pitanje za ljubitelje cajeva .........kad popijem neki aromatizovani caj kao vanila , jasmin ili sl .uhvati me kiselina, bilo zeleni ili crni ......ima li neko slicni problema ili ja nesto pogresno pravim ............
pohvala za degustaciju ..........jako profesinalno uradjeno ...........
Dobri čajevi
Moderator: anex
-
- Posts: 1174
- Joined: 14/05/2007 22:23
#77 Re: Dobri čajevi
Ja se prije par mjeseci zalila da nigdje ne mogu da nadjem Plantagov Earl Grey, i et... tek juce ostadoh bez svojih rezervi i klapnuh do Alte i nadjoh ga (hvala onom ko mi rece gdje ima). I evo sad ga pijuckam, malo ga previse drzah u vodi, pa mi se aroma malo izgubila... ali cini se dobar
kOmpir, samo nastavi sa recenzijama
kOmpir, samo nastavi sa recenzijama
- mirnisan
- Posts: 363
- Joined: 11/12/2008 21:11
- Location: zadnja mahala bb
#78 Re: Dobri čajevi
kOmpir,samo nastavi.
ne volim cajeve iz kesice,domace koje sama uberem najvise cijenim.za sada imam nevena,kadulje,kantariona,nane....nanu smo nasli divlju i prenijeli je sa korijenom u nasu bastu.dosta se prosirila,tako da je nama dovoljno za godisnju upotrebu caja.naravno sve raste u nasoj basti na hvaru,gdje je vazduh cist i nema saobracaja.tako da sa sigurnoscu znam da nisu zagadjeni olovom,ili nekim sredstvima za zastitu bilja.
ne volim cajeve iz kesice,domace koje sama uberem najvise cijenim.za sada imam nevena,kadulje,kantariona,nane....nanu smo nasli divlju i prenijeli je sa korijenom u nasu bastu.dosta se prosirila,tako da je nama dovoljno za godisnju upotrebu caja.naravno sve raste u nasoj basti na hvaru,gdje je vazduh cist i nema saobracaja.tako da sa sigurnoscu znam da nisu zagadjeni olovom,ili nekim sredstvima za zastitu bilja.
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#79 Re: Dobri čajevi
Ja sam zasijao ove dvije biljke. Nana skroz sporo raste, dok kadulaj malo brže, ali prema džidžlu (google) tek slijedeće godine ću je moći konzumirati, jer sporo rastemirnisan wrote:kOmpir,samo nastavi.
ne volim cajeve iz kesice,domace koje sama uberem najvise cijenim.za sada imam nevena,kadulje,kantariona,nane....nanu smo nasli divlju i prenijeli je sa korijenom u nasu bastu.dosta se prosirila,tako da je nama dovoljno za godisnju upotrebu caja.naravno sve raste u nasoj basti na hvaru,gdje je vazduh cist i nema saobracaja.tako da sa sigurnoscu znam da nisu zagadjeni olovom,ili nekim sredstvima za zastitu bilja.
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#80 Re: Dobri čajevi
Eksperimentiši ako ti se da sa različitom vodom i vremenom, rezultati znaju itekako varirati.saga wrote:Ja se prije par mjeseci zalila da nigdje ne mogu da nadjem Plantagov Earl Grey, i et... tek juce ostadoh bez svojih rezervi i klapnuh do Alte i nadjoh ga (hvala onom ko mi rece gdje ima). I evo sad ga pijuckam, malo ga previse drzah u vodi, pa mi se aroma malo izgubila... ali cini se dobar
kOmpir, samo nastavi sa recenzijama
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#81 Re: Dobri čajevi
Dok nisam zaboravio... Može li neko provjeriti jeli se otvorila ova radnja?
Sutra očekujte novu recenziju
P.S.goshpar wrote:info za sve cajoljupce
uskoro se u sarajevu, u petrakijinoj (iza muzicke akademije) otvara specijalizirana radnja za prodaju cajeva.
sve vrste caja: zeleni, crni, bijeli... kineski, japanski, indijski...
dakle, za svakoga ponesto
Sutra očekujte novu recenziju
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#82 Re: Dobri čajevi
Vrijeme je za novu recenziju
Ovaj put sam odlučio da predstavim jedan ne tako popularan čaj kod nas. Riječ je o rooibos čaju koji raste samo u južnoj africi. Da ne ulazim u detalje, poslužite se googleom, wikipediom i sl. da saznate nešto više. Ono što je bitno naglasiti da roobios ne sadrži kofein, te ga možete piti i prije spavanja bez bojazni da nećete moći zaspati.
Kada pogledate ovaj čaj primjetićete da je veoma sitan, poput sjeckanih iglica te da ima taj neki lakirani/masni sjaj, te da mu je miris malo "masan". Nisam znao kako drukčije da opišem ovaj miris, ali mi je na trenutak nekako izgledao masno, i možda malo zemljast.
Kupljeno u "Han El Halili" (Mostar), cijena 50 KM/kg.
Što se tiče doziranja, mislim da ne možete pogriješiti, barem ne pretjerati. Ja sam stavio 5 gr na 230 ml vode, a mogao sam i duplo staviti i opet bi okus i miris ostali približno isti.
Ne zaboravite da je veoma bitno zagrijati posudu u kojoj pripremate čaj. Ukoliko zaljevate čaj sa ključalom vodom (npr. crni čaj) u hladnoj posudi doćiće do smanjenja temperature što će dovesti do slabog otpuštanja kako hranjivih/zdravih tvari tako i do okusa i arome tvari, te eventualno nećete biti zadovoljni čajem.
Ovo je jedan od najbitnijih koraka kod spremanja čaja.
Znači, zagrijali smo posudu u kojoj ćemo pripremiti čaj, dodali čaj, te zalili vodom. U slučaju rooibos čaja dodajemo ključalu vodu te pustimo da odstoji 10 minuta.
