Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
realna do boli

#1 Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Moja firma dobija Rjesenje o izvrsenju po kojem trebamo odbiti jedan iznos zeni koja nije nasa zaposlenica.
Tuzi je mikrokreditna organizacija. Kada sam ih nazvala i pitala na osnovu cega se pozivaju na nasu firmu, dobijem odgovor da je zena dovela dva svjedoka koji su potvrdili da ona radi kod nas ????
Pozovem zenu koja isto tako tvrdi da ona to nije rekla jer ona zna kako je zaposlena ovdje..na privremenim i povremenim poslovima preko trece firme sa kojom mi imamo ugovor.
Ponovo nazovem mik.org, da bi oni rekli..pa neko ju je prepoznao jer ju je neko vidjao u nasoj firmi.
Tada oni savjetuju toj zeni da ona dodje do njih i da se van sudski dogovore, na sta ona i pristaje, jer je i ocekivala takvo sto, posto su joj to i obecali, ali eto oni je dali na sud...
Pitanje za pravnike ( posto nisam pravnik)...
Kako se na sudu uopce mogla pojaviti nasa firma i izdati rjesenje koji na nas glasi..na osnovu kojih materijalnih dokaza..ili samo na osnovu rekla kazala....
Da li to znaci da se na sudu moze pojaviti bilo ko i tuziti bilo koju firmu, bez da sud prvo provjeri..da li je ta stranka uopce u toj prici?
kockica_kockica

#2 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by kockica_kockica »

Pa jel radi ta osoba kod vas ili ne?
Stvarno mi nije jasno jer kazes da ne radi a onda da ta osoba zna kako radi tu kod vas????? zbunjujuce

POgledaj da li zalba odlaze izvrsenje ( ovo je jako vazno)
Napravite zalbu ako imate pravu na nju ( pouka o pravnom lijeku trebalo bi da se jasno vidi da li ima mogucnosti zlabe i u kojem roku)
I onda trk kod prvog advokata da ti sastavi zalbu u kojoj ces navesti razloge.
realna do boli

#3 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Zena radi kod nas na privremenim i povremenim poslovima preko omladinskog servisa, znaci po potrebi, preko njih i prima platu. S njima ima ugovor a mi sa tim servisom.
Znaci, po meni, ako su trebali nekoga navesti kao izvrsioca rjesenja to je taj servis...ali bez obzira..ima li ona to rjesenje, radi li kod nas ili ne..ta mikroorganizacija nema niti jedan pisani dokaz o tome gdje ta zena radi..kako je takva jedna tuzba mogla proci na sudu..mene to zanima.
kockica_kockica

#4 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Kod nas je sve moguce i mene nista ne iznenadjuje. Vjerujem da podatke o tome gdje ta osoba radi MKO je dobila od te osobe. Njihov problem je to sto oni to nisu provjerili, ili mozda i jesu ali aljkavo tako sto su nazvali firmu i pitali da li XY radi kod vas, i neko rekao DA...

Oni od vas mogu traziti potrazivanja samo u slucaju da ta XY osoba prima od vas platu/ nadokandu za rad... a nikako da im vi isplacujete neciji kredit, jer bi po tome svako mogao dici kredit i onda pustiti da mu firma to otplacuje.. van pameti... za tu vrstu potrazivanja ta XY osoba je morala imati onu administrativnu zabranu, trazite uvid u nju da vidite ko ju je potpisao. Koliko se ja u to razumijem to mora potpisati financijski ured ( odgovorna osoba).
i kako sam ti vec rekla moras provjeriti da li imas pravo zalbe i u kojem roku, svoje razloge i kopije kao dokaz razloga za zalbu predas u odredjenom roku. ako zalba odgadja izvrsenje onda ste mirni ali ako ne onda ce te morati nekako odugovalciti.
realna do boli

#5 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Bas sam se zabavila sa ovim rjesenjem jer mi nista nije logicno.
U prilogu smo dobili rjesenje o izvrsenju :samo na tu zenu, sa datumom 23.04.2010..gdje pise da je rok zalbe 8 dana..u tom rjesenje se nigdje ne spominje nasa firma.

