alarmni sistemi za stan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#1 alarmni sistemi za stan

Post by anjusha »

Citajuci upravo ovdje na forumu neke strave i uzase koji su se desavali nasim dragim forumasima vezanim za provale u stanove (sto njihove sto im bliske rodbine) odlucila sam se malo raspitati za one alarmne sisteme za stanove/privatne prostore.

Da li neko ima iskustva sa njima? Gdje ste ih kupili? Koliko se cijene krecu? Valjaju li cemu?
Hvala :zoka:
Nuclear Winter

#2 Re: alarmni sistemi za stan

Post by Nuclear Winter »

anjusha wrote:Citajuci upravo ovdje na forumu neke strave i uzase koji su se desavali nasim dragim forumasima vezanim za provale u stanove (sto njihove sto im bliske rodbine) odlucila sam se malo raspitati za one alarmne sisteme za stanove/privatne prostore.

Da li neko ima iskustva sa njima? Gdje ste ih kupili? Koliko se cijene krecu? Valjaju li cemu?
Hvala :zoka:
Najbolje bi ti bilo da nazoveš neku od zaštitarskih agencija(npr:sikra,biga),a imaš i agenciju za nabavku opreme i zaštitu "middle point"-fino nazoveš i raspitaš se,da ne bude rekla-kazala.U svakom slučaju,dođu ti ljudi iz BILO KOJE(da ne misli neko da reklamiram ove agencije)agencije instaliraju ti sistem,sa senzorima na pokret,imaš kod koji ukucaš pri izlasku,ili ulasku u kuću/stan,i to je to.I otprilike to košta koliko ja znam oko 40-70KM mjesečno,a oprema pojma nemam,ipak bi bilo najbolje da nazoveš one gore tri agencije koje sam ti naveo pa se raspitaj.
AdnanSA

#3 Re: alarmni sistemi za stan

Post by AdnanSA »

3 puta mi kuću obijali. Poslje prvog puta sam ogradio alarm. Preostala dva puta alarm prepao lopove te su odmah zbrisali. Firma Unilab mi je instalirala opremu. Već 4 godine sve funkcioniše besprijekorno . Ulaganje u vlasitu sigurnost je iznosilo nešto okko 1000 KM. Sad mirnije spavam.
daddy_cool

#4 Re: alarmni sistemi za stan

Post by daddy_cool »

Sve zavisi od toga koliko zelis i mozes uloziti u alarmni sistem. Ja sam prije nekoliko godina kupio alarm u OBI-ju koji je u to vrijeme kostao oko 140 KM (sada mislim da kosta oko 120 KM) i spada u opremu koja se moze samostalno instralirati bez velikih problema. Alarm je ukljucivao magnetni senzor za vrata i jedan senzor kretanja. Aktivira/deaktivira se ukucavanjem 4-cifrene sifre. Mislim da je postojala opcija sa prosirivanjem vecim brojem senzora, ali je meni u to vrijeme i ovo bilo dovoljno.

Prijatelj je prije nekoliko dana nabavio bezicni alarmni sistem za cca 400-450 KM koji osim centralne jedinice ima 2 senzora kretanja, 1 magnetni senzor, daljinski + mogucnost dojave na mobitel (mislim do 2 broja) u slucaju provale, kao i daljinsku kotrolu nekih funkcija putem mobitela. Ovaj sistem je nesto slozeniji za podesavanje i trazi malo vise truda ili strucniju pomoc.

Takodje preporucujem posjetu nekoj od agencija (Unilab, Middle Point, Chip Sistemi...- nadam se da sam ovo spelovao kako treba - koja posjeta je neizbjezna ukoliko se zeli ugovoriti i intervencija njihovih ekipa u slucaju provale), ali i kontakt sa nekom od malih instalaterskih kuca jer ovi veliki znaju udarati po usima. Takav sistem te moze kostati i vise od 1000 KM posebno ako podrazumijeva vece radove na postavljanju kablova i sl. Sve zavisi i od broja senzora (osim magnetnih senzora i senzora kretanja moguce je instalirati i senzore za lom stakla ili detektore dima sto poskupljuje ovo zadovoljstvo).
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#5 Re: alarmni sistemi za stan

