iluminati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zafrigana

#1 iluminati

Post by zafrigana »

:? Što znate o Iluminatima,njihovom sveukupnom iutjecaju na politiku , centralizaciju političke moći tako i financija..a sebe nazivaju "prosvijetljenima".....imaju svoj znak vrha piramide i oka koje sve vidi...
Pričao mi prijatelj koliko je njihove simbolike vidio po raznim evropskim gradovima..na prvi pogled ne odaju tajanstvenost do arhitektoske zanimljivosti..ali pozadina je sasvim drugačija...
Smatra se da su svi američki i evropski političati dio njih i da se u zemljama ništa ne događa slučajno već pod njihovom kontrolom..od načina odlaska nekog predsjednika, dolaska na vlast...te da je zabluda kako su prvi ljudi vlada izabrani demokratski i sl...pa tko zna više neka piše... :idea:
zlatanko

#2 Re: iluminati

Post by zlatanko »

Što je neko gledao arrivalse! (u slučaju da nisi pogledaj obavezno, ako ništa zabavno je) :D
Globalizacija je čudo, WTO, WHO, MMF...

Google ti je prijatelj, tamo možeš naći "historiju" tog pokreta, slobodnog zidarstva i slično. Ja sam skoro čitao neke gluposti, stid me i reći, o tim iluminatima. The truth is around here. :wink:
XXS

#3 Re: iluminati

Post by XXS »

Ja sam cuo da je Elvis jos ziv, samo se zamjerio Iluminateu pa su ga sklonili iz javnosti.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#4 Re: iluminati

Post by Priorat »

sta bona da ti pisu!!?? ta teme dvjesto puta prezvakana i nije bilo pobjednika.!! ukucas rijec koju trazis po tebi najboljoj trazilici dodje ti 2334333445567777777777777777777777777777777777333333333333333333333333333333333333333333000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 podataka na kojima mozes da se informises!!:)
Topla voda

#5 Re: iluminati

Post by Topla voda »

dje je veleposlanik?
nedostaje mi :-D

ako je pod nekim drugim nikom,nek se oglasi na pm :D
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#6 Re: iluminati

Post by Priorat »

Topla voda wrote:dje je veleposlanik?
nedostaje mi :-D

ako je pod nekim drugim nikom,nek se oglasi na pm :D

da,da..ako mu veleposlanik dodje ima da nam postavljac teme u roku 2 dana zastalno nestane.... :D
Murat Sabanovic

#7 Re: iluminati

Post by Murat Sabanovic »

Image

:D
Murat Sabanovic

#8 Re: iluminati

Post by Murat Sabanovic »

Image
Prozor

#9 Re: iluminati

Post by Prozor »

ma ja i hitler je zapravo bio dobar čovo koji se borio protiv illuminatija pa ga poslije ocrnili.... :roll: nešto što je počelo kao ultra-desničarska teorija zavjere(prvenstveno baš od nacionalsocijalista koji su smatrali da Jevreji kontrolišu svijet kroz tajna društva, pa da su i tvorci boljševizma) je nažalost danas dobilo pristalice kod širokih masa.... agresivna američka vanja politika je učinila mnoge dostupnim za teorije po kojima iza svega stoji - illuminati. i onde se bore sa vjetrenjačama.....
tranquil

#10 Re: iluminati

Post by tranquil »

Iluminati zapravo jesu stvarno postojali, ali zanimljiv je način na koji je cijela priča preživjela do današnjih vremena dobivši prilično maligne fikcijske dodatke, i VEOMA je zanimljivo kada se vidi čija se propaganda zapravo koristi kada se pomenu "iluminati" u modernom vremenu.

Radnja počinje negdje u drugoj polovici XVIII vijeka, prije francuske revolucije, u Bavarskoj, koja je bila jedna od zemalja u sastavu tadašnje "europske zajednice", tj. "Svetog Rimskog Carstva (za koje historičari vole da kažu da nije bilo niti sveto, niti rimsko, niti carstvo).

Dakle u vrijeme snaženja "trećeg staleža" širom Europe, u Bavarskoj se nekoliko lokalnih učenih i imućnijih ljudi organizira u zajednicu koju nazivaju "prosvijetljeni", koji su vjerovali da znanjem mogu poboljšati svoje okruženje. Paranoična prva dva feudalna staleža su u tome vidjeli direktnu prijetnju njihovoj moći i uz dosta pompe i policije, totalno ih rasturili, uz službeno objašnjenje da su u pitanju sluge Sotone koji su želili da svrgnu vlast Voljenog Kralja, datu od samog Presvijetlog Boga i njegovog namjesnika na Zemlji, Isusa Hrista. Šta god da su iluminati bili i šta su stvarno planirali, uništeno je pod čizmom i puškom nemilosrdne bavarske kraljevske policije, a narod je slavio još jednu pobjedu dobra nad zlom.

