operacija stitnjace-preporuke

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

iceman ze

#1 operacija stitnjace-preporuke

Post by iceman ze »

Zamolila me jedna mamina prijateljica, da se raspitam ko u Sarajevu je pouzdan sto se tice operacije stitnjace. Ako imate iskustva sa nekim doktorom, da dobro radi ovu vrstu operativnih zahvata, bio bi vam zahvalan......pozz :-)

P.S moze i na pm, ako je zabranjeno ovdje spominjati imena.....thx
LK

#2 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by LK »

Evo ti moje iskustvo.

Ja sam "oboljela" od stitnjace u 17-18 godini. To je valjda od rata stresa i tako dalje. Stitnjace ima raznih vrsta. Tad kada sam imala sve simptome i poremecaj totalni u organizmu hormona i slicno. Savjetovali su mi da to operisem pod hitno. na sot sam se ja i odlucila tako mlada, medjutim jedan nas kucni prijatelj rekao je mojim roditeljima da to nikako ne radim sada jer sam ko tempirena bomba te kad bi me malo porezali da bih exsplodirala ko bomba :) jer su mi hormoni radili uveliko. Neka teta mi je rekla da uzmem kunicu (hajducicu travu) one listove i neki troskot njega ide malo. i 1 kg cistog meda i tako da jedem svako jutro cum ustanem po jednu kasicucu. Tako sam i radila sta cu morala sam bolje i to nego da se operisem. Hvala dragom Bogu i tom covjeku koji mi je rekao da se ne perisem i toj zeni sto mi rece za med i kunicu. Evo sad imam 33 godine i nikakvih problema odem na kontrolu svake 2 godine i doktori kazu dodji po potrebi a ja odem eto svake 2-3 godine i sve super i danas dan uzimam kunicu med i torskot.
To je lijek pravo dobar.
Sto se tice operacije ne znam ko je u SA dobar ali u Tz ima ih brzo se to rijesi, nije to zahtjevna operacija. Puno srece i pozdrav.
iceman ze

#3 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by iceman ze »

ok, hvala ti na savjetu, prenijecu ga, oni su se u medjuvremenu snasli, veliki pozdrav.
pojedinac

#4 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by pojedinac »

LK wrote:Evo ti moje iskustvo.

Ja sam "oboljela" od stitnjace u 17-18 godini. To je valjda od rata stresa i tako dalje. Stitnjace ima raznih vrsta. Tad kada sam imala sve simptome i poremecaj totalni u organizmu hormona i slicno. Savjetovali su mi da to operisem pod hitno. na sot sam se ja i odlucila tako mlada, medjutim jedan nas kucni prijatelj rekao je mojim roditeljima da to nikako ne radim sada jer sam ko tempirena bomba te kad bi me malo porezali da bih exsplodirala ko bomba :) jer su mi hormoni radili uveliko. Neka teta mi je rekla da uzmem kunicu (hajducicu travu) one listove i neki troskot njega ide malo. i 1 kg cistog meda i tako da jedem svako jutro cum ustanem po jednu kasicucu. Tako sam i radila sta cu morala sam bolje i to nego da se operisem. Hvala dragom Bogu i tom covjeku koji mi je rekao da se ne perisem i toj zeni sto mi rece za med i kunicu. Evo sad imam 33 godine i nikakvih problema odem na kontrolu svake 2 godine i doktori kazu dodji po potrebi a ja odem eto svake 2-3 godine i sve super i danas dan uzimam kunicu med i torskot.
To je lijek pravo dobar.
Sto se tice operacije ne znam ko je u SA dobar ali u Tz ima ih brzo se to rijesi, nije to zahtjevna operacija. Puno srece i pozdrav.
Koji omjer kunice i troskota na 1 kg meda ide?
Cabadahija

#5 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

Najveći negativan uticaj na štitnu žlijezdu ima JODIRANA sol, koja je bukvalno uništava, i izaziva hormonalne poremećaje.