Post by anjusha »

hvala vam svima na odgovorima. to je upravo sto mi je trebalo :thumbup:
Incub

#6 Re: alarmni sistemi za stan

Post by Incub »

Prijatelj je prije nekoliko dana nabavio bezicni alarmni sistem za cca 400-450 KM koji osim centralne jedinice ima 2 senzora kretanja, 1 magnetni senzor, daljinski + mogucnost dojave na mobitel (mislim do 2 broja) u slucaju provale, kao i daljinsku kotrolu nekih funkcija putem mobitela. Ovaj sistem je nesto slozeniji za podesavanje i trazi malo vise truda ili strucniju pomoc.

Daddy -znas li koji je alarm i gdje je kupio?
Postoji li opcija da se kupi vise senzora kretanja,magnetni...
TheGodfather001

#7 Re: alarmni sistemi za stan

Post by TheGodfather001 »

Probaj sa ovom firmom http://www.dsc-sa.ba/bs/.
Meni su u kuci instalirali opremu (ne znam koja je vrijednost) i spojili sve direktno na njihov centar podrske. Stavili su 7 senzora, 2 LCD tastera i sve ostalo (kablovi, konektori, itd. sa ugradnjom) plus 24 / 7 tehnicki nadzor nad objektom. Mjesecna cijena je 95 KM (ugovor na godinu dana minimalno).
duspi

#8 Re: alarmni sistemi za stan

Post by duspi »

sam oda napomenem da pored svih tih 'on site' alarmna imaš i dodatnu opciju direktne komunikacije sa centralom firme koja ti ugradi alarm (to obično znači dodatna fiksna telefonska linija koja služi samo za komunikaciju s centrlaom) koja automatski javlja kad se alarm aktivira i oni te zovu da provjere i / ili šalju svoju patrolu na lice mjesta

mislim da biga i dsc sigurno imaju i to u ponudi, za ostale, kao i cijenu nažalost ne znam
Incub

#9 Re: alarmni sistemi za stan

Post by Incub »

TheGodfather001 wrote:Probaj sa ovom firmom http://www.dsc-sa.ba/bs/.
Meni su u kuci instalirali opremu (ne znam koja je vrijednost) i spojili sve direktno na njihov centar podrske. Stavili su 7 senzora, 2 LCD tastera i sve ostalo (kablovi, konektori, itd. sa ugradnjom) plus 24 / 7 tehnicki nadzor nad objektom. Mjesecna cijena je 95 KM (ugovor na godinu dana minimalno).

Je li se radi o bezicnom alarmu?
Kuca je u Tuzli tako da vjerovatno opcija nadzora preko firme ne dolazi u obzir.
Nasao sam neke bezicne modele ali citajuci review vidim da imaju nedostatke-slab ton kod aktiviranja alarma,losi senzori...
Prije svega me interesuje bezicni alarm ako znate neki dobar unaprijed hvala.
A-R-N-I

#10 Re: alarmni sistemi za stan

Post by A-R-N-I »

ima firmi koje to sve pruzaju za 50 KM!!
daddy_cool

#11 Re: alarmni sistemi za stan

Post by daddy_cool »

Incub wrote:Prijatelj je prije nekoliko dana nabavio bezicni alarmni sistem za cca 400-450 KM koji osim centralne jedinice ima 2 senzora kretanja, 1 magnetni senzor, daljinski + mogucnost dojave na mobitel (mislim do 2 broja) u slucaju provale, kao i daljinsku kotrolu nekih funkcija putem mobitela. Ovaj sistem je nesto slozeniji za podesavanje i trazi malo vise truda ili strucniju pomoc.

Mogao bih ti poslati kontakt covjeka preko kojeg mozes doci do jednog opisanog modela (on ima firmu koja se bavi instalaterskim radovima i prodajom el. opreme), ali kako vidjeh nisi iz Sarajeva?

