Da li se isplati..???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Miniking19

#1 Da li se isplati..???

Post by Miniking19 »

E moji ljudi.. Pozdrav, selam i itd.. Imam konkretno pitanje, a ono se sastoji od sljedeceg:

Dali se isplati raditi kod privatnika (radim kao konobar u jednom kaficu) za dnevnicu od 15 KM bez hrane, odnosno toplog obroka, svaki dan, bez dana odmora, naime danas mi je bio 18. dan posla a jos uvijek nisam dobio slobodno.
Morao sam se zaposliti jer ovo ljeto moram raditi kako bi se mogao se mogao izfinansirati na faksu. Stvarno sam nekih mjesec dana bio u potrazi za poslom. Prosao sam citav grad i stvarno je jako tesko naci posao, tako da sam zavrsio u ovom kaficu sa ovakvim uslovima rada. Ovo mi nije prvi posao(radio sam i prije). Mislim da nije posteno da se radnicka klasa ovako izrabljuje i za nekih, po mojm misljenju, i vise nego mizirenih 15 KM raditi po 11-12 sati dnevno( od 2 popodne do 2 navece), stvarno ginem na na tom poslu i tek sada sada sam spoznao onu poznatu recenicu: Nemoj nikada da radis kod privatnika, jer ce ti kozu oderati, Tesko je raditi pod pritiskom, pogotovo kad je gazda tu i na svaku stvar koju ne uradis brzinski, pocne ti prigovarati i zamjerati, pozelim nekada da ga prebijem :=)
Jos uvijek mi nije dao niti jednu djevnicu, rekao je dati kada napunim mjesec dana rada, s tim sto ce mi odbiti 7 dana tobozijeg probnog rada... FUJ FUJ FUJ FUJ koji ološ

Pitam ja vas konkretno i unaprijed hvala na normalnim odgovorima...

1. Da li je posteno da se ovako gazde ophode prema radnicima?
2. Da li postoji neka zakonska regulativa koja definise polozaj radnika zaposlenih u u ugostiteljskim objektima?
3. Da li imam zakonsko pravo traziti da mi se plati prekovremeni rad? (ginem radeci svaki dan po 11-12 sati)
4. Da li mu mogu , ako me izradi za platu, dovesti nadlezne inspekcijske organe koji ce ga oderati, ko magarca, samo zato sto je taj kreten??
5. Čitam na ovom forumu da se raja žali koja radi u Austriji u ugostiteljstvu, na platu koja iznosi 5-6 eura po satu ( kukaju na sve strane), sta tek reci za ljude koji su ovde zaposleni, nisam samo ja u ovakvoj situaciji, ima nas gomila.
6. Generalno, sta vi mislite da li se isplati radi ovdje u BIH, ili je daleko isplativije raditi u inozemstvu, rad na brodovima itd...

Na baksis ne računajte, kao na neki vid zarade, jer mi bakšiš služi za taksi kojeg plaćam svaku noć kada se vraćam kući.

Unaprijed zahvalan
jedna tamo

#2 Re: Da li se isplati..???

Post by jedna tamo »

evo vidim niko ti nije odgovorio....
zeznuto ti jest ali boli njega briga, oš neš ako ti nećeš ima neko drugi i tako to ide...
ovo što pišeš za tužbu čisto sumnjam pa tek si počeo... a prekovremeni isto čisto sumnjam, i ja moram ostati tu i tamo i nikad mi nije plaćeno znači to se podrazumijeva da ostaneš.....
sretno!
Ljuska_u_BaklaFi

#3 Re: Da li se isplati..???

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Dal' je posteno, nije....Dal' mozesh ista uciniti povodom toga, ne mozes......suti i trpi, ili nemoj raditi.
Ovo ti ne kazem ja, nego masa takvih "gazdinstava". Svachije bude i prodje, ako ti je neka utjeha :roll:
Op3r4t0r

#4 Re: Da li se isplati..???

