanje po ovim prostorima jedan od največih razloga zašto stanje nije sređeno ...
felipe kajetano

#20 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by felipe kajetano »

kamen spoticanja wrote:
felipe kajetano wrote:Tajnovito do jaja, ne'a sta ....."lobanje i kosti" bi pozavidjele na ovome :-D , najjace je sto se tripujemo da smo jako bitni nekom na zapadu, pa eto moraju praviti i "tajne planove" za balkanske 'ajduke :-)
jest vala...ali prvo moramo zabranit nikab....zbog sigurnostih razloga naravno :D
svi smo mi SNSD :lol: :D
:lol:

Juli je..shvatam :D
1gorstak

#21 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by 1gorstak »

"To overcome Serb blocking tactics, Lady Ashton is demanding that her new Bosnian envoy, part of her newly created diplomatic service, be given new powers by the Council of EU foreign ministers to impose travel bans and asset freezes on opponents.

"In the case of non-compliance... for example challenges to fundamentals of the Bosnia and Herzegovina state, the [envoy] will be able to recommend to the EU High Representative [Lady Ashton] that Council impose travel bans and/or the freezing of assets in the EU," said the paper seen by The Daily Telegraph."

Daily Telegraph nije Avaz, ako oni kazu da su vidjeli papir na kojem pise da ce novi predstavnik EU u BiH moci ograniciti putovanja bilo kojeg politicara u zemlje EU i blokirati racune (u kiparskim bankama), onda su velike sanse da taj papir i postoji. Ovo je odlicna vijest, svaka cast svakom od vas ko je poslao email nekom od parlamentaraca sa ove liste. Misljenje onih koji ovaj okrsaj s velikosrbima gledaju sjedeci na ogradi i "mudro" kritikujuci sa strane, ionako nije bitno.

Sada je potrebno zadrzati fokus na velikosrbima kao na kocnicarima napretka i pobornicima etnickog aparthejda (sto se jel' kosi sa evropskom ideologijom integracija), a kriticna masa saveznika u EU ce se vec stvoriti. Ovo je jako dobar pocetak.

Lobiranje je odredilo sudbinu Kosova, Ganica, lobiranje je dovelo do dizanja nepravednog embarga na uvoz oruzja, lobiranje je dovelo do bombardovanja Beograda, a lobiranjem ce se dobiti i konacnu pobjedu u ovom ratu sa velikosrpstvom. Svako od nas ko zna neki od stranih jezika kojim se govori u EU, moze dati svoj licni doprinos, iz komfora vlastitog doma i zrtvujuci vrijeme koje bi se inace provelo na neki glupi reality show.
vivaldi

#22 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Daily Telegraph nije Avaz, ako oni kazu da su vidjeli papir na kojem pise da ce novi predstavnik EU u BiH moci ograniciti putovanja bilo kojeg politicara u zemlje EU i blokirati racune (u kiparskim bankama), onda su velike sanse da taj papir i postoji. Ovo je odlicna vijest, svaka cast svakom od vas ko je poslao email nekom od parlamentaraca sa ove liste. Misljenje onih koji ovaj okrsaj s velikosrbima gledaju sjedeci na ogradi i "mudro" kritikujuci sa strane, ionako nije bitno.

Sada je potrebno zadrzati fokus na velikosrbima kao na kocnicarima napretka i pobornicima etnickog aparthejda (sto se jel' kosi sa evropskom ideologijom integracija), a kriticna masa saveznika u EU ce se vec stvoriti. Ovo je jako dobar pocetak.
Vjerujem i ja da postoji dokument, ali sve ostalo je totalni corak.

Kad je rijec o parama, taj scenario blokade racuna se spominje vec godinama tako da ne vjerujem da bi bilo koji djak 8. razreda bio toliko lud da pare drzi tamo gdje mu ih mogu zaplijeniti. Vrlo sam slabo upucen u te stvari, ali ako ih ne drzi u slamarici onda ih moze drzati negdje u srbiji npr. komercijalna banka koja nije u stranom vlasnistvu, ili rusiji, kini.. Ustvari, citav svijet vec vise od decenije trazi famozne slobine stotine miliona maraka i osim na kipru nekih 20-tak miliona maraka nisu uspjeli nista vise naci.

Ove sankcije su tek komedija.

Prva stvar, one nigdje na zemaljskoj kugli nisu dale rezultata: kuba, iran, koreja, irak, srbija (oni su cak imali i sportske sankcije)...

Druga stvar kako misle kazniti Spirica? On je predsjednik vijeca ministara bih, a ne rs. Sta je ostalim ministrima drzavnih ministarstava tipa novic, zirojevic..cijela bolumenta zamjenika i kojekavih sefova odsjeka i sl.

Kako ce kazniti radmanovica???

Kako ce se finansirati sve zajednicke institucije ako miletu klepe lovu?

Ovaj secret plan moze samo jos vece sranje napraviti i ta medjunarodna zajednica mi definitvno nije jasna. Ko da su ovde od juce.

Medjutim kada procitash ovo http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100728091 onda me nista ne cudi od ovakvih experata
and

#23 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by and »

vivaldi
institucije bih
dzenan_tr

#24 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by dzenan_tr »

A, jest se Evropa nešto okomila na bosanske pobunjenike!
(Presuda za genocid, presuda za Kosovo, presuda za Ganića,... i još sad ova Ashtonova...)
vivaldi

#25 Re: Ashton i tajni planovi upravljanja Bosnom

Post by vivaldi »

and wrote:
vivaldi
institucije bih
shija-vrat whatever ili nesto ciljas nisko. Nemam ja sa bih nikakvih problema, pomjeso si me s nekim.

Ps. ako ti je sljedeca opservacija veliko-malo slovo da ti odmah kazem da mi je shift na tastaturi vrlo mala tipka pa ili ga promasim ili ne udarim jako stoga mi ga cesto mrsko i koristiti.
Post Reply