Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
-
elvira_s
#1 Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Unaprijed, hvala svima koji su se odlucili pozabaviti ovim pitanjem!
Situacija je sljedeca - strani sam drzavljanin, jos uvijek nemam bosansko drzavljanstvo, a trudnica sam pred porodjajem, udata za drzavljanina Bosne i Hercegovine. Zivimo u Sarajevu, tu smo prijavljeni oboje, isto tako i vjencani. Zanima me koja je procedura sa papirologijom za mene sto se tice samog porodjaja, jer ne mogu da imam zdravstveno osiguranje. Znam da se porodjaj placa, ali nesto sam nacula da nemam pravo lezati na klinici ako do toga dodje... Ili je to ipak dezinformacija?! Da li cu dobiti otpusnu listu ili neku potvrdu sa kojom trebam otici u Opstinu, pa kasnije u MUP?
Molim vas da mi sto prije odgovori neko, zaista je hitno!!! Hvala puno svima!
Situacija je sljedeca - strani sam drzavljanin, jos uvijek nemam bosansko drzavljanstvo, a trudnica sam pred porodjajem, udata za drzavljanina Bosne i Hercegovine. Zivimo u Sarajevu, tu smo prijavljeni oboje, isto tako i vjencani. Zanima me koja je procedura sa papirologijom za mene sto se tice samog porodjaja, jer ne mogu da imam zdravstveno osiguranje. Znam da se porodjaj placa, ali nesto sam nacula da nemam pravo lezati na klinici ako do toga dodje... Ili je to ipak dezinformacija?! Da li cu dobiti otpusnu listu ili neku potvrdu sa kojom trebam otici u Opstinu, pa kasnije u MUP?
- law2
#2 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Nisam upucen u pravne procedure, ali ti savjetujem da nazoves hitnu i fino se raspitas za protokol.
To ti je najsigurnije
To ti je najsigurnije
-
Shoshana
#3 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Elvira, ja nisam pravnik, i vec dugo nisam u Bosni, ali nekog iskustva imam.
Nema te sugave drzave na svijetu koja ima pravo odbiti lijeciti te - ako ti je ljekarska pomoc potrebna, a samo zato sto nisi drzavljanin!
Jedini je problem sto ce ti - ukoliko nemas zdravstveno osiguranje - pri izlasku iz bolnice uruciti racun. Ako ti, dijete drago, iko pokusa odbiti ikakvu neophodnu pomoc, sjedi na pod i uhvati vristati dok ne zovu i policiju, a muz nek ti zove sve i jednog novinara kog moze dobiti...
Samo mi jedna stvar nije jasna. Zasto nemas pravo na zdravstveno osiguranje? Ako ti je mjesto prebivalista u Bosni - neki status moras imati. Ne moras biti drzavljanin da bi imala pravo na neke stvari. Sa dobivanjem stalne boravisne dozvole dobivas sva prava drzavljanina - osim prava na glasanje. Ili je i to u Bosni drugacije? ILi imas samo privremenu boravisnu dozvolu?
Nema te sugave drzave na svijetu koja ima pravo odbiti lijeciti te - ako ti je ljekarska pomoc potrebna, a samo zato sto nisi drzavljanin!
Jedini je problem sto ce ti - ukoliko nemas zdravstveno osiguranje - pri izlasku iz bolnice uruciti racun. Ako ti, dijete drago, iko pokusa odbiti ikakvu neophodnu pomoc, sjedi na pod i uhvati vristati dok ne zovu i policiju, a muz nek ti zove sve i jednog novinara kog moze dobiti...
Samo mi jedna stvar nije jasna. Zasto nemas pravo na zdravstveno osiguranje? Ako ti je mjesto prebivalista u Bosni - neki status moras imati. Ne moras biti drzavljanin da bi imala pravo na neke stvari. Sa dobivanjem stalne boravisne dozvole dobivas sva prava drzavljanina - osim prava na glasanje. Ili je i to u Bosni drugacije? ILi imas samo privremenu boravisnu dozvolu?
