Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1 Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by UnscarD »

Buduci da mi se focus interesovanja nenadano preselio sa Politike i IT-a na ove neke druge teme :) a posto ja volim da analiziram, rekoh, da podijelim sa vama svoje spoznaje o temi iz naslova. Mozda nekom budu koristile.

Prije svega, zasto ljudi uopste zapocinju veze? Ne mogu bas svi stati u ovu klasifikaciju ali jedan dobar dio staje u ovo ispod :
1. Zaljubljenost
Prilicno precjenjena hemijska reakcija organizma pri kojoj organizam luci dopamin i serotonin isto kao i kod odredjenog broja droga stim sto sada reaguje na tacno odredjenu osobu. Postoje psiho-okidaci koji vas “zaljubljuju” u odredjenu osobu. Oni su krajnje individualni i ne mogu se identifikovati nego se samo dese. Nekome to moze biti jednostavno nacin na koji osoba u koju se zaljubljuje prolazi rukom kroz kosu, nekome nesto deseto (obicno je ipak suptilinije). Ukoliko ste nekada bili zaljubljeni, detaljnom analizom je moguce cak i identifikovati neke od tih psiho-okidaca ali sigurno ne sve. Barem sam ja mogao. Uglavnom kada se “upadne” u to stanje, osoba koja je zaljubljena ima sve one standardne reakcije kao sto su “leptirici” u stomaku, sklonost idealizovanja partnera, ne primjecivanje nikakvih mana itd. Ipak, zaljubljenost ima svoj vijek trajanja koji se mjeri u mjesecima i nema nikakve veze sa LJUBAVLJU. Na zalost cesto se pogreno smatra osnovom za istu.
2. Materijalna sigurnost.
Ovo nije potrebno dodatno argumentovati u danasnjem ili bilo kojem vremenu ali cisto da se u razmisljanju ne bi ogranicili na mladjahne “sponzoruse” mozete zamisliti i neku samohranu majku sa dijetetom koja ce cesto preci preko ociglednih nedostataka partnera usljed zelje da obezbjedi egzistenciju dijetetu.
3. Zivotna misija da se pronadje pravi/prava, da se neko promjeni ili da se nekome pomogne.
Dosta zanemaren razlog ali veoma cest. Izrazen kod osoba koje inace imaju izrazenu empatiju prema ljudima i/ili zivotinjama. Tesko ga je odmah identifikovati ali je cest. Recimo osoba primjeti da je neko obicno depresivan ili agresivan ili bilo kakav ali da je u njenom/njegovom prisustvu drugaciji i iz podsvjesne zelje da mu se pomogne razvijaju vezu.
4. Strah od samoce
Izrazeniji sto je osoba starija. Strah od toga da ce zivot provesti sami. Pogotovo izrazen nakon 30 i neke dok se nakon 40-50 ljudi cesto mire sa tom cinjenicom. Sigurno ste primjetili gotovo ocajne djevojke/zene koje traze bilo kakvu vezu a i muskarci ponekad mjenjaju kriterije usljed ovog straha. Bioloski sat takodjer igra ulogu.

Sigurno ih ima jos ali veliki broj ljudi staje i u ove 4.

Svi gore pobrojani inicijalni razlozi za vezu su prolaznog karaktera. Zaljubljenost prodje, na materijalno se naviknete i postane obicno, niste vise sami, pomogli ste nekome ili ga promjenili. I sta dalje?
E sada pocinje prava veza. Nebitno je koji je bio razlog za stupanje u vezu jer ona se od tog inicijalnog razloga pomjerila, odnos je evoluirao.
Ono sto sam ja shvatio je da za kvalitetnu vezu postoji samo jedan jedini temelj, doduse veoma tezak za odrzati. Zato i nema previse uspjesnih veza jer da je lako, svi bi bili u sretnim vezama. Taj temelj je beskompromisna istina izmedju partnera. Kada partneri jedno od drugoga ne kriju nista, tek tada mogu dati sve. I dobiti zauzvrat naravno. Stvara se jedan intiman odnos izmedju dva bica koji omogucava istovremeno dodatno vezivanje, povjerenje, ispunjenost, sigurnost. Jednostavno uzivate u tome sto ste vi-Vi i sto je partner to sto jeste. Istina je apsolutni preduslov za iskrenu ljubav. Ljubav zasnovana na bilo cemu drugome moze biti veoma uvjerljiva ali je sasvim sigurno samo dobra iluzija. To stanje obostrane istine je najbolje jer oboma omogucava progres i nadgradnju onakvim kakvi zaista jeste. Kada nista ne krijete, sigurni ste da partner voli bas VAS a ne neku svoju predstavu o vama koju mu presucivanjem ili lazima projektujete. Ipak, ovo nije ni malo jednostavno. Istina zna biti veoma surova, teska za podnjeti, bolna a cesto moze voditi i razlazu ali ma kakva bila i cemu god vodila, nesto je najvrijednije sto dvoje ljudi u vezi mogu imati. Sve ostalo je iluzija. Obicno je na pocetku neko vrijeme nije problem odrzavati ali kasnije moze postati tesko. Jedno presucivanje (jer i to je laz) bilo cega vodi u direktnu laz a ova vodi u drugu, druga u trecu i nakon godina veze ili braka, znate da je ta konekcija koju ste mozda nekada imali – nestala. To vise niste vi. To su neki drugi ljudi. Hodajuci hologrami koje stalno projektujete partneru. Tada vec sasvim sigurno i partner vama.

