Zasad najveca masovna grobnica u Bih otkrivena Stari Kevljan

Post Reply
violentjack

#1 Zasad najveca masovna grobnica u Bih otkrivena Stari Kevljan

Post by violentjack »

d 13. avgusta kada je pocela ekshumacija na lokalitetu prijedorskog povratnickog naselja Kevljani iz masovne grobnice Stari Kevljani do danas je ekshumirano 420 tijela, po cemu je ova sekundarna masovna grobnica postala najveca do sada od pedesetak otkrivenih grobnica na podrucju Krajine.

U Starim Kevljanima tim za traženje nestalih pronašao je i 35 dokumenata koji su, pored izjava svjedoka, jedno od svjedocanstava da su ekshumirani iz ove grobnice bili zatocenici u dva prijedorska logora - "Omarska" i "Keraterm" - u ljeto 1992. godine

Prema rijecima Esada Bajramovica, rukovodioca Odjeljenja Državne komisije za traženje nestalih za podrucje Bosanske Krajine, ova masovna grobnica je nastala mnogo kasnije od vremena kada su zatvorenici logora ubijeni. Bajramovic tvrdi da je njen nastanak vezan za 1995. godinu, po dolasku UNPROFOR-a na te prostore i u pokušaju da se prikriju tragovi zlocina.

"Tijela u Starim Kevljanima su bila u pojedinacnim ili masovnim grobnicama širom prijedorske opštine. Sve je uradeno sa samo jednim ciljem da se prikrije zlocin. A sada su pocinjena dva. Jedan je ubistvo, a drugi prikrivanje zlocina", tvrdi Bajramovic dodajuci da su na rubovima grobnice vidljivi tragovi bagerskih kašika koje su, smatra, mogle pripadati jedino velikim mašinama koje je u to vrijeme imao Rudnik željezne rude "Ljubija".

On je dodao da ce biti potrebno oko dvije godine da se identifikuju ubijeni Bošnjaci i Hrvati cija su tijela ekshumirana iz grobnice Stari Kevljani, dodajuci da ce ekshumacija potrajati znatno duže nego što su ranije pretpostavljali.
violentjack

Post by violentjack »

Zalosno..Kevljani su zadnje Bosnjacko selo iduci ka Banja Luci od Kozarca :roll:
Engram::X

Post by Engram::X »

:-?
spiel4

Post by spiel4 »

violentjack wrote:Zalosno..Kevljani su zadnje Bosnjacko selo iduci ka Banja Luci od Kozarca :roll:
a sto se ti smucas po americi sto se nevracas kuci da nas ima vise ovdje za nedaj Boze,ako bude zatrebalo
kozarac

Post by kozarac »

potvrdjujem.
Tu su svi oni nasi ljudi za koje nismo znali gdje su zavrsili..
Odvozili su redovno "odabrane" u nepoznatom pravcu iz keraterma i omarske.
kozarac

Post by kozarac »

ako bude trebalo bice nas dovoljno vjerujte....
violentjack

Post by violentjack »

Vjeruj mi jarane..ja sam tu ako se zarati sigurno

:x :x :x :x :x :x :x Imam nekih nesredenih racuna tamo..nesredenih :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
violentjack

Post by violentjack »

:x :x Mahmuljin..Cuskic..i ostali Kozarcani..za onaj rat sam bio mlad ali Krajisnici..su oslobodili TRavnik od ustasa i dosli su nadomak svog cilja

Ja jos ne mogu da kontam da je to cetnicko..ali nece dugo :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
violentjack

Post by violentjack »

Moj rodak je bio u Omarskoj..daljni :( :( :(

:roll:
Engram::X

Post by Engram::X »

violentjack wrote::x :x Mahmuljin..Cuskic..i ostali Kozarcani..za onaj rat sam bio mlad ali Krajisnici..su oslobodili TRavnik od ustasa i dosli su nadomak svog cilja

Ja jos ne mogu da kontam da je to cetnicko..ali nece dugo :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
polahko i sabur...;)
Post Reply