Kaznena politika

Post Reply
Suti i trpi

#1 Kaznena politika

Post by Suti i trpi »

Citam temu o teroristickom aktu u Bugojnu i ne mogu vjerovat kakvi se pisu komentari, kako se vodi besmislena rasprava, kakve se prave konstrukcije, kakva se predlazu rjesenja, kako se staje u odbranu vjerski fanatika... Kako vam se da trosit vrijeme na tako besmislenu raspravu? Je l osjetite da je sve to suplja prica i da ce sve to splasnut za 10 dana i da se NISTA nece promjenit?

Ako je narodu toliko stalo da se stane u kraj vjerskom fanatizmu, zasto narod nije izaso na ulicu i trazio poostravanje kaznene politike!? To bi bio konkretan potez, ovo je samo mlacenje prazne slame, toliko svojstveno za ljude iz BiH. Ovakvim raspravama samo produbljavate jaz dvi 'suprostavljene' grupe i stvarate plodno tlo za neki buduci sukob ili incident.

Potpuno je nepravedno i neljudski zahtjevat da se nad svim 'vehabijama' provodi 'teror' (ugnjetavanje, hapsenje, progon,...), jer su neki njihovi clanovi pocinili zlodjela. Takvom akcijom ce neminovno stradat ljudi koji to NISU ZASLUZILI. Poznajem ih nekoliko i ja sa njima nemam nikakav problem. Pijem pivu pred zgradom, opsujem boga u njihovom prisustvu (ne psujem vise :D )... Primjetim na njihovim licima crte nezadovoljstva, ali mi nikad nista nisu rekli. Meni smeta kada odvrnu ilahiju, njima smeta kada odvrnem Kles ili Metaliku, i tako, gutamo knedle :D ... To je demokratija. Ima i losih primjera... Djevojke su napadane radi svog nacina odjevanja, parovi su napadani po parkovima, ljudi su napadani radi alkohola, napadani su jer su drugaciji... Tome se MORA stati u kraj, ali nikako represivnim mjerama, nego ISKLJUCIVO POOSTRAVANJEM KAZNENE POLITIKE. Ja sam zagovornik drakonski kazni za raspirivanje vjerske i nacionalne mrznje u drzavi kao sto je BiH. Ako vehabija pljune djeovjku radi njenog nacina odjevanja, ja bih mu slozio minimalno 5 godina robije, pa da vidimo hoce li se usudit to uradit.

Imamo primjere navijaca u RS koji pobjedu Srbije slave vrijedjanjem bosnjackog stanovnistva. Za to se trebaju izricat drakonske kazne, pa da vidim ko ce se usudit vrijedjat na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Da ne govorim o nasilju motivisanom vjerskom ili nacionalnom netrepeljivoscu... Za to se moraju izricat visegodisnje robije, da bi se tom problemu stalo u kraj.

Imamo slucaj da balavaci od 18 godina masovno nose nozeve, pa cak i utoke!? Kakve su za to kazne? Kakve su kazne za nanosenje povreda nozem ili nekim tupim predmetom? Uvjetne? U kakvoj mi drzavi zivimo?

Mucki su ubijeni Denis i Amar... I sta se promjenilo? Sta je nasa vlast ucinila da se nasilju stane u kraj? Sta je BH drustvo uradilo da prisili vlast da poostri kaznenu politiku?

Sve dok se ne izgradi 10 mega zatvora u ovoj drzavi, kod nas nece biti mirnog i spokojnog zivota.
Sve dok se samo nosenje noza ili pistolja ne bude kaznjavalo sa visegodisnjim robijama, kod nas ce se redovno desavat nasilje hladnim i vatrenim oruzjem.
Sve dok se za nanosenje povreda hladnim i vatrenim oruzjem ne budu izricale kazne od 40 i vise godina robije, kod nas ce se redovno desavat teska ranjavanja i ubistva.

Znam lika koji je do smrti izbo momka, koji je pored toga izbo jos par ljudi, puco iz vatrenog oruzja... I on je sada na slobodi :shock: . Za desetak prekrsaja, on je odgovaro maksimalno 10 godina. Takvim ljudima se DEZIVOTNO mora uskratit sloboda.
high_volume

#2 Re: Kaznena politika

Post by high_volume »

Potrebnije je zahtijevati apsolutno sprovovođenje već donesenih zakona i kaznenih mjera. Možemo mi donijeti sijaset novih zakona, ali ako se ni oni neće sprovoditi - onda nam i ne trebaju.