Post by Op3r4t0r »

Jel tebe taj gazda prisiljava da bas tu radis? Ne

Ako ti se ne svidja idi, ako ima gdje bolje opet idi, vjerujem da nisi svezan da ne mozes otici, ako ti je tu trenutno najbolje jer na drugom mjestu nema ni toliko onda se ne zali.

Ako ti je mala dnevnica ti onda ono baksisa sto dobijes nedaji taksisti da te odvuce kuci, idi pjeske, ili jos bolje biciklom.

Uglavnom, sve dok ti je to najbolja ili jedina opcija kako da dodjes do para, suti i radi, ako nadjes sta bolje dobro je, ali vjeruj da i to sto imas je puno bolje nego da raspust prelezis kod kuce na grbaci roditelja

I ukratko ono sto sam htio reci na naslov tvog posta da li se isplati, ako nema boljeg itekako se isplati
kockica_kockica

#5 Re: Da li se isplati..???

Post by kockica_kockica »

Kazes da ti je tesko naci posao, vjerujem. Kazes da ti daje 15 KM dnevnice, dakle za mjesec dana tvoja placa je nekih 420 KM ( vise manje)...

Da li se isplati?
Ne isplati se

Radis mjesec dana platit ce ti 7 dana manje ( svuda se probni rad placa, sta bi trebali oni ciji je probni rad 3 mjeseca, raditi dzaba :shock: )

Radis po 11 i 12 sati ... I nemas dana slobodnog

Nemas topli obrok niti prevoz

Pod predpostavkom da dobijes 420 KM
Ti za tih svojih 11 ili 12 sati moras barem kafu popiti i kiflu pojesti dakle to je minimalno 2 KM po danu, 30 dana = 60 KM

Prevoz GRAS-ov je 53 KM

Tvoja plata vise nije 420 ona je umanjena za 113 KM
to je vec 307 KM

Ako radis do kasnih sati ( 2 ujutro), ako stanujes daleko, moras nekako doci do kuce... ne znam koliko si daleko od posla udaljen ali ako placas jos taksi nek je taksi minimalnih 5 KM puta 15 dana ( pretpostavka da radis u dvije smjene) onda je to dodatnih 75 KM

Tvojih 307 umanji za dodatnih 75

to je 232 KM

NE ISPLATI SE

Za onoga koji ti predlaze da ides pjeske ili biciklom, preporucujem da on 12 sati hoda radeci svaki dan bez dana odmora kao konobar i onda pjesaci barem 2 kilometra ( nek onda kaze kako je to zdravo ) svaki dan
Ma.Le.Na

#6 Re: Da li se isplati..???

Post by Ma.Le.Na »

@kockica :thumbup:
amrica

#7 Re: Da li se isplati..???

Post by amrica »

Ma neka mi imamo na grbaci armiju informaticki, a i jednim dijelom i bukvalno nepismenih i nesposobnih sto griju guzove po foteljama i kancelarijama za 10 puta vecu platu, za 100% manje rada, sa regresima, bajramlucima, nakanadama za ovo i za ono, sa prekovremenim i za kihanje, sa dnevnicama za sluzbeni put kao tvoja plata, sa sindikatima koji traze hljeba preko pogace...a pametni i vrijedni neka rintaju kod privatnika za par stoja. Ma jah :sad:
Fataj se ti neta i trazi varijantu da nastavis studij vani i bjaaaaziiii odavde.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#8 Re: Da li se isplati..???

Post by Pera Trta »

Osnovno pitanje, koje su svi zaboravili da ti postave: jeli te gazda prijavio da si u radnom odnosu, ili radiš "na crno"?
Op3r4t0r

#9 Re: Da li se isplati..???

Post by Op3r4t0r »

Ja vas pojedince ne kontam i vas nacin razmisljanja, kockica hajd sad ti meni objasni kako mu se ne isplati raditi???

Ne pricam cisto onako nego iz licnog iskustva, i radio sam po 12 sati, pa i vise, i isao kuci pjeske i u medjuvremenu trazio sta bolje, ali sve dok sam radio gdje sam radio zalio se nisam, jer je to bilo trenutno najbolje sto sam imao.