-
elvira_s
#4 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Imam samo odobreni privremeni boravak, koji bi trebalo produzavati svaka 3 mjeseca... Znaci, vjerovatno je do toga?! Hvala puno ,sad mi je bar nesto - malo jasnije:-)
-
Eborg
#5 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Jesi li zaposlena? Zdravstveno osiguranje se veže za uplaćivanje doprinosa na teritoriji te države a ne za državljanstvo.
Zdravstveno osigurane osobe su zaposlene osobe, osobe uredno prijavljene na birou sa ovjerenom radnom knjižicom, redovni studenti i penzioneri.
Edit: Tek sada vidim da je privremeni boravak, zanemari onda ovo.
Zdravstveno osigurane osobe su zaposlene osobe, osobe uredno prijavljene na birou sa ovjerenom radnom knjižicom, redovni studenti i penzioneri.
Edit: Tek sada vidim da je privremeni boravak, zanemari onda ovo.
-
suspect_zero
#6 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
elvira_s wrote:Unaprijed, hvala svima koji su se odlucili pozabaviti ovim pitanjem!
Dobiti ćeš Otpusno pismo, ništa ne brini
-
elvira_s
#7 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Hvala, suspect_zero, samo bih te jos pitala ako znas da li ja mogu sa svojom zdravstvenom knjizicom iz moje drzave doci ovdje na kliniku, ili mi ona nista ne znaci - kao sa njom, kao bez nje?! Pri tom ne mislim na to da ce mi ona pomoci da prodjem bez troskova koje bi inace trebalo da placam, nego da mi legalno napisu uput i sve ostalo sto treba (mada licno mislim da mi je ona nepotrebna, jer tu funkciju moze isto obaviti licna karta). Do sad sam isla bez knjizice jer mi je privatnik rekao da dodjem na kliniku da ne bih placala, kao - on ce me osloboditi svega do poroda, i samo to cu platiti. Ne bih htjela da bude nekih komplikacija samo zbog toga sto ja nisam radila sve "po zakonu"...
Uh, mozda previse komplikujem, ali slabo se razumijem u te stvari, pa sam bas zabrinuta:-(
Uh, mozda previse komplikujem, ali slabo se razumijem u te stvari, pa sam bas zabrinuta:-(
-
suspect_zero
#8 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
elvira_s wrote:Hvala, suspect_zero, samo bih te jos pitala ako znas da li ja mogu sa svojom zdravstvenom knjizicom iz moje drzave doci ovdje na kliniku, ili mi ona nista ne znaci - kao sa njom, kao bez nje?! Pri tom ne mislim na to da ce mi ona pomoci da prodjem bez troskova koje bi inace trebalo da placam, nego da mi legalno napisu uput i sve ostalo sto treba (mada licno mislim da mi je ona nepotrebna, jer tu funkciju moze isto obaviti licna karta). Do sad sam isla bez knjizice jer mi je privatnik rekao da dodjem na kliniku da ne bih placala, kao - on ce me osloboditi svega do poroda, i samo to cu platiti. Ne bih htjela da bude nekih komplikacija samo zbog toga sto ja nisam radila sve "po zakonu"...
Zdravstvenu ako imaš ponesi (informacije vezane za krvnu grupu, alergija na neki lijek i sl.) navedeno u slučaju da ne daj Bože nešto krene da se komplikuje a ti ne budeš u mogućnosti da odgovoriš.....u drugom slučaju ona ti neće trebati, dovoljna je lična karta ili pasoš. Zakon nisi prekršila ako si prijavljena sa mjestom boravka, redovno se javljaš itd.,.....ne znam čemu sikiracija, pa mjesto poroda nekada ne možemo birati
Puno sreće sa porodom i kada mogneš javi nam kako je prošlo
-
Stari kenjac
#9 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Elvira, ne znam sto se brines. Pa u Sarajevu se moze poroditi i turista iz Francuske jel tako? ne izracuna dobro ili rodi malo ranije. Pa mora mu se pruziti potpuna ljekarska njega. E sad koliko se to placa ili da li se placa to ne znam. Ali znam da ce tvoje dijete, koje se rodi u BiH, od oca koji je drzavljanin BiH, po sili zakona je drzavljanin BiH. Dobice te potvrdu o rodjenju, na osnovu nje upis u maticnu knjigu rodjenih opstine Centar, reci ce vam kako cete djetetu odrediti maticni broj i to je to. U odredjenom roku morate odrediti ime djeteta. I eto. Moze beba odmah u pasosku sluzbu vaditi pasos.