Frustracije i ljutnju zbog ugrožene sigurnosne situacije treba usmjeriti na odgovorne pojedince u institucijama zaduženim za sprovedbu zakona. Konačno neko treba biti OTJERAN sa političkih pozicija, sa posla iz struke itd. i čak snositi krivičnu odgovornost, mimo moralne.
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: Kaznena politika

Post by O'zone »

O tome ja govorim svakome već duže vrijeme evo čak i maloprije na temi o napadu u Bugojnu. Meni je recimo neprihvatljivo da Palislamović ima pet prvosnažnih presuda i trebao bi ležati 4,5 godina u zatvoru hoda slobodno naokolo, na žalost nije jedini još je stotine takvih slučajeva.

Meni su tu strašno krivi tužioci jer oni naj bolje znaju koliko je loš ovaj zakon koji je na snazi zašto oi ne zahtjevaju zakon sa večim represalijama prema prekršiocima a i za njih tu smo i mi sami kojima je postalo svejedno gdje smo, s kim smo i kakvi smo.
Suti i trpi

#4 Re: Kaznena politika

Post by Suti i trpi »

O'zone wrote:O tome ja govorim svakome već duže vrijeme evo čak i maloprije na temi o napadu u Bugojnu. Meni je recimo neprihvatljivo da Palislamović ima pet prvosnažnih presuda i trebao bi ležati 4,5 godina u zatvoru hoda slobodno naokolo, na žalost nije jedini još je stotine takvih slučajeva.

Meni su tu strašno krivi tužioci jer oni naj bolje znaju koliko je loš ovaj zakon koji je na snazi zašto oi ne zahtjevaju zakon sa večim represalijama prema prekršiocima a i za njih tu smo i mi sami kojima je postalo svejedno gdje smo, s kim smo i kakvi smo.
Zar mislis da oni imaju uticaja na bilo sta u ovoj drzavi? Mislio sam da je svima jasno da oni rade po diktatu politicara.

Ovakvi dogadjaji su samo posljedica, a uzrok je vlast na svim nivoima u ovoj drzavi. Oni il ne znaju, il ne zele da rijese problem vjerskog ekstremizma i svakog drugog nasilja.
Prozor

#5 Re: Kaznena politika

Post by Prozor »

Napisati ću isto što sam i na jednoj drugoj temi:
Problem i jest što većina današnjih društava pokušava "rehabilitirati" kriminalce ili nalaziti uzroke za njihovo ponašanje u svemu sem u njima. Odgovornost za kriminal je na kriminalcu(osim ako se baš radi o recimo čovjeku bez kuće i para što je ukrao malo hljeba) i cilj kaznenog sistema treba upravo biti - kažnjavanje devijantnog ponašanja
Abacija

#6 Re: Kaznena politika

Post by Abacija »

Suti i trpi wrote:Citam temu o teroristickom aktu u Bugojnu i ne mogu vjerovat kakvi se pisu komentari, kako se vodi besmislena rasprava, kakve se prave konstrukcije, kakva se predlazu rjesenja, kako se staje u odbranu vjerski fanatika... Kako vam se da trosit vrijeme na tako besmislenu raspravu? Je l osjetite da je sve to suplja prica i da ce sve to splasnut za 10 dana i da se NISTA nece promjenit?
Ko da tebe gledam na temi o Nasoj Stranci. :-) Samo sto si ti tamo bio jos gori - parafraziram: nije velikosrbin onaj koji zeli Veliku Srbiju. :-) Pa ovo je za onale SAX-a. Ovako ga ni @cikcanga ne zna provaliti. :lol: :lol: :lol: :sax:
Suti i trpi

#7 Re: Kaznena politika

Post by Suti i trpi »

Abacija wrote:
Suti i trpi wrote:Citam temu o teroristickom aktu u Bugojnu i ne mogu vjerovat kakvi se pisu komentari, kako se vodi besmislena rasprava, kakve se prave konstrukcije, kakva se predlazu rjesenja, kako se staje u odbranu vjerski fanatika... Kako vam se da trosit vrijeme na tako besmislenu raspravu? Je l osjetite da je sve to suplja prica i da ce sve to splasnut za 10 dana i da se NISTA nece promjenit?
Ko da tebe gledam na temi o Nasoj Stranci. :-) Samo sto si ti tamo bio jos gori - parafraziram: nije velikosrbin onaj koji zeli Veliku Srbiju. :-) Pa ovo je za onale SAX-a. Ovako ga ni @cikcanga ne zna provaliti. :lol: :lol: :lol: :sax:
Tri puta citam komentar i opet ne mogu shvatit poentu :roll: !? Jesam li ja panj il' si ti na nekom vise intelektualnom nivou :D ? Kakve veze Srbin i velikosrbin ima sa ovim citiranim djelom? Ubi te paranoja.
Abacija

