Veliki servis auta???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

uzas

#1 Veliki servis auta???

Post by uzas »

Hocu da radim veliki servis na autu pa me interesuje sta je sve obavezno da se mijenja?
Auto je preslo 80000 ali je prilicno dugo stajalo(nije se vozalo) pa sam odlucio da mu uradim veliki servis( zupcasti, spaner i valjak)(ulja i filtere sam vec zamijenio) ali majstor mi je rekao da bih trebao mijenjati i vodenu pumpu.
Da li treba da se mijenja vodena pumpa ili ne???
Ako znate pisite.......hvala
Pozz :)
maxim2000

#2 Re: Veliki servis auta???

Post by maxim2000 »

Meni svi govore da treba promjeniti i vodenu pumpu nije neka prevelika cijena, pogledaj i kocnice, te ulje u mjenjacu!!!
Utic

#3 Re: Veliki servis auta???

Post by Utic »

Vodena pumpa se mijenja prilikom izmjene zupcastog remena i to ce svaki majstor da ti preporuci...
530i

#4 Re: Veliki servis auta???

Post by 530i »

Jeftinije je zamijeniti pumpu koliko god koštala nego popravljati štetu ako zariba, a i uvijek razmišljaš do kada će izdržati, zamijeniš i miran si.
shlauf

#5 Re: Veliki servis auta???

Post by shlauf »

Bez obzira o kojem autu je riječ vodena pumpa se UVIJEK mijenja u kompletu sa zupčastim i španerom. To su sitne pare koje ćeš da još izdvojiš a ako ne promjeniš mogu da nastupe VELIKI problemi. Zato i pumpu zamjeni.

Aleee aleeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!!
:sax:
suljke

#6 Re: Veliki servis auta???

Post by suljke »

Ne mjenja se kod svih vozila vodena pumpa na velikom servisu.
Sve zavisi od izvedbe
Kod vecine novijih vozila preporucuje se se zamjena i vodene pumpe. jer naknadna zamjena iziskivala bi iste troskove za ruke kao i zamjena zupcastih remenova i spanera. Znaci kod vozila gdje je vodena pumpa sa strane tj. nemoraju se skidati rupcasti remen nema potrebe mjenjati vodenu pumpu.
Za informaciju vodena pumpa najcesce procuri tj rijetko zariba
sinus

#7 Re: Veliki servis auta???

Post by sinus »

A kod koga je lanac umjesto zupčastog, kad on mijenja vodenu pumpu ?
suljke

#8 Re: Veliki servis auta???

Post by suljke »

kad pumpa propisa
shlauf

#9 Re: Veliki servis auta???

Post by shlauf »

suljke wrote:kad pumpa propisa
Propišo ti :mrgreen: , nego šta ćeš odgovoriti za Boru 1,9 TDI ?? Mijenja li se ili ne mijenja vodena pumpa ??

Aleee aleeeeeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!!
uzas

#10 Re: Veliki servis auta???

Post by uzas »

Hvala na savjetima :thumbup:
jefferson

#11 Re: Veliki servis auta???

Post by jefferson »

shlauf wrote:
Propišo ti :mrgreen: , nego šta ćeš odgovoriti za Boru 1,9 TDI ?? Mijenja li se ili ne mijenja vodena pumpa ??

Ljubiše mi mog !!!!
Obavezno! Svaki VW sa promjenom zupcastog ide i vodena pumpa!
Kod VW-a tih godista vodena pumpa ima kratkotrajniji vijek trajanja od remena. npr. Ja vozim Passat 1.8T 2005g, i iako se remen mjenja na 175,000km, pumpa se mjenja na 140,000km, tako da i remen odma mozes mjenjati u kompletu.
shlauf

#12 Re: Veliki servis auta???

Post by shlauf »

jefferson wrote:
shlauf wrote:

Ljubiše mi mog !!!!
Kod VW-a tih godista vodena pumpa ima kratkotrajniji vijek trajanja od remena. npr. Ja vozim Passat 1.8T 2005g, i iako se remen mjenja na 175,000km, pumpa se mjenja na 140,000km, tako da i remen odma mozes mjenjati u kompletu.
Znam ali sam to htio da cujem od @suljke

Ljubiše mi mog !!!!
suljke

#13 Re: Veliki servis auta???