Komunikacija. Veoma vazan aspekt veze. Buduci da ne komuniciraju svi iskljucivo verbalno, veoma je bitno identifikovati na kakav oblik komunikacije partner reaguje, primjecivati i neizreceno ili male gestove. Kada identifikujete problem, probajte ga rijesiti. Mozete naici na otpor ili nerazumjevanje jednom, dvaput, triput ali to moze biti jednostavno jer u tom momentu partner nije spreman da prica o problemu. Istrajte i pronadjite bolji momenat ali nemojte ignosrisati jednom identifikovani problem. On nece sam nestati time sto je gurnut pod tepih.

Cesto se pise o problemu sex-a u vezama. Sex je postao ovakav ili onakav, dosadan i rutinski, obaveza a ne uzivanje. Gdje nestade ona strast sa pocetka?
Sex u vezi je samo fizicka manifestacija odnosa izmedju partnera. Na pocetku je naravno uzbudljiv jer vam je i partner uzbudljiv, nepoznata teritorija koju treba otkriti.
Ipak, veoma tesko cete naici na par koji je potpuno iskren jedan prema drugome bez obzira na duzinu veze a da im je sex los. Moze sa godinama samo postati bolji usljed upoznavanja te nekada nepoznate teritorije. Sa druge strane, veoma cesto cete naici na parove koji imaju ovaj problem a glavni razlog je upravo nestanak te povezanosti i bliskosti izmedju partnera koju jedino iskrenost omogucava.
Razlog zbog kojeg je sex na pocetku veze dobar a kasnije nije dobar lezi samo i jedino u udaljavanju partnera jednog od drugog.

Budite slobodni da ove gore razloge za vezu dopunite i svoja razmisljanja podijelite...mozda nekome pomogne. Ja recimo da sam imao ovu pamet prije par godina, sada bih ili bio u sretnom braku sa osobom koju sam volio i koja me volila ili ustedio partnerki i sebi dvije godine zivota i oboje nas postedio velikog razocarenja. Ipak tesko je iz tudjih primjera uciti. Puno je lakse znati da je zid tvrd kada sam udaris glavom o njega. Moje zivotne skole su obicno veoma skupe, ali upravo zato sto su tako skupe, rijetko ponavljam istu gresku dva puta :)

Cuvajte po svaku cijenu apsolutnu istinu ako je imate u vezi a ako je nemate ili je nikada niste imali...zao mi je ali ne znate sta propustate.
*mima*

#2 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by *mima* »

Kako ja ovo nisam znala?
Una379

#3 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by Una379 »

Odlican post
I sve je to super, ali nazalost mi i dalje upadamo u sve ove zamke koje si naveo, i dalje lupamo glavom o zid zasto se ovo ili ono desilo, dali je moglo drugacije, ko je kriv i zbog cega itd.
Uvek se pred nama javi neka nova situacija u kojoj nam sva ova znanja i svjesnost ispadnu bas u dtoj situaciji nedovoljni.
Omerovim_Koracima

#4 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by Omerovim_Koracima »