E onda se dešava Francuska revolucija, i po prvi put na Europskom tlu nastaje "država" u modernom značenju - dotadašnje države nisu bile ništa drugo nego feudalni posjedi. Po prvi put se "osoba" pravno definira, i po prvi put se donosi deklaracija o ljudskim pravima.

E tada nastaje rat između Revolucionarne Francuske i Feudalne Europe. Stvari se jako loše odvijaju po feudalce - dok se na njihovoj strani nalazi regrutirana vojska sačinjena mahom od kmetova, na drugoj strani marširaju slobodni ljudi pod geslom "sloboda, jednakost, bratstvo". U historiji je ostalo zapisano da je Napoleon u nekim zemljama centralne Europe, u mnogim mjestima dočekan ne kao osvajač, nego kao osloboditelj.

Pod Napoleonovim vođstvom pada jedna po jedna Europska država, bliži se kraj "Svetog Rimskog Carstva", moral neprijatelja je neuporedivo veći, i feudalci moraju motivisati svoju kukavnu vojsku kmetova. Kako? Pa treba predstaviti revolucionare kao neprijatelje, i u tu svrhu reakcionarna feudalna propagandna mašinerija izvlači nedavnog pobijeđenog neprijatelja - tajno društvo - Iluminate. Oni, Sotonine sluge, organizirali su ovu revoluciju, i on žele da unište hiljadugodišnju vlast koju je odobrio sam Bog. Oni obožavaju đavola i piju krv hrišćanskih beba. Ako vam se propaganda čini apsurdnom, to je zato što je i bila takva - neškolovani kmet je sve to gutao bez puno sumnje.

Napoleon je na kraju pao (ne zahvaljujući ovoj propagandi nego najviše zbog vlastitih grešaka), a Europa je došla u fazu tzv. "Restauracije" - feudalni režimi su sebi kupili još koju deceniju života.

Ponovo revolucija, 1848., i ponovo se izvlače stare babaroge za narodne mase i o iluminatima se ponovo priča. Feudalizam na kraju neminovno pada, ali u narodnom sjećanju ostaje strašni mit o "iluminatima" kao ljudima koji već decenijama rade iz sjene, pokretačima svega što je zlo, i mrziteljima svega što je hrišćansko.

Mit se u raznim oblicima javlja kroz XX vijek i evo na kraju dolazi i do XXI vijeka. U međuvremenu se desilo dosta toga: nestali su zadnji tragovi feudalizma, ali i kapitalizam je došao u krizu. I kada se treba pričati protiv kapitalizma, šta najbolje pali? Kritike Karla Marksa, validne još i danas? Fantastične analize Naomi Klein? Ne, uzima se oprobani recept - sijanje straha od nevidljivog neprijatelja. I voila, iluminati su ponovo s nama.

Razvoj Interneta je omogućio brže kolanje ovih priča, i fuzije raznih mitova veće ili manje tačnosti. Npr. stvarno (i dan danas postojeće) tajno društvo snobova koji paze jedni na druge, zvano "Slobodni zidari" ili popularno "Masoni" se iz nekih razloga izjednačava sa nepostojećim "iluminatima". Npr. masonska simbolika ("piramida sa svevidećim okom") se odjednom proglašava za simbol iluminata - najsmješnije od svega je to što je taj simbol originalno hrišćanski, pa je poslije ušao u masoneriju, dok današnji teoretičari zavjera sa desnog krila masoneriju proglašavaju "nehrišćanskom" i "jevrejskom". Historija je ponovo dokazala da je puna paradoksa, naročito kada su u pitanju simboli (vidjeti pod: porijeklo tri prsta, ili porijeklo simbola polumjeseca i zvijezde).

Veoma zanimljivo je i to kako je u međuvremenu taj mit dograđen - npr. pogledajte ovu shemu gore, kako je neki vrli znalac opisao hijerarhiju svog svjetskog zla. Zdrav skeptičan razum bi pitao "stani malo, otkud on to sve zna? Kako je došao do ove hijerarhije na čijem je vrhu Satana? Kako je uopće moguće generisati ovakve sheme, izuzev žestokog maštanja?