Ako izabere opciju da ne radi i fino ceka do oktobra da krene u skolu, prvo nece zaraditi ni marke, morace nesto jesti, u ta 3 mjeseca raspusta napravice bar 200-300 maraka minusa u hrani roditeljima (da ne spominjem izlazke) ili vec kome je na grbaci dok on sjedi i gleda tv, ako nikad nije radio niti ce znati cjeniti svoj dinar niti svoju skolu koju zeli da stekne.

Ako izabere opciju da radi, u ta 3 mjeseca ce zaraditi nekih 1200-1300 maraka, pa nek mu pola ode na hranu, na prevoz, ovo ono, na kraju mu umjesto prve opcije gdje ce imati minus od par stotina na racun roditelja sto je pojeo gledajuci tv ostane 600-700 maraka, jest da ce se vise umoriti nego da ne radi ali zdrav je i mlad, nista mu ne fali, dobice radno iskustvo, znace cijeniti i posao i pare i skolu, na kraju krajeva znace cijeniti sebe
maxell_sarajevo

#10 Re: Da li se isplati..???

Post by maxell_sarajevo »

Sigurno radis u Kiborgu, jer su kod njih slicni uvjeti rada.
limun_junior

#11 Re: Da li se isplati..???

Post by limun_junior »

i ja sam radio od 15h pa do kad ima raje...dnevnica je bila 12KM.. radio sam dok nisam nasao bolje..
ako trenutno nema nista bolje i isplativije, onda se to isplati..
bolje vrabac u ruci nego golub na grani ;-)
fatality

#12 Re: Da li se isplati..???

Post by fatality »

ne znam, no svakom njegovo , al za 200 i nesta maraka nikad ne bih radio puni mjesec po 12 sati, radije bih sjedio kuci mjesec dana i pokusao naci nesta normalno nego ovako nisam nizasta (poslije posla) i po vazdan nad**an . . .
Op3r4t0r

#13 Re: Da li se isplati..???

Post by Op3r4t0r »

fatality wrote:ne znam, no svakom njegovo , al za 200 i nesta maraka nikad ne bih radio puni mjesec po 12 sati, radije bih sjedio kuci mjesec dana i pokusao naci nesta normalno nego ovako nisam nizasta (poslije posla) i po vazdan nad**an . . .
A sta bi jeo taj mjesec dana sjedeci u kuci? Zrak, travu? ili bi se popeo na ledja roditeljima kojima za tebe nebi bilo tesko raditi ni 15 sati svaki dan i za 100 maraka mjesecno a da nisi gladan

E sto ne mogu ovih lezihljeba :run:
fatality

#14 Re: Da li se isplati..???

Post by fatality »

Op3r4t0r wrote:
fatality wrote:ne znam, no svakom njegovo , al za 200 i nesta maraka nikad ne bih radio puni mjesec po 12 sati, radije bih sjedio kuci mjesec dana i pokusao naci nesta normalno nego ovako nisam nizasta (poslije posla) i po vazdan nad**an . . .
A sta bi jeo taj mjesec dana sjedeci u kuci? Zrak, travu? ili bi se popeo na ledja roditeljima kojima za tebe nebi bilo tesko raditi ni 15 sati svaki dan i za 100 maraka mjesecno a da nisi gladan

e nek si ti gigant pa radis samo da bi radio, ti si vjerovatno jedan od onih sto bi radio i dzaba, blago meni, takvih ce mi trebati kad otvorim svoje preduzece . . .
Op3r4t0r

#15 Re: Da li se isplati..???

Post by Op3r4t0r »

fatality wrote:
Op3r4t0r wrote:

e nek si ti gigant pa radis samo da bi radio, ti si vjerovatno jedan od onih sto bi radio i dzaba, blago meni, takvih ce mi trebati kad otvorim svoje preduzece . . .
Tesko da ces ti i lezihljebovi poput tebe otvoriti ista svoje, osim u slucaju da babo pogura ;)

Ne, ja nebi radio za djabe, ali u opciji da me babo hrani ili da imam negdje zaraditi za hranu, ja bi radio samo za tu hranu pa makar ni marku u kesu ne vidio, a u medjuvremenu bi trazio nesto bolje i cijenio bi sebe znajuci da sam ocu olaksao, a ti sjedi ili lezi i svaku noc od oca trazi petaka za kahvu
fatality

#16 Re: Da li se isplati..???

