nacionalizam ili internacionalizam
- za-mir
#1 nacionalizam ili internacionalizam
Od skora sam na ovom forumu i nisam uspio pregledati ni 5% tema i rasprava pa tako ne mogu ni davati nikakav sud u smislu postavljene teme tj koliko je ovaj forum internacionalistickog a koliko nacionalistickog karaktera.Prije svega molio bih admisnistratore i moderatore da se u tom smislu zvanicno odrede jer ja na forumu koji trpi ili cak odobrava nacionalisticke sadrzaje necu da ucestvujem a vjerujem da ima jos mnogo takvih. Clanove i korisnike foruma molim da na ovom mjestu iznose svoja zapazanja o svemu onome sta eventualno susretnu na raznim podforumima a ima uvredljiv i nacionalisticki karakter.Sa jednim takvim forumom na prostorima bivse Juge sam upravo raskrstio a to je yuforum.net. Na podforumu narodne muzike kritikovao sam post jednog gospodina koji se zove vidovdan a koji je tamo postao pjesme Nidze Kostica uvredljivog i nacionalistickog sadrzaja. Trazio sam objasnjenje od moderatora tog podforuma gospodina "kamenog" ali nisam dobio nista.Umjesto toga primjetio sam da je malo poslije cijela stranica bila blokirana tako da niko vise nije mogao davati svoje komentare na moj post.Malo poslije pregledajuci po forumu otkrio sam da je i taj moderator tj kameni u nekim od svoji postova postovao slicnu muziku kao na primjer pjesme Ravna Gora poznatija kao "svud su straze komandanta Draze" pa kad sam i to htio da dodam na vec postojeci post nije se vise moglo jer je stranica bila blokirana. Par minuta poslije sa stranice je nestao sasvim moj post a pjesme su ostale,Svoj post sam nasao u kosari baniran sa oznakom "SPAMCINE".Pokusao sam otvoriti novu temu na kojoj sam iznio cijeli slucaj ali je i nje nakon par minuta nestalo.Sa zaljenjem moram konstatovati da yuforum nije onakav kakvim se predstavlja i da obmanjuje mnoge svoje korisnike i clanove koji ne pripadaju srpskom etnickom korpusu kao i one postene pripadnike tog naroda kojima je internacionalizam,kao i meni, jedina opcija. Pozdrav svima,za-mir
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: nacionalizam ili internacionalizam
I ja sam banovan na četničkoj Krstarici na temi o tzv. Dobrovoljačkoj, ako ti je to utjeha.
- uvjek dobar gost
#3 Re: nacionalizam ili internacionalizam
Samo kratko.. internacionalizam.. danas u vremenu krize, depresije i buđenja "dešnjaka", odnosno divljanja desnica, naci grupacija i skupina.... šta danas znači internacionalizam, kosmopolitizam, šta znači i sekularizam jer vidimo brujanje i jačanje vijerom nadahnutog .... i opravdavanog nacionalizma koji na mahove poprima boje i oblike fašizma čak...
Koliko je meni il vama bitno da se odredimo, da jasno kažemo prvo sebi pred ogledalom da ja sam internacionalizmom nadahnut, ja sam pojedinac koji voli sekularizam i cijeni čovijeka onakvog kakav je on sa svim svojim vrlinama i manama, a ne cijenim ga jer je moje vijere il nacije.... poslije ogledala treba to javno reći jer po meni i po istoriji (koja se ponavlja)... Grčka ukoliko se prelomi, za njom idu Španija i Portugal... poslije i ostale zemlje.. tek onda će Europu zapljusnuti talas antisemitizma, talas desno orijentisanih koji već jačaju u pojedinim zemljama EU....
Moj stav je da jasno trebamo reći na kojoj smo strani !
Treba znanja, treba hrabrosti, treba spoznaje... no treba zauzeti stranu jer nismo svi i ne smijemo biti svi isti !
Ja sam protiv nacionalizma, ne shvatam desno orijentisane i nekad ih sažaljevam jer odgojeni su na hapici od predrasuda i obmana.... i da nemojte misliti da fašizam je pobjeđen i dalek.... bliži je on nego se mi nadamo i mislimo !
Koliko je meni il vama bitno da se odredimo, da jasno kažemo prvo sebi pred ogledalom da ja sam internacionalizmom nadahnut, ja sam pojedinac koji voli sekularizam i cijeni čovijeka onakvog kakav je on sa svim svojim vrlinama i manama, a ne cijenim ga jer je moje vijere il nacije.... poslije ogledala treba to javno reći jer po meni i po istoriji (koja se ponavlja)... Grčka ukoliko se prelomi, za njom idu Španija i Portugal... poslije i ostale zemlje.. tek onda će Europu zapljusnuti talas antisemitizma, talas desno orijentisanih koji već jačaju u pojedinim zemljama EU....
Moj stav je da jasno trebamo reći na kojoj smo strani !
Treba znanja, treba hrabrosti, treba spoznaje... no treba zauzeti stranu jer nismo svi i ne smijemo biti svi isti !
Ja sam protiv nacionalizma, ne shvatam desno orijentisane i nekad ih sažaljevam jer odgojeni su na hapici od predrasuda i obmana.... i da nemojte misliti da fašizam je pobjeđen i dalek.... bliži je on nego se mi nadamo i mislimo !
-
zijancer
#4 Re: nacionalizam ili internacionalizam
hej
ako nekome nije jasno_______ mi smo ionako najljigaviji mogući oblik postojanja.
u svemiru, I mean
čemu lupati glavu oko fasizma i tako to
u svemiru, I mean
čemu lupati glavu oko fasizma i tako to
- uvjek dobar gost
#5 Re: nacionalizam ili internacionalizam
Opet truditi ću se biti kratak... čemu lupati glavu oko fašizma kad smo možda najprimitivniji oblik života u svemiru.... tako nekako glasilo je nagradno pitanje...