Takođe, zanimljivo je primjetiti kako se u kojoj populaciji "prima" ovaj mit, i kako evoluira. Npr. zapadnim propagatorima ovih mitova, na vrhu piramide su njihove vlastite vlade.

Hrišćanski "lovci na vještice" sada stavljaju komuniste kao krivce i u zavisnosti s kim pričate različite rivalske hrišćanske denominacije.

Ateističkim ("Zeitgeist") i muslimanskim propagatorima ("Arrivals") ovih mitova ovdje je zanimljiv Vatikan. Muslimanima, dodatno, dio zavjere su i "bahaisti" koje smatraju za sektaše.

Mislim da većini ovih populacija, naročito desnog usmjerenja, smeta kompletna Jevrejska populacija. Baš je zanimljivo kako to da svaka populacija nađe da su iluminati vezani baš za neku grupu koja njima smeta.

(Apropos upravo rečenog, nije mi jasno koja je militaristička budala na onu shemu stavila "World peace groups" - čini mi se da je konkretna shema nastala kod nekih ekstremnih militarističkih evangelističkih grupa hranjenih libertarijanskom "svi su šupci, svi su krivi" propagandom).

Helem, sve ima svoje. Dok se tako mala raja bavi tajnim društvima, i raskrinkavanjem nepostojećih zavjera, dešavaju se stvarne i ozbiljne transakcije i podjele moći, ne između sumnjivih likova koji se druže na tajnim ritualnim sastancima i koji se rukuju samo njima poznatim tajnim rukovanjima, nego su u pitanju transakcije i podjela moći između ljudi koji imaju imena i prezimena.

Ali koga briga, takav je sistem već preko dvjesto godina.

Nikada nećemo naučiti.
Jara

#11 Re: iluminati

Post by Jara »

Jesu li to oni "ljudi gušteri" :-) što vladaju Planetom? :-?
ultima_palabra

#12 Re: iluminati

Post by ultima_palabra »

@tranquil, kao i obično :thumbup:
NIN

#13 Re: iluminati

Post by NIN »

@tranquil, sazetak/kritika za primjer! :thumbup:
Prozor

#14 Re: iluminati

Post by Prozor »

Jara wrote:Jesu li to oni "ljudi gušteri" :-) što vladaju Planetom? :-?
reptilijani :D
pojedinac

#15 Re: iluminati

Post by pojedinac »

Nije bitno ime već suština.
tranquil wrote:Helem, sve ima svoje. Dok se tako mala raja bavi tajnim društvima, i raskrinkavanjem nepostojećih zavjera, dešavaju se stvarne i ozbiljne transakcije i podjele moći, ne između sumnjivih likova koji se druže na tajnim ritualnim sastancima i koji se rukuju samo njima poznatim tajnim rukovanjima, nego su u pitanju transakcije i podjela moći između ljudi koji imaju imena i prezimena.
Odgovor:
Frank Herbet wrote:Moć nastoji izolirati one koji imaju previše toga. S vremenom, gube dodir sa stvarnošću i padaju.
Pitanje je koju cijenu ćemo platiti MI mala raja pri njihovom padu.
tranquil

#16 Re: iluminati

Post by tranquil »

pojedinac wrote:Nije bitno ime već suština.
tranquil wrote:Helem, sve ima svoje. Dok se tako mala raja bavi tajnim društvima, i raskrinkavanjem nepostojećih zavjera, dešavaju se stvarne i ozbiljne transakcije i podjele moći, ne između sumnjivih likova koji se druže na tajnim ritualnim sastancima i koji se rukuju samo njima poznatim tajnim rukovanjima, nego su u pitanju transakcije i podjela moći između ljudi koji imaju imena i prezimena.
Odgovor:
Frank Herbet wrote:Moć nastoji izolirati one koji imaju previše toga. S vremenom, gube dodir sa stvarnošću i padaju.
Čak ni teoretski komunizam nije uspio da riješi problem nejednake distribucije moći među pojedincima. Demokratski sistemi nude alternativu: moć će imati pojedinci, ali mase će imati uticaj nad time ko će dobiti tu moć. To naravno ne funkcionira uvijek baš najbolje, nekad ne funkcionira nikako, cijeli sistem se ponekad poput vrelog metala u neposrednoj blizini izvora vreline nepravilno i monstruozno oblikuje, a svi znamo koji su to izvori vreline: krupni kapital i organizirana religija. Ali "moć naroda" i dalje postoji u temeljima tog sistema, i u svakom slučaju se treba boriti da tu moć ne ispuštamo iz ruku, ili ako smo je ispustili, da je vratimo nazad. "Narod" zna biti jako nezgodan kada ga se potcijeni, može biti godinama pasivan i inertan, ali može u par dana cijeli sistem poslati u sto P.M., bez obzira na to koje korporacije i koje vođe stoje iza njega.

