visok pritisak ili...?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ibizza

#1 visok pritisak ili...?

Post by ibizza »

Pozdrav dobri narode :)

Prije 3 godine,krenuo sam na fakultet,u blizini tramvajske stanice malo sam se zaljuljao.Prepao sam se bas puno,jedva sam dosao do tramvaja i sa kolegom otisao na fax.Taj dan nisam nista pisao,slusao,samo ckeao da se zavrse predavanja pa da idem kuci(sa kolegom,nisam smio sam :sad: )
Od tog dana cesto sam osjecao vrtoglavicu(dali je bila bas vrtoglavica ili sam ja to umislio, ne znam).Nova godina je dosla,ja sam u glavi imao samo kako ce proci ta noc,kako cu uonoj guzvi izdrzati,dali cu se opet "zaljuljati" ili mozda pasti.Otisao sam sa rajom u taj lokal, iako sam osjecao nesvjesticu.negdje oko pola 11 od jake muzike,guzve meni je postalo bas tesko,dosao je otac po mene i otisli smo do hitne.Pritisak mi je bio 140/90,doktorica mi je rekla da se javim svome doktoru.
Otisao sam ujutro odmah,pritisak je bio 120/80,odmah sam uradio nalaze krvi,urina,EKG,EG,ocni pritisak.Sa tim nalazima sam se vratio kod svoje dokorice,ona mi je rekla da je samnom sve uredu.
Meni je od tada bilo lakse,mada,ponekad sam ono kao osjecao tu famoznu vrtoglavicu.Prije 3 mjeseca,javio mi se opet onaj ruzni osjecaj,vrtoglavica,pojeo sam supu,stabilizovalo se stanje,otisoa sam do hitne samo pritisak da izmjerim a on je iznosio 140/80...
Rekao sam doktoru,da sam jeo i odmah mi je bilo bolje,on je meni rekao da kad covjek jede, pritisak padne.
Mweni to malo nelogivcno,slana supa da obara pritisak,prvi put cujem.
Mene sad zanima,dali je MOGUCE da ja imam nizak priisak,ali da od panike koju stvorim dodje do povisenog pritiska?
Inace,ne pijem,ne pusim,ne pijem kafu,idealna tezina,fizicki MALO aktivan.

hvala svima koji kazu sta pametno :D
*mima*

#2 Re: visok pritisak ili...?

Post by *mima* »

A koliko ti je bio...taj povisen pritisak?
ibizza

#3 Re: visok pritisak ili...?

Post by ibizza »

*mima* wrote:A koliko ti je bio...taj povisen pritisak?
prije 3 godine 140/90,prije 3 mjeseca 140/80,izmedju ova dva perioda,mjerio sam cesto pritisak i uvijek je bio 120 ili 125/80...Neki dan sam mjerio,doduse ujutro i bio je 110 /75...
Kontam da kupim caj od bijele imele!?
metar_drva

#4 Re: visok pritisak ili...?

Post by metar_drva »

meni se čini da si ti anksiozan i da imaš napade panike. imao iste simptome, sjebavao se pravo, obišao sve doktore i svi rekli da je sa mnom sve ok (dok nisam naišo na psihijatra) :) doduše, meni je pritisak uvijek bio u rasponu od 120/80 do 140/90.
elem, riješio to s par razgovora sa psihijatrom, dala mi žena persene da pijem kad mi bude tegoba i sad sam ok.
suncica24

#5 Re: visok pritisak ili...?

Post by suncica24 »

Odes fino doktoru opste prakse rano ujutro, prije no sto si i jeo i iznervirao se, da ti izmjeri pritisak i rijesis dilemu
O'zone
Globalni moderator

#6 Re: visok pritisak ili...?

Post by O'zone »

metar_drva wrote:meni se čini da si ti anksiozan i da imaš napade panike. imao iste simptome, sjebavao se pravo, obišao sve doktore i svi rekli da je sa mnom sve ok (dok nisam naišo na psihijatra) :) doduše, meni je pritisak uvijek bio u rasponu od 120/80 do 140/90.
elem, riješio to s par razgovora sa psihijatrom, dala mi žena persene da pijem kad mi bude tegoba i sad sam ok.
Ovo je prava dijagnoza. Dosta toga je na psihičkoj bazi a pritisak je samo nuspojava anksioznosti.
ibizza

#7 Re: visok pritisak ili...?