Jedan od indikatora kada je čaj spreman za konzumiranje je taj kada većina čaja potone na dno. Ako pogledate sliku iznad, vidjećete da je sav čaj na vrhu jer je tek bio zaliven vodom.
Budući da je roobibos veoma sitan, trebaće vam sitnija cjediljka. Moja je ipak propustila par "trunki"...
... što se može vidjeti i na slici
Roobios čaj nema neki naročit okus tako da je pogodan za dodavanje npr. meda, cimeta, vanilije, badema, bilo čega za što mislite da vam se svigđa. Miris ovog čaja je suptilan, blag, te na neki način asocira na suhu zemlju po ljetnim vrućinama. Boja čaja je tamna poput jakog crnog čaja uz ton crvene.
Uz ovaj čaj sam poslužio (sam sebe ) kuglof od "Klasa", veoma dobro prija prije spavanja
Sažetak:
Ovaj čaj sam se tek nedavno probao. Zbog svog neutralno-suptilnog u okusa i mirisa prilagodljiv je raznim situacijama, a pijem ga isključivo naveče prije spavanja kada mi "prahne" čaj, a ne smijem nikakav koji sadrži kofein
Ovaj put sam odlučio da predstavim jedan ne tako popularan čaj kod nas. Riječ je o rooibos čaju koji raste samo u južnoj africi. Da ne ulazim u detalje, poslužite se googleom, wikipediom i sl. da saznate nešto više. Ono što je bitno naglasiti da roobios ne sadrži kofein, te ga možete piti i prije spavanja bez bojazni da nećete moći zaspati.
Kada pogledate ovaj čaj primjetićete da je veoma sitan, poput sjeckanih iglica te da ima taj neki lakirani/masni sjaj, te da mu je miris malo "masan". Nisam znao kako drukčije da opišem ovaj miris, ali mi je na trenutak nekako izgledao masno, i možda malo zemljast.
Kupljeno u "Han El Halili" (Mostar), cijena 50 KM/kg.
Što se tiče doziranja, mislim da ne možete pogriješiti, barem ne pretjerati. Ja sam stavio 5 gr na 230 ml vode, a mogao sam i duplo staviti i opet bi okus i miris ostali približno isti.
Ne zaboravite da je veoma bitno zagrijati posudu u kojoj pripremate čaj. Ukoliko zaljevate čaj sa ključalom vodom (npr. crni čaj) u hladnoj posudi doćiće do smanjenja temperature što će dovesti do slabog otpuštanja kako hranjivih/zdravih tvari tako i do okusa i arome tvari, te eventualno nećete biti zadovoljni čajem.
Ovo je jedan od najbitnijih koraka kod spremanja čaja.
Znači, zagrijali smo posudu u kojoj ćemo pripremiti čaj, dodali čaj, te zalili vodom. U slučaju rooibos čaja dodajemo ključalu vodu te pustimo da odstoji 10 minuta.
Jedan od indikatora kada je čaj spreman za konzumiranje je taj kada većina čaja potone na dno. Ako pogledate sliku iznad, vidjećete da je sav čaj na vrhu jer je tek bio zaliven vodom.
Budući da je roobibos veoma sitan, trebaće vam sitnija cjediljka. Moja je ipak propustila par "trunki"...
... što se može vidjeti i na slici
Roobios čaj nema neki naročit okus tako da je pogodan za dodavanje npr. meda, cimeta, vanilije, badema, bilo čega za što mislite da vam se svigđa. Miris ovog čaja je suptilan, blag, te na neki način asocira na suhu zemlju po ljetnim vrućinama. Boja čaja je tamna poput jakog crnog čaja uz ton crvene.
Uz ovaj čaj sam poslužio (sam sebe ) kuglof od "Klasa", veoma dobro prija prije spavanja
Sažetak:
Ovaj čaj sam se tek nedavno probao. Zbog svog neutralno-suptilnog u okusa i mirisa prilagodljiv je raznim situacijama, a pijem ga isključivo naveče prije spavanja kada mi "prahne" čaj, a ne smijem nikakav koji sadrži kofein
Last edited by kOmpir on 26/03/2011 11:08, edited 1 time in total.
-
- Posts: 1174
- Joined: 14/05/2007 22:23
#83 Re: Dobri čajevi
Joj, sad mi valja trazit taj i isprobavat
Gdje si ti kupio?
Ja sam se jutros vratila u mladost (ili djetinjstvo, sta li je vec bilo prije ovog perioda :s) i popila ovaj Earl Grey sa malkice secera i mlijekom, bas godinama nisam tako... otkako me tata navukao na crne cajeve s mlijekom, i bas mi nesto prija.
Gdje si ti kupio?
Ja sam se jutros vratila u mladost (ili djetinjstvo, sta li je vec bilo prije ovog perioda :s) i popila ovaj Earl Grey sa malkice secera i mlijekom, bas godinama nisam tako... otkako me tata navukao na crne cajeve s mlijekom, i bas mi nesto prija.
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#84 Re: Dobri čajevi
Kupljeno u "Han El Halili" (Mostar), cijena 50 KM/kg.saga wrote:Joj, sad mi valja trazit taj i isprobavat
Gdje si ti kupio?
Ja sam se jutros vratila u mladost (ili djetinjstvo, sta li je vec bilo prije ovog perioda :s) i popila ovaj Earl Grey sa malkice secera i mlijekom, bas godinama nisam tako... otkako me tata navukao na crne cajeve s mlijekom, i bas mi nesto prija.
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#85 Re: Dobri čajevi
Čajoljupci, nešto ste se ušutili
Da vas malo prodrmam s još jednom recenzijom
Na red je došao i crni čaj iz butika "Badem". Prije svega, uživam u promovisanju domaćih proizvoda i obrta, te ovom prilikom imam čast da predstavim jedan izuzetno dobar čaj koji će se, vjerujem, svidjeti svima vama (ili barem većini) kako po kvalitetu tako i po cijeni.