Neko skim se mozzhes zezat,dobra kuhinja i mochan BJ :D
Ljuska_u_BaklaFi

#5 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Nastupam maksimalno iskreno u svemu a posebno u vezi, sto se u proslosti nije isplatilo jer ljudi precesto nisu spremni da cuju istinu, a josh manje da istu podnesu kako treba. I sad sam potpuno iskrena i mislim da iskrenost, po prvi put, dobijam u rikverc :) Ja pricam o svemu,(skoro da i ne sutim) pa i o problemima, dok moja jacha strana (ukoliko problem nije vezan za mene) radije se povuce i postane sutljiv dok ga sve ne popusti, shto je po meni ok, ako je to njegov nacin prevazilazenja/rjesavanja trenutnog problema i pri tome ne mislim da je neiskren, nego da povremeno treba svoj prostor jer tako funkcionishe :) :run: Mimo toga prava je shega, zeza i smijanje, plus dobro kuha :D Moram mu nachi neku falinku, shto prije :D
pustopoljina

#6 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by pustopoljina »

slazem se.
trebas naci nekoga ko te ,kao u Avataru, "vidi" :D (i prihvata bas takvog, kakav si), a ljubav sama cini covjeka boljim.
leki_20

#7 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by leki_20 »

Zanimljiv tekst...
moja teorija ... za uspjesnu vezu treba dvoje... razumjevanje ... povjrenje... nadopunjavanje.... i svakkako iskrenost.... iz svega se rodila ljubav....
ja sam nasla ovo sve u jednoj osobi... i sretna sam...
vesna3

#8 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by vesna3 »

leki_20 wrote:Zanimljiv tekst...
moja teorija ... za uspjesnu vezu treba dvoje... razumjevanje ... povjrenje... nadopunjavanje.... i svakkako iskrenost.... iz svega se rodila ljubav....
Koliko dugo si u vezi? Slazem se s tobom.
Ljuska_u_BaklaFi

#9 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Skoro je bila tema, kako je cura savrsena i sve 5 a on ju ipak ne voli. Ne znam dal' zbog manjka inteligencije ili mog vjecnog zelenila u glavi al' ja to ne kontam....jer upravo na osnovu toga da li se postujemo, pazimo i nadopunjavamo ja nekoga zavolima a nekoga ne......i nikad nisam i nikad necu skontati one, u cijim vezam neko nekog vuce za nos al' zaboga volim je/ga :?
leki_20

#10 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by leki_20 »

vesna3 wrote:
bila u vezi 3 godine... sad 2 godine u braku...
ukupno 5 godina.. a prosle su kao 5 dana...
Ljuska_u_BaklaFi

#11 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

leki_20 wrote:
vesna3 wrote:
Neka me milina obuzme kad ovako nesto procitam :-D :thumbup:
binalingbing

#12 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by binalingbing »

Strasno pitanje! :D

Prvo puno ljubavi, jos vise postovanja, zajednickih interesa, ali najvise, najvise strpljenja. 8)

I jos nesto, neko mora biti spreman popustati... :P
vesna3

#13 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by vesna3 »

[quote="Ljuska_u_quote]

ukupno 5 godina.. a prosle su kao 5 dana...[/quote]
Neka me milina obuzme kad ovako nesto procitam :-D :thumbup:[/quote]

Svaka čast!
Ja evo guram drugi put po treću godinu i oba puta mi je baš ova treća godina nekakva prijelomna, znači sve savršeno do treće godine i onda preispitivanja sebe, partnera, je li to to, koliko se volimo, mogu li zamisliti budućnost s njim, smetaju li mi njegove mane previse itd. itd.
S bivšim treća godina je bila prijelomna i prekinula sam tu vezu (nikad ne zašalivši zbog toga). I sad sam u toj trećoj godini, izgleda da je za mene to neka prelomna godina,ista me pitanja muče, kao sto ljudi kazu da je u braku 7 godina prelomna.
Zato sam pitala koliko ste u vezi, ja samo ove povis tri a da su sretni priznajem, ko kad imam lose iskustvo :lol: :lol: :lol:
pustopoljina

#14 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by pustopoljina »

nemoj biti sujevjerna, inace ces dozivjeti "samoipunjavajuce prorocanstvo" (Self-fulfilling prophecy).
radi ovu trecu godinu, kao da je druga ili cetvrta :D
binalingbing

#15 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by binalingbing »

vesna3 u pravu si potpuno!

a postoji jos jedan level: tek kad pocnes zivjeti s tom osobom, onda stvarno mozes znati da ili ne i ko je ko.

ja sam u nekakvoj osmoj godini, cisto eto da dokazem da znam o cemu pricam. zasad je uspjesno. :-D

strpljenje i razumijevanje je vise nego kljucno, nakon sto naravno spoznas cinjenicu da tu osobu volis i zelis s njom vezu.
maybelline

