Beskonačnost (?) svemira...

Rasprave o filozofskim temama.
Double_Tap

#1 Beskonačnost (?) svemira...

Post by Double_Tap »

Opće je priznati stav da je svemir beskonačan...kakav je to onda svemir? Je li čovjek sposoban pojmiti beskonačnost?

Teorije o širenju svemira...kako se beskonačno može širiti?
Nadalje....ako postoji logika svemira, znači li to da je logika stvorila svemir i bila 'tamo negdje' prije njega, ili je tek postankom svemira razvijana logika kozmosa? Naravno, nipošto pritom ne mislim na logiku koja je prihvatila čovjeka (ili je nju čovjek spoznao), već na onu višu logiku? Dakle, što je bilo prije...? :?: :?: :? :?: :?:

:-) :-)
therrarrius

#2 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by therrarrius »

Double_Tap wrote:Opće je priznati stav da je svemir beskonačan...
Odakle ti ovo zivota ti?
Double_Tap

#3 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Double_Tap »

ma onako...nije opće, ali ono: pitaš 100 ljudi, vjerujem da će ih ipak neka većina reći da je svemir beskonačan....no to zapravo i nije bilo glavno pitanje. više bi bilo: ukoliko je svemir beskonačan, bismo li mi mogli pojmiti tu beskonačnost? možemo li uopće pojmiti nešto takvo..?
i onda ovo dalje.....čisto neka promišljanja o svemiru.

ne tvrdim da su točna...nipošto!!! onako..za igru :D
Kristijana

#4 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Kristijana »

Svemir se beskonacno shiri vec milijardama godina, po teoriji Velikog praska. Kako je to moguce? A shto ne bi bilo moguce? :D Jesi gledao sve one dokumentarce na temu shirenja svemira, tamne materije i energije, pa i nauchnici to jedva mogu da pojme. :-) Naravno da ti se zamanta kad mislis o tome.

Najvazhnije je u toj prici da se shvati da su prostor i vrijeme neodvojivi. Iz beskrajno guste tachke nevjerovatne temperature se u milijarditom dijelu sekunde stvorio svemir i onda se shirio takvom brzinom da je u iducoj sekundi vec nastalo bogtepita koliko miliona kilometara prostora, i ako je toliko nastalo u sekundi, mozemo li zamisliti koliko je nastalo u tih 13, 14 milijardi godina od postanka svemira? Naravno da ne. Beskonacan je dakle zato sto jos uvijek nastaje, tj. shiri se. Ali, sve su to teorije. Po jednoj se svemir shiri, po drugoj se skuplja. Po jednoj teoriji svemir ce prasnuti na svom kraju, pocijepati se a po drugoj se smrznuti. Ili ce se usukati u onu istu gustu tacku.

Iz nashe perspektive to je sve fascinantno, dovoljno je da pogledash koliko dugo postoji Zemlja, pa kako je nastala, pa uslovi koji su apsolutno savrsheni. Da smo samo malo blizhe Suncu ne bi mogli postojati, i da smo malo dalje isto. Previshe je tu slucajnosti, i onako logichki, postoji visha sila, visha logika koju mi ne razumijemo. Svemir je bez sumnje inteligencija sa I.Q. od 13 milijardi. :D S druge strane, nasha svijest je chudo, ona je u jedinstvu sa svemirom, mi smo dio svemira i bukvalno je nashe tijelo sastavljeno od atoma koji su nekada bili dijelovi zvijezda iz nekih dalekih galaksija. Nevjerovatno, neshvatljivo,totalno ludo. :shock:
Mi ovdje imamo zakone fizike, ali na drugim krajevima svemira rushe se zakoni fizike. Postoje objekti nevjerovatne temperature, beskrajne gustoce, crne rupe... Kad gledash zvijezdu kako treperi na nebu, zapravo gledash sjaj zvijezde koja je umrla prije nekoliko milijardi godina. Ta zvijezda ne postoji milijardama godina, ali svjetlost tek sad stize do nas. E, to je vrijeme i prostor, tj. beskonacnost.