Uzivaj elvira i hairli bilo. I jos koje dam rodis i da budu zivi i zdravi.
Uzivaj elvira i hairli bilo. I jos koje dam rodis i da budu zivi i zdravi.
-
elvira_s
#10 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Jeste osiguran, ali ja opet nemam pravo, na zalost. Hvala svima na pomoci i podrsci!!!
- melbaa
#11 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Draga moja elvira_s,elvira_s wrote:Unaprijed, hvala svima koji su se odlucili pozabaviti ovim pitanjem!
Bas i nisi nam dala previse podataka a koji su bitni da bi ti mogli odgovoriti.
Ako imas dozvolu boravka na osnovu braka onda mozes imati i pravo na zdravstveno osiguranje kao clan porodice nosioca osiguranja.
Istina malo me zbunjuje sto si u jednom od postova navela da imas dozvolu boravka koju moras produzavati svaka tri mjeseca.
-
elvira_s
#12 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Draga moja elvira_s,
Ako imas dozvolu boravka na osnovu braka onda mozes imati i pravo na zdravstveno osiguranje kao clan porodice nosioca osiguranja.
Istina malo me zbunjuje sto si u jednom od postova navela da imas dozvolu boravka koju moras produzavati svaka tri mjeseca.[/quote]
Nemam dozvolu na osnovu braka, jer smo se tek skoro vjencali, i prema njima trebalo bi da imam par godina privremenog boravka u braku da bih dobila odobren stalni boravak, a tek sa stalnim boravkom mogu da imam zdravstveno osiguranje.
Dozvola koju produzavam svaka 3 mjeseca je ta o privremenom boravku. Ma, cini mi se da je sve komplikovano
Istina malo me zbunjuje sto si u jednom od postova navela da imas dozvolu boravka koju moras produzavati svaka tri mjeseca.[/quote]
Nemam dozvolu na osnovu braka, jer smo se tek skoro vjencali, i prema njima trebalo bi da imam par godina privremenog boravka u braku da bih dobila odobren stalni boravak, a tek sa stalnim boravkom mogu da imam zdravstveno osiguranje.
Dozvola koju produzavam svaka 3 mjeseca je ta o privremenom boravku. Ma, cini mi se da je sve komplikovano
- melbaa
#13 Re: Molim pravnike za pomoc - HITNO!!!
Jal ti njih nisi dobro razumjela ili ti neko u mup-u nije dao tacne informacije
Ti kao stranac imas pravo na privremeni boravak na osnovu braka sa bh drzavljaninom. Taj privremeni boravak moze da se da na period do jedne godine. Kad istekne taj period onda mozes opet da ga trazis. I tek nakon isteka (cini mi se 5 godina) takvog boravka imas pravo da trazis i da dobijes stalni boravak.
A da bi dobila taj privremeni boravak trebas da priozis izvod iz maticne knjige vjencanih, dokaz o sredstvima za izdrazavanje, zdravstvenu zastiti te gdje ces stanovati. Ako tvoj suprug radi onda imas sve te dokaze.
A kada dobijes taj privremeni boravak onda on moze da te osigura u svojoj firmi kao bracnog druga.
Ti kao stranac imas pravo na privremeni boravak na osnovu braka sa bh drzavljaninom. Taj privremeni boravak moze da se da na period do jedne godine. Kad istekne taj period onda mozes opet da ga trazis. I tek nakon isteka (cini mi se 5 godina) takvog boravka imas pravo da trazis i da dobijes stalni boravak.
A da bi dobila taj privremeni boravak trebas da priozis izvod iz maticne knjige vjencanih, dokaz o sredstvima za izdrazavanje, zdravstvenu zastiti te gdje ces stanovati. Ako tvoj suprug radi onda imas sve te dokaze.
A kada dobijes taj privremeni boravak onda on moze da te osigura u svojoj firmi kao bracnog druga.