Drugi prilog sa datumom...18.02.2010. prijedlog za dozvolu izvrsenja..gdje se spominjemo mi kao oni koji treba da zapljene dio duga i da ga uplacuju na taj i taj racun...jer se tu navodi da je ta i ta osoba nasa zaposlenica...
Na dnu tog papira koji nam je dostavljen danas uz dopis od 14.07.2010.
Pise:
NAPOMENA: U slucaju prigovora na rjesenje o izvrsenje trazilac izvrsenja zahtjeva da Sud spis dostavi Opcinskom sudu u Sarajevo ciju nadleznost , u slucaju spora, trazilac izvrsenja i korisnik kredita su naveli ugovorom.

Niti roka..niti ko treba da se zali..ili mi ili ta zena.
Priznajem laik sam..ali i dalje ne znam odakle mi u toj prici.

Znam svu proceduru oko dobijanja kredita, normalnih, sta nasa firma treba da uradi, po cemu da odbija rate kredita...ali ta zena ne prima platu kod nas, niti smo tu administrativnu zabranu dobili..jer u vecini tih mik.org..rate se nose ..na noge.
TheGodfather001

#6 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by TheGodfather001 »

realna do boli wrote:Moja firma dobija Rjesenje o izvrsenju po kojem trebamo odbiti jedan iznos zeni koja nije nasa zaposlenica.
Tuzi je mikrokreditna organizacija. Kada sam ih nazvala i pitala na osnovu cega se pozivaju na nasu firmu, dobijem odgovor da je zena dovela dva svjedoka koji su potvrdili da ona radi kod nas ????
Pozovem zenu koja isto tako tvrdi da ona to nije rekla jer ona zna kako je zaposlena ovdje..na privremenim i povremenim poslovima preko trece firme sa kojom mi imamo ugovor.
Ponovo nazovem mik.org, da bi oni rekli..pa neko ju je prepoznao jer ju je neko vidjao u nasoj firmi.
Tada oni savjetuju toj zeni da ona dodje do njih i da se van sudski dogovore, na sta ona i pristaje, jer je i ocekivala takvo sto, posto su joj to i obecali, ali eto oni je dali na sud...
Kako se na sudu uopce mogla pojaviti nasa firma i izdati rjesenje koji na nas glasi..na osnovu kojih materijalnih dokaza..ili samo na osnovu rekla kazala....
Da li to znaci da se na sudu moze pojaviti bilo ko i tuziti bilo koju firmu, bez da sud prvo provjeri..da li je ta stranka uopce u toj prici?
Kako bi bilo da ta tvoja firma isto tako angazuje nekog pravnika da ti rastumaci rjesenje o izvrsenju??
Mislim vidim da angazujete neke saradnike (konkretno tu zenu koja je bila vanjski saradnik), pa ne bi vam bilo zgorega da potrazite savjet pravnika nego da ocekujete forumaski isaret oko zalbe ili prigovora.
realna do boli

#7 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Slazem s tobom..
Ali radim u privatnoj firmi i imamo pravnika po ugovoru, covjek na godisnjem.
Ali opet ponavljam..laicki..otkuda mi u toj prici.
To znaci da se i ja kao pojedinac, danas-sutra, mogu naci na sudu i biti duzna nesto napraviti samo zato sto je to neko rekao..bez materijalnih dokaza.
A sudu sam poslala dopis da zene ne radi kod nas i da ne mozemo postupiti po rjesenju.
venividivici

#8 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by venividivici »

realna do boli wrote:Slazem s tobom..
To znaci da se i ja kao pojedinac, danas-sutra, mogu naci na sudu i biti duzna nesto napraviti samo zato sto je to neko rekao..bez materijalnih dokaza.
A sudu sam poslala dopis da zene ne radi kod nas i da ne mozemo postupiti po rjesenju.
to je to, ništa više i ne treba uraditi ;-)

vi ste (tvoja firma) završili priču vezano za navedeno izvršenje, a sud neka poziva povjerioca da uredi izvršni prijedlog :thumbup:
kockica_kockica

#9 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Pravnik ti mora sastaviti zalbu bez obzira na to je li na GO ili ne i to u naznacenom roku
U MKO otidji i trazi uvid u dokumentaciju o njenom kreditu, trazi njen zahtjev na kojem moraju biti podaci poslodavca, administrativnu zabranu na kojem stoji odgovorna osoba iz financija u firmi... Kad ovo dobijes bit ce ti sve jasno.