Post by fatality »

Op3r4t0r wrote:
fatality wrote:
Op3r4t0r wrote:

Tesko da ces ti i lezihljebovi poput tebe otvoriti ista svoje, osim u slucaju da babo pogura ;)

Ne, ja nebi radio za djabe, ali u opciji da me babo hrani ili da imam negdje zaraditi za hranu, ja bi radio samo za tu hranu pa makar ni marku u kesu ne vidio, a u medjuvremenu bi trazio nesto bolje i cijenio bi sebe znajuci da sam ocu olaksao, a ti sjedi ili lezi i svaku noc od oca trazi petaka za kahvu
kako god ti kazes i mislis, ako ce tebi lakse biti sto ce neko poput mene otvoriti preduzece (u kojem ce opet neko poput tebe raditi za neku crkavicu) samo ako ga babo pogura, onda nek bude tako . . .

ako si ti trazio petaka ne mora znaciti da ja trazim, sa petakom ne mogu iz haustora izac ;)
Last edited by fatality on 23/06/2010 22:54, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#17 Re: Da li se isplati..???

Post by detroit-mercy »

Op3r4t0r wrote:Ja vas pojedince ne kontam i vas nacin razmisljanja, kockica hajd sad ti meni objasni kako mu se ne isplati raditi???

Ne pricam cisto onako nego iz licnog iskustva, i radio sam po 12 sati, pa i vise, i isao kuci pjeske i u medjuvremenu trazio sta bolje, ali sve dok sam radio gdje sam radio zalio se nisam, jer je to bilo trenutno najbolje sto sam imao.

Ako izabere opciju da ne radi i fino ceka do oktobra da krene u skolu, prvo nece zaraditi ni marke, morace nesto jesti, u ta 3 mjeseca raspusta napravice bar 200-300 maraka minusa u hrani roditeljima (da ne spominjem izlazke) ili vec kome je na grbaci dok on sjedi i gleda tv, ako nikad nije radio niti ce znati cjeniti svoj dinar niti svoju skolu koju zeli da stekne.

Ako izabere opciju da radi, u ta 3 mjeseca ce zaraditi nekih 1200-1300 maraka, pa nek mu pola ode na hranu, na prevoz, ovo ono, na kraju mu umjesto prve opcije gdje ce imati minus od par stotina na racun roditelja sto je pojeo gledajuci tv ostane 600-700 maraka, jest da ce se vise umoriti nego da ne radi ali zdrav je i mlad, nista mu ne fali, dobice radno iskustvo, znace cijeniti i posao i pare i skolu, na kraju krajeva znace cijeniti sebe
Od baksisa koji dobije, a ako radi nekih 12 sati dnevno kao sto rece sigurno moze nagurati jos jednu dnevnicu (15km minimum dan), prema tome sve sto zaradi moze ostaviti. Prema tome za dva tri mjeseca moze biti dobar 1200-1300 maraka. Momak, samo radi i onako bi lelemudo kod kuce za dzabe, ovako barem si u kontaktu sa rajom a i zaradi se ponesto. Samo nemoj mi reci da nema baksisa u kafani, dobar konobar napravi 3x vise baksisa nego sto mu je dnevnica u prosjeku :mrgreen: .
OldSql

#18 Re: Da li se isplati..???

Post by OldSql »

potpis na detroit-mercy

U zivotu svom nisam popio kafu, sok, 40 piva, a da konobaru nisam ostavio baksis, a milim da nisam jedini takav u ovom gradu...
CarobLJak

#19 Re: Da li se isplati..???

