prije nekih mjesec dana kupim svoj prvi pretis lonac. posto sam se uvijek bojala tih sprava odlucim se za neko "poznato ime" i poznatog prodavca sve u zelji da ne dozivim neke neprijatnosti. tako odem u merkator i kupim lagostinin pretis lonac od 6 litara i platim uredno nekih 170 KM (otprilike, ne sjecam se tacno sada). poslije nekih par kuhanja primijetim na dno lonca da se desavaju neke promjene. sitne tackice gdje se tacno vidi da otpada tanki sloj dna....
budala, ubjedim sebe kako to mozda nije nista i skuham jos jednom pasulj. kada sam oprala lonac primjetim da su se te tacke rasirile i da se sad pod prstom osjeti kod jedne udubljenje.
sve vratim u paket i pravac merkator gdje me obavijestise da ne mogu prekinuti ugovor( uzela preko pika kartice na rate) pa moram nesto uzeti za taj novac. ok, nije problem, trebam i dalje pretis lonac idem uzeti neki drugi sada... na rafovima stoje neki turski pravo teski i dva tefalova koja su lagana ko perce. posto je lagostinin takodje bio lagan a znam da inox serpa ako ista valja MORA biti teska, pocnme taj tefalov okretati i primjetim da NIGDJE nema oznake 18/10 koja MORA biti ako je inox kvalitetan...
primjetim stariju gospodju koja razgleda tave i hajde da priupitam nekog iskusnijeg kad ona ce "tefal? 180 KM?... ma mora valjati" bez da pogleda u njega...
ok. odlucim da cu ipak uzeti nesto sa prostora bivse juge nego uvoz... ipak mi sigurnije i opredjelim se za metalac lonac koji kosta 220 KM. posto ga nisu trenutno imali morala sam cekati 7 dana da naruce. juce skuhala rucak, operem lonac kad ISTO!!!????
piknice se pojavile gdje su cestice pocele otpadati... pomislim da sam sigurno luda i sidjem kod komsinice koja ima metalac lonac vec nekih 10 godina. kod nje nov. vratim se u stan i otkuham vodu u njemu. osusim i primjetim da se piknice sire kao u onog prvog...
jutros odnesem i vratim i njega i tu paf!
kaze meni sefica tog odjela "ne znam sta vi to radite... nama se nikad niko nije zalio. a onaj lagostinin smo oprali nema nista" tu jedva dodjem do rijeci i kazem " dobro, donesite mi ga da vidim" i ona fakat ode i donese lonac i ja vidim da one pikinice nigdje nisu nestale i da se jos vise pod prstom osjeti ono ududbljenje i to joj pokazem da bi ona meni "ne znam stvarno sta je s'vama i sta vi radite ali nama se niko nikad nije zalio", "ne mozete dobiti pare nazad kupite nesto drugo"
naravno tu uskoci druga sa onom pricom kako ne mogu ponistiti ugovor na sta joj ja kazem da mi pokaze gdje to pise a ona ce "trebali ste se informisati"
tu pomenem svoja potrosacka prava i inspekciju i naravno dobijem nazad pare.
strasnoooo...
samo da vam jos objasnim da znate na sta trebate obratiti paznju. njihov metalac ima na dnu otisnut znak china export onaj famozni CE koji lici na onaj od Communitee Europeenne ( a ja budala vjerujuci kao i vecina ako vec uzimam poznatu marku i tolike pare dajem jos u poznatom merkatoru da ne trebam voditi racuna o tome). pravi metalac nema taj znak nego samo u krugu pise original i onon njihovo slov M a u sredini stoji 18/10.
moj zakljucak je da je merkator pronasao dobavljaca koji dobre kopije nabavlja i dobro zaradjuju na nama pa pripazite prilikom kupovina kod njih bilo cega jer ako tako rade na loncima zasto ne bi i na ostalom...