Vjerujem da mi ovo sve znamo cinjenicno, ali da li nam je zaista jasno? Ne bash. Nauchnicima je to sve malo jasnije nego nama laicima. Ali, ne moramo sve znati. Ne znam ni ja kako radi elektronika, kompjuteri, ali ih koristim. Najvaznije za ljudsku vrstu je dio svemira koji se nas lichno tiche, tj opasnosti od sunchevih oluja i asteroida. I da, ovo je momenat kad treba da ustanemo iz svojih stolica i poklonimo se Svemiru jer je beskonacan. :D Da nije, pucale bi nas asteroidchine na dnevnoj bazi. :cry:

Ljudi ce izumrijeti relativno brzo, necemo docekati umiranje Sunca jer je to tek za 5 milijardi godina, a vec za milijardu godina na Zemlji ce prosjecna temperatura biti 70 stepeni. Onako laicki, otici cemo kao dinosaurusi, s jacim asteroidom iz prozaicnog razloga sto se covjecanstvo zadeveralo ratovima medju se, umjesto da razvija svemirsku odbranu od meteora. Nije pitanje da li nego kad, ovo nije tema, medjutim kad god razmisljam o svemiru prvo mi je ovo na pameti, eto juce je bila 102. godisnjica Sibirskog meteora, a cinjenica da je pao bash na Sibir, jedino mjesto gdje je i mogao pasti a da ne ubije nikoga, je po meni jedan jaci dokaz da ima Boga. :)

Da je pao na nas, ne bi nas bili anektirali u AU, garant. Malo crnomonolitnog humora. :lol:

I da, Jupiter nije dzabe bio bog kod starih naroda. Naucnici tvrde da gro asteroida koji jure ka Zemlji spucaju u Jupiter koji je nash shtit. Uvijek sam se pitala cemu druge planete kad su nenaseljene, a ovo je odgovor.

Dakle, summa summarum - Zashto je svemir beskonachan, nemam pojma, a nemam pojma ni zasto su moji postovi beskonachni.... :lol: Neograniceno vrijeme, prostor, materija i duh. :roll: Vidish, ja sad mogu zavrsiti post, a mogu pisati josh dugo, jer naprosto mogu. Nije samo svemir beskrajan, sve je beskrajno, ako tako pogledash, a onda sve postaje i moguce - nasha svijest, reinkarnacija, zivot poslije smrti, duhovna bica, sve je to jedno veliko kreativno sazimanje svemira. Beskrajne su mogucnosti, je li tako? Ti i ja smo mogli ispasti na milijarde nacina, i to je naucno dokazano. Ti si pobijedio milijardu mogucih osoba kad si se rodio. Kao neka svijest koja se mora ispoljiti, toliko je jaka, bukvalno se spusti odozgo u tijelo. Tu dolazim do vaznijeg pitanja od beskonacnosti - sta je nistavilo? :?: Mene recimo najvise to zanima. Gdje smo recimo, mi bili 1908.? I 1926.? Je li to isto gdje cemo biti 2099.? Ukoliko je nishtavilo zaista to, koja je onda svrha svega, itd. Tvoja svijest, moja svijest su jedina mjera stvari za nas. Ako je neko zivio npr. Merilin Monro, 1926.-1962. gdje je njena svijest svih ostalih milijardi godina i tu i tamo gdje joj je bila pamet i u toku zivota? :D Vjerujem da se pretvaramo u nesto drugo, potpuno ne mozhemo ispariti. Ako smo davno nekad bili dijelovi zvijezda, onda smo mozda i nekad ubuduce nesto drugo. Ili, uz prostor i vrijeme se iz jedne tacke rasirila i svjesnost, pa se rascjepkala. Kao sto se stvorilo milijardu galaksija i planeta i ljudi i zivotinja, tako se stvorilo i nebrojeno mnogo svjesnosti. Energija ne nestaje, samo mijenja oblik.

E, sad fakat zavrsavam, dok sam josh pri svijesti od silnog filozofiranja. :-)
Sta je bilo prije ovog svemira, josh na to da ti odgovorim. :lol:
Pa neki drugi svemir, jashta. Shta mi znamo, i ta beskonacno gusta tacka se mozda skupljala i sirila i prije. To je vec neutvrdljivo. Kad svemu tome dodash mogucnosti paralelnih univerzuma, crvotochine a la one kroz koje pichi Jodie Foster u Kontaktu, i realne opcije da smo u Matrixu ovog ili onog tipa, a ne znamo, da kraj nas prolaze duhovna bica, a ne znamo, bash kao shto ni zivotinje nisu svjesne ljudi, znaci, kad dodas sve beskrajne moguce opcije u analizu, i josh tona onoga o chemu necu da ne odem josh off topic, dobijesh jasnu sliku koja se mozhe izraziti u jednoj prostoj recenici Znam da nishta ne znam. :D