Postoji ogromna razlika, koja nije samo u nazivu, između tog pogleda na svijet i defetističkih teorija po kojima svijetom upravlja mali broj sumnjivih likova na tajnim sastancima i koji, iako ih je na vrhu vrlo malo, nekako uspijevaju da drže pod kontrolom sve vlade, vojske, tajne službe, svjetske organizacije, i to već stoljećima. Te teorije niko nikada nije dokazao, ali se šire iz jednostavnog razloga zato što daju osjećaj veličine i važnosti onome ko ih prenosi - "Zamisli, JA znam supertajnu hijerarhiju stvarnih svjetskih vladara, i JA radim na tome da se njihove prljave aktivnosti razotkriju i prestanu, JA otvaram oči drugima koji su živjeli u mraku" - u pitanju je tzv. "Mesijanski sindrom", od kojeg je bolovao barem jedan bivši forumaš pomenut ranije na ovoj stranici.

Da bi djeca sazrela i počela samostalno da donose odgovorne odluke, moraju prvo dokazati da su zreli tako što će prestati vjerovati u babaroge, koje su u određenom ranijem periodu izmislili odrasli kako bi ih lakše natjerali u krevetac.

P.S. Fantastičan izbor citata, možeš li, u skladu s temom, pronaći neki citat iz "bogocara" koji govori o tome kako "čovječanstvo ne smije da ovisi o jednom čovjeku, jednoj supstanci, jednoj tački neuspjeha"? Vrlo plastično dočarava nemogućnost vladanja malog broja nad masom, što je glavnom liku u djelu čak i uspjelo, ali avaj, samo uz pomoć božanskih moći koje je imao s obzirom na to da je bio lik naučnofantastičnog romana.
pojedinac

#17 Re: iluminati

Post by pojedinac »

tranquil wrote:
pojedinac wrote:Nije bitno ime već suština.
Odgovor:
Čak ni teoretski komunizam nije uspio da riješi problem nejednake distribucije moći među pojedincima. Demokratski sistemi nude alternativu: moć će imati pojedinci, ali mase će imati uticaj nad time ko će dobiti tu moć. To naravno ne funkcionira uvijek baš najbolje, nekad ne funkcionira nikako, cijeli sistem se ponekad poput vrelog metala u neposrednoj blizini izvora vreline nepravilno i monstruozno oblikuje, a svi znamo koji su to izvori vreline: krupni kapital i organizirana religija. Ali "moć naroda" i dalje postoji u temeljima tog sistema, i u svakom slučaju se treba boriti da tu moć ne ispuštamo iz ruku, ili ako smo je ispustili, da je vratimo nazad. "Narod" zna biti jako nezgodan kada ga se potcijeni, može biti godinama pasivan i inertan, ali može u par dana cijeli sistem poslati u sto P.M., bez obzira na to koje korporacije i koje vođe stoje iza njega.

Postoji ogromna razlika, koja nije samo u nazivu, između tog pogleda na svijet i defetističkih teorija po kojima svijetom upravlja mali broj sumnjivih likova na tajnim sastancima i koji, iako ih je na vrhu vrlo malo, nekako uspijevaju da drže pod kontrolom sve vlade, vojske, tajne službe, svjetske organizacije, i to već stoljećima. Te teorije niko nikada nije dokazao, ali se šire iz jednostavnog razloga zato što daju osjećaj veličine i važnosti onome ko ih prenosi - "Zamisli, JA znam supertajnu hijerarhiju stvarnih svjetskih vladara, i JA radim na tome da se njihove prljave aktivnosti razotkriju i prestanu, JA otvaram oči drugima koji su živjeli u mraku" - u pitanju je tzv. "Mesijanski sindrom", od kojeg je bolovao barem jedan bivši forumaš pomenut ranije na ovoj stranici.