Post by suljke »

Gospodo draga na svijetu ne postoji samo VW Program
shlauf

#14 Re: Veliki servis auta???

Post by shlauf »

suljke wrote:Gospodo draga na svijetu ne postoji samo VW Program
Tačno, ali ja sam te konkretno pitao za jedan model iz programa VW. A inače ja vozim Lagunu 1,9 dCi 88 KW, 2004. godina, etoooo

Ljubiše mi mog !!!!
LeKo

#15 Re: Veliki servis auta???

Post by LeKo »

Evo da ja dam konkretan primjerak iz VW grupe gdje se na "velikom" servisu mijenja samo remen (nazvaše ga vremenski). Naime, nedavno sam kupio polovnu Fabiju s 1.4 TDI PD motorom, obzirom da je prešla 97000 počeo sam listati servisnu literarutu da vidim kad se radi veliki servis, i tamo piše na 120.000 km, izmjena samo remena čak i bez španera (proizvodnja nakon 08/2003), tek na 240.000 se mijenja španer, a vodena se nigdje ne navodi. Elem....sve mi miriše na klepanje love od majstora.

Još jedan, zet mi je nedavno radio veliki servis na Audiju A4 1.9 TDI ('96), ne mijenja se vodena.
shlauf

#16 Re: Veliki servis auta???

Post by shlauf »

E pametnice moje,
2004. godine u UNIS automobili i dijelovi u Velešićima su na Bori 1,9 TDI promjenili zupčasti i španer a vodenu navodno zaboravili. Sve sklopili i probali i zajeb. Zaribala odmah vodena pumpa i iskrivila ventile. Usljedilo je brušenje glave i zamjena ventila. Naravno, to je bilo o njihovom trošku jer se takvo auto ne preuzima. Bogami dosta vremena je prošlo dok su oni to završili. Zato je moj savjet a mislim i većine da na bilo kojoj marki auta se sve mijenja u kompletu, znači: zupčasti, španer i vodena pumpa.

Ljubiše mi mog !!!!
Bordolini

#17 Re: Veliki servis auta???

Post by Bordolini »

jefferson wrote:
shlauf wrote:

Ljubiše mi mog !!!!
Mislim da je na tvom vodena pumpa sa plasticnim lopaticama, velike su sanse da ce sama procuriti prije nego joj je vrijeme po servisnoj. Ako auto mislis kod sebe drzati jos dugo, preventivno uradi cijeli veliki servis na 80k milja (128k kilometara). Po statistici, zupcasti na audiju i vw 1.8T najcesce pucaju izmedju 85-90 hiljada milja(135-145k kilometara). Continental Contitech ima dobar set, Gates isto tako.
citroen

#18 Re: Veliki servis auta???

Post by citroen »

LeKo wrote:Evo da ja dam konkretan primjerak iz VW grupe gdje se na "velikom" servisu mijenja samo remen (nazvaše ga vremenski). Naime, nedavno sam kupio polovnu Fabiju s 1.4 TDI PD motorom, obzirom da je prešla 97000 počeo sam listati servisnu literarutu da vidim kad se radi veliki servis, i tamo piše na 120.000 km, izmjena samo remena čak i bez španera (proizvodnja nakon 08/2003), tek na 240.000 se mijenja španer, a vodena se nigdje ne navodi. Elem....sve mi miriše na klepanje love od majstora.

Još jedan, zet mi je nedavno radio veliki servis na Audiju A4 1.9 TDI ('96), ne mijenja se vodena.

Kako da ne,taj 1.4 tdi PD MOTOR NA 240 OOOkm tek se razradi,budite ozbiljni,pa hebote taj motor konstruisan izgleda da izdrzi 1 000 000km. :? pa ti navede da veliki servis ide na 120 000km,a spomenu samo remen,jel to tebi lici na veliki servis,sta li je onda dosipanje tecnosti za brisace :?: izgleda veliki servis ... :D istina je da su ovi nasi servisi to malo skratili,al sad duplo :roll: ne vjerujem.Kad se radi veliki servis mjenja se i vodena p.,spaneri,remenje itd,bas ne davno kolega kontaktirao asa auto da uradi veliki,i lik iz ase rekao kosta 900KM,radi se zamjena spanera,remenja i vodene,tako da ovo lupanje o tome da se ne treba mjenjati spaner,pa vodena pumpa stvarno nema smisla.. :zzzz:
rusmir.ba

#19 Re: Veliki servis auta???