Post by CarobLJak »

kafic, buregdzinica, cevabdzinica, slasticarna, sve je to suhveli. Radio sam za 20 km dnevno (9- 23) baksisa nigdje ali moralo se. Muzu jarane boli njih ona stvar za tebe. Ko mora radi i za cenera, bas zato sto mora i znaju kad nekome gori pod nogama. Bogate se na tudjim ledjima, sve sto uzmu preko tudjih ledja dabogda im za lijeka trebalo i njima i djeci i familiji citavoj!
kod65

#20 Re: Da li se isplati..???

Post by kod65 »

Jesi li prijavljen ili na crno?
Miniking19

#21 Re: Da li se isplati..???

Post by Miniking19 »

kod65 wrote:Jesi li prijavljen ili na crno?
Nisam prijavljen, rekao je da ce me prijaviti ako se pokažem, jer on traži konobara na duži period, i malo sam se raspitivao po netu, vjerovatno ce me prijaviti na 4 sata, tj, na minimalac tako da mu troškovi za mene budu svedeni na najmanju moguću mjeru. To sto sam procitao u prijasnjim postovima da treba da tražim drugi posao, to svakako, svaki put kupim oglas, idem na razgovore na posao itd... NO, medjutim svaki put mi samo uzmu broj telefona i nikada mi se ne jave. Išao sam na raznorazne razgovore, ali bez uspjeha. Najviše me boli spoznaja da mu ja uvijek na kraju smjene iz novčanika dam 400-500 maraka, a on "nema" da mi da moju krvavu dnevnicu", vadi se pričom da ako dobijem pare, da više neću htjeti raditi. Razmisljao sam o kupnji bicikla, jer bi mi to bila najbolja alternativa, pjesaciti 6-7 km do kuće poslije 12 sati rada i nije neka realna mogućnost.

Ali, postavimo se u njihovu poziciju, ajde da gledamo stvari iz njihovog ugla:

Svaki dan, On ima pazara 600-700, pomnozimo to sa brojem brojem dana u mjesecu, to mu daje zaradu od 21000, ako odbijemo kiriju koju plaća 1500 KM, tako mi je rekao i industrijsku vodu, i te dadžbine, pa njemu ostane 15000 čiste zarade. Jesam li u pravu??? ako neko bolje zna kako to ide, prihodi, rashodi kafana itd, neka nam objasni.

Vjerovatno je on uvidio da mi gori pod nogama, pa misli da me može iskorištavati maksimalno. I ne, vjerujte mi, čovjek nije mašina da može raditi 11-12 sati svaki dan, bez prestanka. Ako sam druga, prespavam taj dan do 15h, i onda na posao gdje opet redovno zaglavim do 1-2. I nije neki život, priznaćete. I nekada nemam snage, kada sam kući da odem da se istusiram, tako sam izmoren, svalim se na krevet, i ujuutru citava kuca smrdi na alkohol..

Ali, bolje raditi i privredjivati, nego sjediti kući i krasti Bogu dane.
ALI OPET NEKI KAŽU, BOLJE DŽABA SJEDITI NEGO DŽABA RADITI. A JA FAKAT RADIM DŽABA.
Ako neko zna, gdje mogu kupiti povoljno biciklo, neka mi se javi. I NE, ne radim u KIBORGU. ;)
Miniking19

#22 Re: Da li se isplati..???

Post by Miniking19 »

Pera Trta wrote:Osnovno pitanje, koje su svi zaboravili da ti postave: jeli te gazda prijavio da si u radnom odnosu, ili radiš "na crno"?
Nisam prijavljen, rekao je da ce me prijaviti ako se pokažem, jer on traži konobara na duži period, i malo sam se raspitivao po netu, vjerovatno ce me prijaviti na 4 sata, tj, na minimalac tako da mu troškovi za mene budu svedeni na najmanju moguću mjeru. To sto sam procitao u prijasnjim postovima da treba da tražim drugi posao, to svakako, svaki put kupim oglas, idem na razgovore na posao itd... NO, medjutim svaki put mi samo uzmu broj telefona i nikada mi se ne jave. Išao sam na raznorazne razgovore, ali bez uspjeha. Najviše me boli spoznaja da mu ja uvijek na kraju smjene iz novčanika dam 400-500 maraka, a on "nema" da mi da moju krvavu dnevnicu", vadi se pričom da ako dobijem pare, da više neću htjeti raditi. Razmisljao sam o kupnji bicikla, jer bi mi to bila najbolja alternativa, pjesaciti 6-7 km do kuće poslije 12 sati rada i nije neka realna mogućnost.