Kupljenu u butiku "Badem", 20 KM/kg.
Kao što i slika svjedoči, ovdje je riječ o jednom krupnijem čaju, Camellia Sinensis var Assamica koji vuče porijeklo iz sjeveroistočne (ako se ne varam) indijske pokrajine Assam. Drugim riječima indijski čaj. Kada kažem "indijski čaj" onda mislim na varijantu Assamica (druga je var Sinensis - kineski čaj, koji ima sitnije listove za razliku od indijskog), od koje se većim dijelom prave crni čajevi, a tek ponešto zelenog i ostalih.
Budući da ovaj čaj pijem svakodnevno, isključivo ujutro do dvije šolje, umjesto kafe (jer mi je želudac više ne podnosi), mogu reći da sam pronašao čaj za takvu namjenu, jer prije svega zadovoljava moje kriterije kvalitete, a bogami i cijene
Ovaj čaj volim malo jači, te zato stavljam 4 gr. na 250 ml vode. Jedna prosječna šolja kafe sadrži 10 gr kafe, a imajući u vidu da 1 gr crnog čaja sadrži kofeina kao 0,5 gr kafe, može se reći da ujutro "popijem" do 1,5 šolju kafe Uostalom, jeftin je, pa nema se razloga cjepidlačiti.
Imajući u vidu da smo prethodno zagrijali sud u kojem ćemo pripremati čaj te isti zalili ključalom vodom, preporučujem da odstoji 4-5 minuta. Preko 5 minuta se otpušta gorčina, pa stoga ako ne volite gorak čaj, procijedite ga u preporučenom vremenskom roku
Kada procijedite čaj tek ćete onda biti svjesni koliki listovi su u pitanju. Nerijetko sam nalazio i čitav list po dužini, a u par navrata čaj sam poklonio nekim prijateljima, koji nisu znali da se uopšte radi o čaju (zbog veličine). Tako da ono što sam poklanjao je bilo od lavande do "šiše"
Boja čaja je tamna sa tonom tupe smeđe boje, baš kao šoljica kafe... doduše malo rjeđe Kada pomirišete ovaj čaj možda ćete u glavi stvoriti sliku nečega preprženog na suhom, jer prije svega taj postupak je i primjenjen kod ovog čaja. Ukus bogat, blago gorak, kao kod jutarnje kafe, ali bez kremastog osjećaja na usnama i jeziku.
Sažetak:
Izuzetno kvalitetan čaj za svoju cijenu, te dobra alternativa kafi. Iako se ovaj čaj ne može pohvaliti nekom subtilnom okusu ili aromi, njegov glavni adut je što ujutro razbuđuje i tjera na toalet Svi crni čajevi koje sam probao u vrećici, njih 5-6, teško se mogu mjeriti sa ovim (opet, ovo je riječ o mom ukusu). Opet vrijedno je i napomenuti da količina čaja koju sam naveo u pripremanju možda neće odgovarati vašem ukusu, s toga balansirajte kako količinu, tako i vrijeme. Naravno, obavezna upotreba flaširane vode za pripremu Kada sam ovaj čaj odnio kući starom i pripremio sa vodom iz česme imao je blago izražene karakteristike, koje su bile ravne prosječnim čajevima u vrećici. Čak sam i tad pomislio: "pa jeftinije me izađe kupovati ovaj nego u vrećicama". Osim ako vam nije mrsko procjeđivati
Ostatke čaja posljednjih dana ne bacam, već kompostiram za moje biljke
Toliko od mene za ovaj put. Svi prijedlozi, kritike i komentari su dobrodošli
Da vas malo prodrmam s još jednom recenzijom
Na red je došao i crni čaj iz butika "Badem". Prije svega, uživam u promovisanju domaćih proizvoda i obrta, te ovom prilikom imam čast da predstavim jedan izuzetno dobar čaj koji će se, vjerujem, svidjeti svima vama (ili barem većini) kako po kvalitetu tako i po cijeni.
Kupljenu u butiku "Badem", 20 KM/kg.
Kao što i slika svjedoči, ovdje je riječ o jednom krupnijem čaju, Camellia Sinensis var Assamica koji vuče porijeklo iz sjeveroistočne (ako se ne varam) indijske pokrajine Assam. Drugim riječima indijski čaj. Kada kažem "indijski čaj" onda mislim na varijantu Assamica (druga je var Sinensis - kineski čaj, koji ima sitnije listove za razliku od indijskog), od koje se većim dijelom prave crni čajevi, a tek ponešto zelenog i ostalih.
Budući da ovaj čaj pijem svakodnevno, isključivo ujutro do dvije šolje, umjesto kafe (jer mi je želudac više ne podnosi), mogu reći da sam pronašao čaj za takvu namjenu, jer prije svega zadovoljava moje kriterije kvalitete, a bogami i cijene
Ovaj čaj volim malo jači, te zato stavljam 4 gr. na 250 ml vode. Jedna prosječna šolja kafe sadrži 10 gr kafe, a imajući u vidu da 1 gr crnog čaja sadrži kofeina kao 0,5 gr kafe, može se reći da ujutro "popijem" do 1,5 šolju kafe Uostalom, jeftin je, pa nema se razloga cjepidlačiti.
Imajući u vidu da smo prethodno zagrijali sud u kojem ćemo pripremati čaj te isti zalili ključalom vodom, preporučujem da odstoji 4-5 minuta. Preko 5 minuta se otpušta gorčina, pa stoga ako ne volite gorak čaj, procijedite ga u preporučenom vremenskom roku
Kada procijedite čaj tek ćete onda biti svjesni koliki listovi su u pitanju. Nerijetko sam nalazio i čitav list po dužini, a u par navrata čaj sam poklonio nekim prijateljima, koji nisu znali da se uopšte radi o čaju (zbog veličine). Tako da ono što sam poklanjao je bilo od lavande do "šiše"
Boja čaja je tamna sa tonom tupe smeđe boje, baš kao šoljica kafe... doduše malo rjeđe Kada pomirišete ovaj čaj možda ćete u glavi stvoriti sliku nečega preprženog na suhom, jer prije svega taj postupak je i primjenjen kod ovog čaja. Ukus bogat, blago gorak, kao kod jutarnje kafe, ali bez kremastog osjećaja na usnama i jeziku.
