Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

arbosan

#1 Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by arbosan »

Dragi forumasi, nadam se da ce te koristiti ovu priliku i prijaviti sva saznanja u vezi namjestenih konkursa koji se objavljuju na stranicama ADS-a kao i one u Institucijama BiH, FBiH ili RS-a.

Ako vec nista nemozemo uciniti, onda makar nek se zna da je konkurs nastiman nekome, pa nek se makar malo postide ako uopse se stide kada su prozvani celnici tih institucija.
alibaba_i_30_godina

#2 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by alibaba_i_30_godina »

A zar nisu svi konkursi u drzavnim instuticijama namjesteni?! :?

Sta se ima objavljivati kad se to zna ... :roll: :-)
Banksy

#3 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Banksy »

arbosan wrote:Dragi forumasi, nadam se da ce te koristiti ovu priliku i prijaviti sva saznanja u vezi namjestenih konkursa koji se objavljuju na stranicama ADS-a kao i one u Institucijama BiH, FBiH ili RS-a.

Ako vec nista nemozemo uciniti, onda makar nek se zna da je konkurs nastiman nekome, pa nek se makar malo postide ako uopse se stide kada su prozvani celnici tih institucija.
Nema ništa od stida, da ih je stid ne bi štimali. Tračanje po forumima je vrlo nedjelotvorna stvar.
Papir u ruku, pa prijavi, nema ništa od mahalanja.
jedna tamo

#4 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by jedna tamo »

evo ja ću navesti.....
1. Institut za standardizaciju u Istočnom Sarajevu.....došlo nas 5 na stručni, a tamo 2 lika već rade, oni sišli u košuljama da polažu, tako ofirno.....
2.Direkcija za evropske integracije, došlo nas 64 ili 65 na stručni ispit, saznala preko jedne osobe džaba ideš već neko radi...
3.Agencija za statistiku..na mjesto koje sam polagala stručni nije bio niko zaposlen, ali zato jeste na drugo radno mjesto što su druga raja polagala....

to je zasad što sam ja polagala......
holowey

#5 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by holowey »

javna je tajna da se pojedini konkursi objavljuju pro forme...

zbog obima posla, zaposljavaju se ljudi na ugovor ili preko projekata a u medjuvremenu se od VM trazi promjena sistematizacije radnih mjesta kako bi se mogla provesti regularna procedura uposljavanja... ali do promjene sistematizacije radnih mjesta nekad prodje i dvije-tri godine... za to vrijeme, ljudi zaposleni na ugovor prodju sito i reseto, institucija ulozi u profesionalni razvoj uposlenika i nerealno je za ocekivati da ce se odreci izgradjenog uposlenika a dobiti zauzvrat pripravnika... jbg, nije sve crno-bijelo
Gusztav

#6 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Gusztav »

arbosan wrote:Dragi forumasi, nadam se da ce te koristiti ovu priliku i prijaviti sva saznanja u vezi namjestenih konkursa koji se objavljuju na stranicama ADS-a kao i one u Institucijama BiH, FBiH ili RS-a.

Narode, nemojte previše razbijati glavu zbog ovoga, ništa se ne može promijeniti bez promjene na vlasti.
ADS je ustvari fiktivna institucija koja samo raspisuje konkurse za već popunjena radna mjesta stranačkim klimoglavcima (a i sam direktor ADS je takav), samo da bi se ispunile zakonske obaveze prilikom primanja uposlenika na radna mjesta.
Usput, ADS vlastodršcima služi za što kvalitetniju kontrolu upošljavanja.
Znači, posao mogu dobiti samo oni koji su članovi i simpatizeri SDA, SBiH i HDZ. Ako niste primjetili ADS
raspisuje konkurse i za radna mjesta u Kantonima sa hrvatskom većinom.
makkaj

#7 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by makkaj »

holowey wrote:javna je tajna da se pojedini konkursi objavljuju pro forme...

zbog obima posla, zaposljavaju se ljudi na ugovor ili preko projekata a u medjuvremenu se od VM trazi promjena sistematizacije radnih mjesta kako bi se mogla provesti regularna procedura uposljavanja... ali do promjene sistematizacije radnih mjesta nekad prodje i dvije-tri godine... za to vrijeme, ljudi zaposleni na ugovor prodju sito i reseto, institucija ulozi u profesionalni razvoj uposlenika i nerealno je za ocekivati da ce se odreci izgradjenog uposlenika a dobiti zauzvrat pripravnika... jbg, nije sve crno-bijelo
sve je to super,i razumijem šta želiš reći, ali finta je u tome što su ti ljudi prvobitno primljeni preko veze...al nejse sve nam je tako...
Dust

