[img]http://www.beta.co.yu/korupcija/images/headnew.gif[/img] wrote:Korupcija inficirala društvo u BiH
Intervju sa visokim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom
Pise: Merima Spahić
SARAJEVO, 19.10.2004. (Beta)
Kakav je vaš stav o problemu korupcije u BiH?
Korupcija i organizovani kriminal inficirali su samo tkivo društva u BiH, tako da je nemoguće reći da je jedna grupa više ili manje korumpirana od druge. Ono što je istinito je da organizovani kriminal i korupcija omogućavaju osobama koje su optužene za ratne zločine da i dalje budu na slobodi: jasno je da je jedno u vezi s drugim; Srpske šume, Privredna banka Sarajevo, Manko, izmedju ostalih. O svima njima tužioci BiH vrše istragu u vezi sa finansijskim kriminalom i korupcijom.
Jasno je da kriminalcima u BiH delovanje u jedinstvenom kriminalnom prostoru koji su izgradili ne predstavlja nikakav problem. U isto vreme institucije za vladavinu zakona u BiH kao i privredna društva bore se za opstanak u rascepkanom i krajnje složenom prostoru, a kao direktan rezultat toga 50 odsto stanovništva BiH živi na granici siromaštva ili čak ispod nje. U tom smislu BiH se ne razlikuje od bilo kog drugog posleratnog društva. Ukoliko ne bude promena toga će biti sve više, što će imati razorne posledice za sve gradjane BiH.
Da li su zakoni usvojeni od kada ste na funkciji rezultirali pomakom u borbi protiv korupcije?
Mislim da postaje sve jasnije da niko nije iznad zakona, kako možemo vidjeti po predmetima koji se nalaze pred Sudom BiH. Autoritet i nezavisnost Suda BiH će svakako dovoditi u pitanje oni koji se boje vladavine zakona i koji žele zadržati stanje korupcije. Vladavina zakona je osnova za svaku modernu evropsku demokratiju, i bilo je pogrešno što ona nije bila postavljena kao prvi prioritet od samog početka, ali dosta važnih pomaka koji su načinjeni u pravosudnoj reformi u BiH u protekle dve godine čine Sud BiH dovoljno jakim da se odupre tim nastojanjima. Ovaj proces je ključni deo plana EU za sprovodjenje reforme unutrašnjih poslova. To je od krucijalnog značaja za evropski integracioni proces, tako da u tom pogledu ne može biti kompromisa.
Često namećete zakone, odluke, smenjujete zvaničnike BiH. Brojni visoki dužnosnici u BiH negativno gledaju na vaše odluke o smenjivanju i nametanju zakona. Hoće li vas to negodovanje podstaći da promenite svoju dosadašnju politiku?
Istraživanja pokazuju da obični gradjani žele od mene da više koristim svoja ovlašćenja. Medjutim, ja koristim svoja ovlašćenja sve manje i to je pokazatelj pomaka koje je BiH načinila prema Evropi. Potisna snaga Dejtona sve više popušta pred privlačnom silom Brisela. Velike reforme, na primer, u oblasti indirektnog oporezivanja i odbrane, koje približavaju BiH NATO-u i EU došle su kroz institucije BiH a ne preko ovlašćenja visokog predstavnika. Institucije BiH moraju postati efikasnije jer one su te koje moraju voditi evroatlantski integracioni proces, a postojanje institucije poput OHR-a neće biti u skladu sa evropskim ciljem. Što se brže dese reforma, tim će brže BiH postati u potpunosti suverena država, a to će se desiti kad OHR postane partner koji pomaže promene, a ne taj koji vodi promene.
Medunarodna zajednica je počela tranziciju putem koje će se osigurati da u vreme kada se ta tranzicija sprovede nastavi pomagati BiH. Od početka moga mandata ja sam takodje imao i ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, i u narednim godinama ova uloga će da jača i da se širi a uloga visokog predstavnika će u skladu s tim slabiti.
Koji je najbolji način da se umanji korupcija u BiH?
Vladavina zakona. Evropska budućnost Bosne i Hercegovine će zavisiti od snažnih i nezavisnih pravosudnih institucija.
Da li ćete, kada budete odlazili, moći da kažete da je jedan od ključnih uspeha tokom vašeg mandata u BiH bilo uspostavljanje različitih efikasnih sredstva za borbu protiv kriminala?
Na početku mandata istakao sam da će težište moga rada biti pravda i posao. To je i dalje tako. Moj mandat traje još godinu dana i mislim da ću drugima ostaviti da donose sudove o tome.
Zašto ste imenovali strance za sudije u Posebnom veću za organizovani kriminal i privredni kriminal i korupciju, u okviru Krivičnog odeljenja Suda BiH?