Oni traze naplatu svojih sredstava. Ne traze oni da firma vraca kredit vec da firma uzme njena primanja koja ostvari u firmi i da MKO. Ako ona ne radi vise kod vas ni povremeno onda trebate to navesti u zalbi da ne radi i da vi ne mozete napraviti to admnistrativno izvrsenje koje se od vas trazi. samo sve to morate uraditi odmah dok ima jos vremena.
nekada zalba ne odgadja izvrsenje sto u vasem slucaju svakako ne igra nikakvu ulogu pod uslovom da ta osoba ne radi kod vas sada.
venividivici

#10 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by venividivici »

ne kontam ja tebe @kockice :?

zašto da se oni žale, pa nisu stranka u postupku, njih ovo izvršenje "ne dira"

samo nepotrebno do boli sekiraš realnu :D :
realna do boli

#11 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Jednostavno me je u ovoj prici nanervirao sud.
To bi bilo isto da vi nekoga za nesto..bilo sto..angazujete u svojoj firmi i taj neko tu dolazi par dana. Neko ga uprati kome je duzan, da na sud tog tipa..i vi dobijete rjesenje na svoju firmu jer ga je neko zaboga vidio da ulazi kod vas.
Nigdje materijalnog dokaza.
Sud provjerio..nista..
A MK je prica za sebe..sve sto sam provjerila..ispade da je zena dobila kredit na lijepe oci..napisah to na pocetku.
Last edited by realna do boli on 20/07/2010 15:42, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#12 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

venividivici wrote:ne kontam ja tebe @kockice :?

zašto da se oni žale, pa nisu stranka u postupku, njih ovo izvršenje "ne dira"

samo nepotrebno do boli sekiraš realnu :D :
sta ne kontas :D

dobili su rjesenje o izvrsenju
naprave zalbu u kojoj ce navesti da osoba ne radi kod njih
ne mogu izvrsiti rjesenje

i to je to

s druge strane prijedlog da ode u MKO jeste samo zato da vidi ko je toj osobi potpisao za kredit. neko je morao potpisati zahtjev i administrativnu.. ako njima dolazi da izvrse administrativno potrazivanje onda je neko iz njihove firme to potpisao... kad dobije ko je sve ce joj biti lakse i jednostavnije ...
realna do boli

#13 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Pa to je cijela poenta.....
A sud nista nije provjerio...ZENA NE RADI KOD NAS..niko nije provjerio..ni MK ni sud, a mi dobili rjesenje.
kockica_kockica

#14 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

realna do boli wrote:Pa to je cijela poenta.....
A sud nista nije provjerio...ZENA NE RADI KOD NAS..niko nije provjerio..ni MK ni sud, a mi dobili rjesenje.
Smijesno je stvarno kako su nasi sudovi neefikasni totalno...
kurty

#15 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by kurty »

moderator wrote:cekaj malo, dosla "dva svjedoka i rekla: jeste jeste ja sam nju vidjao u firmi" i to je MKO uzela kao validnog ziranta?
:(
Heheh...

Ja sam na sudu sa IVZ-om... hoce da mi otmu kucu...

Zadnji put dosao naibu reis i rekao "Tog i tog covjeka nisam poznavao, za testament nisam znao, ali sam cuo za njega od drugih ljudi", i na osnovu toga, sud odluci u njihovu korist...

