Vojska BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
studio 54

#1 Vojska BIH

Post by studio 54 »

sta treba da se uclanis u vojsku ,,,znbam da treba proci zdrastveni pregled pa onda ides u Rajlovac kod Sarajeva i tamo se obavlja 3 mjesecna obuka...eehh znate li jel to puno teska ta obuka i jel treba neka određena visina za vojsku naime ja sma visok 173 cm ...
maxell_sarajevo

#2 Re: Vojska BIH

Post by maxell_sarajevo »

Ne ides u Rajlovac nego u Pazaric, obuka nije teska ako imas imalo snage i volje, moras trpiti svakakva naređenja, uglavnom svi bi je prosli.Nakon sto zavrsis tri mjeseca obuku trazi stelu da ostanes u vojnoj policiji jer su tu uslovi odlicni, a imas priliku da radis u Sarajevu ako si naravno iz Sarajeva, a ako nemas stelu letis u Bihac, a njima Bogami veselo kad vide da je daosao neki sarajlija.Ako se zaposlis u vojnoj policiji u Sarajevu radit ces na obezbjeđenju doma Armije,u onoj kucici ispred min.odbrane,a nekad na KPS-u u Rajlovcu i Pazaricu.Plata neto za prvi cin vojnik prve klase izađe oko 950KM.Sretno.
maxell_sarajevo

#3 Re: Vojska BIH

Post by maxell_sarajevo »

Za visinu nema problema ubio se za tenkistu :-D ,a bitno je da imas stelu koja ce ti brojati sklekove jer tu ako nisi njihov neces uraditi vise od deset po njihovom.
black

#4 Re: Vojska BIH

Post by black »

studio 54 wrote:sta treba da se uclanis u vojsku ,,,znbam da treba proci zdrastveni pregled pa onda ides u Rajlovac kod Sarajeva i tamo se obavlja 3 mjesecna obuka...eehh znate li jel to puno teska ta obuka i jel treba neka određena visina za vojsku naime ja sma visok 173 cm ...
vojska nije neka sekcija da bi se uclanjivao, kad se raspise konkurs prijavis se itd.
osnovna obuka je za sve ista i nema veze sa visinom, vojska nije modna agencija ;-)
danijel1980

#5 Re: Vojska BIH

Post by danijel1980 »

hehehehe malo je off ali na odsluzenju vojnog roka sa mnom u klasi bio lik neki iz sarajeva visine 210, tezine oko mozda 130-150 kilograma i cizme je nosio dobro se sjecam 54. CIjelih dva mjeseca do prekomande covjek je u trenerci i patikama proveo nisu imali ni uniformu a ni cizme za njega :).
Alexzandra

#6 Re: Vojska BIH

Post by Alexzandra »

a šta je sa ženama? Mislim kako one se prijavljuju isto u Pazarić ili ima nešto odvojeno za žene?
Sed

#7 Re: Vojska BIH

Post by Sed »

Alexzandra wrote:a šta je sa ženama? Mislim kako one se prijavljuju isto u Pazarić ili ima nešto odvojeno za žene?
Volio bih se sad našaliti na račun žena u vojsci ali neka savjest ili tako nešto mi ne dopušta. Imaš na ovoj temi nešto o ženskinjama u Oružanim snagama.
Alexzandra

#8 Re: Vojska BIH

Post by Alexzandra »

E, hvala baš si mi pomogao :-D pročitat ću to ja još 100 puta dok ne budem sigurna :)
argyle

#9 Re: Vojska BIH

Post by argyle »

Sed wrote:
Alexzandra wrote:a šta je sa ženama? Mislim kako one se prijavljuju isto u Pazarić ili ima nešto odvojeno za žene?
Volio bih se sad našaliti na račun žena u vojsci ali neka savjest ili tako nešto mi ne dopušta. Imaš na ovoj temi nešto o ženskinjama u Oružanim snagama.
Image

U Armiji RBiH bilo 5.360 žena

Umjesto da budu prognanice, žene su oblačile uniforme i bile diverzanti.