Grozno je to što konzumiramo tolike količine vještačkog joda koji se dobija iz otpada željeznih ruda.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:33, edited 2 times in total.
Cabadahija

#7 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

jOFLA wrote:
Cabadahija wrote: Grozno je to što konzumiramo tolike količine vještačkog joda koji se dobija iz otpada željeznih ruda.
De bogati zašto misliš da ima razlike, i znaš li kakva je razlika tog "vještačkog" joda koji se dobija iz otpada željeznih ruda, i nekog drugog "prirodnog" joda ?
Ma nema nikakve razlike :D

Vještački jod ti je "NAJZDRAVIJI", to ti je izvor života 8)
starii

#8 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by starii »

Cabadahija wrote:Najveći negativan uticaj na štitnu žlijezdu ima JODIRANA sol, koja je bukvalno uništava, i izaziva hormonalne poremećaje.

Grozno je to što konzumiramo tolike količine vještačkog joda koji se dobija iz otpada željeznih ruda.
tebi mozak nije u vinklu :roll: :?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:33, edited 2 times in total.
Cabadahija

#10 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

Jod je dio hormona štitne žlijezde, tj. tiroksina, tetrajodtironina i trijodtironina. Ovi hormoni su bitni za regulaciju staničnog metabolizma.

Nedovoljni unos prirodnog joda jedan je od najvećih zdravstvenih problema u svijetu, ali i unošenje većih količina joda od potrebnih ima za posljedicu potpuno iste, ako ne i gore zdravstvene probleme kao i njegov nedostatak u ishrani.

Nedostatak PRIRODNOG joda kod odraslih osoba dovodi do gušavosti. Taj problem se od Drugog svjetskog rata pokušava riješiti jodiranjem kuhinjske soli, tj njenim rafiniranjem, tj. ubacivanjem joda koji je dobijen hemijskom extradicijom, a što znači da je takav jod proizvod koji je hemijskim postupkom "izvučen" iz ko zna kojih sirovina, i iz ko zna kojih fabrika.
Naime, evo već nekoliko puta sam kontaktirao našu solanu u Tuzli kako bih saznao GDJE ONI NABAVLJAJU JOD koji poslije ubacuju u sol??!! - Pogađate, "ODGOVOR" je bio "DIPLOMATSKI", u stilu da oni ne odaju poslovne partnere itd, mada prema Zakonu o zaštiti potrošača Federacije BiH, svako ima pravo znati porijeklo određenog proizvoda ili sirovine.

Osim gušavosti, nedostatak PRIRODNOG joda je izrazito opasan kod novorođenčadi, male djece i mladeži, jer može biti uzrokom fizičke i mentalne zaostalosti, te povećane osjetljivosti prema ionizirajućem zračenju (radioaktivnost, rentgen i UV zračenje).

Dugotrajno unošenje joda u većim količinama također može izazvati poremećaj, koji se naziva jodizam.
Simptomi su: drhtavica, mršavljenje, pospanost, oticanje vijeđa, akne, kašalj i jaki proljevi.
Višak joda može uzrokovati i suprotne efekte, kao što je smanjeno izlučivanje hormona štitne žlijezde, koja opet vodi u gušavost.

Kakvu sol konzumirati i u kojoj količini?
Najzdravija je morska sol, a ona je najčešće jodirana. U zadnje vrijeme dokazano je da dovoljnu količinu joda možemo unijeti putem pravilne prehrane pa se češće traži čista morska sol bez ikakvih dodataka, ali NA ŽALOST nejodirana sol je u Bosni i Hercegovini i dalje ZAKONSKI ZABRANJENA (KAO U VRIJEME SOCIJALIZMA), tako da je jako teško pronaći zdravu i prirodnu morsku so u BiH.
Morska sol puno je zdravija od kamene soli, a sadrži i preko 70 minerala i elemenata u tragovima. Kamena sol UGLAVNOM prolazi puno više industrijske obrade, sadrži puno više aditiva, a u njoj se i nerijetko pojavljuje aluminij koji je povezan sa nastankom Alzheimerove bolesti.
Također, jako su zdrave i PLANINSKE SOLI. Malo ih je teže nabaviti, ali vrijedi pokušati.
Cabadahija

#11 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

Ček' malo, taj jod iz željeznih ruda nije prirodni ? Po čemu ga manje vrjednuješ od joda izvađenog odnekle drugo ? Na koji način je to vještački a ne prirodni jod ? Po tvom mišljenju postoji vještački proizveden atom joda ?