Ali, salu na stranu, covjek je spreman pojmiti onoliko koliko pusti svoj um da se razmashe. Tijelo je ograniceno, um nije. Intuitivno, moguce je i da smo kroz sve te silne godine nabadanja raznoraznih teorija uboli i pravu istinu, ali ne znamo, jer koristimo samo mali dio uma. Ako um stigne evoluirati u vishu svjesnost, ljudi ce pojmiti vishe svega. Neke promjene se vec ocituju, ljudi danas znaju vishe nego sve prethodne generacije zajedno. A sinkroniciteti su podivljali, nije ni to slucajno. :shock:
vratnik

#5 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by vratnik »

Svemir nije beskrajan, na kraju istog je naime zid.
joeaziz

#6 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by joeaziz »

Double_Tap wrote: Dakle, što je bilo prije...? :?: :?: :? :?: :?:

prije je bilo svega..
tranquil

#7 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by tranquil »

vratnik wrote:Svemir nije beskrajan, na kraju istog je naime zid.
Ja sam kao mali zamišljao doslovno drvenu ogradu na kraju svega. :D

Sada mogu zamisliti i drugačije. Zamislite traku (magnetofonsku, ili audio ili video kasetu, može i CD ali s trakom je lakše objasniti) i njene virtualne stanovnike. Njihov prostor je širina trake, njihovo vrijeme dužina trake. Oni se pitaju da li se izvan ruba trake nalazi još drugih traka slične njihovoj. Takođe, kada govore o tome "šta je bilo prije" zamišljaju jednu nevidljivu traku da se beskonačno proteže prije stvarnog početka njihove trake. Naravno, griješe u obje pretpostavke. Traka ima potpuno drugačije mjerenje prostora i vremena nego širi kontekst u kojem se nalazi (naš svemir).

Vrijeme i prostor koje mi doživljavamo su možda samo lokalne pojave za naš svemir, koji se "logički", a ne prostorno, nalazi u nekom širem, nama nepoznatom kontekstu koji nam je trenutno putpuno nepoznat i možemo samo špekulisati o njemu ("multiverzum", "Bog"/"božansko" i slično).

To je bilo onako filozofsko - kosmološki dio komentara. Sa astronomske strane, svima će biti zanimljivo da su se zadnjih godina pokazali dokazi nekih struktura koje bi mogle biti ili iz drugog svemira ili s ruba našeg, u svakom slučaju se radi o mjestu bitno drugačije fizike nego što je u našem "regularnom" svemiru. Pojava je nazvana "tamni tok" i o njoj se već pisalo na podforumu "nauka":

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3670805
Double_Tap

#8 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Double_Tap »

zanimljiva predodžba...fascinirana sam, zapravo, tim obujmom vlastitih teorija i priča koje je u stanju ispričati svaki laik kao odgovor na pitanje o njegovoj slici svemira. ja sam ga, naime, uvijek zamišljala kao igračku. zapravo, sjećate li se scene iz 'ljudi u crnom' kada na kraju filma ona dva ogromna ailena igraju na špekule sa svemirima...tako mi je nekako to izgledalo savršeno objašnjivo. i da tako postoji u nedogled malih kuglica sa malim svemirima unutar njih...i sve čemu služe je za igru nekome, negdje..puno većem od nas.

ili.....the sims. to je ta igrica....znam, opasno zadirem u matrix područje, ali nije li i to jedna od simpatičnih opcija...

dakle, samu beskonačnost se i ne bih usudila definirati, jer shvaćam da je izvan mog spoznajnog dosega...barem zasada :D
The Nightwatchman

#9 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by The Nightwatchman »

vratnik wrote:Svemir nije beskrajan, na kraju istog je naime zid.
Image
Colossus of Rhodes

#10 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Colossus of Rhodes »

