Pomoc - razvod
- Ma.Le.Na
#1 Pomoc - razvod
Pozdrav
Ovako..
Prijateljica koja je u poprilicno teskoj financijskoj situaciji se razvodi..
Ja nisam pravnik i nemam pojma o ikakvim procedurama oko razvoda...zelim joj pomoci i biti tu uz nju..rastresena je i meni se obratila da joj pomognem oko procedure..
Ona je poprilicno smotana osoba a ja apsolutno neinformisana...
Nemaju ni imovine ni djece..
Nasla sam neke formulare na netu i to cemo zajedno ispuniti...odnosno napisati tuzbu..
Sta kad se napise tuzba?
Gdje se nosi...znam da se nosi u Sud ali gdje?
Pored tuzbe kao dokaz se prilaze vjencani list...da li je potrebno priloziti jos nesto?
Koliko to sve kosta? Koliko traje ?
Do kad Sud radi?
Zamolila bih forumase pravnike na maloj pomoci...u vidu ovih informacija i nekih informacija koje sam, a 100% jesam, previdjela..
Hvala vam svima
Ovako..
Prijateljica koja je u poprilicno teskoj financijskoj situaciji se razvodi..
Ja nisam pravnik i nemam pojma o ikakvim procedurama oko razvoda...zelim joj pomoci i biti tu uz nju..rastresena je i meni se obratila da joj pomognem oko procedure..
Ona je poprilicno smotana osoba a ja apsolutno neinformisana...
Nemaju ni imovine ni djece..
Nasla sam neke formulare na netu i to cemo zajedno ispuniti...odnosno napisati tuzbu..
Sta kad se napise tuzba?
Gdje se nosi...znam da se nosi u Sud ali gdje?
Pored tuzbe kao dokaz se prilaze vjencani list...da li je potrebno priloziti jos nesto?
Koliko to sve kosta? Koliko traje ?
Do kad Sud radi?
Zamolila bih forumase pravnike na maloj pomoci...u vidu ovih informacija i nekih informacija koje sam, a 100% jesam, previdjela..
Hvala vam svima
-
pshhh
#2 Re: Pomoc - razvod
Mozda je to njena stvar i njenih roditelja da na kraju ti ne ispadnes najgora, ipak su to osjetljive stvari.Ma.Le.Na wrote: Ona je poprilicno smotana osoba a ja apsolutno neinformisana...
- Ma.Le.Na
#3 Re: Pomoc - razvod
odluka o tome je konacna vec duze vrijemepshhh wrote:Mozda je to njena stvar i njenih roditelja da na kraju ti ne ispadnes najgora, ipak su to osjetljive stvari.Ma.Le.Na wrote: Ona je poprilicno smotana osoba a ja apsolutno neinformisana...
do sad je mislila da ce imat neke love za advokata...ali jbg izjalovilo se...
tako da zeli pokusati proci kroz proces bez advokata
molila bih dakle samo za informacije oko procedure...pitanja razloga i upetljanosti i sl. su nebitna za ovu temu
- Ma.Le.Na
-
quarkx
#5 Re: Pomoc - razvod
Probacu malo da pomognem obzirom da sam u skorije vrijeme prosao kroz sve to.
Tvoja prijateljica ima dvije mogucnosti razvoda i to:
- Sporazumno
- Tuzbom
Za sporazumno nisam siguran obzirom da u mom slucaju nisam prolazio kroz tu proceduru, ali sam cuo da je mnogo jednostavnija (koliko znam obje stranke se pojave na sudu i potpisu neke papire i to je to). Ja sam slucaj predao advokatu, on je napisao tuzbu i sve zavrsio na sudu. Troskovi suda su 200KM za tuzbu i 200KM za rjesenje tj ukupno 400KM koje se uplate nakon donosenja presude. Obzirom da nemaju djece kompletan slucaj se moze zavrsiti u par mjeseci. Troskovi advokata su cca 500KM.
Nadam se da sam bar malo pomogao.