Da bi djeca sazrela i počela samostalno da donose odgovorne odluke, moraju prvo dokazati da su zreli tako što će prestati vjerovati u babaroge, koje su u određenom ranijem periodu izmislili odrasli kako bi ih lakše natjerali u krevetac.

P.S. Fantastičan izbor citata, možeš li, u skladu s temom, pronaći neki citat iz "bogocara" koji govori o tome kako "čovječanstvo ne smije da ovisi o jednom čovjeku, jednoj supstanci, jednoj tački neuspjeha"? Vrlo plastično dočarava nemogućnost vladanja malog broja nad masom, što je glavnom liku u djelu čak i uspjelo, ali avaj, samo uz pomoć božanskih moći koje je imao s obzirom na to da je bio lik naučnofantastičnog romana.
tranquil wrote:Čak ni teoretski komunizam nije uspio da riješi problem nejednake distribucije moći među pojedincima. Demokratski sistemi nude alternativu: moć će imati pojedinci, ali mase će imati uticaj nad time ko će dobiti tu moć. To naravno ne funkcionira uvijek baš najbolje, nekad ne funkcionira nikako, cijeli sistem se ponekad poput vrelog metala u neposrednoj blizini izvora vreline nepravilno i monstruozno oblikuje, a svi znamo koji su to izvori vreline: krupni kapital i organizirana religija. Ali "moć naroda" i dalje postoji u temeljima tog sistema, i u svakom slučaju se treba boriti da tu moć ne ispuštamo iz ruku, ili ako smo je ispustili, da je vratimo nazad. "Narod" zna biti jako nezgodan kada ga se potcijeni, može biti godinama pasivan i inertan, ali može u par dana cijeli sistem poslati u sto P.M., bez obzira na to koje korporacije i koje vođe stoje iza njega.
Navedi za ovo plavo po tebi najsvjetliji primjer!

Mikro uzorak [ovih dana] šta radi moć, a sa njom imaš i silu:
Image
tranquil wrote:Postoji ogromna razlika, koja nije samo u nazivu, između tog pogleda na svijet i defetističkih teorija po kojima svijetom upravlja mali broj sumnjivih likova na tajnim sastancima i koji, iako ih je na vrhu vrlo malo, nekako uspijevaju da drže pod kontrolom sve vlade, vojske, tajne službe, svjetske organizacije, i to već stoljećima. Te teorije niko nikada nije dokazao, ali se šire iz jednostavnog razloga zato što daju osjećaj veličine i važnosti onome ko ih prenosi - "Zamisli, JA znam supertajnu hijerarhiju stvarnih svjetskih vladara, i JA radim na tome da se njihove prljave aktivnosti razotkriju i prestanu, JA otvaram oči drugima koji su živjeli u mraku" - u pitanju je tzv. "Mesijanski sindrom", od kojeg je bolovao barem jedan bivši forumaš pomenut ranije na ovoj stranici.
Ne bih previše zalazio u ovo. Samo mogu reći da te na žalost surova stvarnost demantuje.

Nemoj zamjeriti ali bih primjetio da se i ti postavljaš kao “kontra Mesija”.
tranquil wrote:Da bi djeca sazrela i počela samostalno da donose odgovorne odluke, moraju prvo dokazati da su zreli tako što će prestati vjerovati u babaroge, koje su u određenom ranijem periodu izmislili odrasli kako bi ih lakše natjerali u krevetac.
Ovo zvuči potcjenjivački. Hoćeš reći da se ti ne plašiš!
Pa ovaj svijet je sazdan na strahu.

Nemoj potcjenjivati druge ljude.

Od mene toliko.
tranquil

#18 Re: iluminati

Post by tranquil »

pojedinac wrote:
tranquil wrote:Čak ni teoretski komunizam nije uspio da riješi problem nejednake distribucije moći među pojedincima. Demokratski sistemi nude alternativu: moć će imati pojedinci, ali mase će imati uticaj nad time ko će dobiti tu moć. To naravno ne funkcionira uvijek baš najbolje, nekad ne funkcionira nikako, cijeli sistem se ponekad poput vrelog metala u neposrednoj blizini izvora vreline nepravilno i monstruozno oblikuje, a svi znamo koji su to izvori vreline: krupni kapital i organizirana religija. Ali "moć naroda" i dalje postoji u temeljima tog sistema, i u svakom slučaju se treba boriti da tu moć ne ispuštamo iz ruku, ili ako smo je ispustili, da je vratimo nazad. "Narod" zna biti jako nezgodan kada ga se potcijeni, može biti godinama pasivan i inertan, ali može u par dana cijeli sistem poslati u sto P.M., bez obzira na to koje korporacije i koje vođe stoje iza njega.
Navedi za ovo plavo po tebi najsvjetliji primjer!
Jesi li ikada čuo za izbore? To je ono o čemu govorim! Mehanizam je tu, samo ga treba znati koristiti. Naravno, znam da zagovarači ovih teorija smatraju kako su "svi isti" i kako se izborima ne može ništa promijeniti, i upravo protiv tog defetističkog stava i ustajem.