Agresija na BiH pokrenula je sve patriotski opredijeljene Bosance i Hercegovce da zaštite, prije svega, porodicu i dom, ali i sve ono što su osjećali svojim - državu, narod, naciju. U specifičnim okolnostima egzistencijalne ugroženosti i mi žene osjetile smo potrebu da damo svoj doprinos odbrani, stojeći rame uz rame sa svojim saborcima, priča nam na početku razgovora Meldijana Arnaut, jedna od pripadnica Armije RBiH.
Prema evidenciji, 31.12. 1995. godine, u Armiji je bilo 5.360 žena.

Bila je u komandi 101. motorizovane brigade, u službi za informatičke poslove i informiranje, a nakon završetka rata nastavila se baviti temom žena u ratu. Danas je analitičar Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Nisu morale

Objašnjava da su "amazonke", kako su često nazivane od muških kolega, u uvjetima ugroženosti dobijale natprirodnu snagu.

- Upravo ta snaga je u protekloj agresiji uputila ženu da se pronađe u sanitetu, na prvoj liniji odbrane, uputila je na dvanaesti sprat s bebom, bez struje i vode gdje je opstala, u podrume gdje je učenike preselila i tamo im bila i nastavnica i roditelj... uputila je da odluči ne biti prognanik, nego obući odoru i postati čak i diverzant - objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim riječima, razlika između žena i muškaraca boraca nije u hrabrosti, nego u tome što ni jedna žena nije morala uzeti pušku u ruku, ali je to ipak učinila. To, kako kaže, nije bila ni zakonska ni etička obaveza žene, a većina njih je mogla napustiti prostor u kojem je egzistencija bila ugrožena, pa čak i onemogućena.

- Međutim, ostale smo, borile se i opstale. Snaga koju je žena pronašla u sebi, uzdigla ju je od žrtve do heroine - kaže Arnaut.

Prema njenim saznanjima, okrugli sto "Uloga žene u ratu 1992.-1995.", koji je prošle godine održan u Sarajevu, a na kojem je i ona učestvovala, bila je jedina prilika od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas da se govorilo isključivo o ulozi žene u periodu agresije na BiH. Skreće pažnju da je tretman žena boraca danas nezadovoljavajući.

Arnaut ističe da je razgovor za "Sedmicu" rijetka, možda čak i jedinstvena prilika da spomene heroine koje su dobitnice najvećih ratnih priznanja, a koje društvo ne osjeća potrebu nagraditi i nekim mirnodopskim priznanjem.

Veliko povjerenje

Važne uloge pripadnica ljepšeg spola prisjeća se i general Nedžad Ajnadžić, koji je s njima imao priliku sarađivati na svim dužnostima koje je obavljao, od komandanta bataljona do komandanta Prvog korpusa.

- Žene su igrale veoma važnu ulogu u odbrani i grada i države. Slobodnu mogu reći da su im funkcije dodjeljivane s velikim povjerenjem, a da su ih one odgovorno obavljale, ponekad su bile odgovornije nego muškarci. O tome svjedoči mnoštvo priznanja kojima su nagrađene, ali i životi koje su dale za odbranu države - kaže Ajnadžić.

Dobitnice "Zlatnog ljiljana"

Žene koje su žive dobitnice najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" su Fadila Bajrić, Zlata Gazibara, Dževada Tataragić i Aida Zuko.

Ovim priznanjem posthumno su odlikovane Emira Bašić, Mevlida Elčić, Kornelija Jurić, Atifa Karalić, Razija Merić, Indira Pjanić i Nevzeta Sefer.

Osim što su posthumno odlikovane "Zlatnim ljiljanom", Fadila Odžaković Žuta i Edina Čamdžić odlikovane su i "Ordenom zlatnog grba" s mačevima, odnosno "Medaljom za hrabrost".

Image

plbih.org
Alexzandra

#11 Re: Vojska BIH

Post by Alexzandra »

Hvala vam puuuuno :)
ice2cube

#12 Re: Vojska BIH

Post by ice2cube »

Samo kod nas treba stela da udjes u vojsku... I sta ti fali visini ?
ceca savic

#13 Re: Vojska BIH

Post by ceca savic »

Imam 18 godina i još uvek idem u srednju školu. Nakon srednje želim da završim vojnu obuku. Da li mi može neko objasniti za šta sve trebam biti kvalifikovana da bi bila primljena?
armin1921

#14 Re: Vojska BIH

Post by armin1921 »

Kod nas frajer oborio rekord kasarne u sklekovima i još nećemu i nisu ga primili, bili ovi sa štelom pa prošli :D
Post Reply