Darovanje Imovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bubavi1

#1 Darovanje Imovine

Post by bubavi1 »

Postovani,

Ovako, amidja mi zeli pokloniti svoju parcelu koja posjeduje gradjevinsku dozvolu.
Koja je najbolja solucija da dodjem do vlasnistva: Dali to treba voditi kao Dar ili Prodaja?
S bozirom da tu ima naj vjerovatnije administrativnih troskova.

Unaprijed Vam hvala.
Miki123

#2 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

bubavi1 wrote:Postovani,

Ovako, amidja mi zeli pokloniti svoju parcelu koja posjeduje gradjevinsku dozvolu.
Koja je najbolja solucija da dodjem do vlasnistva: Dali to treba voditi kao Dar ili Prodaja?

Unaprijed Vam hvala.
S obzirom da ti poklanja amidža, porez ćeš morati platiti. Poklon je dobročini ugovor, samim tim mogu ga osporavati nužni nasljednici. Ja bih, da sam na tvom mjestu, išao na prodaju jer nju ti neće niko moći osporavati. Ugovor o prodaji i ugovor o poklonu, notarski obrađeni, isto koštaju. Stavi neku razumnu cijenu, 10.000,00 KM recimo, poreznici će ti ionako procijeniti više :evil:
bubavi1

#3 Re: Darovanje Imovine

Post by bubavi1 »

Miki123 wrote:

Unaprijed Vam hvala.
S obzirom da ti poklanja amidža, porez ćeš morati platiti. Poklon je dobročini ugovor, samim tim mogu ga osporavati nužni nasljednici. Ja bih, da sam na tvom mjestu, išao na prodaju jer nju ti neće niko moći osporavati. Ugovor o prodaji i ugovor o poklonu, notarski obrađeni, isto koštaju. Stavi neku razumnu cijenu, 10.000,00 KM recimo, poreznici će ti ionako procijeniti više :evil:
Miki123,

Prvo da ti se zahvalim na odgovoru!
Rijec je o 1000 kvadratni metara terena. Ta cijena od 10 000KM je ne vezana s povrsinom, jeli tako? To je taj notarski trosak?
Hvala
Miki123

#4 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

bubavi1 wrote:
Miki123 wrote:

Unaprijed Vam hvala.
Miki123,

Prvo da ti se zahvalim na odgovoru!
Rijec je o 1000 kvadratni metara terena. Ta cijena od 10 000KM je ne vezana s povrsinom, jeli tako? To je taj notarski trosak?
Hvala
Ma reci da je cijena 10.000,00 KM nema to veze sa kvadratima niti bilo čime. Notarski troškovi na tu cijenu su oko 170 KM + PDV, plus ako ti notar napiše zahtjev za uknjižbu to je dodatnih 25 KM..
bubavi1

#5 Re: Darovanje Imovine

Post by bubavi1 »

Ma reci da je cijena 10.000,00 KM nema to veze sa kvadratima niti bilo čime. Notarski troškovi na tu cijenu su oko 170 KM + PDV, plus ako ti notar napiše zahtjev za uknjižbu to je dodatnih 25 KM..
Ok to su troskovi vezani s Notarom, ali koliko bi izaslo poreza za taj iznos?
Ako se ide na prodaju (da bi se izbjegavalo icije osporavanje) ta suma recimo od 10 000 ostaje fiktivna, dali iko provjerava u realnosti da se ta suma predala?
Officer Crabtree

#6 Re: Darovanje Imovine

Post by Officer Crabtree »

a šta je realnost na otvorenom tržištu :lol:
Miki123

#7 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

bubavi1 wrote:
Ok to su troskovi vezani s Notarom, ali koliko bi izaslo poreza za taj iznos?
Ako se ide na prodaju (da bi se izbjegavalo icije osporavanje) ta suma recimo od 10 000 ostaje fiktivna, dali iko provjerava u realnosti da se ta suma predala?
ma ne pregleda kakvi. Naravno, poreska ima svoje skale, a i izlazi na lice mjesta i onda oni procijene i na tu sumu razrežu porez. Cijena navedena u ugovoru njih ne veže (jedino ako staviš višu od one koju oni procijene, tada uzimaju tvoju :evil: ) jer u tom slučaju svako bi stavljo 100 KM da je cijena :D
Suzie Q

#8 Re: Darovanje Imovine

Post by Suzie Q »

moj momak ima parcelu koju je naslijedio od djeda ali je nikad nije preveo na sebe jer mu je netko rekao da to košta više nego sama zemlja. ima li netko iskustva s ovim? kako ide ta procedura i koliki su troškovi?
Miki123