#8 Re: Kaznena politika

Post by Abacija »

Suti i trpi wrote:
Abacija wrote:
Tri puta citam komentar i opet ne mogu shvatit poentu :roll: !? Jesam li ja panj il' si ti na nekom vise intelektualnom nivou :D ? Kakve veze Srbin i velikosrbin ima sa ovim citiranim djelom? Ubi te paranoja.
Ja samo ukazujem kako nemas pravo da ikoga kritikujes jer si gori od njih. A kao primjer sam naveo ovo gore za velikosrbe.
Suti i trpi

#9 Re: Kaznena politika

Post by Suti i trpi »

Abacija wrote:Ja samo ukazujem kako nemas pravo da ikoga kritikujes jer si gori od njih. A kao primjer sam naveo ovo gore za velikosrbe.
Da, sad sam se sjetio na koji komentar aludiras :D . Nema drzave koja nebi voljela da ima vecu teritoriju, nema naroda koji nebi volio da ima vecu zemlju. I ja bih volio da BiH ima mnogo vecu teritoriju, ali to nebi uradio preko neciji ledja, nego bi da nam se dobrovoljno poklone :D . Kao da ti nebi volio da Sandzak udje u sastav BiH :D ? Zelje i djela nisu isto. Al sta ja tebi imam govorit, ti si mene vec etiketiro, ja sam za tebe 'velikosrbin' i to je to. Sad sam i gori od vehabija :D ... 'Ajde, vec sutra mozda budem gori i od Hitlera :D ...
sammo

#10 Re: Kaznena politika

Post by sammo »

Bugojanski cin je rezultat tolerancije Bosnjaka i IZ do vehabija...po mome treba prvo ove teroriste zatvoriti, vehabije zabraniti zakonom, ekstreme protjerati...to je zadatak pravosuđa, ali koliko je ono to sposobno izvesti ili koliko je pod utjecajem politike, je drugo pitanje. Drugi po redu su politicari...nedodirljivi...pozvani su na sud, ali je sve samo farsa. Slicno je i sa tajkunima, pa sve do obicnih kriminalaca veceg kalibra... Potrebna je ostrija kaznena politika na svim razinama, suradnja policije i pravosuđa, da se ovi zadnji nece bojati za svoj zivot, ako nekoga osude.
mofo33

#11 Re: Kaznena politika

Post by mofo33 »

kad ce sledeci rat? :-)
high_volume

#12 Re: Kaznena politika

Post by high_volume »

sammo wrote:..po mome treba prvo ove teroriste zatvoriti, vehabije zabraniti zakonom, ekstreme protjerati...to je zadatak pravosuđa, ali koliko je ono to sposobno izvesti ili koliko je pod utjecajem politike, je drugo pitanje.
Donekle se slažem...da, ekstreme protjerati. Ali - šta je njihov ekstremizam, je li određen zakonom terminološki, kosi li se sa međunarodnim propisima, jesmo li toliko šovinističko društvo da nam smetaju nečije duge brade i kratke hlače ?

Drugo - kako zabraniti vehabije, šta znači - zabraniti vehabije? Vehabizam kao vjersku ideologiju mogu zaustaviti i spriječiti njegovo širenje samo njegovi sljednici - muslimani, vjernici, posebno uticajem vjerskih starješina.

Sav teret i odgovornost treba prenijeti na islamsku zajednicu, ne na pravosuđe, ne na nas... Vjerska zajednica i postoji zbog ovakvih i sličnih problema, ne da diže i pere ruke, kako to rade njeni čelnici sada. Ne mogu ja, "građanin" zabraniti vehabijske "četvorke" da se sastaju, dogovaraju, pa čak i indoktriniraju ostale, oni će to uraditi ma koliko god se mi trudili da ih spriječimo. Ali - ako ne nalaze podršku u stanovništvu, i oni će vremenom nestati.

Konačno - terorozam je terorizam, i ja ga ne bih poistovjećivao isključivo sa religioznim ubjeđenjima. Bez obzira koji motiv stoji iza zastrašivanja, unošenja nemira ili panike u stanovništvo, takve počinioce treba kažnjavati najstrožijim kaznama.