Imenovao sam ih u skladu sa Zakonom o sudovima BiH kojeg je donio bosanskohercegovački parlament. Medjunarodne sudije i tužioci su prisutni iz dva razloga: tako da, dok se ova institucija uspostavlja, niko ne može tvrditi da nacionalnost sudije ili tužioca ima uticaja na odredjeni slučaj. I kao drugo, da pomogne bosanskohercegovačkim sudijama i tužiocima da se naviknu na novi Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku i reformske zakone koji uvode nove elemente iz zapadne prakse i predstavljaju ključ koji će osigurati da sudovi mogu rešavati predmete i smanjiti broj zaostalih slučajeva.
Nedavno su revizori objavili izvestaj o finansijskom poslovanju Predsednistva BiH gde je dokazano da su rasipnički potrošili oko 20 miliona maraka. Takodje, nedavno je objavljen revizorski izveštaj za institucije Federacije BiH, u kome se navodi da je "nestalo" oko 16 miliona maraka. Niko, medjutim, ne reaguje niti daje ostavke. Da li vi možete da utičete i donesete neke odluke?
Ova revizija je jasno dala do znanja da na višim nivoima javnog života u BiH još uvek prevladjuje nedostatak odgovornosti. Otkrila je šokantno zanemarivanje stvarnih problema gradjana BiH; na primer, jedan automobil za Predsedništvo kupljen je za 160.000 KM. To je dovoljno da se plati dodatnih 230 medicinskih sestara mesečno za bolnice u BiH. Jednom prilikom u sarajevskim zlatarama potrošeno je 15.000 KM na diplomatske poklone bez ikakvog ovlašćenja ili odobrenja takve nabavke. U jednom slučaju 4.000 KM budžeta Predsedništva potrošeno je na odela, a to je dovoljno za 22 mesečne penzije u BiH.
Ostaje da se vidi da li će se demokratska revolucija koju su pokrenuli revizori BiH moći dovršiti objavljivanjem podataka te da li će se stvari ispraviti delovanjem parlamenta. Ovakve vesti morale bi rezultirati ostavkama na visokom nivou. U svakoj evropskoj zemlji javno mnjenje i mediji ne bi zahtevali ništa manje. Kao što znamo, ostavki nije bilo i sada moramo sačekati zaključke parlamenta te eventualne poteze državnog tužioca.
KORUPCIJA INFICIRALA DRUSTVO U BiH
- Fair Life
#1 KORUPCIJA INFICIRALA DRUSTVO U BiH
-
margareta
1.Revizori = tuzio ti kadijA - sudio ti kadijAOstaje da se vidi da li će se demokratska revolucija koju su pokrenuli revizori BiH moći dovršiti objavljivanjem podataka te da li će se stvari ispraviti delovanjem parlamenta. Ovakve vesti morale bi rezultirati ostavkama na visokom nivou. U svakoj evropskoj zemlji javno mnjenje i mediji ne bi zahtevali ništa manje. Kao što znamo, ostavki nije bilo i sada moramo sačekati zaključke parlamenta te eventualne poteze državnog tužioca.
2.Parlament = postavio svoje revizorE
3.Ostavkama sa visokog nivoa = dobili bi potpuno prazan visoki nivO
4.BiH Europska zemlja = malo morgen.......
5.Sacekati "zakljucke parlamenta" = "Cekajuci Godoa"
6.Drzavni tuzioc = misaona imenica sacinjena od dva Bh. fiktivna subjekta....
-
MASON33.50
Ma nije moguce...????...!!!!
Cuj u BiH!
Meni to nesto suhveli...
Cuj u BiH!
Meni to nesto suhveli...
-
Kazimoglu
Oslobodjenje danas:
Paddy mozda uzima mnogo wiskiya kad nezna sta rade barbari na bradovitom Balkanu. Paddy treba da odgoviri zasto je dopustio Trgovinu ljudima.Barbari iz nase avlije
Balkan je, izgleda, posljednje parce Evrope u koje civilizacija jos nije navratila. Bar ne u mnoge njegove dijelove gdje i dalje cvjetaju nacionalizam i barbarizam, ono sto je napredni svijet davno prevazisao i prepustio zaboravu
- manijak1
Bio je dobar u Kuli ' 92Paddy treba da odgoviri zasto je dopustio Trgovinu ljudima.
- manijak1
Logorašima nikako nije.Kome je bio dobar u Kuli 92???????
-
Kazimoglu
Duso, ljubavi ako smijem da se izrazim.
Bolju i jasniju, te smisleniju recenicu ne nadjoh nigdje do sada.
Svaka cast, svako dobru. Sretni i najsretniju Novo godinu ponose Bosne i dostajanstva zele ti clanovi i izbjeglistva (iz Federacije), te medjunarodni lovci pijanig cice.
Bolju i jasniju, te smisleniju recenicu ne nadjoh nigdje do sada.
Svaka cast, svako dobru. Sretni i najsretniju Novo godinu ponose Bosne i dostajanstva zele ti clanovi i izbjeglistva (iz Federacije), te medjunarodni lovci pijanig cice.