Double_Tap wrote:zanimljiva predodžba...fascinirana sam, zapravo, tim obujmom vlastitih teorija i priča koje je u stanju ispričati svaki laik kao odgovor na pitanje o njegovoj slici svemira. ja sam ga, naime, uvijek zamišljala kao igračku. zapravo, sjećate li se scene iz 'ljudi u crnom' kada na kraju filma ona dva ogromna ailena igraju na špekule sa svemirima...tako mi je nekako to izgledalo savršeno objašnjivo. i da tako postoji u nedogled malih kuglica sa malim svemirima unutar njih...i sve čemu služe je za igru nekome, negdje..puno većem od nas.

ili.....the sims. to je ta igrica....znam, opasno zadirem u matrix područje, ali nije li i to jedna od simpatičnih opcija...

dakle, samu beskonačnost se i ne bih usudila definirati, jer shvaćam da je izvan mog spoznajnog dosega...barem zasada :D
To materijalisticko poimanje "beskonacnog Svemira" je davno odbaceno. Savremena znanost to ne prihavata i tu je tacka. Ja sam ucio da taj svemir ima neku konacnu velicinu, i do toga bi obicno shvatio. Poslije, kada se pocinje spominjati vrijeme i prostor, da se svemir stalno siri konacnom brzinom u konacnom vremenu, tu logika stagnira... :?
Uostalom, slazem se sa tobom..
Ko kaze da covjek nije dotaknuo kraj Univerzuma? Malo maste, malo ostroumnosti, malo ludosti i malo znanja i svako mjesto je skoro pa osvojeno. Gledo sam "ljudi u crnom",hehe.. mosh :D misliti i meni se dojmilo. hehe
JThomas

#11 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by JThomas »

po, hajmo reći "vladajućim" shvatanjima, svemir nije beskonačno velik. al' nema ni početak ni kraj, isto kao što npr. zemljina kugla nema ni početak ni kraj niti možeš spasti sa nje, iako nije beskonačno velika. tako je i svemir zakrivljen, ali u višim dimenzijama.

da postoje drugi i drukčiji svemiri, niko ne može isključiti, ali ovaj naš nije beskonačno velik.
Double_Tap

#12 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Double_Tap »

[quote="Colossus of Rhodes
To materijalisticko poimanje "beskonacnog Svemira" je davno odbaceno. Savremena znanost to ne prihavata i tu je tacka.[/quote]

ma shvaćam ja da je to znanstveno apsolutno odbačeno..ali kao što rekoh nešto prije, sve što sam ovime htjela je vidjeti koliko različitih maštanja o svemiru ima...pa čovjek je svemir zamišljao kao video vrpcu- legendary!!!...

i tako sve....bila bih najsretnija kad bi mi na ovo pitanje odgovarala djeca. oni imaju toliko zanimljivih priča o kojima bismo mogli satima raspravljati na ovoj Filozofiji...jer neke su im teorije toliko apsurdne da bi mogle biti istinite...ali opet...na ovom topicu ionako ne možemo ništa dokazati, pa zašto se onda ne bismo malo igrali mišljenjem..jer zabavno je, a i ima utjecaj na razvijanje dosega uma...

...think...play... 8-)
tranquil

#13 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by tranquil »

Double_Tap wrote:zanimljiva predodžba...fascinirana sam, zapravo, tim obujmom vlastitih teorija i priča koje je u stanju ispričati svaki laik kao odgovor na pitanje o njegovoj slici svemira. ja sam ga, naime, uvijek zamišljala kao igračku. zapravo, sjećate li se scene iz 'ljudi u crnom' kada na kraju filma ona dva ogromna ailena igraju na špekule sa svemirima...tako mi je nekako to izgledalo savršeno objašnjivo. i da tako postoji u nedogled malih kuglica sa malim svemirima unutar njih...i sve čemu služe je za igru nekome, negdje..puno većem od nas.

Nisu to baš teorije koliko su špekulacije u nedostatku čvrstih činjenica. I NISAM zamišljao svemir kao video vrpcu, nego sam koristio zamišljene stanovnike video vrpce u analogiji sa našim svemirom da bih skrenuo pažnju na našu ograničenost spoznaje medija "izvan našeg svemira" u kojem možda ne postoje niti vrijeme niti prostor, barem ne u obliku u kojem ih mi poznajemo.

Kada je u pitanju beskonačnost i nastanak svemira, SVI smo laici.

Kada je u pitanju "Sims"/"Matrix" opcija, postojale su slične ideje još prije pomenuta dva dijela moderne kulture, mada ne bih o tome jer već izlazimo iz teme pa evo par linkova:

ARE YOU LIVING IN A COMPUTER SIMULATION?