Model alarma je WisDom, proizveden u Izraelu.
plejka2

#12 Re: alarmni sistemi za stan

Post by plejka2 »

A-R-N-I wrote:
Ima jarane.Isto tako imas blindo vrata od 300km a imas od 1500.
Sto se tice dsc-a sve pohvale nista drugo.
daddy_cool

#13 Re: alarmni sistemi za stan

Post by daddy_cool »

daddy_cool wrote:
Incub wrote:Prijatelj je prije nekoliko dana nabavio bezicni alarmni sistem za cca 400-450 KM koji osim centralne jedinice ima 2 senzora kretanja, 1 magnetni senzor, daljinski + mogucnost dojave na mobitel (mislim do 2 broja) u slucaju provale, kao i daljinsku kotrolu nekih funkcija putem mobitela. Ovaj sistem je nesto slozeniji za podesavanje i trazi malo vise truda ili strucniju pomoc.

Mogao bih ti poslati kontakt covjeka preko kojeg mozes doci do jednog opisanog modela (on ima firmu koja se bavi instalaterskim radovima i prodajom el. opreme), ali kako vidjeh nisi iz Sarajeva?

Model alarma je WisDom, proizveden u Izraelu.
http://www.riscogroup.com/Products.aspx ... =143&id=45
A-R-N-I

#14 Re: alarmni sistemi za stan

Post by A-R-N-I »

plejka2 wrote:
A-R-N-I wrote:
Ima jarane.Isto tako imas blindo vrata od 300km a imas od 1500.
Sto se tice dsc-a sve pohvale nista drugo.
razlika izmedju blindiranih vrata znam, ali izmedju usluge od 95 i 50 ne znam, pa ako mozes da mi pojasnis u cemu je razlika?
plejka2

#15 Re: alarmni sistemi za stan

Post by plejka2 »

A-R-N-I wrote: razlika izmedju blindiranih vrata znam, ali izmedju usluge od 95 i 50 ne znam, pa ako mozes da mi pojasnis u cemu je razlika?
Razlika je sto nije dzaba 95km.Da rade na daj sta das mozda bi onda bili jeftiniji.Znam da su ozbiljni u svom poslu i da rade sa ozbiljnim firmama.Daleko od toga da umanjujem rad kao i kvalitet drugih ali u ovim stvarima se ipak trebas malo bolje osvrnut pored cijene na to kome dajes povjerenje...
No svako ima pravo na svoje misljenje i odluku. :)
neretvaa

#16 Re: alarmni sistemi za stan

Post by neretvaa »

Ima li netko kakvo iskustvo sa KONIG proizvodima ?
Npr ovaj : http://www.orbiter-g.com/alarmni-sistem ... 61340.html

Ovi bezicni uredjaji se mogu naci u par radnji kod nas...
BaileyS

#17 Re: alarmni sistemi za stan

Post by BaileyS »

95 maraka mjesecno :shock: stvarno previse. Igrom slucaja znam da ista usluga u Svedskoj kosta 45 maraka mjesecno.

Inace neke stvari su kod nas postale dosta skuplje nego u zemljama sa puno vecim standardom ali najgore je sto i dalje iskazuju nezadovoljstvo i ne stoje iza onog sto naprave. Evo uzecu primjer postavljanja klima uredjaja, za dva sata posla 250 maraka (nigdje na svijetu nece biti bolje placen) i jos moras biti presretan npr ako ne uniste fasadu, ako klima ne curi , ili ono nase standardno "hajde boga ti, sta ti smeta centimatar lijevo ili desno". Eh to hajde boga ti sta ti smeta mi najvise ide na zivce.

Ne znam, mozda pretjerujem jer sam po prirodi perfekcionista ali cini mi se da je uz korupciju aljkavost i improvizacija nesto sto ce nas uvijek najvise kociti.
lucius

#18 Re: alarmni sistemi za stan

Post by lucius »

Glock sigurnost.
Postavili alarm po cijeloj kući, na svaki otvor gdje se može ući. GSM komunikator i daljinski
sada im plaćam 80 mjesečno jer sam na periferiji inače otac u centru plaća 50
Prezadovoljan. Za dvije godine sam aktivirao alarm greškom po dolasku bezbroj puta i odmah reaguju, zovu iste sekunde, da provjere da li je to neko od ukućana, i jednom me nisu mogli dobiti, ostavio otvoren prozor alarm se aktivirao i bili su obišli kuću.
Post Reply