Sažetak:
Izuzetno kvalitetan čaj za svoju cijenu, te dobra alternativa kafi. Iako se ovaj čaj ne može pohvaliti nekom subtilnom okusu ili aromi, njegov glavni adut je što ujutro razbuđuje i tjera na toalet Svi crni čajevi koje sam probao u vrećici, njih 5-6, teško se mogu mjeriti sa ovim (opet, ovo je riječ o mom ukusu). Opet vrijedno je i napomenuti da količina čaja koju sam naveo u pripremanju možda neće odgovarati vašem ukusu, s toga balansirajte kako količinu, tako i vrijeme. Naravno, obavezna upotreba flaširane vode za pripremu Kada sam ovaj čaj odnio kući starom i pripremio sa vodom iz česme imao je blago izražene karakteristike, koje su bile ravne prosječnim čajevima u vrećici. Čak sam i tad pomislio: "pa jeftinije me izađe kupovati ovaj nego u vrećicama". Osim ako vam nije mrsko procjeđivati
Ostatke čaja posljednjih dana ne bacam, već kompostiram za moje biljke
Toliko od mene za ovaj put. Svi prijedlozi, kritike i komentari su dobrodošli
-
- Posts: 668
- Joined: 09/06/2008 13:45
#86 Re: Dobri čajevi
Eh popih pravi crni konacno. Otvorila se trgovina (ili je radnja u pripremi) gore kod muzicke. Samo cajevi, nevjerovatni mirisi.
Elem, konacno
Elem, konacno
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#87 Re: Dobri čajevi
Za jedno 2 sedmice planiram navratiti usput u tu radnju Ukoliko imaš nekih dodatnih infromacja (odabir, cijena, i sl.) podijeli sa nama.donja_crtica wrote:Eh popih pravi crni konacno. Otvorila se trgovina (ili je radnja u pripremi) gore kod muzicke. Samo cajevi, nevjerovatni mirisi.
Elem, konacno
I hvala na informaciji
-
- Posts: 668
- Joined: 09/06/2008 13:45
#88 Re: Dobri čajevi
Nisam previse zagledao, u frci sam bio. A nema ni cijena istaknutih. Valjda jos otvaraju. Sada sam samo iz kesa mirisaokOmpir wrote:Za jedno 2 sedmice planiram navratiti usput u tu radnju Ukoliko imaš nekih dodatnih infromacja (odabir, cijena, i sl.) podijeli sa nama.donja_crtica wrote:Eh popih pravi crni konacno. Otvorila se trgovina (ili je radnja u pripremi) gore kod muzicke. Samo cajevi, nevjerovatni mirisi.
Elem, konacno
I hvala na informaciji
A ovaj crni sto sam degustirao, cini mi se 100gr 10 KM, i vrte se cijene oko toga.
Sjecam se jedino da ima nekakav u konzervi, japanski prah 60KM, slagacu ti 30gr. To je kao nesto najextremnije i najskuplje.
Nekako mi je merak bio, od vaganja doze, preko posudja pa do karameliziranog secera na dnu.
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#89 Re: Dobri čajevi
Matcha Mislim da se može jeftinije preko interneta to kupiti. Hajde kad ja budem navraćao zamoliću "čiku/tetu" da uslikam malo po radnjidonja_crtica wrote:Nisam previse zagledao, u frci sam bio. A nema ni cijena istaknutih. Valjda jos otvaraju. Sada sam samo iz kesa mirisaokOmpir wrote:Za jedno 2 sedmice planiram navratiti usput u tu radnju Ukoliko imaš nekih dodatnih infromacja (odabir, cijena, i sl.) podijeli sa nama.donja_crtica wrote:Eh popih pravi crni konacno. Otvorila se trgovina (ili je radnja u pripremi) gore kod muzicke. Samo cajevi, nevjerovatni mirisi.
Elem, konacno
I hvala na informaciji
A ovaj crni sto sam degustirao, cini mi se 100gr 10 KM, i vrte se cijene oko toga.
Sjecam se jedino da ima nekakav u konzervi, japanski prah 60KM, slagacu ti 30gr. To je kao nesto najextremnije i najskuplje.
Nekako mi je merak bio, od vaganja doze, preko posudja pa do karameliziranog secera na dnu.
-
- Posts: 668
- Joined: 09/06/2008 13:45
#90 Re: Dobri čajevi
more bit' nisam pitao. Previse za moj pojamkOmpir wrote:
Matcha
-
- Posts: 134
- Joined: 12/12/2004 17:57
- Location: Sa
#91 Re: Dobri čajevi
NOVO U SARAJEVU:
Prva prodavnica vrhunskih čajeva “Franz i Sophie”, mjesto za degustaciju i uživanje u čaju
“Zdrava i ukusna navika koja nas oplemenjuje, sada konačno nadohvat ruke”
Taman kad ste povjerovali da zdravlje i užitak ne idu zajedno, u Sarajevu je otvorena prva prodavnica koja će vas uvjeriti u suprotno. Sada konačno imate priliku da osvježavajući, ukusan i zdrav napitak postane dio vaše svakodnevice. Prodavnica čaja "Franz i Sophie" je jedinstveno mjesto na kojem možete naći pedesetak vrsta najkvalitetnijih čajeva nabavljenih od najprestižnijih svjetskih uzgajivača a po vrlo povoljnoj cijeni.