#16 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by maybelline »

vesna3 wrote:[quote="Ljuska_u_quote]

Neka me milina obuzme kad ovako nesto procitam :-D :thumbup:[/quote]

Svaka čast!
Ja evo guram drugi put po treću godinu i oba puta mi je baš ova treća godina nekakva prijelomna, znači sve savršeno do treće godine i onda preispitivanja sebe, partnera, je li to to, koliko se volimo, mogu li zamisliti budućnost s njim, smetaju li mi njegove mane previse itd. itd.
S bivšim treća godina je bila prijelomna i prekinula sam tu vezu (nikad ne zašalivši zbog toga). I sad sam u toj trećoj godini, izgleda da je za mene to neka prelomna godina,ista me pitanja muče, kao sto ljudi kazu da je u braku 7 godina prelomna.
Zato sam pitala koliko ste u vezi, ja samo ove povis tri a da su sretni priznajem, ko kad imam lose iskustvo :lol: :lol: :lol:[/quote][/quote][/quote]

Neka me jeza prodje kad procitah ovaj tvoj post! I ja sam imala slicno iskustvo preispitivanja, s tim sto je kod mene to bilo malo jace manifestirano i ozibljno sam razmisljala da prekinem sve, ali sam onda dala sebi odredjeni rok jer sam htjela da vidim da li je samo faza ili je zbilja to tako kako se cini. Tako mi je drago sto sam cekala i sto je on imao strpljenja da me ceka jer sada smo vec 5 godina (kuc, kuc) zajedno, naravno, planiramo zajednicki zivot dok se neke slagalice jos poklope, ali to je TO! Sta treba za uspjesnu vezu? Iskrenost, da, slazem se, ali mislim da je i kompromis jedna bitna stvar, kao i komunikacija, smisao za humor, slican nacin razmisljanja, postovanje onih razlika koje nam nekad mogu ici na zivce... Ima toga, ima... Mene raja obicno zeza, ali ja kazem da ce znati da li je to ona prava veza kad budu mogli bez ustrucavanja da prnu pred voljenom osobom :) Mozda malo odvratno, ali za mene vrlo istinita stvar!
vesna3

#17 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by vesna3 »

pustopoljina wrote:nemoj biti sujevjerna, inace ces dozivjeti "samoipunjavajuce prorocanstvo" (Self-fulfilling prophecy).
radi ovu trecu godinu, kao da je druga ili cetvrta :D
Ma sreća pa sam ja svjesna da je do mene i da je to blokada u mojoj glavi 100%, da to nije do partnera itd. itd.
Sad pokusavam da kad mi misli krenu losom stranom da zamisljam sta bih kupila da dobijem americki loto i onda me euforija ponese i prestanem razmisljati o fatalnoj trecoj godini :D
Nego, da se vratim na temu.
Potrebna je burtalna iskrenost.
Znaci, mala jesam se udebljao? (Ja kazem onda) Jesi 20 kila, izbaci veceru, ali ja te volim, meni si baš sexy i onda ga uhvatim za stomacic ili poljubim i mi se pocnemo smijati. I tu stane nas razgovor o tome, on izbaci veceru, pripazi na prehranu i to je to.
Ja njega pitam,duso, valja li mi nova frizura? Ne valja, ali svejedno cu te cuvati za ruku kad setamo ulicom. I onda se i ja nasmijem i onda mi on stvarno objasni kako mi je prije ljepse stajalo, ali da sam mu i ovako i onako lijepa. I ja to prihvatim i ne ljutim se, rekao je svoje misljenje i meni je to OK, bolje vec da mi laze.
I pored brutalne iskrenosti, potrebno je da se znas s nekim zabaviti, isplesati, iskakati, popiti itd itd. i da znate gvooriti jedno drugom sta vam smeta istog trena kad zasmeta, a ne trpjeti 100 godina.
Meni zasad fino ide, samo da prezivim trecu godinu :D
vesna3

#18 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by vesna3 »

maybelline wrote:
vesna3 wrote:[quote="Ljuska_u_quote]

Neka me milina obuzme kad ovako nesto procitam :-D :thumbup:
Svaka čast!
Zato sam pitala koliko ste u vezi, ja samo ove povis tri a da su sretni priznajem, ko kad imam lose iskustvo :lol: :lol: :lol:[/quote][/quote][/quote]