Naravno da izbori nisu jedino legitimno sredstvo. Jesi li kada čuo za "Akciju Građana"? Nije NVO za kakvo se obično smatra, nego doslovno udruženje građana i koje već par godina trubi da smo MI ti koji možemo promijeniti stvari, i da MI moramo imati odgovornost da kontrolišemo one kojima smo dali glas. Obrati pažnju na logo:

Image

Samo nemoj reći "o ne, opet masonska piramida". U pitanju jeste piramida, ali i strelica od baze piramide prema vrhu koja simbolizuje uticaj koji u demokratskim zemljama obično stanovništvo ne "može imati" nego "mora imati" na vrh, i koji stalno mora biti podsjećan da radi odgovorno, ili će biti kažnjen idućim glasanjem. S obzirom na to koliku imamo svjesnost o demokratiji, tj. način na koji biramo sebi "vladare" a ne "sluge", i onda ih puštamo da rade šta hoće do idućih izbora, nije ni čudo da su baš ovdje, u našem društvu, korijenje pustili mitovi o tajnim neuhvatljivim organizacijama kojima niko ništa ne može.

Ne, savršenstvo moći ne postoji, i to sam i ja rekao:
pojedinac wrote:Mikro uzorak [ovih dana] šta radi moć, a sa njom imaš i silu:
Image
Ali podsjetiću te i na ove slučajeve, koji pokazuju da ni izbori nisu jedini način na koji narod ostvaruje svoju moć:
- Richard Nixon je udaljen sa položaja najmoćnijeg čovjeka na svijetu (natjeran da da ostavku) zbog dokaza da je upleten u prisluškivanje političkih rivala
- Nikolae Čaušesku, samoprozvani Bog Rumuna, uništen u par dana, od strane njegovih vjernih podanika, streljan u nekoj uličici

pojedinac wrote:
tranquil wrote:Postoji ogromna razlika, koja nije samo u nazivu, između tog pogleda na svijet i defetističkih teorija po kojima svijetom upravlja mali broj sumnjivih likova na tajnim sastancima i koji, iako ih je na vrhu vrlo malo, nekako uspijevaju da drže pod kontrolom sve vlade, vojske, tajne službe, svjetske organizacije, i to već stoljećima. Te teorije niko nikada nije dokazao, ali se šire iz jednostavnog razloga zato što daju osjećaj veličine i važnosti onome ko ih prenosi - "Zamisli, JA znam supertajnu hijerarhiju stvarnih svjetskih vladara, i JA radim na tome da se njihove prljave aktivnosti razotkriju i prestanu, JA otvaram oči drugima koji su živjeli u mraku" - u pitanju je tzv. "Mesijanski sindrom", od kojeg je bolovao barem jedan bivši forumaš pomenut ranije na ovoj stranici.
Ne bih previše zalazio u ovo. Samo mogu reći da te na žalost surova stvarnost demantuje.
Dokaz. Ja mogu tvrditi da se u mom ormaru nalazi babaroga, ali dok je ne dokažem, oni koji su provjerili ormare i vidjeli da nema babaroga smatraće me u najmanju ruku paraoničnim. Niko ovdje nije iznijeo niti jedan jedini dokaz da ovakve organizacije postoje i operišu na ovakav način, i dok se ne dokaže, a kako je krenulo nikada neće, ostajem pri tome da je u pitanju napdanje na fiktivnog neprijatelja.
pojedinac wrote:Nemoj zamjeriti ali bih primjetio da se i ti postavljaš kao “kontra Mesija”.
Izraz "mesijanski sindrom" ili "kompleks mesije" je pop-termin za stanje koje se uobičajeno naziva "patološki narcisizam", koje ima tačno definirane simptome, a koje je, sve do jednog, imao bivši forumaš kojeg sam pomenuo. Imam li i ja taj sindrom samo zato što kažem da nema babaroge u ormaru? Pa ako je tako, onda svako ko iznosi stav na ovom forumu ima slično stanje.
pojedinac wrote:
tranquil wrote:Da bi djeca sazrela i počela samostalno da donose odgovorne odluke, moraju prvo dokazati da su zreli tako što će prestati vjerovati u babaroge, koje su u određenom ranijem periodu izmislili odrasli kako bi ih lakše natjerali u krevetac.
Ovo zvuči potcjenjivački. Hoćeš reći da se ti ne plašiš!
Pa ovaj svijet je sazdan na strahu.