Post by rusmir.ba »

Uradi obavezno sve odjednom (vodena, zubcasti, spaner/i,) i u nekom boljem servisu. Ako ne znas sta kad treba, tj nemas onu knjizicu od auta, skini sa neta pa procitaj.

Preporuka servisa-Skoro, bivsa auto kuca NOSSE, imaju kvalitetne dijelove i ljubazno osoblje, ja sam radio na proslom autu u DJEEM trans i tip zamjenio sve sem remenice alternatora, koja je za 14 dana otisla i skrsila spaner i mikro remen. I sjecam se da je jedan tip radio a drugi dolazio kao nadzor da vidi kako mu ide, i onda je jos imao problem da nasteli tacku paljenja. Elem kao jeftinije 50tak KM ali nikad vise u te priucene.

Pored Skore moja alertnativa je EL-GO Stolac, jer sam dole cesto a ljudi razvaljuju znanjem, nisu bezobrazni ni sa cijenom ali je sin vlasnika ekspert za VW grupaciju. Treba se inace naruciti 6-7 dana unaprijed u toku sezone jer sva dijaspora dole servisira svoja auta kad dodju na odmor :)
LeKo

#20 Re: Veliki servis auta???

Post by LeKo »

citroen wrote:
LeKo wrote:Evo da ja dam konkretan primjerak iz VW grupe gdje se na "velikom" servisu mijenja samo remen (nazvaše ga vremenski). Naime, nedavno sam kupio polovnu Fabiju s 1.4 TDI PD motorom, obzirom da je prešla 97000 počeo sam listati servisnu literarutu da vidim kad se radi veliki servis, i tamo piše na 120.000 km, izmjena samo remena čak i bez španera (proizvodnja nakon 08/2003), tek na 240.000 se mijenja španer, a vodena se nigdje ne navodi. Elem....sve mi miriše na klepanje love od majstora.

Kako da ne,taj 1.4 tdi PD MOTOR NA 240 OOOkm tek se razradi,budite ozbiljni,pa hebote taj motor konstruisan izgleda da izdrzi 1 000 000km. :? pa ti navede da veliki servis ide na 120 000km,a spomenu samo remen,jel to tebi lici na veliki servis,sta li je onda dosipanje tecnosti za brisace :?: izgleda veliki servis ... :D istina je da su ovi nasi servisi to malo skratili,al sad duplo :roll: ne vjerujem.Kad se radi veliki servis mjenja se i vodena p.,spaneri,remenje itd,bas ne davno kolega kontaktirao asa auto da uradi veliki,i lik iz ase rekao kosta 900KM,radi se zamjena spanera,remenja i vodene,tako da ovo lupanje o tome da se ne treba mjenjati spaner,pa vodena pumpa stvarno nema smisla.. :zzzz:
Drug,

ne vidim razlog zašto se pališ, ili si fakat konstruisao taj motor pa ga znaš u dušu (onda izvini, ali promjeni onda onaj priručnik za održavanje namjenjen isključivo Škoda servisnim centrima) ili imaš nešto lično protiv njega? Dodatno, ako ne vidiš navodnike na veliki, onda drug obavezno kod oftamologa.

Što se mene tiče, kad trebate uraditi zamjenu remenja, španera, klizača .....slobodno zamjenite cijeli motor, ali ja mijenjam ono što je fabrika propisala, a ne što je neki naš majstor rekao da treba pa makar se i ze.ebao.

P.S.

Ako znaš engleski, na PP mi pošalji e-mail adresu da ti pošaljem gore navedeni priručnik za održavanje, da ne pričamo u prazno.

Nakon što pročitaš, zamoliću te da provokativan i sarkastičan ton zamjeniš onim kojim komunicira normalan čovjek, ostale navode ne bih komentarisao (tipa dosipanje vode za brisače) jer mi nisu nimalo interesantni.

Pozdrav.
citroen

#21 Re: Veliki servis auta???