Vlasnik čajdžinice Adnan Smajić prvi je bosanskohercegovački certificirani somelije za čaj (inače ljekar po obrazovanju koji je odlučio da se posveti svojoj ljubavi za vrhunski čaj). Njegova je želja da Sarajevu ponudi mjesto kakva postoje po cijelom svijetu, mjesto koje će doprinijeti atmosferi velikog grada.
U prodavnici „Franz i Sophie“ nude se crni čajevi iz Indije (Assam, Darjeeling), Šri Lanke (Ceylon), i Kine (Yunan), zatim visoko kvalitetni zeleni čajevi iz Kine (Gunpowder, Pi Lo Chun, Sencha, Jasmin) ali i najdragocjeniji čajevi uzgojeni i proizvedeni u Japanu (Sencha, Bancha, Kukicha, Matcha). Tu su još i razne vrste plemenitog bijelog čaja, zatim takozvanog crvenog čaja (Pu Erh), djelimično fermentiranog čaja (Oolong) te poznatog ukusnog i zdravog južnoafričkog čaja za kojim vlada prava pomama (Rooibos).
Tu su i popularne vrste aromatiziranih čajeva (kao što je naprimjer Earl Grey), zatim najrazličitiji voćni čajevi (sa i bez aroma) kao i veliki broj biljnih čajeva (zdrave i ukusne mješavine koje su stvorili najveći evropski znalci o čaju). U svim ovim čajevima možete uživati na razne načine, spravljati okrepljujuće tople ali i osvježavajuće hladne napitke.
SVI ČAJEVI SU SU ORGANSKI UZGAJANI, bez pesticida i sintetskih otrova, bez genetski modificiranih biljaka i vještačkih đubriva: svi posjeduju certifikate ORGANSKE PROIZVODNJE iz EU i SAD (USDA NOP).
Osim toga neki naši čajevi imaju FAIR TRADE certifikat koji vama garantira da kupujete proizvod po najvišim standardima pravedne trgovine koja proizvođačima garantira otkupne cijene i količine čaja i angažira se u socijalnim projektima u sredinama gdje se čaj uzgaja. Zahvaljujući tome ste i kao kupac socijalno angažirani.
Prodavnica “Franz i Sophie” također nudi svu opremu potrebnu za čaj: čajnike i šolje (od vatrostalnog stakla ili porcelana vrhunskog dizajna), kutije za čuvanje čaja, cjediljke, filtere, termometre za vodu…
Čajdžinica “Franz i Sophie” je mjesto gdje možete kupiti najbolje čajeve, degustirati razne ukuse i osjetiti razne arome, pronaći svoje omiljene vrste čaja, ali ovo je također mjesto gdje možete saznati bezbroj sitnica o pripremanju čaja, njegovim svojstvima i historijatu. Ovdje se također mogu otkriti zanimljive pričice o ulozi čaja u raznim kulturama ili čuti anegdote o čaju koje čaroliju čine potpunom.
Zdrava i ukusna navika koja nas oplemenjuje, sada konačno nadohvat ruke.
Naša adresa je Petrakijina broj 6, (pedeset metara uz ulicu lijevo od Muzičke akademije, iza leđa Katedrale) u samom centru Sarajeva.
Radujemo se vašem dolasku!
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#92 Re: Dobri čajevi
Eto me u petak aBdcheb wrote:NOVO U SARAJEVU:
Prva prodavnica vrhunskih čajeva “Franz i Sophie”, mjesto za degustaciju i uživanje u čaju
“Zdrava i ukusna navika koja nas oplemenjuje, sada konačno nadohvat ruke”
Taman kad ste povjerovali da zdravlje i užitak ne idu zajedno, u Sarajevu je otvorena prva prodavnica koja će vas uvjeriti u suprotno. Sada konačno imate priliku da osvježavajući, ukusan i zdrav napitak postane dio vaše svakodnevice. Prodavnica čaja "Franz i Sophie" je jedinstveno mjesto na kojem možete naći pedesetak vrsta najkvalitetnijih čajeva nabavljenih od najprestižnijih svjetskih uzgajivača a po vrlo povoljnoj cijeni.
Vlasnik čajdžinice Adnan Smajić prvi je bosanskohercegovački certificirani somelije za čaj (inače ljekar po obrazovanju koji je odlučio da se posveti svojoj ljubavi za vrhunski čaj). Njegova je želja da Sarajevu ponudi mjesto kakva postoje po cijelom svijetu, mjesto koje će doprinijeti atmosferi velikog grada.
U prodavnici „Franz i Sophie“ nude se crni čajevi iz Indije (Assam, Darjeeling), Šri Lanke (Ceylon), i Kine (Yunan), zatim visoko kvalitetni zeleni čajevi iz Kine (Gunpowder, Pi Lo Chun, Sencha, Jasmin) ali i najdragocjeniji čajevi uzgojeni i proizvedeni u Japanu (Sencha, Bancha, Kukicha, Matcha). Tu su još i razne vrste plemenitog bijelog čaja, zatim takozvanog crvenog čaja (Pu Erh), djelimično fermentiranog čaja (Oolong) te poznatog ukusnog i zdravog južnoafričkog čaja za kojim vlada prava pomama (Rooibos).
Tu su i popularne vrste aromatiziranih čajeva (kao što je naprimjer Earl Grey), zatim najrazličitiji voćni čajevi (sa i bez aroma) kao i veliki broj biljnih čajeva (zdrave i ukusne mješavine koje su stvorili najveći evropski znalci o čaju). U svim ovim čajevima možete uživati na razne načine, spravljati okrepljujuće tople ali i osvježavajuće hladne napitke.
SVI ČAJEVI SU SU ORGANSKI UZGAJANI, bez pesticida i sintetskih otrova, bez genetski modificiranih biljaka i vještačkih đubriva: svi posjeduju certifikate ORGANSKE PROIZVODNJE iz EU i SAD (USDA NOP).
Osim toga neki naši čajevi imaju FAIR TRADE certifikat koji vama garantira da kupujete proizvod po najvišim standardima pravedne trgovine koja proizvođačima garantira otkupne cijene i količine čaja i angažira se u socijalnim projektima u sredinama gdje se čaj uzgaja. Zahvaljujući tome ste i kao kupac socijalno angažirani.
Prodavnica “Franz i Sophie” također nudi svu opremu potrebnu za čaj: čajnike i šolje (od vatrostalnog stakla ili porcelana vrhunskog dizajna), kutije za čuvanje čaja, cjediljke, filtere, termometre za vodu…
Čajdžinica “Franz i Sophie” je mjesto gdje možete kupiti najbolje čajeve, degustirati razne ukuse i osjetiti razne arome, pronaći svoje omiljene vrste čaja, ali ovo je također mjesto gdje možete saznati bezbroj sitnica o pripremanju čaja, njegovim svojstvima i historijatu. Ovdje se također mogu otkriti zanimljive pričice o ulozi čaja u raznim kulturama ili čuti anegdote o čaju koje čaroliju čine potpunom.
Zdrava i ukusna navika koja nas oplemenjuje, sada konačno nadohvat ruke.
Naša adresa je Petrakijina broj 6, (pedeset metara uz ulicu lijevo od Muzičke akademije, iza leđa Katedrale) u samom centru Sarajeva.
Radujemo se vašem dolasku!
-
- Posts: 2006
- Joined: 26/10/2010 13:53
#93 Re: Dobri čajevi
...sa Treskavice,
Cemu se zamarati...odes naberes trava osusis i pijes besplatno i ne izmisljas toplu vodu,
,
Cemu se zamarati...odes naberes trava osusis i pijes besplatno i ne izmisljas toplu vodu,
,
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#94 Re: Dobri čajevi
Kad nađeš čaj Camellia Sinensis da raste na Treskavici ili gdje god, dam ti joju da me tamo odvedešTrebam te wrote:...sa Treskavice,
Cemu se zamarati...odes naberes trava osusis i pijes besplatno i ne izmisljas toplu vodu,
,
-
- Posts: 2006
- Joined: 26/10/2010 13:53
#95 Re: Dobri čajevi
Camellia Sinensis vjerovatno ga generacijama pijete...kOmpir wrote:Kad nađeš čaj Camellia Sinensis da raste na Treskavici ili gdje god, dam ti joju da me tamo odvedešTrebam te wrote:...sa Treskavice,
Cemu se zamarati...odes naberes trava osusis i pijes besplatno i ne izmisljas toplu vodu,
,
- alica.k
- Posts: 8775
- Joined: 09/05/2007 17:20
- Location: Calexico :D
#96 Re: Dobri čajevi
uh, kukicha, predobar caj!kOmpir wrote:Kad nađeš čaj Camellia Sinensis da raste na Treskavici ili gdje god, dam ti joju da me tamo odvedešTrebam te wrote:...sa Treskavice,
Cemu se zamarati...odes naberes trava osusis i pijes besplatno i ne izmisljas toplu vodu,
,
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#97 Re: Dobri čajevi
Da ne bude kako ja bacam hejt na naše "domaće" biljne čajeve, odlučio sam da sa vama podijelim par slika sa mog balkona
Zasadio sam jednu žardinjeru nanom koju namjeravam da pijem kao čaj (pa zamislite samo kada stavite bunt svježe nane u šerpu proključale vode ) a i u jelima kao začin.
Majčina dušica također će da baci u sjenu sve kupovne čajeve od majčine dušice, elem, ja ne služim prpu i trunje ni jednom svom gostu
Ostaje još da kadulja izraste, biće slika nekad. Ono što je zanimljivo za kadulju reći je da su kinezi u kolonijalnom dobu davali duplu količinu svojih kvalitetnih čajeva za kadulju. Vele: "Evropljani budale, ne znaju da im je kadulja bolji čaj od našeg"... živa istina
Zasadio sam jednu žardinjeru nanom koju namjeravam da pijem kao čaj (pa zamislite samo kada stavite bunt svježe nane u šerpu proključale vode ) a i u jelima kao začin.
Majčina dušica također će da baci u sjenu sve kupovne čajeve od majčine dušice, elem, ja ne služim prpu i trunje ni jednom svom gostu
Ostaje još da kadulja izraste, biće slika nekad. Ono što je zanimljivo za kadulju reći je da su kinezi u kolonijalnom dobu davali duplu količinu svojih kvalitetnih čajeva za kadulju. Vele: "Evropljani budale, ne znaju da im je kadulja bolji čaj od našeg"... živa istina
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#98 Re: Dobri čajevi
Evo mene opet
Prvomajski praznici su prošli, a ja sam bio vrijedan, te vam donosim mali izvještaj...sa terena . Novu recenziju možete očekivati već sutra.
Kao što sam i planirao, svratio sam u novootvorenu prodavnicu čajeva u Sarajevu - "Franz & Sophie". Prodavnica se nalazai u Petrakijinoj ulici, kod muzičke akademije. Upoznao sam gosp. Adnana Smajića, vlasnika prodavnice, koji je bio veoma susretljiv i otvoren za razgovor i diskusiju. Po prvi put sam se susreo sa nekim čajevima, a pojedine sam i degustirao
Kroz priču sa gosp. Adnanom saznao sam da je on školovani sommelier za čaj, zvanje koje je dobio u Njemačkoj, te se odlučio da otvori specijalizovanu prodavnicu čaja - ako se ne varam, prvu u državi!
Budući da nisam imao puno vremena, potrudio sam se da odaberem i kupim par čajeva, pri tome zaboravljajući da napravim par fotografija objekta i čajeva.