#8 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Dust »

I Bilo je to prije skoro dvije godine,
dolazimo mi u Ministarstvo sigurnosti na završni razgovor te pred nekakvim vratima čekamo na veličanstvenu komisiju a koja uskoro i stiže. Nakon sto se jedno po jedna uljudno i sa smiješkom pozdravljaju sa nama dok čekamo ispred vrata jedan član komisije (mislim da je bio i predsjednik) prilazi jednom kandidatu oslovaljava ga prezimenom i pita kako mu je otac a potom mu kaže ''ma biće sve u redu''. I gle čuda velikog lik primljen.
II Sada već famozni konkurs za pripravnike u Općini Trnovo (nisam konkurisao igrom slučaja se zatekao tu). Taman se sve završilo i čeka se taj finalni intervju sa komisijom kada jedan lik sa mobitelom na uhu proziva u hodniku ,,Ima li Bandića ovdje, ima li nekoga ko se preziva Bandić''. U tom momentu priđe mu jedan momak valjda taj Bandić kad će lik na sav glas i pred svima Čestitam ti si izabran za pripravnika evo sad su mi javili iz ADSFBiH. (Lik ima prijatelja zaposlenog u ADSFBiH koji ga je slučajno nazvao, a kad mu je odgovorio gdje se nalazi u Trnovu na konkursu lik mu pročitao imena ko će biti primljen na sve pozicije -navodno u dogovoru sa načelnikom općine-.) I bi kako ovaj lik reče mada je sve ovo bilo čini mi se i u Avazu ali eto.
holowey

#9 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by holowey »

makkaj wrote:
holowey wrote:javna je tajna da se pojedini konkursi objavljuju pro forme...

sve je to super,i razumijem šta želiš reći, ali finta je u tome što su ti ljudi prvobitno primljeni preko veze...al nejse sve nam je tako...
naravno, kod nas za sve treba imati vezu, za upisati dijete u skolu, za otici kod ljekara specijaliste, za izganjati papire u opstini, za dobiti posao...takav nam je sistem i mi ga podrzavamo jer sta god treba da odradimo, ako imamo ikakvu vezu, mi cemo je iskoristiti... ako neko tvrdi da ne bi iskoristio vezu, povjerovacu mu jedino ako je on ta veza :D

sa druge strane, EC i WB, kao i neki drugi veci donatori, kroz svoje projekte podupiru rad vlada, i za uposljavanje na tim projektima postoje striktne procedure gdje najcesce veze ne pomazu... ljud koji rade na takvim projektima u vecini slucajeva fizicki sjede i rade u vladama, ministarstvima, direkcijama i agencijama, iako za svoj rad prvenstveno odgovaraju onima koji ih placaju (citaj: donatorima)... na kraju projekta od institucija se trazi da zadrze ljude koji su do tada radili na projektu a kako ce se to odraditi? vjerovatno fiktivnim objavljivanjem konkursa da se zvanicno ispostuju procedure zaposljavanja iako se unaprijed zna da je posao vec "zauzet"... nekad se cak desi da "unaprijed primljeni" kandidat sam sastavlja strucna pitanja za konkurs tako da je skoro pa nemoguca misija bilo kome sa strane da zadovolji na ispitu i bude bolje od takvog kandidata... zalosno ali istinito...
janje_

#10 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by janje_ »

po zakonu o pristupu informacijama imas uvijek pravo trazit ko se sve prijavio na konkurs, po kojim je osnovama bodovano i sl..

mi smo nedavno kao opstinski odbor jedne politicke stranke od jedne javne ustanove bas po osnovu zakona o pristupu informacijama trazili i dobili informacije vezane za konkurs za izbor direktora te ustanove.. ako ti ne odgovore u roku od 14 dana, odes do ombudsmena i prijavis slucaj i to se onda dalje odmotava dok ne dodjes do zeljenih informacija..

trnovit put, ali niko to ne koristi kod nas.. a svi kukaju kako se nista ne zna..
arbosan

#11 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by arbosan »

moderator wrote:

Pa hajde prvi prijavi, nemoj samo otvoriti temu kojom insinuiras namjestanje konkursa.
Hvala ti za sugestiju, nisam otvorio tu temu zbog toga sto sam licno razocaran ili da nisam prosao neki konkurs. Ako se sjecas, a mozes provjeriti da sam prvi koji je na SA-X prijavio onaj konkurs u BH MAC-u, gdje su ostale RTV stanice uzeli tu vijest sa ovog foruma.