Sve se danas moze
realna do boli

#16 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

I sto je najzalosnije...nije zirant nego duznik.
kurty

#17 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by kurty »

moderator wrote:
realna do boli wrote:I sto je najzalosnije...nije zirant nego duznik.
ma zena je duznik, ali ta dva svjedoka su u stvari nesto kao ziranti...mislim koji dokaz oni imaju da rade u firmi??
ocito je dokaz "rekla, kazala"...
realna do boli

#18 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Takve nebulozne odgovore sam dobila od sluzbenika MK ..da evo ni sada ne znam na osnovu cega zena dobi kredit.
Jer, kada im je ona preda mnom rekla da nije dovela dva svjedoka..njihov odgovor je bio..da ali mi ZNAMo da ti tamo radis....
Zanima me sta ce joj sutra reci, zamolila sam je da mi napismeno donese njihov dogovor o vansudskom poravnanju.
TheGodfather001

#19 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by TheGodfather001 »

Mislim da moras istaci prigovor na rjesenje o izvrsenju, ali se pozvati na odredbe ZOO (Zakona o obligacionim odnosima) jer imas preklapanje ugovora i podugovora.
Ovo je besplatno. :)
Vise info na pp:)
Sir Amel

#20 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by Sir Amel »

realna do boli wrote:Moja firma dobija Rjesenje o izvrsenju po kojem trebamo odbiti jedan iznos zeni koja nije nasa zaposlenica.

To nema veze sa tvojom firmom. Izvršenik je ta zena a oni su kao sredstvo predložili zapljenu dijale primanja koji prema njihovim saznanjima ona ostvaruje kod vas. Ako joj vi ne dajete platu tj. ako nije prijavljena kod vas kao vaš zaposlenik samo trebate poslati sudu koji je usvojio rješenje o izvršenju obavijest na navedeni broj predmeta I-..../10. U njemu napiši da nije vaš uposlenik i to je sve. U suprotnom vaše računovodvto prilikom obrade plate mora dio do 1/3 plate uplatiti na racun trazioca izvršenja.
Ta zena koja je izvršenik ima pravo prigovora na usvojeno rješenje o izvršenju u roku 8 dana (gdje se onda izvrsni pretvara u parnicni postupak ako je osnovan), ali mislim (skoro sam siguran) da ga nije ulozila cim je ono doslo do Vas.
Znaci obavijest sudu da ta i ta ne radi kod Vas i da ne znate njeno sadašenje mjesto zaposlenja (morate ovo navesti).
Sto se Vas tice to je dosta.

Taksa na savjet gajba pive! :D
melbaa

#21 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by melbaa »

Nisam ja na odmoru. Sastavim vam ja zalbu ;-)
realna do boli

#22 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by realna do boli »

Za 100 eura :)
Popustila me huja.
putokaz1

#23 Re: Pitanje za pravnike...Rjesenje o izvrsenju.

Post by putokaz1 »

Sir Amel wrote:
Slažem se s pisanjem obavijesti.

To nema veze sa tvojom firmom. Izvršenik je ta zena a oni su kao sredstvo predložili zapljenu dijale primanja koji prema njihovim saznanjima ona ostvaruje kod vas. Ako joj vi ne dajete platu tj. ako nije prijavljena kod vas kao vaš zaposlenik samo trebate poslati sudu koji je usvojio rješenje o izvršenju obavijest na navedeni broj predmeta I-..../10. U njemu napiši da nije vaš uposlenik i to je sve. U suprotnom vaše računovodvto prilikom obrade plate mora dio do 1/3 plate uplatiti na racun trazioca izvršenja.
Ta zena koja je izvršenik ima pravo prigovora na usvojeno rješenje o izvršenju u roku 8 dana (gdje se onda izvrsni pretvara u parnicni postupak ako je osnovan), ali mislim (skoro sam siguran) da ga nije ulozila cim je ono doslo do Vas.
Znaci obavijest sudu da ta i ta ne radi kod Vas i da ne znate njeno sadašenje mjesto zaposlenja (morate ovo navesti).
Sto se Vas tice to je dosta.

Taksa na savjet gajba pive! :D
Post Reply