da li postoji i u drugim zemljama nesto slicno IZ? mozda u Turskoj,ali po arapskom svijetu vjerovatno ne
Inace nedavno je Durakovic napisao ekstra tekst na temu u preporodu,ali su odmah ovi iz IZ reagovali
dzemmo wrote:sta hoces? da ti se popne na mimber i kaze: "GLASAJ TE ZA SDA!"theTruePath wrote:ne znam gdje ti ides na dzumu ja nikada nisam cuo da neko poziva da se glasa za SDA![]()
![]()
znas, izmedju redova, ono malo, namazano.. kako reis zna
dzemmo wrote:a ja imam pravo da napustim tu dzumu, a da mi ne bude grijeh..
Ljudi, ba, nemojte prećerivattheTruePath wrote:imas,imas pravo i da ne ides u dzamije koje su vlasnitvo IZdzemmo wrote:a ja imam pravo da napustim tu dzumu, a da mi ne bude grijeh..
arzuhal wrote:Ljudi, ba, nemojte prećerivattheTruePath wrote:imas,imas pravo i da ne ides u dzamije koje su vlasnitvo IZdzemmo wrote:a ja imam pravo da napustim tu dzumu, a da mi ne bude grijeh..![]()
Činjenica je da ima ljudi koji otvoreno pozovu da se glasa u neku stranku. Recimo, pred prošle opće izbore sam bio na jednoj džumi u Fahdovoj. I Muderris otvoreno (ništa između redova) poziva da se glasa za SDA, s obrazloženjem: ''Ako budete davali glasove manjim strankama može se desiti da one ne pređu izborni prag i onda će se vaši glasovi dijeliti svim strankama koje su ga prešle.''
A Muderris je to činio, između ostalog, što je i on u SDA. A ima imama i hatiba koji su u BPS-u, recimo. Oni drukčije pričaju. I to postaje sve degutantno...Bar kada su u pitanju sadržaji hutbi. Ima muslimana koji dolaze samo na džumu i samo džumu klanjaju i umjesto da im se kroz hutbu da neko duhovno osvježenje, nešto što bi ih podstaklo da budu još bolji muslimani, njima se serviraju političke opcije pa ljude odvraća od same džamije, hutbe, vjere. Ima i toga.
Što se tiče ovog da su džamije vlasništvo IZ - svaki musliman u BiH je IZ! i sve džamije u BiH su i moje, i tvoje, i dzemmine, i svih nas! Nije IZ reis Cerić, ili Mujki, ili Rešid Hafizović, ili onaj muftija...
U Bihacu su hodze pozivali da se glasa za Lipovacu,sto vam to nije smetalovendetta87 wrote:Ima milion primjera gdje imami pozivaju da se glasa za neku stranku.Znam kad sam jednom na hutbi čuo imama kako nas poziva da "glasamo za našeg načelnika Nedžada Koldžu".Čak se i brošure poslije džume dijelile.
A ovi sto drze vaz tokom djume...ja bi sve to zabranila, zna se o cemu se prica na djumi
Vidi, i ja sam tako razmišljao dok mi hadžija Muhamed nije otvorio oči:theTruePath wrote:
Pa dobro ako su i tvoje probaj organizovati nesto u IZ bez pitanja IZ
Ja ti garantujem da tom prvom imamu daš da obradi temu iz nekih aktualnih dešavanja, a drugom da pripremi ''čisto vjersku'', opet bi ljudi bili pod dojmom ovog drugog, a ne prvog. Onaj koji je sposobniji znat će šta i kao treba. Eno hafiz Bulgari haman samo priča o vjeri, duhovnom čišćenju i nikad ne tretira ''60 minuta'', SDA, SDP, itd. pa ljudi masovno idu kod njega i bivaju pod dojmom hutbe...ps:iz imali smo imama koji je samo pricao o vjeri,price iz zivota ashaba itd,slabo ga iko slusao,dosao drugi hodza koji je obradjivao aktuelne teme-svi su sutili ko zaljeveni dok je pricao,i da ne pricam o tome da se o hutbi pricalo dok se islo kuci s dzumme,kasnije tokom dnevnika ili 60 minuta moj dzahilski otac je znao reci " u pravu je u nas hodza,vidi ih hbli li oni sve svoje"
Ma nije problem za koga on poziva da se glasa, nego što to uopšte radi.theTruePath wrote:U Bihacu su hodze pozivali da se glasa za Lipovacu,sto vam to nije smetalovendetta87 wrote:Ima milion primjera gdje imami pozivaju da se glasa za neku stranku.Znam kad sam jednom na hutbi čuo imama kako nas poziva da "glasamo za našeg načelnika Nedžada Koldžu".Čak se i brošure poslije džume dijelile.
Dobrodošaomadner wrote:Jedini problem je sto umjesto da kandiduju reisa guraju pulena Radoncica. Bilo bi posteno da izadju na izbore pa da vidimo koliko ce imati %.
Sto?vendetta87 wrote:Ma nije problem za koga on poziva da se glasa, nego što to uopšte radi.theTruePath wrote:U Bihacu su hodze pozivali da se glasa za Lipovacu,sto vam to nije smetalovendetta87 wrote:Ima milion primjera gdje imami pozivaju da se glasa za neku stranku.Znam kad sam jednom na hutbi čuo imama kako nas poziva da "glasamo za našeg načelnika Nedžada Koldžu".Čak se i brošure poslije džume dijelile.
madner wrote:Jedini problem je sto umjesto da kandiduju reisa guraju pulena Radoncica. Bilo bi posteno da izadju na izbore pa da vidimo koliko ce imati %.
Sve mi je jasno, znam sta se treba pricati a znam i sta se prica - veeeelika razlika.theTruePath wrote:A ovi sto drze vaz tokom djume...ja bi sve to zabranila, zna se o cemu se prica na djumi
Da,poznato je da se na hutbama prica o aktuelnim temama, i dogadjajima,kroz vjerski ugao
tako je radio poslanik
Pa to je ključna stvar! Dakle:vendetta87 wrote:Ma nije problem za koga on poziva da se glasa, nego što to uopšte radi.theTruePath wrote:U Bihacu su hodze pozivali da se glasa za Lipovacu,sto vam to nije smetalovendetta87 wrote:Ima milion primjera gdje imami pozivaju da se glasa za neku stranku.Znam kad sam jednom na hutbi čuo imama kako nas poziva da "glasamo za našeg načelnika Nedžada Koldžu".Čak se i brošure poslije džume dijelile.