Post by ibizza »

suncica24 wrote:Odes fino doktoru opste prakse rano ujutro, prije no sto si i jeo i iznervirao se, da ti izmjeri pritisak i rijesis dilemu
Mjerio i bio mi 110/75
*mima*

#8 Re: visok pritisak ili...?

Post by *mima* »

bermiin wrote:
prije 3 godine 140/90,prije 3 mjeseca 140/80,izmedju ova dva perioda,mjerio sam cesto pritisak i uvijek je bio 120 ili 125/80...Neki dan sam mjerio,doduse ujutro i bio je 110 /75...

Pa ti uoste nemas visok pritisak.....ti je pomalo nizak......Kontrolisi ga svaki dan.
ibizza

#9 Re: visok pritisak ili...?

Post by ibizza »

*mima* wrote:
bermiin wrote:

Pa ti uoste nemas visok pritisak.....ti je pomalo nizak......Kontrolisi ga svaki dan.
kontorlisao sam 7 dana(to je bilo prije mozda 2 mjeseca), svaki put je bio 120/80,jednom je bio 125/80...
e mene zanima,dali prtiisak pada ili se dize kad covjek jede?nelogicno mi je bilo,da kad supu pojedem pritisak padne(tako mi rece doktor u hitnoj)
*mima*

#10 Re: visok pritisak ili...?

Post by *mima* »

bermiin wrote:
kontorlisao sam 7 dana(to je bilo prije mozda 2 mjeseca), svaki put je bio 120/80,jednom je bio 125/80...
e mene zanima,dali prtiisak pada ili se dize kad covjek jede?nelogicno mi je bilo,da kad supu pojedem pritisak padne(tako mi rece doktor u hitnoj)

Od slane supe pritisak se digne....tako bi trebalo....ako nisi jeo cijeli dan ...naravno da ti je lose....Nizak pritisak zahtijeva puno tecnosti....slana supa....redovni obroci....kafa....
ibizza

#11 Re: visok pritisak ili...?

Post by ibizza »

*mima* wrote:
bermiin wrote:

Od slane supe pritisak se digne....tako bi trebalo....ako nisi jeo cijeli dan ...naravno da ti je lose....Nizak pritisak zahtijeva puno tecnosti....slana supa....redovni obroci....kafa....
tnx mima :) :)
citroen

#12 Re: visok pritisak ili...?

Post by citroen »

metar_drva wrote:meni se čini da si ti anksiozan i da imaš napade panike. imao iste simptome, sjebavao se pravo, obišao sve doktore i svi rekli da je sa mnom sve ok (dok nisam naišo na psihijatra) :) doduše, meni je pritisak uvijek bio u rasponu od 120/80 do 140/90.
100% ,imao slican problem,al malo kod Doksa(psihijatra) i sve to sredio,bio sam ubijedjen da imam visok pritisak,a sve to je bilo uzrokovano stalnim stresom kojem sam bio izlozen od strane profesora na faxu,al kad sam napustio fax pritisak se vratio u normalu :D Znaci psisa,pardon psiha je glavni problem,a ja isto ne pijem,ne pusim,redovna fizicka aktivnost,studirao fakultet sporta :D ali kad ti se hajvani natovare na kosti onda ne vazi ona"u zdravom tijelu zdrav duh"..nego ti to sve fino opet provjeri sa doktorom opste prakse i ako sve bude u redu obrati se psihijatru,problem je psihicke prirode i ne sjekiraj se :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
*mima*

#13 Re: visok pritisak ili...?

Post by *mima* »

Ma naravno da je psihicke prirode....jos ako studira.....vi smo mi manje vise pod nekim pritiskom....Nizak pritisak voli gazirana pica....pazi na ishranu......Ma nije to nista strasno.....covjek se navikne......Samo nemoj sebi da stvaras paniku.... :)
Bluemore

#14 Re: visok pritisak ili...?

Post by Bluemore »

zeleni caj je dobar regulira pritisak, nizak povisi, visok snizi.... samo ne treba ga preliti vrelom, kljucalom vodom, vec kad se malo hladne...
BosanaC100/100

#15 Re: visok pritisak ili...?

Post by BosanaC100/100 »

Evo ja sam jos jedan sa niskim pritiskom oduvjek pa da malo pokusam pomoci.Pij dosta vode,al bas bas bas dosta..ja znam popiti na dan 4-5 litara :)....to naravno zavisi od aktivnosti tokom dana...ukoliko imam trening popijem u toku treninga i posle treninga sigurno 2L vode.Sokove malte ne ne pijem sem prirodnih.Sve slano mi prija trazi mi se...jedem puno kospa(bundeva).Kafa ,sto mozda i nema logike,mi nikako ne prija tj mislio sam da mi treba puno kafe i pio sam dosta...poslije odlucim pokusati bez kafe i nakon nekog vremena osjecam se puno bolje i "budnije", zapravo sam shvatio da mi kafa pruza trenutno olaksanje, razbudim se malo itd ali nakon recimo 20-tak min. jos vise mi padne pritisak nego prije te iste kafe...Pocni da se bavis nekim sportom to stvarno dosta pomogne kada se organizam navikne na redovne aktivnosti(fizicke).Ja 3-4 puta sedmicno treniram po 2 sata i osjecam se mnogo bolje nego kada nisam trenirao.Treba redovan biti sa treninzima pa makar se osjecao kao da te je pregazio bager viljuskar heheh
pozz
DaCo_sa

#16 Re: visok pritisak ili...?

Post by DaCo_sa »

Pa koji ti to doktor rece da slana supa snizava pritisak?? da ga odma tuzimo komunalnom :dance: Ma pritisak ti 100 % skoci od straha i naravno da ti se onda javi i vrtoglavica kao logican slijed , a da bi se uvjerio da nemas problem povisenog pritiska mjeri ga dvaput dnevno svaki dan bar 15 dana i zapisuj tako ces znati kako stoje stvari ;-) zvucim mudro nema sta :bih:
kamen spoticanja

#17 Re: visok pritisak ili...?

Post by kamen spoticanja »

imam osjecaj da nesto propustas...hipertenzija moze ici kao idiopatska...dakle kad je uzrok nepoznat i onda se sama smatra bolescu ili kao simptom neke druge bolesti...hajd mi kazi kakav ti je nalaz secera u krvi...imas li neke tegobe tipa :puno pijes vodu,mokris li cesto,jedes li cesto...znoje li ti se dlanovi...iskreno ja bih prvo isao internisti na ful pretrage...prica o psiholoskoj bazi moze biti tacna i iskreno se nadam da jeste jer je najlakse izljeciva...ali iz iskustva znam da kad ljekar ne zna sta bi s tobom posalje te psihicu jer si "labilan"...
kazem ti pokusaj ici stepenicu nize...trazi uzrok povisenom pritisku...dakle internista ;-)
metar_drva

#18 Re: visok pritisak ili...?

Post by metar_drva »

kamen spoticanja wrote:imam osjecaj da nesto propustas...hipertenzija moze ici kao idiopatska...dakle kad je uzrok nepoznat i onda se sama smatra bolescu ili kao simptom neke druge bolesti...hajd mi kazi kakav ti je nalaz secera u krvi...imas li neke tegobe tipa :puno pijes vodu,mokris li cesto,jedes li cesto...znoje li ti se dlanovi...iskreno ja bih prvo isao internisti na ful pretrage...prica o psiholoskoj bazi moze biti tacna i iskreno se nadam da jeste jer je najlakse izljeciva...ali iz iskustva znam da kad ljekar ne zna sta bi s tobom posalje te psihicu jer si "labilan"...
kazem ti pokusaj ici stepenicu nize...trazi uzrok povisenom pritisku...dakle internista ;-)
halo ba, covejku nije visok pritisak, pogledaj sta kaze
mada, slažem se da treba posjetit i internistu
sa obzirom na...

#19 Re: visok pritisak ili...?

Post by sa obzirom na... »

Kod mene je bio slicaj osjecaja neravnoteze, isao doktoru da mi provjeri centar za ravnotezu, snimao magnetnu rezonancu. Prvo bi ti preporucio da posumnjas na tesku anksioznost, uzimaj veće doze b kompleksa ali ne previse(oni su topivi u vodi tako da se ne mozes predozirati). Ja sam preko interneta kupio amino kiseline l-thriptothan i -theanine, uglavnom imaju isti efekat kao apaurini (povecavaju nivo seratonina u mozgu i opustaju)a nisu štetni. Probaj sa vecim dozama persena (to je biljka valerijana) kada to oscjetis. Ako ti ovo ne pomogne, onda trazi drugi razlog tim problemima koje imas
Post Reply