Nemoj potcjenjivati druge ljude.
Ko potcjenjuje druge ljude? Ja, koji kažem da ljudi imaju moć danešto promijene, ili ovi što izmišljaju babaroge, koji govore kako su ljudi nesvjesna stoka koja živi u ropstvu i nije toga svjesna?

Stvar je u tome da se fakat ne plašim izmišljenih stvari. Pogledaj sebe:
- paničio si zbog svinjske gripe, iako nije bilo niti jednog indikatora da će u pitanju biti neka gripa koja će pobiti pola stanovništva, kao u filmovima
- poslije, kada se ispostavilo da ta gripa nije onoliko smrtonosna koliko si TI kukao, paničio si zbog vakcine, kako je to plan za prorijeđivanje stanovništva itd itd. Milioni se vakcinisali i šta se desilo? Opet ništa
- evo te sada, strahuješ od tajne organizacije, za koju ne postoji NITI TRUNKA DOKAZA, ali jebiga strašno i jezivo zvuči, pa si odlučio da se uplašiš, za svaki slučaj. Kao što sam rekao, daj jedan jedini dokaz, i onda nastavljamo sa razgovorom, ali ovako si strašno neozbiljan.

Ja u takvom strahu ne živim, i MOJ svijet nije sazdan na strahu, i ako je tebe strah nemoj praviti projekciju na druge ljude, nismo svi poput tebe.

Jedini strah koji imam je strah od ljudi sa strahom. Manipulacija strahom je najstrašnija, to je manipulacija koja je obične ljude sa porodicom i svakodnevnim uredskim poslom pretvorilo u ubice u zadnjim ratovima. Šta je potrebno? Potrebno je samo uvjeriti ljude da su ugroženi, da "tamo negdje ima neko" ko želi njihovu krv, krv njihove djece, ko želi njihov novac, njihovu slobodu. Paranoični ljudi pod vodstvom sposobnih manipulatora vrlo lako postaju zločinci.

E sada, kada američka vlada počne kukati o oružju masovne destrukcije, i počne govoriti kako neka plemena u Aziji ugrožavaju američku demokratiju, znamo iz koje je kuhinje dolazi ta propaganda. Kada farmaceuti počnu da galame "eto gripe", znam i to kuda vodi.

Ali da li si ikada razmislio, ko izmišlja sve ove mitove o iluminatima, novom svjetskom poretku? Sijanje straha uvijek ima neki interes, koji je interes u ovome?

P.S. Ako ćeš davati kakve "dokaze", ako bude film, potrudi se da ga i ti odgledaš ranije. Znaš o čemu govorim ;-)
ipsilon

#19 Re: iluminati

Post by ipsilon »

Iljuminati je poznata albanska familija koja se bavi postavljanjem laminata.

:mrgreen: :lol:
uroborus

#20 Re: iluminati

Post by uroborus »

zafrigana wrote::? Što znate o Iluminatima,njihovom sveukupnom iutjecaju na politiku , centralizaciju političke moći tako i financija..a sebe nazivaju "prosvijetljenima".....imaju svoj znak vrha piramide i oka koje sve vidi...
Pričao mi prijatelj koliko je njihove simbolike vidio po raznim evropskim gradovima..na prvi pogled ne odaju tajanstvenost do arhitektoske zanimljivosti..ali pozadina je sasvim drugačija...
Smatra se da su svi američki i evropski političati dio njih i da se u zemljama ništa ne događa slučajno već pod njihovom kontrolom..od načina odlaska nekog predsjednika, dolaska na vlast...te da je zabluda kako su prvi ljudi vlada izabrani demokratski i sl...pa tko zna više neka piše... :idea:

Postoji jedna prica pod naslovom "Knjiga kraljeva i budala", koju je napisao Danilo Kis. U njoj na najbolji moguci nacin mozes otkriti kako je to nastao Nilusov " Protokol sionski mudraca", koji razni bosnjacki murati-sabani poturaju kao adekvatan dokaz da Jevreji (i njihovi podanici) vladaju svijetom! :roll:
NIN