Neka me jeza prodje kad procitah ovaj tvoj post! I ja sam imala slicno iskustvo preispitivanja, s tim sto je kod mene to bilo malo jace manifestirano i ozibljno sam razmisljala da prekinem sve, ali sam onda dala sebi odredjeni rok jer sam htjela da vidim da li je samo faza ili je zbilja to tako kako se cini. Tako mi je drago sto sam cekala i sto je on imao strpljenja da me ceka jer sada smo vec 5 godina (kuc, kuc) zajedno, naravno, planiramo zajednicki zivot dok se neke slagalice jos poklope, ali to je TO! Sta treba za uspjesnu vezu? Iskrenost, da, slazem se, ali mislim da je i kompromis jedna bitna stvar, kao i komunikacija, smisao za humor, slican nacin razmisljanja, postovanje onih razlika koje nam nekad mogu ici na zivce... Ima toga, ima... Mene raja obicno zeza, ali ja kazem da ce znati da li je to ona prava veza kad budu mogli bez ustrucavanja da prnu pred voljenom osobom :) Mozda malo odvratno, ali za mene vrlo istinita stvar![/quote][/quote][/quote]

Učit ću na tvom primjeru onda, trebalo mi je zaista da mi neko to kaze. Mislila sam da sam ja jedina koja si stvara te blokade u glavi. Hvala!
Omerovim_Koracima

#19 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by Omerovim_Koracima »

Sta znaci preispitivanje :cry: kako se dolazi do toga htjeo bi se nesto upitat?
Mis mekinjas

#20 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by Mis mekinjas »

Uh, ovo je meni prekomplikovano. Puno filozofije :-? , prijelomnih godina :-? , wtf... preispitivanje.... :-?
Čemu ovoliko drame? Sve je ovo puno jednostavnije, i sve ide u hodu, živi se sad, i kad si sam i kad si u vezi. Veze pucaju jer ljudi previše razmišljaju!
Ili vam je neko dobar ili ne, nema tu previše filozofije. :)
jedna tamo

#21 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by jedna tamo »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:Nastupam maksimalno iskreno u svemu a posebno u vezi, sto se u proslosti nije isplatilo jer ljudi precesto nisu spremni da cuju istinu, a josh manje da istu podnesu kako treba. I sad sam potpuno iskrena i mislim da iskrenost, po prvi put, dobijam u rikverc :) Ja pricam o svemu,(skoro da i ne sutim) pa i o problemima, dok moja jacha strana (ukoliko problem nije vezan za mene) radije se povuce i postane sutljiv dok ga sve ne popusti, shto je po meni ok, ako je to njegov nacin prevazilazenja/rjesavanja trenutnog problema i pri tome ne mislim da je neiskren, nego da povremeno treba svoj prostor jer tako funkcionishe :) :run: Mimo toga prava je shega, zeza i smijanje, plus dobro kuha :D Moram mu nachi neku falinku, shto prije :D
o ljuskice pa neprijavljuješ da si našla momka..neka neka drago mi je.... :)
znači ima nade za nas iskrene...... :razz:
Ljuska_u_BaklaFi

#22 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Pa jedna oTamo nema te ko lanjskog snijega, hod cokim jenoch'......... shuti bona eno sad svi znaju da imam momka cccc :lol:
Gospoda Ministarka

#23 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by Gospoda Ministarka »

Neznam... u ljubavi nema puno pameti... nemozes reci treba to, to i to da bi imao uspjesnu vezu...
Znam samo da danas ljudima za usjesnu vezu fali samo da vise mare jedni za druge, vise brinu i pokazuju da im je stalo, malo vise postovanja i uvazavanja... treba malo vise truda.
Bas sam danas razmisljala koliko je odnos izmedu dvoje ljudi u vezi, bliskiji, jaci i svetiji od najiskrenijeg prijateljstva.
Sad za sad... druga godina uspjesne veze (masallah), bez ikakvih trzavica, problema, svada... Svaki dan se trudim da mu dam do znanja koliko ga volim i koliko mi je stalo kao da mu to nikad prije nisam rekla...
burek_in_space

#24 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by burek_in_space »

Povjerenje - zaljubljenost/ljubav - dobar sex
burek_in_space

#25 Re: Sta je potrebno za uspjesnu vezu?

Post by burek_in_space »

Sa_dy wrote:
burek_in_space wrote:Povjerenje - zaljubljenost/ljubav - dobar sex
Samo to? :? :D
Ima josh toga, ali po meni ovo su polazne osnove. :oops:
Post Reply