#9 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

Suzie Q wrote:moj momak ima parcelu koju je naslijedio od djeda ali je nikad nije preveo na sebe jer mu je netko rekao da to košta više nego sama zemlja. ima li netko iskustva s ovim? kako ide ta procedura i koliki su troškovi?
Jel živ djed? Ako jeste, nek izvadi zk izvadak i ide notaru radi sačinjavanja ugovora. tamo neka kaže da je zemlja vrijedna 500 KM i insistira na to mene da se stavi u ugovor. to će ga doći 60 km plus sitni troškovi cca 20 KM + pdv. Ako je živ otac od tvog rođaka tj. djedov sin, onda će ti rođak morati platiti porez. ako je otac mrtav, i dedo poklanja unuku, onda neće.
Suzie Q

#10 Re: Darovanje Imovine

Post by Suzie Q »

djed je mrtav, a djeca su mu živa, između ostalih majka moga momka, ali svi znaju da je ta zemlja ostavljena njemu.

dakle, dedo je poklonio unuku komad zemlje, pored žive djece a i baba je još živa. Mislim da nema pisane oporuke nego je to usmeno preneseno i svi se slažu oko toga,znači postoje svjedoci koji će to i potvrditi. vjerujem da porez ne bi bio preskup.
ima li moj momak pravo tražiti izvadak iz ZK ureda?
aj molim te napiši šta trebamo konkretno u ovom slučaju, vidim da se razumiješ. hvala puno
Motokultivator

#11 Re: Darovanje Imovine

Post by Motokultivator »

Unaprijed Vam hvala.
Rjesenje: Testament, pali 100% iz iskustva ;)
Naravno jos se raspitaj kod nekog advokata, da nema kakva fintica u zakonu, ali ako ima testament kojim nasljedjujes to poslije smrti ne trebas platiti ni feninga. Naravno to je amidzino dok je ziv :)
Miki123

#12 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

Suzie Q wrote:djed je mrtav, a djeca su mu živa, između ostalih majka moga momka, ali svi znaju da je ta zemlja ostavljena njemu.

dakle, dedo je poklonio unuku komad zemlje, pored žive djece a i baba je još živa. Mislim da nema pisane oporuke nego je to usmeno preneseno i svi se slažu oko toga,znači postoje svjedoci koji će to i potvrditi. vjerujem da porez ne bi bio preskup.
ima li moj momak pravo tražiti izvadak iz ZK ureda?
aj molim te napiši šta trebamo konkretno u ovom slučaju, vidim da se razumiješ. hvala puno
Sve je to nevažno, jer djed je mrtav, a ugovor o poklonu je pravni posao među živima,a djed je mrtav tako da ne može baš potpisati :D

Rješenje: pokrenuti ostavinski postupak iza dede, rješenjem o nasljeđivanju će to preći na njegovu djecu i suprugu.
Na ostavinskoj raspravi neka se baba i druga dedina djeca odreknu naslijeđa u korist oca od tvog momka, tako da ta parcela pređe na njega 1/1.

Kada rješenje o nasljeđivanju bude pravosnažno, ne čekajte da ga zk ured provede jer ćete se ihihi načekati (u godinama se mjeri :o :sad: ), nego sa tim rješenjem o nasljeđivanju kojim je otac tvog momka pravosnažno oglašen nasljednikom na toj parceli i rodnim listom tvoga momka, idite notaru koji će na temelju toga sastaviti ugovor o poklonu nekretnine. Pošto je to poklon između srodnika prvog nasljednog reda - oca i sina, oslobođeno je plaćanja poreza na promet nekretnina(zato onaj rodni list, jer poreska ne oslobađa na lijepe oči, nego se krvno srodstvo mora dokazati :D ).

Ako šta nije jasno, slobodno pitaj.
Miki123

#13 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

Motokultivator wrote:

Unaprijed Vam hvala.
Rjesenje: Testament, pali 100% iz iskustva ;)
Naravno jos se raspitaj kod nekog advokata, da nema kakva fintica u zakonu, ali ako ima testament kojim nasljedjujes to poslije smrti ne trebas platiti ni feninga. Naravno to je amidzino dok je ziv :)
Ma kakav testament. Mogu ga nužni nasljednici osporavat, plus moraš čekati da amidža umre, pa ostavinska rasprava, pa provođenje rješenja o nasljeđivanju (broj neriješenih predmeta prije tvog se mjeri u hiljadama, pa ti vidi kad ćeš doći na red za provođenje u zk. uredu :D )

Mislim da sam gore objasnio najbolji put za rješavanja ovoga.
Suzie Q

#14 Re: Darovanje Imovine

Post by Suzie Q »

hvala Miki. javit ću se dok vidim s njim šta je do sada odrađeno. on nije siguran da se ostavinska ikako provela ali ja mislim da je to moralo nakon smrti biti provedeno
Miki123

#15 Re: Darovanje Imovine

Post by Miki123 »

Suzie Q wrote:hvala Miki. javit ću se dok vidim s njim šta je do sada odrađeno. on nije siguran da se ostavinska ikako provela ali ja mislim da je to moralo nakon smrti biti provedeno
Nije.
bubavi1

#16 Re: Darovanje Imovine

Post by bubavi1 »

po tome svemu izgleda da je najbolja opcija, ugovor o kupovini...
Post Reply