Svaki dan, On ima pazara 600-700, pomnozimo to sa brojem brojem dana u mjesecu, to mu daje zaradu od 21000, ako odbijemo kiriju koju plaća 1500 KM, tako mi je rekao i industrijsku vodu, i te dadžbine, pa njemu ostane 15000 čiste zarade. Jesam li u pravu??? ako neko bolje zna kako to ide, prihodi, rashodi kafana itd, neka nam objasni.

Vjerovatno je on uvidio da mi gori pod nogama, pa misli da me može iskorištavati maksimalno. I ne, vjerujte mi, čovjek nije mašina da može raditi 11-12 sati svaki dan, bez prestanka. Ako sam druga, prespavam taj dan do 15h, i onda na posao gdje opet redovno zaglavim do 1-2. I nije neki život, priznaćete. I nekada nemam snage, kada sam kući da odem da se istusiram, tako sam izmoren, svalim se na krevet, i ujuutru citava kuca smrdi na alkohol..

ALI OPET NEKI KAŽU, BOLJE DŽABA SJEDITI NEGO DŽABA RADITI. A JA FAKAT RADIM DŽABA.
Ako neko zna, gdje mogu kupiti povoljno biciklo, neka mi se javi. I NE, ne radim u KIBORGU
OldSql

#23 Re: Da li se isplati..???

Post by OldSql »

biciklo ti nije loha ideja, mada nije jednostavno voziti biciklo u 1-2 navece poslije tolikog rada 6-7 kilometara...
Azamo

#24 Re: Da li se isplati..???

Post by Azamo »

Miniking19 wrote:
kod65 wrote:Jesi li prijavljen ili na crno?

Ako neko zna, gdje mogu kupiti povoljno biciklo, neka mi se javi. I NE, ne radim u KIBORGU. ;)

Samo ti paša moj radi neće ti ništa biti od rada,možeš samo korist imati,a i svaki početak je težak,ne možeš odmah u kancelariji raditi.Ja kad sam počinjo da radim a počeo sam vrlo mlad jer nisam imo' nikog da me gura,stari mi je pogino u ratu tako da nije imo niko da radi za mene moro sam sve sam.Malo je poslova koje nisam radio,od autopraone,bauštela,pekare(ja mislim da je samo u rudniku gore radit nego u pekari'),prao sam prozore po raznim zgradama,onda sam preko studentske zadruge radio deložacije za općinu centar itd...Uglavnom radio sam i učio i sad sam mogu slobodno reći gospodin,imam dobar poso,dobru platu.Ne može se ništa preko noći postići....
Miniking19

#25 Re: Da li se isplati..???

Post by Miniking19 »

[navoditi="OldSql"]biciklo ti nije loha ideja, mada nije jednostavno voziti biciklo u 1-2 navece poslije tolikog rada 6-7 kilometara...[/quote]
Ma znam,sve to stoji, ali jbg kada gledam generalno, ovdje se ne isplati raditi, jer te deru ko magarca, najgore od svega je sto nekada kada gazde nema, moram raditi dva posla , sanker sam i konobar u isto vrijeme, znaci vodim racuna o narudžbi, pravim ih. moram kucati racune, nositi ih, prati sudje..... sve zivo ja radim, za nikakve pare, i stvarno mi je dozlagrldilo, da ne moram da radim ne bih ni radio... ali kažem koje su svinje ovi naasi ljudi.. i zgrozim se kada cujem Bosanci su fini ljudi, moralni jer to nije uopte tako... Ali opet kad uporedim posao koji sam prije radio, tj. kao pomocni radnik u limarskoj radnji gdje mi je dnevnica bila 10 KM, ovdje je kud i kamo bolje, dnevnica iznosi punih 15 KM.... mos mislit :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply