Svjestan sam da naslov teme može izazvati šegu no integracija stranaca koji dolaze da žive u BiH bi mogla jednog dana biti problem jer mi nemamo strategiju o tome kako vlastito društvo usmjeriti u prave tokove a kamo li doseljenike. Ovdje svakako ne mislim na zapadno-evropske osobe koje borave u BiH poslovno par godina u raznim misijama već o ljudima koji ovdje dolaze da žive za stalno. Prije svega imamo Kineze i Arape dok ima i pripadnika ostalih grupa koji uglavnom nisu dolazili iz ekonomskih i studijskih razloga.
I sami znamo da su Arapi dolazili za vrijeme bivše Jugoslavije kao studenti (uglavnom medicinske i tehničke nauke) te su po okončanju studija neki i ostali. Druga grupa predstavlja mudžahedine te humanitarne radnike koji su dolazili tokom i neposredno nakon rata. Ova prva grupa se relativno dobro snašla, već je i druga generacija tu jer mnogi imaju djecu, vjerovatno je i treća generacija bosanskih Arapa u nastanku.

Koliko mi je poznato, to su skoro u potpunosti miješani brakovi sa lokalnim stanovništvom jer su uglavnom dolazili muškarci. Druga grupa Arapa je u narodu poprilično nepopularna i manje sekularna te koliko se da vidjeti ne miješaju se previše u lokalne običaje već pokušavaju nametnuti svoje. Ovdje bi u budućnosti moglo biti problema pošto nisu baš omiljeni zbog svojih stavova, brada, običaja i sl.
Druga reprezentativna grupa su svakako Kinezi. Mislim da su počeli dolaziti prije 10-tak godina i danas su najpoznatiji po svom Chinatownu u Buća potoku mada su se probili u mnogo opskurnije gradove.

Jako me raduje da su konačno otvorili restoran u Sarajevu i da ne insistiraju samo na jeftinoj robi, vidjet ćemo kakva će im hrana biti.

Po nekim procjenama mislim da ih ima oko 1000 u BiH ili tako nekako. Međutim, ono što mene jako intrigira je što nikako ne shvatam da li oni uopće šalju djecu u školu. Jednom je u novinama bio članak o nekom malom Kinezu koji je išao u prvi razred i to je bilo sve. Mislim, može se vidjeti da ima djece predškolskog i školskog uzrasta no nisam primijetio da ih ima po školama.
BiH trenutno nije neka bitna zemlja za imigraciju ali će sigurno biti kada jednog dana uđemo u EU (oko 2150. god.

). Rumunija i Bugarska već sada imaju povećan porast imigranata pa će to svakako biti jedan od izazova u budućnosti.
Šta mislite kako bi se Bosna i Hercegovina trebala nositi s ovim? Mislim da bi bilo jako opasno zanemarivati ovo pa da onda imamo situaciju da recimo kineska djeca budu rođena u BiH a ne znaju da govore naš jezik kako treba što je vrlo čest slučaj sa imigrantima u Francuskoj i Njemačkoj.

Isto tako, nadam se da nikada nećemo zapasti u situaciju da imamo neku ksenofobiju prema tim ljudima, zasad se relativno dobro držimo.
Joj al' se ja raspisah!