Čajevi koji se prodaju u toj radnji su zasnovani na Bio (uzgajani bez pesticida i ostalih hemikalija), i Fairtrade osnovama. Prilikom degustacije sam se i lično uvjerio u to. Cijene čaja u rifuzi variraju od nekih 4-5 KM/50 gr. do 10-12 KM/50 gr. ako pri tome izuzmemo visokokvalitetnu matchu od 60 KM/30 gr . Pored čajeva možete naći i setove za čaj, limene kutije, prigodne poklone, i sl.
Uz opuštenu atmosferu, te par gostiju koji su sjedili, degustirali čaj i listali knjige o čajevima, požalio sam što nisam mogao ostati duže. Spakovao sam čajeve u torbu i požurio na autobus.
Slijedeći put kada budem u Sarajevu namjeravam ponovo posjetiti Franz & Sophie te isto preporučujem i vama
Prvomajski praznici su prošli, a ja sam bio vrijedan, te vam donosim mali izvještaj...sa terena . Novu recenziju možete očekivati već sutra.
Kao što sam i planirao, svratio sam u novootvorenu prodavnicu čajeva u Sarajevu - "Franz & Sophie". Prodavnica se nalazai u Petrakijinoj ulici, kod muzičke akademije. Upoznao sam gosp. Adnana Smajića, vlasnika prodavnice, koji je bio veoma susretljiv i otvoren za razgovor i diskusiju. Po prvi put sam se susreo sa nekim čajevima, a pojedine sam i degustirao
Kroz priču sa gosp. Adnanom saznao sam da je on školovani sommelier za čaj, zvanje koje je dobio u Njemačkoj, te se odlučio da otvori specijalizovanu prodavnicu čaja - ako se ne varam, prvu u državi!
Budući da nisam imao puno vremena, potrudio sam se da odaberem i kupim par čajeva, pri tome zaboravljajući da napravim par fotografija objekta i čajeva.
Čajevi koji se prodaju u toj radnji su zasnovani na Bio (uzgajani bez pesticida i ostalih hemikalija), i Fairtrade osnovama. Prilikom degustacije sam se i lično uvjerio u to. Cijene čaja u rifuzi variraju od nekih 4-5 KM/50 gr. do 10-12 KM/50 gr. ako pri tome izuzmemo visokokvalitetnu matchu od 60 KM/30 gr . Pored čajeva možete naći i setove za čaj, limene kutije, prigodne poklone, i sl.
Uz opuštenu atmosferu, te par gostiju koji su sjedili, degustirali čaj i listali knjige o čajevima, požalio sam što nisam mogao ostati duže. Spakovao sam čajeve u torbu i požurio na autobus.
Slijedeći put kada budem u Sarajevu namjeravam ponovo posjetiti Franz & Sophie te isto preporučujem i vama
-
- Posts: 662
- Joined: 11/11/2010 03:03
#99 Re: Dobri čajevi
Vrijeme je za još jednu recenziju
Jučer nisam stigao da napišem kao što sam obećao, što zbog obaveza, što radi začepljenog nosa (ovo skontajte zašto ).
Nakon što sam nedavno posjetio Franz & Sophie, odlučio sam da napišem recenziju i za jedan njihov čaj. A sada da se malo pohvalim :
Budući da sam do sad najviše pažnje posvetio crnim čajevima, red je i na jedan zeleni. Riječ je o Pi Lo Chun čaju, sa Bai Ye sufiksom u ovom slučaju.
Ovo je jedan tipični kineski zeleni čaj koji je u samom vrhu po popularnosti u Kini. Imao sam priliku i da prije pijem ovaj čaj, budući da sam ga naručivao preko interneta.
Cijena ovog čaja je 5,95 KM/50 gr.
Natpis na etiketi:
"Ručno brani listovi čaja. Blaga i zaokružena aroma sa mirisom koji podsjeća na cvijet kajsije.
PRIPREMA:
11 gr(5-6 čajnih kašika) na 1 litar proključale i na 80C ohlađene vode (6-8 minuta sačekati). Nakon 1-2 minute procijediti. Moguće je 2 puta zaliti isti čaj"
Čaj je srednje krupnoće, valjkast, duguljast i tanak po fizionomiji, prošaran nijansama zelene boje, te arome koja odaje da je čaj pržen u woku.
Budući da namjeravam napraviti 250 ml čaja, ugrubo izvagam koliko mi treba čaja prema uputstvu. Inače, možete uzeti standardnu mjeru za skoro sve čajeve: 3 gr čaja za pripremu 200-250 ml čaja.
Ono što je malo problematično sa zelenim čajem je da zahtjeva određeni opseg temperature kako bi bio prijatan i ukusan. Negdje je taj opseg relativno širok a negdje nije. Pi Lo Chun čaj otpušta gorčinu iznad 85-90C, te je čak bolje ga zaliti i sa vodom na 70-75C nego na 85C. Pratite uputstvo i dobar rezultat neće izostati (napomena: važi za 1l prokuhale vode).
Međutim, u životu se često služimo određenim trikovima kako bi sebi olakšali posao. Ovdje imamo jedan termometar za kuhinjsku upotrebu. Naručio sam ga sa e-Bay-a za 3-4$ (oko 5-6 KM) i dobro mi služi.
Tajmer postavljam na srednju vrijednost prema uputstvu. Ovaj čaj ne voli da dugo bude potopljen jer je sklon otpuštanju gorčine više nego neki prosječni zeleni čajevi.
Ovaj tajmer je faktički i nepotreban, ali ja se lako zanesem i zaboravim. Mislim da ću prestati dodavati ovu sliku sa tajmerom ubuduće
U prethodno zagrijanu posudu u kojoj ćemo pripremati čaj dodamo čaj i zalijemo ga vodom odgovarajuće temperature te poklopimo. Nakon par sekundi vidjećete da voda poprima nijansu zelene boje te da postepeno prelazi u nijansu zlatne kako vrijeme odmiče.
Lišće čaja poslije cijeđenja.