A evo i simpatičan NY Times text koji, zanimljivo, pominje upravo "Sims" i "Matrix":

Our Lives, Controlled From Some Guy’s Couch

Naravno, i to je samo špekulacija.
nellington

#14 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by nellington »

Colossus of Rhodes wrote:
To materijalisticko poimanje "beskonacnog Svemira" je davno odbaceno. Savremena znanost to ne prihavata i tu je tacka. Ja sam ucio da taj svemir ima neku konacnu velicinu, i do toga bi obicno shvatio.
Većina teorija smatra svemir konačnim. Međutim, dokle god postoje teorije koje ga smatraju beskonačnim, te dokle god tumačenje tih teorija ne dovodi do jasnih paradoksa, koncept beskonačnog svemira nije odbačen.

Ne tvrdim da je svemir beskonačan - čak suprotno, svemir je 99.99% sigurno konačan, ali samo ističem da nauka ne odbacuje koncepte tako lahko.
BSn

#15 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by BSn »

svidja mi se ovo sto je tranquil napisao, tj. da postoji mogucnost da je nase poimanje vremena i prostora dosta pogresno, ili pak da je primjenjivo kod nas i do one tacke do koje smo mi dobacili, ali da mozda nije primjenjivo na sveukupnost svemira...

nego, skontase li sta ima iza Plutona i dokle dobacuje ovaj nas sustav?
nellington

#16 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by nellington »

BSn wrote:svidja mi se ovo sto je tranquil napisao, tj. da postoji mogucnost da je nase poimanje vremena i prostora dosta pogresno, ili pak da je primjenjivo kod nas i do one tacke do koje smo mi dobacili, ali da mozda nije primjenjivo na sveukupnost svemira...

nego, skontase li sta ima iza Plutona?
Pa to odavno znamo - šta ima tamo daleko - novi sunčevi sistemi, zvijedzde, planete... a preko ruba galaksije nove galaksije... :) A Pluton smo izbacili iz Sunčevog sistema jer nije dolazio na partijske sastanke :)
Double_Tap

#17 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Double_Tap »

ma jasno je, nadam se, da ne mislim na ekšli teorije u pravom smislu riječi. pretpostavke, tj špekulacije su puno ispravnija riječ, što se toga tiče...i oprosti, krivo sam onda shvatila tvoju analogiju, no bilo je to zapravo i u afektu rečeno jer stvarno je zakon fora.

a članak je prekul, iako je i on samo pretpostavka, ona je upravo ono o čemu sam i ja razmišljala. zapravo ne znam je li utješno ili razočaravajuće kad shvatiš da postoje ljudi na svijetu koji razmišljaju o identičnim stvarima na identičan način kao i ti sam....onako, super je što shvatiš da ima njih koji misle isto što i ti, ali nekako je poražavajuće...uvijek sam mislila da ću baš ja biti ta koja će otkriti tu pretpostavku...hmm ali, ipak, lijepo je..

zapravo....Zakon je!!

...think..play...
:thumbup:
Colossus of Rhodes

#18 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Colossus of Rhodes »

nellington wrote:
Colossus of Rhodes wrote:
To materijalisticko poimanje "beskonacnog Svemira" je davno odbaceno. Savremena znanost to ne prihavata i tu je tacka. Ja sam ucio da taj svemir ima neku konacnu velicinu, i do toga bi obicno shvatio.
Većina teorija smatra svemir konačnim. Međutim, dokle god postoje teorije koje ga smatraju beskonačnim, te dokle god tumačenje tih teorija ne dovodi do jasnih paradoksa, koncept beskonačnog svemira nije odbačen.