Vec dugo sam zaposlen, a muci me bahatosti mladih da nista ne rade. Dali znam jos slucajeva. Pa uglavnom rekla kazala, ali kada gledam mail listu ADS-a, i vidim neka imena, a poprilicno pratim neke dogadjaje, onda vidim da neka imena se pojavljuju u tim institucijama a prije bili vjecnici ili istaknuti clanovi neke stranke ili partije. Jednom davno sam predlozio da ljudi malo googlaju i vide ko se to prijavljuje na ispit, ili ako nista kada izadju rezultati, pa kad neko dobije 100 bodova, brate mili, otidjite i vidite koje i sta je, i zalite se ako nadjete da je neci kum, sin, clan.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#12 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by KatarinaKosaca »

Znam za jedan u Tuzli , prije dvije godine radnja dešavanja. Pomoćnik kantonalnog premijera, natječaj je bio maksuzija za čovjeka koji je već tamo radio. Pa je 10kandidata na specijalistički izašlo "nako"

Ali, još gore je što javna preduzeća i nemaju natječaja po nekoj rupi u zakonu (neka me isprave pravnici) po kojoj nisu za sva radna mjesta dužni raspisivati natječaj. Onda se desi da to oni iskoriste za sva radna mjesta. Kad ste vidjeli natječaj za Telecom BIH, ili Fabriku duhana? Jednom je netko na forumu napisao (i jako ispravno), das e lakše zaposliti u Nasi nego u Fabrici duhana.. Od javnih preduzeća ćete vidjet i samo netječaj u namjenskoj industriji gdje nema plata i u onim pred stečajem. To je kriminal i čudi me da nitko nikad ne reagira. Pa ni ta svijetla oporba. (Nije da opet napadam oporbu, ali bih ja to na njihovom mjestu iskoristila da u izbornoj godini dignem dževu i dobijem koji glas, helem je pošteno tako, helem zaista u korist ravnopravnosti svih nas u ovoj zemlji to treba hitno mijenjati , taj član ili klauzulu zakona ili šta li je već, neka objasni neki pravnik)
Vragolan

#13 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Vragolan »

nazalost, nema ko da prijavi te namjestaljke, onaj ko je dobio posao preko stele sigurno nece to prijeviti, stela se ganrant nece sama prijaviti, obicni smrtnici koji su bili tu na konkursu nemaju nikakvih dokaza da je stela u pitanju
itd itd itd i tako se vrtimo u krug, i kakav god da se zakon donese uvijek ce se naci rupa u zakonu, sve dok, kako da kazem, moral ne pobijedi one primitivne ljudske nagone
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Truba »

sigurno nisu svi namješteni
ali većina jeste... pogotovo oni gdje se ništa ne radi :D

recimo dok sam ja još gOnjao te konkurse ...

ja sam konkurisao na mjesto broj 09

a na 05 i 06 se niko nije prijavio :? pretpostavljam da bi ako je namjesten konkurs došao taj što ima štelu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Miki123

#15 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Miki123 »

Ima li iko da potvrdi da je oborio konkurs? Dakle, podnio žalbu i onda neki drugostepeni organ poništio izbor komisije i "instaliro" podnosioca žalbe na to mjesto ili naredio da se konkurs ponovi?
Plavuša

#16 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Plavuša »

Mene teško neko moze uvjeriti da svi ama baš svi konkursi koji se raspišu preko ADSBiH ili ADSFBiH nisu namješteni.
Ja sam licno konkurisala na ..... ni sama neznam koliko konkursa i uvjek isti epilog ili neko vec radi na tom radnom mjestu ili je to radno mjesto raspisano namjenski za necijeg sina, kcerku ili koga vec.
Ovo vrijedi i za konkurse za pripravnike.
Ja sam se licno obracala Odboru za žalbe jer je ono nadležno ali oni nisu bili u stanju tu žalbu valjano niti da razmotre žalbu a svi oni koji pogledaju da osoba koja nije ni bila na spisku kandidata se odjednom pojavi kao uposlenik mogu shvatiti o cemu je rijec a da ne spominjem da niko od clanova komisije ( cija se imena mogu dobiti u ADSBiH )koja je trebala da prisustvuje nije bio tu , bili su apsolutno druge osobe
, sada smo na sudu a epilog ...... nastavice se :oops:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by KatarinaKosaca »

Miki123 wrote:Ima li iko da potvrdi da je oborio konkurs? Dakle, podnio žalbu i onda neki drugostepeni organ poništio izbor komisije i "instaliro" podnosioca žalbe na to mjesto ili naredio da se konkurs ponovi?
Jesam ja jednom u jednoj amabasadi (jednoj stranoj ambasadi u sarajevu) Platila advokata iz te zemlje, trjao proces, trajao, i dobila spor, ponovili konkurs,ali mi se sticajem okolnosti nije dalo da ponovo izlazim na ispit (sticajem privatnih okolnosti). Drago mi je samo da tu vidjeli da nismo u BIH kreteni kakvi su nas zamišljali, jer su to jako jadno i loše izveli. Suma sumarum, ja sam dala lovu za advokata, ali i oni su malo u matičnoj zemlji izgubili imidž (ta mabasada). Ovdje nikad i nisam htejal udržavnu službu. jer, nisam navikla da tražim veze ni za šta. Ni za liječnika.
samo malo