Molio bih da objasniš zbog čega vjeruješ da postoje razlike u atomu joda iz rude željeza i onog iz mora ? Koje tačno razlike ? Zbog čega vjeruješ da je atom joda koji je izvađen iz utrobe zemlje drukčiji od atoma joda izdvojenog iz morske vode ?[/quote]

Pa vidi ovako. Jako je teško ljudima u BiH koji imaju neke zdravstvene probleme doći do BILO KOJE hrane koja nije "svakidašnja", bilo da se radi o dijetalnim proizvodima, proizvodima bez glutena i konzervansa, bez emulgatora, ili bez vještačkog joda u ovom slučaju.

Ja ga nazivam VJEŠTAČKI jod zbog toga što se jod u "ČISTOM OBLIKU" ne može naći u prirodi (kao što se primjerice rafinirani šećer ne može "iskopati" u vidu uglja, već se proizvodi).
Također, strašno mi smeta ta tajanstvenost (konkretno kod naše fabrike u Tuzli), jer sol nije šećerna vata koju jedem jedanput godišnje na vašeru, već sol konzumiramo SVAKI DAN i to više puta dnevno, te me stoga interesuje, tj HOĆU DA ZNAM šta kupujem za SVOJE PARE.

Za početak probaj sam saznati (npr od Solane Tuzla, ili koja god) kakav je to JOD koji oni ubacuju u sol, kojim postupkom ga ubacuju (koriste li ALUMINIJ kao katalizator, i PORIJEKLO (tj iz koje SIROVINE i koja FABRIKA proizvodi taj vještački jod koji oni koriste)??!

Jednostavno, najviše me nervira ta NEMOGUĆNOST IZBORA, TJ DA POTROŠAČ ODLUČI KAKVU ĆE SOL KONZUMIRATI (DAL JODIRANU ILI NE), jer puno ljudi pati i od PREDOZIRANOSTI jodom i to nije nikakva tajna, međutim, takvi ljudi jednostavno NEMAJU IZBORA, i tu je možda i najveći problem.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:33, edited 3 times in total.
sitna.buranija

#13 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by sitna.buranija »

Po ovom liku bi ste trebali vratiti u kameno doba, tad je sve PRIRODNO bilo. :) Nije bilo VJESTACKIH plombi i VJESTACKOG joda koji STETI nasem organizmu :-)
neretvanac

#14 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by neretvanac »

Glupost najveca..
Jod je jod, celije stitnog folikula ga uzimaju bio on odakle god...
Cabadahija

#15 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

jOFLA wrote:Ma dobro napisao si maloj djeci opštepoznate stvari o potrebama joda ljudskom organizmu odnosno tiroidnoj žlijezdi, nego ostade neodgovoreno zbog čega manje vrjednuješ jod izdvojen iz rude željeza u odnosu na jod izdvojen odnekle drugo.
Za početak probaj sam saznati (npr od Solane Tuzla, ili koja god) kakav je to JOD koji oni ubacuju u sol, kojim postupkom ga ubacuju (koriste li ALUMINIJ kao katalizator,
Molim kaži šta si ti doznao o tome, nemoj blefirati takvim izvlakušama da nešto sami tražimo ako sam nisi sposoban objasniti ono što tvrdiš.
Hemija mi je inače struka pa bih volio znati gdje si saznao ili na osnovu čega sumnjaš da je atom joda kojeg oni ubacuju u sol nekako drukčiji od atoma joda odnekle drugo.
i PORIJEKLO (tj iz koje SIROVINE i koja FABRIKA proizvodi taj vještački jod koji oni koriste)??!
Zbog čega vjeruješ da je atom joda koji je izvađen iz utrobe zemlje drukčiji od atoma joda izdvojenog odnekle drugo ? Zaista vjeruješ da postoji vještački jod ?

Niti sam hemičar, niti botaničar, ali znam da sve što čovjek "zamijesi" na vještačkoj bazi, a služi za klopu, ne izađe na dobro.

Napraviću na brzaka jednu malu digresiju.

U slučaju tzv. LUDIH KRAVA, svako ko bi i pomislio da kaže nešto protiv metode mljevenja ostataka mrtvih životinja, i pretvaranja istih u stočnu hranu, mogao je završiti kao neprijatelj države i ekonomije.

Međutim, pošto Bog nije mačka, zlo se desilo KUMULATIVNO, pa su krave POLUDILE, i znamo već kako se sve to završilo.

Hajmo sad na vještački jodiranu sol.
Ona se intezivno koristi u ishrani tek negdje poslije Drugog svjetskog rata (od 1945.), tako da je to relativno kratak period za donositi zaključke, pogotovo što je jako teško dokazati da je baš vještački jod izazvao rasulo štitne žlijezde, ili hormonalne poremećaje.

U svakom slučaju, ja vjerujem Bogu koji je sol stvorio takvu kakva jeste (sa jodom kolko ga ima), nego da mi neki klipan dodaje jod (za koji se uzgred rečeno, ne zna ni gdje je ni kako proizveden).

Prijatelju moj, ja se ne "izvlačim", jer nisam nigdje ni "uvučen", što će reći da ja NE ZNAM gdje je i KAKO JE taj vještački jod proizveden (zato sam i zvao Tuzlu da se raspitam, ali nisam dobio odgovor). Samo se pitam ZAŠTO oni to kriju ako je sve OK???

Za mene je prirodni jod u namirnicama, i naravno, u SOLI. Sve ostalo DODATO, ADITIV i jod bez porijekla je za mene VJEŠTAČKA. :)
Last edited by Cabadahija on 17/05/2010 14:35, edited 1 time in total.
Cabadahija

#16 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

Ako neko zna zašto na pakovanjima soli stoji ROK TRAJANJA, ako se zna da je sol praktički nekvarljiva ako se čuva kako treba??

Mislim da u nekim zemljama sol nema rok trajanja, a kod nas u BiH je apsurd to što na Tuzlanskoj soli piše da je rok trajanja za Federaciju BiH 3 godine, a za R. Srpsku DVIJE god??????!!!?? :? 8-)

Kakva li je to budaliještina?? :D Da nije žalosno, bilo bi smiješno 8-)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:14, edited 2 times in total.
Cabadahija

#18 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

jOFLA wrote:
Cabadahija wrote: U svakom slučaju, ja vjerujem Bogu koji je sol stvorio takvu kakva jeste (sa jodom kolko ga ima), nego da mi neki klipan dodaje jod (za koji se uzgred rečeno, ne zna ni gdje je ni kako proizveden).
jOFLA wrote:Jod se ne proizvodi već se izdvaja iz prirode; iz mora i željeznih ruda.
NIJE-NEGO, dragi moj školarac! :D
Čuuuuuj, "izdvaja se iz PRIRODE, iz ŽELJEZNIH RUDA i iz MORA i planina"???? :D :lol: Slušaj drago moje dijete, to "IZDVAJANJE" i jeste PROIZVODNJA, ali to naravno ne obara istinu da je jod koji je NAKNADNO ubačen u sol itekako štetan za štitnu žlijezdu, ali i za cijeli organizam. :D
....... i uzgred rečeno, a zašto se po tebi kao "naučniku" jod "izdvaja" iz mora i opet DODAJE u morsku sol :D :lol:
---------------------------------------------------
i zvao Tuzlu da se raspitam, ali nisam dobio odgovor). Samo se pitam ZAŠTO oni to kriju ako je sve OK???
jOFLA wrote:Šta misliš da su dužni podnositi raport svakoj stuhi kojoj odjednom padne na pamet da ih nazove i traži da joj se telefonom objasni tehnološki proces ?
Niko ništa ne krije, imaš skripte i udžbenike pa studiraj i čitaj o hemijskoj tehnologiji ako te zanima.
Ne znam da li si ti neki stuhan ili stuha, al da si neki kopitar, to se vidi odmah primjeti. :D Naime, u demokratskim društvima kakvo je naše u Bosni i Hercegovini, postoji nešto što se zove "ZAŠTITA POTROŠAČA".
Kakva je - takva je, mi u BiH bolje nemamo, ali nešto ipak postoji, i dobrim dijelom od nas zavisi kolike ćemo "ovce" biti, tj, koliko otrova ćemo pojesti i popiti.
Ja naravno nisam GNJIDA k'o ti koja ne smije PISNUT' ni pitati što ga interesuje, a da si malo pametniji (pametnija) otišao bi do nekog iskusnijeg doktora da ga pitaš koliko je prekomijerna količina joda u organizmu opasna, pogotovo za štitnu žlijezdu s kojom ima problema malte svaka druga žena.
Za mene je prirodni jod u namirnicama, i naravno, u SOLI. Sve ostalo DODATO, ADITIV i jod bez porijekla je za mene VJEŠTAČKA. :)
jOFLA wrote:Imaš pravo na svoje laičko mišljenje, sve je to još uvijek u redu.

Pa vidi mali, koliko "doktori" tj "NE-LAICI" znaju, to je već pitanje za posebnu temu, ali reći ću ti samo da su očuhu od moje supruge DVA DOKTORA u SISTEMATSKIM PREGLEDIMA ustanovila UPALU BRONHIJA, a prava dijagnoza je RAK PLUĆA MALIH ĆELIJA UZ AZBESTOZU!!!!
Jedan od tih "NE-LAIKA" je i PRIMARIUS PLUMOLOG, i nije nikakva tajna, to je DR IBRAHIM HUSKIĆ koji ima POLIKLINIKU na Jelahu kod Tešnja, i pravi se da je popio svu pamet svijeta, a nije ni pitao čovjeka uobičajna pitanja koja se "standardno" postavljaju, npr: historijat težih oboljenja (npr, taj čovjek je prebolovao TUBERKOLOZU), ili eventualne povrede (imao je gadnu povredu prije par godina na poslu).....

.... Također, trovanje amalgamom mojih roleta nije primijetio NI JEDAN doktor "NE-LAIK", već su morali "zapalit" put Deutschlanda, gdje pored "doktora" ima i više doktora. :D

Ovo je tema koja je već na SA-X o doktorima kao BANDI NEZAINTERESOVANOJ i BAHATOJ. Toliko od NE-LAICIMA, tj doktorima (čast izuzecima). :D :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:16, edited 2 times in total.
Cabadahija

#20 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

Tema je povezana sa radom štitne žlijezde, pa ću ponoviti post.

Na pravilno funkcionisanje i rad štitne žlijezde negativno utiče vještački jodirana sol, ista ona koja je i zakonski propisana da se mora koristiti u svakodnevnoj ishrani u našoj zemlji (naravno, ne i u Europskoj Uniji).

Ne postoji niti jedna relevantna studija koja bi dokazuje da je vještački jodirana sol "čarobni štapić" koji rješava sve naše probleme, a vezano za rad štitnjače.
Upravo suprotno, vještački jodirana sol je u najvećem broju slučajeva direktan krivac za poremećaje u radu štitne žlijezde, pogotovo ako se u organizam unose veće količine joda putem ishrane, ili korištenjem morske soli koja je ionako puna prirodnog joda, a "pametnjakovići" iz industrijske mašinerije su se "sjetili" da se i morska sol, inače puna joda, mora opet naknadno jodirati????? :cry:

Ukoliko neko ima problema sa štitnjačom trebao bi prije svega znati da naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlijezde.
Povećan unos joda također povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlezde i tireotoksikoze.
Dodatni unos joda u vidu vještačke zamjene, ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine prirodnog joda.
Cabadahija

#21 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

jOFLA wrote:Objasni detaljno. Samo se nemoj sad vaditi slanjem drugih na traženje navodne istine po siteovima na internetu, nego probaj sam.
Ne pada mi na pamet da pišem "markove konake" na temu vještački dodatog joda i nj. štetnosti. Svako je danas dovoljno pametan da se informiše, barem cijenjeni forumaši SA-x koji imaju internet, pa bujrum na pos*o :D
Jedino što kod tebe cijenim je što sam o svojim navodima kažeš "Za mene je...", što ipak to razumno ostavljaš samo svojim vjerovanjem.

Naravno da me cijeniš, ha, nisi ti "od juče, haa?! :D
Vidiš, ja kod tebe ne cijenim ništa, jer ti i nemaš nikakvo mišljenje... možda i ne znaš misliti?? Pokušaj sinko, nije teško, osim malo na početku :D :D

Zbog čega vjeruješ da su ti upala bronhija ili njegova azbestoza od joda ? Azbestoza je od azbesta a ne od joda. Jesi li 100% siguran da si na temi o azbestu ?
Nije tebi lahko sinko... nikako! :D Al pokušaću ti objasniti, ne odustajem tako lahko. :D
Vidi sinko, u svakodnevnoj komunikaciji postoji nešto što se naziva digresija. Eh sad, ti si ubjeđen da diploma doktora automatski znači i da znaš liječiti. Eh vidiš, za moj primjer ja samo naveo očuha od moje drage kako bih te uvjerio da se doktori baš i ne trude kad nekome treba zdravstvena pomoć.... Skonto?? Ne?? Haj ba, slegnut će se :D
Koji se doktori u Deutschlandu i gdje u Deutschlandu se bune protiv stavljanja joda u sol ?

Ejssss, sad ti "koji doktori"??? Ako znaš njemački, malo proguglaj na Google.de pa ćeš vidjet... Ne mogu ti ja baš sve objasnit... HA JA!!! :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 21:16, edited 3 times in total.
silm

#23 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by silm »

Cuo sam a nije plaho zorli probati za stitnu zlijezdu 7 dana po jednu bananu na stesrce tj.cim se ustane na prazan stomak. Pa ...ko hoce nek proba.
tikvash

#24 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by tikvash »

iceman-e,što se operacije tiče kao takve,nju ti u pravilu izvode orl hirurzi,.generalno tražite onoga sa najvećim iskustvom odn. brojem operacija,ima ih i u sarajevu,tuzli,zenički otorinci su također dobri,ako si iz zenice,..sigurno i u ostalim gradovima ih ima.
Cabadahija

#25 Re: operacija stitnjace-preporuke

Post by Cabadahija »

Cabadahija wrote:Tema je povezana sa radom štitne žlijezde, pa ću ponoviti post.

Na pravilno funkcionisanje i rad štitne žlijezde negativno utiče vještački jodirana sol, ista ona koja je i zakonski propisana da se mora koristiti u svakodnevnoj ishrani u našoj zemlji (naravno, ne i u Europskoj Uniji).

Ne postoji niti jedna relevantna studija koja bi dokazuje da je vještački jodirana sol "čarobni štapić" koji rješava sve naše probleme, a vezano za rad štitnjače.
Upravo suprotno, vještački jodirana sol je u najvećem broju slučajeva direktan krivac za poremećaje u radu štitne žlijezde, pogotovo ako se u organizam unose veće količine joda putem ishrane, ili korištenjem morske soli koja je ionako puna prirodnog joda, a "pametnjakovići" iz industrijske mašinerije su se "sjetili" da se i morska sol, inače puna joda, mora opet naknadno jodirati????? :cry:

Ukoliko neko ima problema sa štitnjačom trebao bi prije svega znati da naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlijezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlijezde.
Povećan unos joda također povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlezde i tireotoksikoze.
Dodatni unos joda u vidu vještačke zamjene, ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine prirodnog joda.
Vještački dodana jod apsolutno je NEPOTREBNA i veoma štetna, naročito po rad štitne žlijezde, ali i cjelukupno funkcionisanje ljudskog organizma.
Redovnom upotrebom nejodirane soli (po mogućnosti što manje fabrički prerađene ili rafinisane) mogućnost poremećaja rada štitne žlijezde svodi se na minimum, a Vaša štitna žlijezda će Vam biti zahvalna... itekako!
Post Reply