Ne tvrdim da je svemir beskonačan - čak suprotno, svemir je 99.99% sigurno konačan, ali samo ističem da nauka ne odbacuje koncepte tako lahko.
Hmm.. slazem se da nije odbaceno, naravno da postoje i danas znanstvenici koji zastupaju tu tezu, odnosno taj model "beskonacnog Svemira"(nije lahko zadrzati tu poziciju, uopste im ne zavidim). Cinjenica je da veliki broj tih znanstvenika korisiti i tzv. neznanstvene metode kako bi dosli do nekih cvrstih uvjernja. Neznastvene metode su nepouzdane i cesto su u funkciji svakidanjih navika i ranog obrazovanja i odgoja, pozivaju se na neke autoritete etc..
Draze su mi ove metode koje otkrivaju i provjeravaju svoje rezultate, kao npr. opazanje, eksperiment..
U nauci je sve moguce, to uvijek treba imati na umu. :)
Last edited by Colossus of Rhodes on 03/07/2010 23:41, edited 1 time in total.
BSn

#19 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by BSn »

nellington wrote:
BSn wrote:svidja mi se ovo sto je tranquil napisao, tj. da postoji mogucnost da je nase poimanje vremena i prostora dosta pogresno, ili pak da je primjenjivo kod nas i do one tacke do koje smo mi dobacili, ali da mozda nije primjenjivo na sveukupnost svemira...

nego, skontase li sta ima iza Plutona?
Pa to odavno znamo - šta ima tamo daleko - novi sunčevi sistemi, zvijedzde, planete... a preko ruba galaksije nove galaksije... :) A Pluton smo izbacili iz Sunčevog sistema jer nije dolazio na partijske sastanke :)

ma ne to, nego sta ima iza plutona - ima l' sta da mozemo ubacit u nas sistem i to?

je l' ono fakat zadnji, il' ima nesto (mada po velicini nase zvijezde tesko da ima, makar po mom misljenju)?
statix

#20 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by statix »

@Bsn

Imas Oortov oblak i Kuiperov pojas na rubu suncevog sistema, a u njemu su otkrivene tri patuljaste planete (http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D0 ... 1%82%D0%B5), koje se po definiciji razlikuju od ostalih planeta sistema.

Ovdje je pojasnjeno
http://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Neptunian_object

Sto se tice teme, mi imamo usadjenu osobinu da o svemu razmisljamo kroz prostor i vrijeme, i to je prirodno. To sto nemamo odgovor na pocetak i velicinu univerzuma, mislim da koliko je pitanje nasih mentalnih sposobnosti, ujedno je i pitanje tehnoloskih sposobnosti tj. nase ogranicenosti da istrazujemo univerzum. Mozda buducnost donese neke konkretnije odgovore, zasnovene na solidnim dokazima. Teorija Velikog praska objasnjava dosta dobro "evoluciju univerzuma", ali sam pocetak ce po meni ostati vjecita misterija, ali nikad se ne zna. Mozda oni iz CERN-a dadnu neke odgovore. :D
chengaba

#21 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by chengaba »

joeaziz wrote:
Double_Tap wrote: Dakle, što je bilo prije...? :?: :?: :? :?: :?:

prije je bilo svega..
Ma prije se i na more išlo, i bilo para...
simpozijum delirijum

#22 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by simpozijum delirijum »

sto bi Edo majka reko' u pjesmi "No Sikiriki "; ma mi smo svemir
svemir ili kosmos , vaseljena je u nama i oko nas u svakom atomu i molekulu
vjerujem u teoriju sapunice , da smo samo mjehuric u beskrajnim svemirima koji nas okruzuju i u koji smo sastavni dio , vjecne promjene , treptaj smo u postojanju od milijardi godina , razlicite dimenzije koju nasa svijest ne moze pojmiti
zato vjerujemo u Boga ili Bogove jer ne smijemo pojmiti beskrajnu ljepotu i velicinu vaseljene i njene promjene
softly

#23 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by softly »

Scvako malo javi se neko novi "pitac". Neka, hvala bogu, odraszaju novi klinci.
Ali za razliku od ostalih "strucnjaka", ja ti sine ne znam tacan odgovor.
Znam samo da mi pojma nemamo u sta, zapravo, gledamo kad gledamo gore.
Sve su prilike da to sto vidimo nije ono sto jeste, ali, eto, u nesta se gledati mora.
Sve ti je to....MENSECINI :-)
Max Bunker

#24 Re: Beskonačnost (?) svemira...

Post by Max Bunker »

Nije to tema nase emisije :P al' meni je ova reklama super
http://www.youtube.com/watch?v=at_f98qOGY0 :D :D

A sto se tice svemira i nas...ima neka sila i ima nesta, mnogo jako, inteligentno i sposobno a sada...jel to Bog, Buda, vanzemaljci ili neki drugi Stvoritelj, zaista ne bih znao.
Post Reply