#21 Re: iluminati

Post by NIN »

uroborus wrote: Postoji jedna prica pod naslovom "Knjiga kraljeva i budala", koju je napisao Danilo Kis. U njoj na najbolji moguci nacin mozes otkriti kako je to nastao Nilusov " Protokol sionski mudraca", koji razni bosnjacki murati-sabani poturaju kao adekvatan dokaz da Jevreji (i njihovi podanici) vladaju svijetom! :roll:
Bujrum:

https://online.uni-graz.at/kfu_online/L ... lDsNr=3633
uroborus

#22 Re: iluminati

Post by uroborus »

NIN wrote:
uroborus wrote: Postoji jedna prica pod naslovom "Knjiga kraljeva i budala", koju je napisao Danilo Kis. U njoj na najbolji moguci nacin mozes otkriti kako je to nastao Nilusov " Protokol sionski mudraca", koji razni bosnjacki murati-sabani poturaju kao adekvatan dokaz da Jevreji (i njihovi podanici) vladaju svijetom! :roll:
Bujrum:

Ja prezirem elektronska izdanja knjiga, draze mi papirno izdanje "Enciklopedije Mrtvih", ali simpatizerima vjeciti zavjera moze biti od pomoci kod azuriranja spektra boja mentalne slike! :thumbup:
NIN

#23 Re: iluminati

Post by NIN »

uroborus wrote:
NIN wrote:
Bujrum:

Ja prezirem elektronska izdanja knjiga, draze mi papirno izdanje "Enciklopedije Mrtvih", ali simpatizerima vjeciti zavjera moze biti od pomoci kod azuriranja spektra boja mentalne slike! :thumbup:
Ma, da ti pravo kazem, ne volim ih ni ja. Moj Kis je na policama, uredno poredan i uvijek pri ruci, a ovaj elektronski dio knjige je za one koji nisu sa Kisom na ti. :)
pojedinac

#24 Re: iluminati

Post by pojedinac »

@tranquil, ovim navedenim si rekao sve.
tranquil wrote:Ko potcjenjuje druge ljude? Ja, koji kažem da ljudi imaju moć danešto promijene, ili ovi što izmišljaju babaroge, koji govore kako su ljudi nesvjesna stoka koja živi u ropstvu i nije toga svjesna?
@tranquil, ovdje nema razlike između TEBE i NJIH.
Mislim, po ovoj tvojoj izjavi, da je TVOJ a i NJIHOV cilj buđenje ljudi, sa ili bez priče o babarogi.
tranquil

#25 Re: iluminati

Post by tranquil »

pojedinac wrote:@tranquil, ovim navedenim si rekao sve.
tranquil wrote:Ko potcjenjuje druge ljude? Ja, koji kažem da ljudi imaju moć danešto promijene, ili ovi što izmišljaju babaroge, koji govore kako su ljudi nesvjesna stoka koja živi u ropstvu i nije toga svjesna?
@tranquil, ovdje nema razlike između TEBE i NJIH.
Mislim, po ovoj tvojoj izjavi, da je TVOJ a i NJIHOV cilj buđenje ljudi, sa ili bez priče o babarogi.
Napao si me na ličnoj osnovi, u skladu sa tim sam se i branio. Ovo je forum i naravno da imamo suprotstavljena mišljenja, i da tu postoji i "JA" i "TI" i "MI" i "VI" i "ONI" - u smislu pojedinaca i grupa koji imaju različita mišljenja. Imaš desetine foruma koji okupljaju ljude koji su istomišljenici (mada takvi nisu ni zanimljivi ni popularni), pa ako se bojiš razmjene mišljenja, i ako se bojiš da sa svojim "JA" staneš iza vlastitog stava, bujrum, širok ti Internet, ima foruma i za takve.

U gornjim postovima sam se trudio da sve objasnim kako ne bi bilo nesporazuma, a ti nisi iznijeo niti jedan jedini argument na tu temu, nego sve ponovo svodiš na lični nivo - a nije ti prvi put. Ako imaš šta da kažeš a da je o trenutnoj temi, možda neki dokaz za postojanje "iluminata", a ne o meni, javi se i praviću se da se ovi lični napadi nisu desili. Ako ćeš o meni, živ bio uštedi obojici vremena i suzdrži se jer na takve poruke više neću odgovarati.
Post Reply