Furali smo se na bratstvo i jedinstvo bez da smo stvarno znali ko smo, šta smo i gdje smo, uprkos besplatnom obrazovanju ostala većina nadahnuta je mitovima, kućnim (ne)odgojom, primitivizmom i pojmovima koje u biti ne razumije... e to je fašizam u prevodu ili za nas to je nacionalizam koji je opet kod nas u funkciji bogaćenja nekolicine i osiromašenja pojedinca i pojedinke u svakom pogledu...
Danas kažu drugo je vrijeme... no sa internetom i bez njega generacije idu u odvojene škole, u škole pod tri krova, generacije odrastaju na mržnji i strahu a bez mesa i opcija, te generacije su perfektno oružije elita koje su u stanju poslati pod zemlju još hiljade i hiljade nesvjesnih i mahom nedužnih.....
fašizam i nacionalizam danas su možda slađi i namazaniji, umotaniji il na oko bezazleniji... no kad probude ono najgore u najgorima.... rezultati su isti.. patnja, nesreća, bijeda, jad i belaj....
Moja teza iza koje stojim je da se treba odrediti kad dođe vrijeme, barem ja ću se odrediti i da ne moram ni biti na pobjedničkoj strani ! Mrzim fašizam jer njega pokreću primitivizam i neznanje, predrasude i turbo folk !
Furali smo se na bratstvo i jedinstvo bez da smo stvarno znali ko smo, šta smo i gdje smo, uprkos besplatnom obrazovanju ostala većina nadahnuta je mitovima, kućnim (ne)odgojom, primitivizmom i pojmovima koje u biti ne razumije... e to je fašizam u prevodu ili za nas to je nacionalizam koji je opet kod nas u funkciji bogaćenja nekolicine i osiromašenja pojedinca i pojedinke u svakom pogledu...
Danas kažu drugo je vrijeme... no sa internetom i bez njega generacije idu u odvojene škole, u škole pod tri krova, generacije odrastaju na mržnji i strahu a bez mesa i opcija, te generacije su perfektno oružije elita koje su u stanju poslati pod zemlju još hiljade i hiljade nesvjesnih i mahom nedužnih.....
fašizam i nacionalizam danas su možda slađi i namazaniji, umotaniji il na oko bezazleniji... no kad probude ono najgore u najgorima.... rezultati su isti.. patnja, nesreća, bijeda, jad i belaj....
Moja teza iza koje stojim je da se treba odrediti kad dođe vrijeme, barem ja ću se odrediti i da ne moram ni biti na pobjedničkoj strani ! Mrzim fašizam jer njega pokreću primitivizam i neznanje, predrasude i turbo folk !
- reLoaded
#6 Re: nacionalizam ili internacionalizam
Na svakom forumu i sajtu ti situacija ovisi o nacionalnoj opredjeljenosti korisnika i moderatora. Npr., digne se tema o Srebrenici, i neko počne braniti Karadzica, naravno da će ovdje biti banovan i bit će mu jebano sve po spisku. Ako taj neko digne temu na nekom srpskom nacionalistickom forumu, bit će pohvaljen pa će mu se možda čak i tema staviti u zanimljive.
Što se ovog foruma tiče, mislim da nema diskriminacije, već ima dosta provokacije od pojedinih tek registrovanih članova. Ovaj forum, kao i sve ostalo u našoj zemlji, je u znaku "koliko ima bosnjaka, koliko hrvata, a koliko srba", i zbog toga ti se mozda cini da ima nacionalizma, ali to nije tako. Nacionalizma ima samo ako neko pocne pricati o necemu sto vrijeđa jednu poveću grupu korisnika foruma. Tada moze svasta da bude.
Što se ovog foruma tiče, mislim da nema diskriminacije, već ima dosta provokacije od pojedinih tek registrovanih članova. Ovaj forum, kao i sve ostalo u našoj zemlji, je u znaku "koliko ima bosnjaka, koliko hrvata, a koliko srba", i zbog toga ti se mozda cini da ima nacionalizma, ali to nije tako. Nacionalizma ima samo ako neko pocne pricati o necemu sto vrijeđa jednu poveću grupu korisnika foruma. Tada moze svasta da bude.
-
zijancer
#7 Re: nacionalizam ili internacionalizam
ja mrzim diletantizam..jos uvijek ne znam sta ga pokrece, i kako se tu ostaje normalanMrzim fašizam jer njega pokreću primitivizam i neznanje, predrasude i turbo folk !
- uvjek dobar gost
#8 Re: nacionalizam ili internacionalizam
Amaterizam je u početku simpatičan, posebno ako je podržan od strane istinske ljubavi i entuzijazma.. no kad poprimi oblike viječitog amaterizma te kad postane prijetnja zdravom razumu i kad se izgube ljubav i entuzijazam... to nešto postane dilentatizam.. pokreće ga provincijalizam, logika nezamjeranja, korupcija , mito i mentalitet kasabe, provincije il palanke... to je ono izrečeno 1993 bolji su nama podobni nego sposobni...zijancer wrote:ja mrzim diletantizam..jos uvijek ne znam sta ga pokrece, i kako se tu ostaje normalanMrzim fašizam jer njega pokreću primitivizam i neznanje, predrasude i turbo folk !
Mrzim ga i ja, a kud god se okrenem ... tu je !
Kako se ostaje normalan.... ko zna nek i mene prosvijetli...