#18 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by samo malo »

moderator mi je najjaci, kome da se prijava uruci? na ruke nekom ko je upao preko veze ili onom nepostojecem koji je posao dobio na regularan nacin pa ce prijavu ozbiljno razmotriti.
arbosan

#19 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by arbosan »

samo malo wrote:moderator mi je najjaci, kome da se prijava uruci? na ruke nekom ko je upao preko veze ili onom nepostojecem koji je posao dobio na regularan nacin pa ce prijavu ozbiljno razmotriti.
To sto kazes ima smisla, posto ovi koji su primljeni sa stelom, ocito nisu toliko sposobni da zadive komisiju svojom pamecu, stavu, jezicima koje pricaju, a da ne kazem kako su i fakultet zavrsili.

Mada sve je u nasim rukama, i da prijavimo, i da to zaustavimo, ali mozda nas muci cinjenica da bolje da sutimo, mozda poslije nekog pokusaja ipak nam uspije stela, ili intervencija kod ljekara ili upisati dijete u neku gimnaziju sa losim prosjekom..., i tako prodje vrijeme a upadaju samo oni sposobni sa stelom.
Komšinica

#20 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Komšinica »

Ma nema se to kome prijaviti.

Ima jedan momak koji na svakom konkursu opravdano ima prigovore bilo na komisiju, bilo na već unaprijed data pitanja za onoga kome je konkurs naštiman, bilo na vrlo nelogična i nejasna pitanja... i sam kaže da je do sada uložio nebrojeno žalbi i mislite da je nešto postigao? Nije! Onako između sebe oni iz komisije komentarišu kako nije normalan, kao ono lud momak, a zapravo je svaki put u potpunosti u pravu, skoro uvijek pogodi ko će biti primljen.

Oni su svi međusobno uvezani, a i ako svi znamo da je konkurs naštiman mi nemamo konkretnih dokaza za to. Recimo neko unaprijed dobije pitanja (i mi to znamo ali ne možemo dokazati) i na pismenom ostvari 100%, na usmenom može ništa da ne kaže a da dobije najveći broj bodova jer su samo on i komisija u prostoriji. Drugima koji su isto imali 100% na pismenom, smanje mu bodove na usmenom i to je to.

Tuga, jad i čemer, kako god okreneš! Ali ne znači da se ne treba truditi, i ne izlaziti na konkurse.
ozz

#21 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by ozz »

.
Last edited by ozz on 14/05/2010 22:49, edited 1 time in total.
Gray

#22 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by Gray »

APsolutno svaki konkurs za javne institucije je namješten.

Moj kolega sa fakulteta je završio fakultet među prvim u generaciji, sa prosjekom 9.8, Goethe certifikatom za pravni njemački, imao certifikate sa međunarodnih takmičenja, konferencija, nevjerovatno pristojan, profesionalan itd.

Skoro godinu dana je tražio posao i odbijen je na 29 konkursa za javne institucije dok se napokon nije zaposlio u privatnoj firmi sa stranim uticajem. I sreća njegova pa ga nisu nigdje ranije primili jer je posao koji je dobio puno bolji.
potrebna

#23 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by potrebna »

http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 64&lang=bs

U konkursu traže diplomicu Filozofskog fakulteta prvog ciklusa sa 240 ECTS, a svi postojeći odsjeci imaju sistem 3+2. Što znači, da prvi ciklus nosi 180 ECTS. Gdje li će pronaći dotičnog?

Vrlo zanimljivo :) :?
kockica_kockica

#24 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by kockica_kockica »

potrebna wrote:http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 64&lang=bs

U konkursu traže diplomicu Filozofskog fakulteta prvog ciklusa sa 240 ECTS, a svi postojeći odsjeci imaju sistem 3+2. Što znači, da prvi ciklus nosi 180 ECTS. Gdje li će pronaći dotičnog?

Vrlo zanimljivo :) :?

vjerojatno vec radi i ima tih trazenih 240 nesretnih ECTS... :roll:
jedna tamo

#25 Re: Namjesteni konkursi u Institucijama BiH

Post by jedna tamo »

neće li ga neko više i za mene namjestit da se uhljebim ako Bog da više....
Post Reply