- Sporazumno
- Tuzbom
Za sporazumno nisam siguran obzirom da u mom slucaju nisam prolazio kroz tu proceduru, ali sam cuo da je mnogo jednostavnija (koliko znam obje stranke se pojave na sudu i potpisu neke papire i to je to). Ja sam slucaj predao advokatu, on je napisao tuzbu i sve zavrsio na sudu. Troskovi suda su 200KM za tuzbu i 200KM za rjesenje tj ukupno 400KM koje se uplate nakon donosenja presude. Obzirom da nemaju djece kompletan slucaj se moze zavrsiti u par mjeseci. Troskovi advokata su cca 500KM.
- Ma.Le.Na
#6 Re: Pomoc - razvod
hvala punoquarkx wrote:Probacu malo da pomognem obzirom da sam u skorije vrijeme prosao kroz sve to.
- Sporazumno
- Tuzbom
kao sto rekoh u ovom slucaju advokat nije opcija
nazalost radi para
...ni 400KM tih sudskih troskova nije malo
hvala na informaciji
-
Gray
#7 Re: Pomoc - razvod
Ma.Le.Na wrote:hvala punoquarkx wrote:Probacu malo da pomognem obzirom da sam u skorije vrijeme prosao kroz sve to.
- Sporazumno
- Tuzbom
kao sto rekoh u ovom slucaju advokat nije opcija![]()
nazalost radi para
...ni 400KM tih sudskih troskova nije malo![]()
hvala na informaciji![]()
Puno je lakša situacija kada bračni drugovi nemaju maloljetne djece, jer se tada ne mora voditi postupak posredovanja pred centrom za socijalni rad, tako da je to dobro u ovom slučaju.
Što se tiče tužbe, u tužbi može tražiti da sud presudi da druga strana snosi troškove postupka, tako da ona ne bi imala troškova.
Sve dokaze koji se navode u tužbi treba sudu priložiti uz tužbu, zavisi od okolnosti konkretnog slučaja šta se sve navodi.
-
VektoR
#8 Re: Pomoc - razvod
Uz tuzbu se prilaze Izvod iz maticne knjige vjencanih i mislim da je to to..
u svakom slucaju, kako stoji na websajtu suda prijem stranaka se vrši svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 časova.
Lokacija parnične pisarnice je na prvom spratu soba - 111 za "P“ i "PR“ predmete, a soba -109 za "MAL“ predmete.
Šef pisarnice – Marija RUPAR
Kontakt za dodatne informacije
033 /208-864, lok. 206
u svakom slucaju, kako stoji na websajtu suda prijem stranaka se vrši svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 časova.
Lokacija parnične pisarnice je na prvom spratu soba - 111 za "P“ i "PR“ predmete, a soba -109 za "MAL“ predmete.
Šef pisarnice – Marija RUPAR
Kontakt za dodatne informacije
033 /208-864, lok. 206
- Ma.Le.Na
#9 Re: Pomoc - razvod
hvala vam puno
nesto u cijelom ovom slucaju kontam kako je zalosno da nema neka besplatna pravna pomoc u ovakvim slucajevima
opcine/opstine nude pomoc...ali koja se tice samo poslova vezanih za njih...a ne i ovakve procese..
jos jednom hvala puno na informacijama
nesto u cijelom ovom slucaju kontam kako je zalosno da nema neka besplatna pravna pomoc u ovakvim slucajevima
opcine/opstine nude pomoc...ali koja se tice samo poslova vezanih za njih...a ne i ovakve procese..
-
Gray
#10 Re: Pomoc - razvod
Ma.Le.Na wrote:hvala vam puno
Kakve su okolnosti slučaja? Je li supruga nezaposlena/nesposobna za rad/žrtva nasilja u porodici?
Jer besplatna pravna pomoć je uglavnom rezervisana za socijalno ugrožene kategorije, ne ispunjava svako uslove za besplatnu pravnu pomoć.
- Ma.Le.Na
#11 Re: Pomoc - razvod
zaposlena je ali jedva spaja kraj s krajem..zato i nemogucnost za advokata
-
Gray
#12 Re: Pomoc - razvod
pp.Ma.Le.Na wrote:zaposlena je ali jedva spaja kraj s krajem..zato i nemogucnost za advokata
- Ma.Le.Na
#13 Re: Pomoc - razvod
hvala svim forumasima koji su mi pomogli i savjetom i predloskom i svakom drugom informacijom
VELIKO hvala
VELIKO hvala