Zakoni i kaznene mjere već postoje, treba ih se samo striktno pridržavati i poneke dopunjavati po potrebi.
Abacija

#13 Re: Kaznena politika

Post by Abacija »

Suti i trpi wrote:
Abacija wrote:Ja samo ukazujem kako nemas pravo da ikoga kritikujes jer si gori od njih. A kao primjer sam naveo ovo gore za velikosrbe.
Da, sad sam se sjetio na koji komentar aludiras :D . Nema drzave koja nebi voljela da ima vecu teritoriju, nema naroda koji nebi volio da ima vecu zemlju. I ja bih volio da BiH ima mnogo vecu teritoriju, ali to nebi uradio preko neciji ledja, nego bi da nam se dobrovoljno poklone :D .
Znaci po tebi je u redu da se pc pripoji Srbiji? :shock:
Suti i trpi wrote:Kao da ti nebi volio da Sandzak udje u sastav BiH :D ?
Ne, ja nisam nacionalista koji bi krvlju prekrajao teritorije.
Suti i trpi wrote:Zelje i djela nisu isto. Al sta ja tebi imam govorit, ti si mene vec etiketiro, ja sam za tebe 'velikosrbin' i to je to. Sad sam i gori od vehabija :D ... 'Ajde, vec sutra mozda budem gori i od Hitlera :D ...
Ja samo ukazujem na tvoje etiketiranje drugih a isti si kao oni. Ne mogu vjerovati kakve komentare pises, kakva ti je besmislena rasprava, kakve se prave konstrukcije, kakva se predlazu rjesenja (vidi pod stvaranje Velike Srbije), kako se staje u odbranu realpolicara... :roll: :x
Suti i trpi

#14 Re: Kaznena politika

Post by Suti i trpi »

Znaci po tebi je u redu da se pc pripoji Srbiji?
Nije u redu, ali razumijem zelju Srba u RS da se pripoje Srbiju. Razumijem i zelju 99.9% Bosnjaka u Sandzaku da se pripoje BiH. Ja to razumijem i ja to ne nazivam 'velikosrpstvom ili velikobosnjastvom'. Ja to nazivam pukom zeljom. Kada pojedinac pocne radit nesto konkretno na ostvarenju te zeljeu, onda postoje 'velikosrbin ili velikobosnjak'. Ja to tako definisem, mozda grjesim.
Ne, ja nisam nacionalista koji bi krvlju prekrajao teritorije.
Ne bih ni ja, samo ti objasnjavam kakve zelje imaju pojedini ljudi ili narodi. Ja i ti nebi, ali ima ko bi. Ima ljudi koji bi na silu mjenjali, imaju ljudi koji bi to zeljeli (ali ne silom), a imaju ljudi koji to ne zele ni u kom slucaju.
Ja samo ukazujem na tvoje etiketiranje drugih a isti si kao oni. Ne mogu vjerovati kakve komentare pises, kakva ti je besmislena rasprava, kakve se prave konstrukcije, kakva se predlazu rjesenja (vidi pod stvaranje Velike Srbije), kako se staje u odbranu realpolicara...
Na ovo nemam komentar. Ti si to tako dozivio, neko je mozda drugacije. Svi smo sastavljeni od razlicitog materijala, niko ne misli identicno.

High_volume
Zakoni i kaznene mjere već postoje, treba ih se samo striktno pridržavati i poneke dopunjavati po potrebi.
U potpunosti se slazem sa tobom, osim oko ove zadnje recenice. BiH je drzava koja je posebno osjetljiva na raspirivanje vjerske i nacionalne mrznje, te zbog toga smatra da u ovoj drzavi takvo djelovanje mora drakonski sankcionisat ako zelimo da budemo normalna drzava bez svakodnevnih tenzija. Po meni su zakoni i kaznene mjere skandalozno male u svakom pogledu. Da stvar bude gora, ni to se ne provodi.
Suti i trpi

#15 Re: Kaznena politika

Post by Suti i trpi »

Leloviću 15, a Taliću 10 godina zatvora

Na Vrhovnom sudu FBiH danas je izrečena presuda ubicama Denisa Mrnjavca.

Potvrđena je presuda Kantonalnog suda prema kojoj je Ademir Lelović dobio 15 godina zatvora, dok je Berinu Taliću kazna povećana sa 4 na 10 godina. Armina Milić, majka Ademira Lelovića, oslobođena je optužbi.

Lelović i Talić su oglašeni krivima za pomaganje maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca 5. februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju.

Okolnosti kojima se rukovodilo Vijeće prilikom odmjeravanja kazne je da maloljetni Denis Mrnjavac nije imao nikakve šanse da izbjegne sukob, te da je nedopustivo da u gradu kao što je Sarajevo maloljetnici iz kuće izlaze noseći u džepu noževe i boksere koje su spremni upotrijebiti.

Žalba na ovu presudu nije dozvoljena.

Nakon 7-8 godina ova dvojica ce imat priliku naudit nekom drugom. Sramotno male kazne :( :( ...
Post Reply