Čaj je bistar, nježno zelene boje u početku te vremenom naginje ka zlatnoj. Aroma blaga, cvijetna (kajsija). Okus opor dok je vreo, ali ne i kad ostoji oko 2 min, tada je izuzetno blag, cvijetan i asocira na svježe zelenilo.
Poslije gutanja izraženija cvijetna aroma, te se jezik i usta ne suše i ne sakupljaju. Ne isušuje vrh grla. Malo svijetlog taloga na dnu.
Sažetak:
Izuzetno prijatan čaj kada ga ispravno pripremite, i što je najbolje, možete ga zaliti 2 puta, što ga čini ekonomičnim. Budući da je čaj blag po okusu ne preporučujem da išta jedete ili grickate dok ga pijete. Ovaj čaj obično pijem sredinom dana, ne rano jer nema u sebi kofeina koliko crni čaj, i ne kasno, jer ipak ima nešto kofeina u sebi
Sve u svemu ovo je jedan čaj daleko iznad prosjeka, te je uz to veoma ekonomičan.
Jučer nisam stigao da napišem kao što sam obećao, što zbog obaveza, što radi začepljenog nosa (ovo skontajte zašto ).
Nakon što sam nedavno posjetio Franz & Sophie, odlučio sam da napišem recenziju i za jedan njihov čaj. A sada da se malo pohvalim :
Budući da sam do sad najviše pažnje posvetio crnim čajevima, red je i na jedan zeleni. Riječ je o Pi Lo Chun čaju, sa Bai Ye sufiksom u ovom slučaju.
Ovo je jedan tipični kineski zeleni čaj koji je u samom vrhu po popularnosti u Kini. Imao sam priliku i da prije pijem ovaj čaj, budući da sam ga naručivao preko interneta.
Cijena ovog čaja je 5,95 KM/50 gr.
Natpis na etiketi:
"Ručno brani listovi čaja. Blaga i zaokružena aroma sa mirisom koji podsjeća na cvijet kajsije.
PRIPREMA:
11 gr(5-6 čajnih kašika) na 1 litar proključale i na 80C ohlađene vode (6-8 minuta sačekati). Nakon 1-2 minute procijediti. Moguće je 2 puta zaliti isti čaj"
Čaj je srednje krupnoće, valjkast, duguljast i tanak po fizionomiji, prošaran nijansama zelene boje, te arome koja odaje da je čaj pržen u woku.
Budući da namjeravam napraviti 250 ml čaja, ugrubo izvagam koliko mi treba čaja prema uputstvu. Inače, možete uzeti standardnu mjeru za skoro sve čajeve: 3 gr čaja za pripremu 200-250 ml čaja.
Ono što je malo problematično sa zelenim čajem je da zahtjeva određeni opseg temperature kako bi bio prijatan i ukusan. Negdje je taj opseg relativno širok a negdje nije. Pi Lo Chun čaj otpušta gorčinu iznad 85-90C, te je čak bolje ga zaliti i sa vodom na 70-75C nego na 85C. Pratite uputstvo i dobar rezultat neće izostati (napomena: važi za 1l prokuhale vode).
Međutim, u životu se često služimo određenim trikovima kako bi sebi olakšali posao. Ovdje imamo jedan termometar za kuhinjsku upotrebu. Naručio sam ga sa e-Bay-a za 3-4$ (oko 5-6 KM) i dobro mi služi.
Tajmer postavljam na srednju vrijednost prema uputstvu. Ovaj čaj ne voli da dugo bude potopljen jer je sklon otpuštanju gorčine više nego neki prosječni zeleni čajevi.
Ovaj tajmer je faktički i nepotreban, ali ja se lako zanesem i zaboravim. Mislim da ću prestati dodavati ovu sliku sa tajmerom ubuduće
U prethodno zagrijanu posudu u kojoj ćemo pripremati čaj dodamo čaj i zalijemo ga vodom odgovarajuće temperature te poklopimo. Nakon par sekundi vidjećete da voda poprima nijansu zelene boje te da postepeno prelazi u nijansu zlatne kako vrijeme odmiče.
Lišće čaja poslije cijeđenja.
Čaj je bistar, nježno zelene boje u početku te vremenom naginje ka zlatnoj. Aroma blaga, cvijetna (kajsija). Okus opor dok je vreo, ali ne i kad ostoji oko 2 min, tada je izuzetno blag, cvijetan i asocira na svježe zelenilo.
Poslije gutanja izraženija cvijetna aroma, te se jezik i usta ne suše i ne sakupljaju. Ne isušuje vrh grla. Malo svijetlog taloga na dnu.
Sažetak:
Izuzetno prijatan čaj kada ga ispravno pripremite, i što je najbolje, možete ga zaliti 2 puta, što ga čini ekonomičnim. Budući da je čaj blag po okusu ne preporučujem da išta jedete ili grickate dok ga pijete. Ovaj čaj obično pijem sredinom dana, ne rano jer nema u sebi kofeina koliko crni čaj, i ne kasno, jer ipak ima nešto kofeina u sebi
Sve u svemu ovo je jedan čaj daleko iznad prosjeka, te je uz to veoma ekonomičan.
-
- Posts: 668
- Joined: 09/06/2008 13:45
#100 Re: Dobri čajevi
Odlicna recenzija
Nego imas li kakav prijedlog, kako najlakse caj pripremiti na poslu? Ova aparatura mi bas i ne godi, imam samo kuhalo
Ili ponijeti sebi litar ili pola barem? Kakvu bih bocu kupio, trazio sam i na ebay, nema nista nagodno za transporta.
Nego imas li kakav prijedlog, kako najlakse caj pripremiti na poslu? Ova aparatura mi bas i ne godi, imam samo kuhalo
Ili ponijeti sebi litar ili pola barem? Kakvu bih bocu kupio, trazio sam i na ebay, nema nista nagodno za transporta.