Post by citroen »

Drug...........ne znam engleski,al mi posalji ako imas na Ceskom,mislim da cu to skontati :D :D ne se ljutiti prijatelju,nejma razloga :-D ,
znam dosta likova koji su izletili bruku love za polovan auto,i onda kad treba uraditi servis na autu kazu....ma uradio ga je prijaqsnji vlasnik,moze jos dvajes iljada preci ili ono najgore :dodju da urade veliki servis i hoce samo remen da se zamijeni,a spaner i vodena :?: :?: :?:kazu majstor im rekao kako moze jos izdrzati, koji majstor kod nas a vala i Germaniji zna koliko jos moze izdrzati svaki dio :?: Druze leko mani se ovih prirucnika ako zelis da ti auto predje 240 000km.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
LeKo

#22 Re: Veliki servis auta???

Post by LeKo »

Nema potrebe da pređe 240.000, kupljen je da se ženski član porodice nauči voziti, a mislim da za to neće biti potrebno 140.000 km, i nije mi žao dati na servis, dapače, tu uopšte ne štedim, ali mijenjati nešto što ne treba mi ne pada na pamet.

Prošle godine sam na Stilu radio veliki servis, mjenjao, remenje, španere, klizače, vodenu, jer rekli da treba, a ja nisam imao gdje pročitati (možda je i trebalo ni danas ne znam).

Ovaj priručnik imam na francuskom, možel' :D

Na tvom motoru je koliko se sjećam (ispravi me ako griješim) prvi veliki servis na 240.000, na koliko ćeš otići da ga uradiš ako auto još bude kod tebe?

Ne ljutim se drug, nemoj ni ti nešto zamjeriti, ali pričanje bez argumentacije i navođenje na "jel' vjeruješ meni ili svojim očima" mi kadkad zasmeta.

Pozdrav
citroen

#23 Re: Veliki servis auta???

Post by citroen »

LeKo wrote:Nema potrebe da pređe 240.000, kupljen je da se ženski član porodice nauči voziti, a mislim da za to neće biti potrebno 140.000 km, i nije mi žao dati na servis, dapače, tu uopšte ne štedim, ali mijenjati nešto što ne treba mi ne pada na pamet.

Prošle godine sam na Stilu radio veliki servis, mjenjao, remenje, španere, klizače, vodenu, jer rekli da treba, a ja nisam imao gdje pročitati (možda je i trebalo ni danas ne znam).

Ovaj priručnik imam na francuskom, možel' :D

Na tvom motoru je koliko se sjećam (ispravi me ako griješim) prvi veliki servis na 240.000, na koliko ćeš otići da ga uradiš ako auto još bude kod tebe?

Ne ljutim se drug, nemoj ni ti nešto zamjeriti, ali pričanje bez argumentacije i navođenje na "jel' vjeruješ meni ili svojim očima" mi kadkad zasmeta.

Pozdrav

Ja sam uradio taj veliki,da me nebi glava boljela zbog nekih 400KM,i meni su rekli da se radi na tako velikoj kilometrazi veliki servis,ja nisam vjerovao pa i pored servisnih knjiga,u koje sumnjam da prikazuju pravo stanje odlucio sam se za izmjenu.Kupio sam polovan auto sa predjenih 120 000km i zasto rizikovati,i ako je majstor rekao da su vodena i spaneri u dobrom stanju ali remen je malo popustio i odluka je brzo pala,promijeniti sve......imam originalne knjige od C4 ali nigdje nisam nasao podatke za veliki servis,postoje samo informacije za mali,tj izmjene ulja i filtera :thumbup:
LeKo

#24 Re: Veliki servis auta???

Post by LeKo »

Haj sa srećom da služi...
Control panel

#25 Re: Veliki servis auta???

Post by Control panel »

shlauf wrote:
suljke wrote:Gospodo draga na svijetu ne postoji samo VW Program
Tačno, ali ja sam te konkretno pitao za jedan model iz programa VW. A inače ja vozim Lagunu 1,9 dCi 88 KW, 2004. godina, etoooo

Ljubiše mi mog !!!!
jeli slupa za odrzavanje. koliko otprilike sta kosta i gdje je servisiras.
Post Reply